monikinda 06.08.06, 15:26 mam na mysli slodzik, platki owsiane, jakies nasionka, pewnie do tego jajko, a co z rodzynkami i wiorkami kokosowymi, jakis proszek do pieczenia? i ile takich mozna zjesc wagowo bo nie wiadomo jakie duze sie udadza. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agrafka_a Re: kto ma przepis na jakies ciasteczka 06.08.06, 20:55 Mam przepis na jakieś ciastka z cynamonem, ale dopiero planuję je zrobić, bo I fazę kończę w środę. Ciasteczka owsiane Cynamoon 1,5 szklanki płatków owsianych 0,5 szklanki otrąb (owsianych lub pszennych) 0,5 szklanki mąki pszennej razowej 0,3 szklanki fruktozy 0,3 szklanki oliwy z oliwek 0,3 szklanki wody pół łyżeczki soli 1 jajko cynamon (tak ze 4 łyżeczki :o) ziarenka (słonecznik, dynia) lub orzeszki. Wszystkie suche składniki wymieszać dokładnie. Dodać jajko, oliwę i wodę (wodę na końcu, masa ma być lepiąca) Wylać na blaszkę wyłożoną papierem - masa ma mieć grubość 1 cm (powygładzać palcami) Piec 20-30 minut w 180 stopniach Kroić jeszcze ciepłe, czekać aż ostygną. Odpowiedz Link
monikinda Re: kto ma przepis na jakies ciasteczka 06.08.06, 22:55 brzmi smacznie a gdzie kupie fruktoze Odpowiedz Link
agrafka_a Re: kto ma przepis na jakies ciasteczka 07.08.06, 09:15 Ja kupowałam w Stokrotce, ale myślę, że w innych większych sklepach też jest. No i może w aptece, albo sklepach ze zdrową żywnością. Odpowiedz Link
graszka25 Re: kto ma przepis na jakies ciasteczka 07.08.06, 09:21 np w BOMI, jak jest w twoim mieście.tam tez kupisz mąkę razową itp Odpowiedz Link
moncherri Re: kto ma przepis na jakies ciasteczka 07.08.06, 08:01 Wrzucam przepis na inne ciasteczka, który wyszperałam na jakims forum. Składniki: -dwie szklanki płatków owsianych (ale nie błyskawicznych, tylko zwykłych) -szklanka otrębów owsianych -dwa jajka -trochę margaryny w płynie - Rama Culinesse, albo Knorr -trochę mleka odtłuszczonego -miód, cukier, fruktoza do posłodzenia (albo specjalny słodzik, który można piec). Wykonanie: Płatki i otręby wsypujemy do miski, wbijamy jajka, dodajemy dwie-trzy łyżki margaryny, kilka łyżek miodu (albo czegoś innego słodkiego). Składniki dokładnie mieszamy, dolewamy trochę mleka, znowu mieszamy. Masa ma być dobrze posklejana, trudna do mieszania, ma się solidnie przyklejać do łyżki. Odstawiamy ją na kilka godzin, żeby płatki nasiąkły. Przed pieczeniem dolać trochę mleka (żeby masa była bardziej plastyczna) i wymieszać. Nabierać kopiastą łyżkę masy, formować z niej placki o średnicy 5 cm i grubości niecałego centymetra. Ciasteczka układać na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku w temp. ok. 150-200 stopni na środkowym poziomie około 20 minut. Powinny zrobić się na wierzchu złoto-brązowe. Zostawić w piekarniku aż do jego wystygnięcia. I już! Można do masy dodać 2-3 łyżeczki odtłuszczonego kakao, jakiś aromat, zmielone orzechy, kilka łyżek mąki pszennej razowej. Odpowiedz Link
kot9930 Re: kto ma przepis na jakies ciasteczka 07.08.06, 12:22 Dziewczyny!!!!!!!! Te przepisy są świetne ciasteczka mogą być przepyszne, ale czy są dozwolone w fazie I i ile można ich zjeść?????????? Jak myślicie ????. Odpowiedz Link
