Dodaj do ulubionych

KOSC NOSOWA

07.05.05, 14:42
Prosze powiedzcie, czy dziecko moze byc zdrowe mimo, ze lekarz nie dopatrzyl
sie kosci nosowej??? Przeziernosc wyszla 1.6
Obserwuj wątek
    • aleksia-si Re: KOSC NOSOWA 07.05.05, 20:20
      nie jestem lekarzem, więc nie wiem, myślę że jak wypatrzył to jeden lekarz to
      jeszcze za mało, warto sprawdzić u innego lekarza na lepszym usg, u mnie tak
      właśnie było, że drugi lekarz zobaczył kość nosową. przezierność masz dobrą.
      wiem że brak zalążka kości nosowej jest jednym z paru markerów Zespołu Downa,
      ale myślę że to nie musi to być to. poniżej pimpek w poście o bezstresowym
      porodzie wkleiła adres na forum, na którym na pytania odpowiada pani dr, może
      tam spróbuj. powodzenia i pozdrawiam.
    • agablues Re: KOSC NOSOWA 08.05.05, 02:26
      Aby dobrze ocenić kość nosową, trzeba się na tym znać.
      Proponuję pójść do lekarza, który się w tym specjalizuje. Niestety, obecnie
      jest tak, ze wystrczy sobie kupić aparat usg, zrobić kilka kursów i już
      można .. sad Stąd mnóstwo pomyłek i jeszcze więcej stresu dla rodziców.
      Niektórzy lekarze wykonujący usg nie widzą braku połowy serduszka u dziecka (
      wada HLHS), czasami nie widzą braku narządów, czasami nie zauważają
      dwunaczyniowej pępowiny... A co tu mówić o kości nosowej... To jest nowy marker
      chorób genetycznych ( nie tylko ZD) i naprawdę wymaga dużego doświadczenia od
      badającego. Ja, zeby zrobic dobre badanie w 12 tygodniu wybrałam się do Łodzi,
      do dr Dudarewicza, bo słyszałam o nim same dobre opinie. Wiem też, ze w
      Warszawie bardzo dokładnie usg robi dr Zwoliński. Warto na ważne badania (
      przezierność + kość nosowa czy połówkowe usg) wybierać się do naprawdę dobrych
      specjalistów.
      Mam nadzieję, ze to tylko niedopatrzenie lekarza, czego z całego serca życzę,
      aga
      • aleksia-si Re: KOSC NOSOWA 08.05.05, 21:11
        dobrym specjalistą ze świetnym sprzętem jest też prof.Szaflik w Łodzi - w
        poradni diagnostycznej Diason.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka