fretfulcashew 13.06.09, 11:24 Słyszałam,że Portugalia kawą stoi a jak z herbatą (jestem smakoszką tego płynu :)? Jakie dobre gatunki polecicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fretfulcashew Re: Herbaty w Portugalii ? 13.06.09, 15:47 Doczytałam co nieco w archiwalnych wątkach - podobno nie powinnam się wiele spodziewać po Portugalii w tym względzie przynajmniej? ;) Szkoda, pozdrawiam znad kubka herbapolowskiej 'Gruszki z białą herbatą' :) Odpowiedz Link Zgłoś
keepersmaid Re: Herbaty w Portugalii ? 13.06.09, 22:04 Gatunek wlasny jest jeden - Gorreana, herbata z Azorow. Reszta importowana, czyli taka jak wszedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
primaverka Re: Herbaty w Portugalii ? 14.06.09, 12:36 z ta roznica, ze herbaty w pt niemal sie nie pije. popularne jst zaparzanie skorki od cytryny (tak zwana herbata cytrynowa) czy roznych ziolek. wrzatek i herbatka? no coz, osobiscie nie znam zadnego portugalskiego domu, w ktorym uzywanoby czajnika (czego nie mozna juz powiedziec o domach portugalsko-polskich :)) Odpowiedz Link Zgłoś
keepersmaid Re: Herbaty w Portugalii ? 14.06.09, 21:09 U mnie w pracy akurat czajnik jest bardzo popularny, tak jak rozliczne herbaty - od rumianku i melisy, przez herbaty czarne, czerwone i inne do herbat smakowych z pobliskiego Celeiro. Kolezanki i koledzy parza, pija i uwarzaja to za normalne. Mamy cala duza polke pelna osobistych herbacianych kubkow. Te historie, ze "herbata jest dla chorych" albo to domena "cioc z Cascais" udajacych Angielki to teksty starszej generacji. Odpowiedz Link Zgłoś
jakub303 Re: Herbaty w Portugalii ? 14.06.09, 23:26 a ja do dzis spotykam sie ze zdziwieniem zawsze kiedy prosze o herbate. to co sie podaje w wiekszosci kawiarni czyli herbaty delta nie nadaje sie do picia. kelnerzy nawet w eleganckich restauracjach i hotelach nie potrafia parzyc herbaty i przynosza siki bez smaku parzone przez 15 sek (nawet jesli maja lepsza niz delta herbate). nie wspomne juz o herbacie sypanej - to juz dla wiekszosci portugalczykow jest niezla abra kadabra... zdarzylo mi sie raz doznac olbrzymiego zdziwienia w uchodzacym za topowy hotelu choupana hills na maderze gdy zobaczylem w liscie herbat sypanego oolonga. zamowilem bez zastanowienia i co dostalem? zielona jasminowa... zapytalem czy to na pewno oolong, kelner powachal i obrazony ze cos takiego sugureje odparl z powazna mina ze oczywiscie, hihi. co do czajnikow elektrycznych, dla sporej wciaz czesci portugalczykow to egzotyczne urzadzenie. to tak jak w naszej polskiej kuchni maszynka do makaronu. pasjonaci kuchenni maja, ale w statystycznej polskiej kuchni nie wystepuje. a co do picia herbat, to portugalczycy w moim przedziale wiekowym (okolice 30) pijacy herbaty to raczej tylko panie ktore sa na ciaglej diecie i glownie pija ziolka a nie herbaty. pamietam dwa, trzy lata temu jedyna herbata w supermarketach to byl obrzydliwy lipton (dzis juz jest tetley i twinings). dzis w lizbonie jest tylko jeden(!) prawdziwy wyspecjalizowany sklep z herbata na wage ktory niestety ma takie ceny ze i tak wiekszoscia klienteli sa "ciocie z cascais"... twoi portugalczycy keep sa chyba niezle zinternacjonalizowani, albo to ty ich musialas herbatami zarazic. jak to bylo? :) Odpowiedz Link Zgłoś
keepersmaid Re: Herbaty w Portugalii ? 15.06.09, 00:49 Zinternacjonalizowani, taka branza. W Lizbonie polecam herbate "Marco Polo" kupowana na wage w Chá do Carmo no Largo do Carmo - mieszanka faktycznie egzotyczna, lekko waniliowana i cos tam. Mozna oczywiscie wypic na miejscu, ale to lepiej zima niz teraz (teraz maja stoliki na zewnatrz i doja turystow). W sklapach "Celeiro Dieta" sa m. in. herbaty marki Teekane (smakowe, ziolowe, zielone itp.) i herbaty japonskie. W Sá no Campo Pequeno jest spory wybor herbat roznych i Gorreana w ciaglej sprzedazy. Zaloze sie, ze w Corte Ingles tez jest niezly wybor (dawno tam nie bylam). Odpowiedz Link Zgłoś
fretfulcashew Keepersmaid, Jakubie - sporo szczegółów, obrigada 15.06.09, 09:39 :) Tak się to pisze, mam nadzieję? No nic, może uda mi się kiedyś tej azorskiej cha popróbować.. najchętniej na tarasie podobnego przybytku :) www.virtualazores.com/casalomba/casalombai.html Miłego tygodnia :) Odpowiedz Link Zgłoś
jakub303 Re: Herbaty w Portugalii ? 15.06.09, 17:02 a ja w chá do carmo bylem tylko raz, jakies 3 lata temu, zamowilem czarna gorreane i dostalem popluczyny. obsluga byla sympatyczna i wykazali spora dawke zrozumienia dla mojego grymasu ;) ale wiecej juz tam nie wrocilem. nie dlatego zebym sie na nich obrazil, ale jakos nie mialem motywacji :P a co do sklepu z herbatami na wage, gdzie mozna dostac sporo ciekawych gatunkow i blendow to www.firstflush.pt/firstflush.html tuz przy wejsciu do metra od strony baixa (stacja baixa-chiado) na rua do crucifixo. w porownaniu z polskimi sieciowkami herbacianymi to marnie, ale jak na portugalskie warunki to mega-wypas, ze sie tak wyraze! :P zwroccie uwage np. na cene gyokuro asahi, albo dosc zwyczajnej genmaicha iri matcha i postarajcie sie zachowac powazne miny, ehehehe Odpowiedz Link Zgłoś