graszka25 Re: kto ma przepis na jakies ciasteczka 07.08.06, 12:38 w 1 na pewno nie. jest tam mąka, płatki itp, a to odpada w 1 fazie. z tego co znalazłam gdzieś, może być np ubite białko na pianę + orzechy + słodzik i upieczone w piekarniku. to pasuje do 1 fazy. Odpowiedz Link
kot9930 Re: kto ma przepis na jakies ciasteczka 07.08.06, 12:53 Czy tak jak bezy tylko z dodatkiem słodzika i orzechów???????? Odpowiedz Link
monikinda Re: kto ma przepis na jakies ciasteczka 07.08.06, 14:08 zatem pomieszalam te 2 przepisy i zobaczymy co wyjdzie!mam nadzieje ze bedzie dobre i chrupiace, na razie masa namaka Odpowiedz Link
monikinda zatem bede robic bezy 10.08.06, 15:08 z fruktoza, ale co zrobic zeby byly ciagnace sie w srodku, bo takich suchotow to nie lubie Odpowiedz Link
monikinda nie udaly sie 07.08.06, 15:31 po 1, to sie spod przypalil, po 2 masa nie byla taka jak trzeba i sie strasznie krusza, nie mialam maki razowej a zwyklej wolalam nie dodawac, chyba sa nie dobre Odpowiedz Link
madziuus Re: nie udaly sie 08.08.06, 17:24 mam przepis na pyszny piernik ale faza II :]może komus się przyda, a więc: 4 jajka 2 szklanki maki pp 0,4 szklanki fruktozy 0.5-1 szklanki oliwy z oliwek ok 3 jabłka 1 szklanka orzechów (włoskich np) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyzeczka sody 1 łyżeczka cynamonu Jabłka utrzeć na tarce, dodac olej- wymieszać, dodac orzechy - wymieszać. Utrzeć 4 całe jajka z cukrem, dodac makę z proszkiem, sodą i cynamonem - wymieszać i piec ok 45 minut porcja na dużą blachę. można też na wierzch zrobić ptasie mleczko i zalać nim ciasto, układając jakieś owoce wyglądac będzie ładniej Ptasie mleczko: 1 galaretka bez cukru fruktoza 250 g jogurtu naturalnego bez cukru Galaretkę przyrządzić według przepisu zmniejszając o 1/3 ilość wody. Gdy galaretka zacznie zastygać ubijać powoli mikserem dodając jogurt i fruktozę (ile kto lubi). Wstawić do lodówki i zanim całkiem zestygnie polać gotowe, ostygnięte ciasto Na wierz ułożyć owoce według upodobań. CIASTO JEST PYSZNE Odpowiedz Link
monikinda kokosanki 08.08.06, 22:16 a wiorka kokosowe mozna jesc? bo jakby ta piane z bialek polaczyc z wiorkami kokosowymi i fruktoza to takie kokosanki by wyszly i np jeszcze stopic troche gorzkiej czekolady do polewy takie smugi porobic? mniami tylko czy mozna wiorka od 2fazy? p.s co to maka pp = pelny przemial? Odpowiedz Link
madziuus Re: kto ma przepis na jakies ciasteczka 11.08.06, 16:38 CIASTECZKA ORZECHOWE - 10 dag orzechow wloskich - 10 dag orzechow laskowych - sok z cytryny - 4 bialka Bialka ubic na parze az masa zgestnieje (mozna dodac slodzik). Zdjac z ognia i stale ubijajac dodac sok z cytryny oraz posiekane orzechy. Piec w 160 st.C ok 20 min Odpowiedz Link
madziuus CIASTECZKA ORZECHOWO JABŁKOWE 11.08.06, 16:39 składniki: 2 szklanki jabłek startych 1 szklanka zmielonych płatków owsianych 2 łyżki oliwy 1 szklanka posiekanych orzechów 1/3 szklanki wody 1 łyżeczka soli wymieszać widelcem, odstawić na parę minut, piec 25 minut w 220 stopni (ten przepis sprawdziła laurka22, zamiast soli dodała przypraw korzennych i piekła trochę krócej, podobno pyszota!) Odpowiedz Link
madziuus Re: kto ma przepis na jakies ciasteczka 11.08.06, 16:39 400 g płatków pół kostki margaryny (trzeba zastąpić oliwą lub może lepiej olejem arachidowym) 3/4 szkl. cukru (tutaj fruktoza, ale nie wiem ile ) pół szkl- szkl. wody (w zależności od tego, jak szybko płatki się gotują) pół łyżeczki - łyżeczka cynamonu Można zresztą dodawać orzechy, sezam, co kto chce. I teraz: podgrzewamy tłuszcz, dodajemy cukier, wodę i cynamon,mieszamy, wrzucamy płatki i gotujemy, mieszając regularnie, zeby sie nie przypaliły. Jeśli są za suche, dolewamy wody. Płatki musza się zacząć kleić, ale nie rozgotujcie ich na mazię!!! Jak już się kleją i stopień twardości nam odpowiada, odstawiamy z ognia i po przestudzeniu lepimy płaskie ciastka. Pieczemy do przyrumienienia Odpowiedz Link
madziuus SERNIK NA ZIMNO 11.08.06, 16:40 SERNIK NA ZIMNO Składniki: *serek Fidura 3% (duży) *jogurt naturalny zott (bez cukru) *słodzik *aromat waniliowy *2 łyżki żelatyny Przygotowanie: Żelatyne rozpuścić w 200 ml wody (gorącej), ostudzoną zmieszać z resztą składników. Przełozyć do salaterek. Można też zrobić kakaowy( dodac kakao) lub straciatella (dodać startą gorzka czekoladę) Smacznego!!! Odpowiedz Link
madziuus CIASTECZKA OWSIANE 40kcal jedno :] 11.08.06, 16:41 CIASTECZKA OWSIANE 40kcal jedno Szklankę mąki, płatków owsianych, otręb pszennych wymieszać ze szklanką rodzynek i łyżką proszku do pieczenia, w drugim naczyniu wymieszać jajko z łyżką oleju i szklanką soku jabłkowego, następnie wymieszać zawartości obydwu naczyń. Dla lepszego smaku można dodać cynamon, nakładać łyżką na blachę - wychodzi ok. 30 ciasteczek. Mimo, że nie ma w nich cukru, są słodkie i smakują super! Odpowiedz Link
madziuus sernik smietankowy 11.08.06, 16:42 SERNIK ŚMIETANKOWY spod: 200g maki pp typ 2000 50g kakao 6g fruktozy sztywne bialko oliwa z oliwek jakis 1/4-1/2 szkl. masa: oliwa z oliwek pol szkl 20g fruktozy krople aromatu smietankowego/waniliowego 5 bialek i 2 sztywne albo jak kto woli wszystkie sztywne 2 lyzki maki pp typ 2000 500g twarogu 0% 250g twarozku homogeniz 0% 250g jogurtu 0% sok z pol cytryny piec okolo godziny w 180-160 stop. Odpowiedz Link
madziuus Re: kto ma przepis na jakies ciasteczka 11.08.06, 16:43 o takie jakies znalazłam przepisy na roznych stronkach nie sa moje, ale skopiowałam zeby byly w kupie :] Odpowiedz Link
monikinda Re: kto ma przepis na jakies ciasteczka 11.08.06, 16:58 dzieki wielkiee, nie zrobilam jeszcze bezow bo nie bardzo wiem, czy jak ubije piane i potem dodam fuktoze to nie opadnie ta piana, czy mam dodac w trakcie ubijania? oczywiscie jak na lenia przystalo mikserem a nie trzepaczka Odpowiedz Link
madziuus Re: kto ma przepis na jakies ciasteczka 11.08.06, 17:23 ja własnei zaraz planuje robic kokosanki..:d ale nie mam pojecia co z tego wyjdzie;] Odpowiedz Link
monikinda Re: kto ma przepis na jakies ciasteczka 11.08.06, 17:35 ale ktos w tym watku napisal ze wiorka maja duzo tluszczu! to na cieplo te bialka ubijac czy na zimno??? i co to znaczy suszyc 1) piec 2) nagrzac piekarnik i wylaczyc i w takim piec/suszyc Odpowiedz Link
madziuus Re: kto ma przepis na jakies ciasteczka 11.08.06, 19:47 ja napisalam ze maja duzo;] bo maja, ale tak sobie pomyslalam ze nic sie nei stanie jak troche zjem) a wiec chcialam zrobic te bezy i przypakdowo odkryłam pyszny omlecik:d... bo ubijałam białka i mi upadły z wiórkami, szkoda mi było wyrzucic więc je poporstu usmazylam jak omlet wyszło pyyszne!! (białka z 2 dużych jajek, łyzeczka fruktozy, wiórka-tak sobie) ... jeeju p yszne:d Odpowiedz Link
