Dodaj do ulubionych

Algavre-gdzie te plaże

26.05.10, 18:15
Wybieram się na to wybrzeże w ciemno/przełom lipca - sierpnia/ i
liczę na jakiś camping w Albuferii lub okolicy.Mam parę pytań ,czy
są problemy z miejscami na campingach,czy w okolicy Albuferi są te
małe plaże pomiędzy klifami tak znane z widokówek .konkretnie które
i gdzie najładniejsze- poproszę o nazwy.Z góry dziękuję za podpowiedż
Obserwuj wątek
    • ab_extra Re: Algavre-gdzie te plaże 26.05.10, 21:51
      Uuuuuu, wyrazy współczucia. Wybrałeś najgorszy z możliwych terminów na
      odwiedzanie Algarve. Koszmarny upał, i tłok, tłok i jeszcze raz tłok. 10 mln
      Portugalczyków (wszyscy jak jeden w tym terminie jadą na Algarve) + milion
      Brazylijczyków na saksach. Kolejki w knajpach, toaletach, parkingach, sklepach,
      plażach i drogach :) Serdecznie doradzam zmianę terminu!
      Te plaże z widokówek są w okolicach Albufeiry a potem już cięgiem na zachód od
      A. de Pera są same skały na skale, ale spoza tłumu ich nie zobaczysz. Naprawdę
      fajne plaże z oceanicznym wydmuchem są na północ od Cabo do S. Vincente, musisz
      mieć samochód, żeby do nich dotrzeć. Właściwie każda z tych skalistych plaż,
      począwszy od Praia do Marinha, przez plaże w okolicach Portimao i Lagos są na
      swój sposób spektakularne, ale Bogiem a prawdą to jedyna chyba tamtejsza
      atrakcja. Poza tym są tam tylko hotele, hotele, potem jeszcze hotele, pola
      golfowe, no i oczywiście hotele :)
      Jak już tam będziesz, możesz odwiedzić od biedy Monchique, Silves, Sagres,
      Lagos, Olhao i Tavirę.
    • yavorius Re: Algavre-gdzie te plaże 27.05.10, 09:10
      Najpierw może zajmijmy się nazwami, które podałeś: Algarve i
      Albufeira.
      • bolanty Re: Algavre-gdzie te plaże 27.05.10, 10:33
        Jeśli chodzi o uwagi z pisowni to dzięki,a uwagi turystyczne?
        • ab_extra Re: Algavre-gdzie te plaże 27.05.10, 13:21
          A czego jeszcze chciałbyś się dowiedzieć?
          • bolanty Re: Algavre-gdzie te plaże 27.05.10, 14:37
            Jak z campingami w Albuferii,czy można dostać miejsce i jeszcze
            dokładnie,rozumiem,że temałe plaże między klifami to zaraz za
            Albuferią na zachód czyli jaka doległość 2 km czy 10km?
            • ab_extra Re: Algavre-gdzie te plaże 27.05.10, 17:49
              Na zachód od Albufeiry masz do dyspozycji 80 km klifów (z krótkim kawałkiem wydm
              od Gale do Armacao de Pera.

O kempingach niczego nie wiem, bo nie używam :)

Dziwię się, że wybierasz się w miejsce, o którym aż tak niczego nie wiesz.
              Jeżeli nie chcesz inwestować w przewodnik, to może choć zaprzyjaźń się z guglarką :)
              • bolanty Re: Algavre-gdzie te plaże 29.05.10, 11:35
                Przewodniki też przerabiam tylko tam nie ma tak dokładnie napisane
                o co proszę też Ciebie
                Czy do tych pierwszych małych klifowych plaż to można pieszo dojść
                na zachód z Albuferii czy trzeba samochodem.Czy widać z drogi czy są
                oznaczone,i jeszce jedno gdzieś słyszałem że w Portugalii można
                jadąc po drodze rozbić namiot na jedną noc na tyłach stacji
                benzynowych ,czy to jeszcze aktualne
            • bah77 Re: Algavre-gdzie te plaże 27.05.10, 20:49
              > temałe plaże między klifami to zaraz za
              > Albuferią na zachód czyli jaka doległość 2 km czy 10km?

Wybierasz się bez mapy???

www.armacao-de-pera.co.uk/map2.jpg

> małe plaże pomiędzy klifami tak znane z widokówek .konkretnie
              które i gdzie najładniejsze- poproszę o nazwy...

Najlepiej oceń je sam:

fotoforum.gazeta.pl/uk/Algarve,bah77pl.html

Pzdr

bah77
              • Gość: hanuszka Do bah 77 Re: Algavre-gdzie te plaże IP: 85.222.19.* 07.07.10, 19:22
                Bahu - poszukuję Cię na tych forach - potrzebuję twoich wskazówek :)
                Czy byłeś w okolicach Tavira lub Cabanas de Tavira? Wyczytałam ,że jest tam
                całkiem miło i mało turystycznie - czy to prawda .Szukam miłej małej
                miejscowości w okolicy Faro ,na 3 dni - tak żeby choć trochę poczuć portugalski
                klimat . Możesz mi pomóc?
                • Gość: florka Do bah 77 Re: Algavre-gdzie te plaże IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.10, 20:22
                  właśnie wróciłam z 2 tygodniowego urlopu z Portugalii, byłam między
                  innymi w Tavirze, bardzo ładne i klimatyczne miasto. Jednak na plażę
                  nad ocean musisz popłynąć promem (koszt w tą i z powrotem 1,90euro).
                  W tej chwili jest już bardzo dużo turystów i na plaży jest tłum
                  ludzi, ale woda jest bardzo ciepła. Nie wiem skąd to przekonanie,
                  ale woda w oceanie od Faro w kierunku Hiszpanii jest bardzo ciepła.
                  Jak wybierzesz Tavirę to koniecznie idź na jedzenie do Biki.
                  • Gość: hanuszka Do bah 77 Re: Algavre-gdzie te plaże IP: 85.222.19.* 12.07.10, 11:33
                    Dziękuję florka za odpowiedź:) Wystarczy,że znam nazwę po prostu Biki - pisze
                    się Belhi ?
                    Myślę,że już wybrałam Tavirę - ewentualnie Cabanas Tavira. Szczerze mówiąc
                    proszę cię o pomoc - poszukuję małej jak najbardziej klimatycznej portugalskiej
                    miejscowości - na tym właśnie wybrzeżu - okolice Faro,żeby nie było tylu turystów.
                    To cudowna wiadomość z tym że woda jest ciepła - wiesz ludzie na forach
                    rozpisują się ,że nie da rady się kąpać - bo ocean...
                    Wracając do Taviry - czy myślisz ,że na miejscu nie będę miała problemu ,żeby
                    znaleźć nocleg / widziałaś ogłoszenia wolne pokoje- apartamenty? Będę wdzięczna
                    jak napiszesz .. bo o Portugalii za wiele nie ma info na forach :) pozdrawiam
                    serdecznie
                    A jak myślisz czy w
                    • Gość: florka Do bah 77 Re: Algavre-gdzie te plaże IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.10, 21:13
                      witam, pisze się Bica, warto znaleźć i pojeść. Nie zwracałam uwagi
                      na wolne miejsca do wynajęcia, ale nad oceanem jak się dopłynie
                      promem z taviry jest bardzo duże pole campingowe z domkami, niestety
                      nie wiem ile kosztuje i czy są wolne miejsca.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka