1monika 07.05.05, 14:42 Prosze powiedzcie, czy dziecko moze byc zdrowe mimo, ze lekarz nie dopatrzyl sie kosci nosowej??? Przeziernosc wyszla 1.6 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aleksia-si Re: KOSC NOSOWA 07.05.05, 20:20 nie jestem lekarzem, więc nie wiem, myślę że jak wypatrzył to jeden lekarz to jeszcze za mało, warto sprawdzić u innego lekarza na lepszym usg, u mnie tak właśnie było, że drugi lekarz zobaczył kość nosową. przezierność masz dobrą. wiem że brak zalążka kości nosowej jest jednym z paru markerów Zespołu Downa, ale myślę że to nie musi to być to. poniżej pimpek w poście o bezstresowym porodzie wkleiła adres na forum, na którym na pytania odpowiada pani dr, może tam spróbuj. powodzenia i pozdrawiam. Odpowiedz Link
agablues Re: KOSC NOSOWA 08.05.05, 02:26 Aby dobrze ocenić kość nosową, trzeba się na tym znać. Proponuję pójść do lekarza, który się w tym specjalizuje. Niestety, obecnie jest tak, ze wystrczy sobie kupić aparat usg, zrobić kilka kursów i już można .. Stąd mnóstwo pomyłek i jeszcze więcej stresu dla rodziców. Niektórzy lekarze wykonujący usg nie widzą braku połowy serduszka u dziecka ( wada HLHS), czasami nie widzą braku narządów, czasami nie zauważają dwunaczyniowej pępowiny... A co tu mówić o kości nosowej... To jest nowy marker chorób genetycznych ( nie tylko ZD) i naprawdę wymaga dużego doświadczenia od badającego. Ja, zeby zrobic dobre badanie w 12 tygodniu wybrałam się do Łodzi, do dr Dudarewicza, bo słyszałam o nim same dobre opinie. Wiem też, ze w Warszawie bardzo dokładnie usg robi dr Zwoliński. Warto na ważne badania ( przezierność + kość nosowa czy połówkowe usg) wybierać się do naprawdę dobrych specjalistów. Mam nadzieję, ze to tylko niedopatrzenie lekarza, czego z całego serca życzę, aga Odpowiedz Link
aleksia-si Re: KOSC NOSOWA 08.05.05, 21:11 dobrym specjalistą ze świetnym sprzętem jest też prof.Szaflik w Łodzi - w poradni diagnostycznej Diason. Odpowiedz Link