monikinda Re: kto ma przepis na jakies ciasteczka 11.08.06, 20:29 normalnie na patelni? no dobra ide te bezy tworzyc, moze sie przelamie i z zoltek kogiel mogiel zrobie, ale jak sobie pomysle ze to takie surowe zoltka to mnie zniecheca!!bleeeeeeee Odpowiedz Link
monikinda Re: kto ma przepis na jakies ciasteczka 11.08.06, 21:11 zrobilam juz czekaja na wstawienie do piekarnika. niestety ksztalt ma wiele do zyczenia bo nie udalo mi sie przez folie z odcietym rogiem, aha i mam 4 kokosanki mniami bo na tyle tylko wystarczylo wiorek. z zolek ukrece kogiel mogiel i chyba usmaze z niego omlet i zjem z owocami jutro na sniadanie o!!!taki eksperyment!! Odpowiedz Link
monikinda o boże jakie przepyszne 11.08.06, 21:26 z tych zoltek to mi mega gesty krem wyszedl dodalam pare kropelek aromatu cytrynowego, jest takie geste i jasno zolte ze wcale nie wyglada jak zotlko raczej jak krem i smakuje jak krem, moze jak wloze go do lodowki sie zetnie i beda przekladane bezy, no i tak sie ciagnie przyjemnie w ustach 3 lyzeczki i mnie zamulilo!! 6 zoltek co zostaly z bezow, szklanka fruktozy, aromat do smaku, smacznego Odpowiedz Link
monikinda Re: o boże jakie przepyszne 11.08.06, 21:34 po wpisaniu w google "z żółtek" wyskoczyło mi 1sze majonez, wiec to co zrobilam to jakby majonez na slodko Odpowiedz Link
madziuus Re: o boże jakie przepyszne 13.08.06, 11:17 mój omlet był baaardzo słodki i wogóle nie było czuć jajka tylko kokosowe ciasteczka;] a te bezy moze spróbuje jeszcze raz.. hmm... jak Ty to zrobilas ze wyszło;>? Odpowiedz Link
monikinda Re: o boże jakie przepyszne 13.08.06, 15:08 jesli chodzi o te jajeczne sprawy to mocno zmiksowac na maksa zotlka lub bialka, a bezy w sumie to sie przypaliy i nie wysuszyly i raczej to byly ciagutki. z zotlkami to inna historia bo jak schowalam ten niby kogiel mogiel to razo sie roztopil i znow zaczynal sie powracac do konsystencji surowego zoltka Odpowiedz Link
madziuus Re: o boże jakie przepyszne 13.08.06, 22:30 musze te bezy zrobić:!! bo mi opadło jak dodałam wiórka.. Odpowiedz Link
monikinda moje bezy nie oklaply ale nie byly twarde 13.08.06, 23:52 tylko takie mordokleje, dzis znow upieklam ciasta z ziarenek, dodalam kilka suszonych drobno pokrojonych morelek przepyszne, aha bezy mi sie do blachy do pieczenia przykleily i nie dalo sie oderwac, Odpowiedz Link
madziuus Re: moje bezy nie oklaply ale nie byly twarde 14.08.06, 12:44 trzeba było blache wylozyc srebrnym tym czyms.. i posmarowac lekko jakas oliwa;] Odpowiedz Link
monikinda Re: moje bezy nie oklaply ale nie byly twarde 18.08.06, 19:58 tak zrobilam przy nastepnej porcji ciastek owsianych posmarowalam blache kujawskim polozylam na to papier sniadaniowy ta sliska strona i formowalam ciastka, i okazalo sie ze pod spodem chrupiace byly nawet po wystygnieciu, moze kolejna modyfikacja to troche oleju do ciasta lub posmarowac je na wierzchu a moze bialkiem kurzym? hmmmmmmmm Odpowiedz Link
alonny Re: kto ma przepis na jakies ciasteczka 20.09.06, 15:13 o nim właśnie mówiłam,ale sama nie korzystam.... Odpowiedz Link