26.02.13, 16:45
Kiedyś już zadawałem to pytanie, ale odpowiedzi nie otrzymałem. Ponawiam. Skąd wiadomo że te a nie inne gusła sprawiają moc sprawczą ?
Jak ustalono że te, rytuały, a nie inne powodują zmianę opłatka w ciało ??( brrr) a krwią się pan ksiądz raczy. ( jeszcze obrzydliwsze ).
Skąd wiadomo że posiłek jest poświęcony i co to znaczy ??
Dlaczego się modlicie przed posiłkiem , a nie po ??
Co to ma sprawić i kto to zadekretował ?
Obserwuj wątek
    • naszezycie Re: Modły 26.02.13, 22:07
      Eucharystia a chrześcijaństwo
      Nietrudno pojąć, dlaczego uważa się, że podczas tej ceremonii dochodzi do cudu. Jej kulminacyjnym punktem jest tak zwana modlitwa eucharystyczna. Wtedy, jak można przeczytać w Katechizmie Kościoła Katolickiego, „moc słów i działania Chrystusa oraz moc Ducha Świętego” sprawiają, że „uobecnia się sakramentalnie” ciało i krew Jezusa. Ksiądz po spożyciu odrobiny chleba i wina zaprasza wiernych do przyjęcia komunii i podaje im zazwyczaj samą hostię, czyli chleb.
      Kościół naucza, że chleb i wino cudownie przeistaczają się w literalne ciało i krew Chrystusa. Przemianę tę nazywa się transsubstancjacją. Nauka o niej upowszechniała się stopniowo, a wspomniany termin zdefiniowano i oficjalnie wprowadzono w XIII wieku. W okresie reformacji zakwestionowano pewne elementy katolickiej eucharystii. Marcin Luter odrzucił pogląd o transsubstancjacji na rzecz konsubstancjacji. Różnica jest subtelna. Luter nauczał, że wino i chleb nie przemieniają się w ciało i krew Jezusa, lecz z nimi współistnieją.
      Z czasem pośród wyznań chrześcijaństwa pojawiły się kolejne różnice dotyczące sposobu i częstości odprawiania eucharystii oraz jej znaczenia. Lecz niezależnie od formy pozostaje ona fundamentalną ceremonią tych religii. Jak jednak wyglądała uroczystość, którą ustanowił Jezus?
      Wieczerza Pańska
      Jezus osobiście ustanowił „wieczerzę Pańską”, czyli Pamiątkę swej śmierci (1 Koryntian 11:20, 24). Ale czy polecił przy tym celebrować jakiś tajemniczy obrzęd, w trakcie którego jego naśladowcy jedliby ciało bądź pili krew Mistrza?
      Tamtego wieczora Syn Boży dopiero co skończył obchodzić żydowską Paschę i właśnie odprawił Judasza Iskariota, który nieco później miał go zdradzić. Mateusz, jeden z 11 pozostałych apostołów, napisał: „Gdy jeszcze jedli, Jezus wziął chleb i pobłogosławiwszy, połamał go, a dając uczniom, rzekł: ‚Bierzcie, jedzcie. To oznacza moje ciało’. Wziął także kielich i złożywszy podziękowania [po grecku eucharistésas], dał im go, mówiąc: ‚Pijcie z niego, wy wszyscy; bo to oznacza moją „krew przymierza”, która ma być wylana za wielu dla przebaczenia grzechów’” (Mateusza 26:26-28).
      Dla Jezusa, podobnie jak dla wszystkich innych sług Bożych, prośba o pobłogosławienie pokarmu była czymś oczywistym, codziennym
      Pozdrawiam
      • mniszka51 Re: Modły 27.02.13, 14:59
        ......Jej kulminacyjnym punktem jest tak zwana modlitwa eucharystyczna. Wtedy, jak można przeczytać w Katechizmie Kościoła Katolickiego, „moc słów i działania Chrystusa oraz moc Ducha Świętego” sprawiają, że „uobecnia się sakramentalnie” ciało i krew Jezusa. ......

Właśnie tej modlitwy moje pytanie dotyczy. Jakie to słowa muszą być i kto to ustala. Czy jest akceptacja z nieba ?? Obrządek podczas wieków ulegał modyfikacji.
        No i nie mogę się pogodzić z faktem połykania LITERALNIE ciała i picie krwi człowieka
        • qqww1122 Re: Modły 28.02.13, 00:41
          Takich dylematów będziesz zadawać więcej , dopóki nie zrozumiesz ,
          że katolicyzm to bzdura , głupoty i idiotyzmy.
          Bajka oparta na omamach pasterzy kóz sprzed 2 tysięcy lat
          to nonsens dla współczesnego człowioeka.
          • mniszka51 Re: Modły 01.03.13, 14:49
            Chodzi mi o to skąd katolicy wiedzą , że akurat te gusła, a nie inne , powodują zmianę opłatka w ciało.
            No i że nie widzą nic zdrożnego w spożywaniu ciała ludzkiego i picia jego krwi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka