Dodaj do ulubionych

wózek dla listopadowego malucha

04.06.08, 22:31
Witam:)
Młody człowiek pojawi się dopiero w listopadzie ale tak się zagrzebałam w temacie wózka, że chyba i do przyszłej wiosny nie wybrnę :)
Obecnie mam pomysł, żeby na okres zimowy kupić porządną (czyt. ciepłą i głęboką) gondolę, zaś na wiosnę od razu przesiąść się do lekkiej parasolki. Dlatego też najchętniej ten pierwszy wózek kupiłabym używany, zostaje tylko pytanie - JAKI? zakładam, że będę mamą "wychodzącą" więc czy trójkołowiec (nawet na grubych,pompowanych kołach) sprawdzi się w ewentualnym śniegu i błocie? czy jednak lepszy byłby klasyczny 4-kołowy? Zastanawiam się nad emmalijungą, roan marita, deltim focus, jane slalom lub nomad. Waga wózka jest wtórną kwestią, jest winda więc noszenie mi odpada. Bardziej chodzi mi o wygodę moją (manewrowanie) i pasażera (amortyzacja), estetykę i jakość wykonania.
Co myślicie o mojej koncepcji? na co powinnam zwrócić uwagę?

pozdrawiam i dziękuję za podpowiedzi
Obserwuj wątek
    • magdashero Re: wózek dla listopadowego malucha 04.06.08, 23:00
      Mam podobny problem, mój maluszek urodzi się w grudniu.
      Myślę, że pomysł aby najpierw kupić porządną gondolę a potem lekką spacerówkę
      jest dość rozsądnym rozwiązaniem. Sama coraz bardziej skłaniam się ku takiemu
      rozwiązaniu. Wymieniłaś wśród proponowanych wózków nomad, ja o nomadzie myślałam
      raczej jako o docelowej spacerówce, która miałaby mi starczyć do końca okresu
      wózkowego, a na początek kupić np. peg perego young czy roana. Chcę na wózek
      przeznaczyć ok 2500 zl więc kupując nawet nową gondolę powinnam zamknąć się w
      tej cenie, ale jestem raczej za kupnem używanej, tylko mąż ma jakieś obiekcje...
      Wydaje mi się, że w takiej gondoli maluszek ma sporo miejsca nawet opatulony
      kocykiem i zapakowany w śpiwór i może np. swobodnie rączki rozłożyć. Dodatkowo
      te klasyczne wózki dają się bujać, co może być na początku przydatne (kolki
      itp., dziecię mojej kuzynku tylko przy bujaniu się uspokajało)
      Reasumując z podanych przez ciebie wózków jane raczej bym nie kupiła na
      początek, no chyba ze chcesz taki kompaktowy zestaw, to co innego.
      Inna sprawa, że dużo bardziej podobają mi się nowoczesne wózki, typu x-lander,
      teutonia, nowe modele x-lander (zobacz na ich stronie) niż te klasyczne stelaże,
      jednak one są chyba wygodniejsze dla dziecka...
      Ta też zwariuje od tego wozka...jeszcze mam tyle czasu juz się zastanawiam hihihi
      Magda
      • misiaqi Re: wózek dla listopadowego malucha 05.06.08, 22:41
        > Reasumując z podanych przez ciebie wózków jane raczej bym nie kupiła na
        > początek, no chyba ze chcesz taki kompaktowy zestaw, to co innego.

Co to znaczy "kompaktowy zestaw" ? :) że dwa w jednym?
        Mnie się wydawało, że te Jane to właśnie idealne na początek, taaaka wieeelka.... ???

> Inna sprawa, że dużo bardziej podobają mi się nowoczesne wózki, typu x-lander,teutonia, nowe modele x-lander (zobacz na ich stronie) niż te klasyczne stelaże

Mnie też... Ale właśnie zastanawiam się jak takie trójkołowe radzą sobie po śniegu i błocie... Może coś takiego?
        www.allegro.pl/item374103035_wozek_teutonia_y2k_03.html
        Nie wiem też jak sobie radzą w takich warunkach takie mniejsze podwójne kółka, jak np. tu: www.allegro.pl/item375218253_wozek_gleboki_peg_perego.html

Dla mnie cudo - www.allegro.pl/item377363912__roan_marita_gratis_posciel_parasolka_i_.html :)

Pozdrawiam i proszę jesienno-zimowe młode mamy o podzielenie się przeżyciami :)
        • magdashero Re: wózek dla listopadowego malucha 06.06.08, 13:33
          pisząc o kompaktowym zestawie miałam na myśli właśnie jane+gondolka do niej
          +fotelik, w sumie patrząc na nasze ostatnie zimy, a w zasadzie ich brak to koła
          od nomad powinny spokojnie dać radę, tylko pozostaje kwestia amortyzacji, ten
          wózek jest sztywny, nic w nie pobujasz w nim dzidziusia.
          Ten pegperego na stelażu co pokazałaś w linku jest w zasadzie podobny do nomad,
          no i mi się jeszcze nie podoba, że gondola w tych modela jest nisko zawieszona.
          Ja jeszcze zastanawiam się na Bebecar IP-OP, ma dużą gondolę, dość wysoko
          montowaną, tylko spacerówka mi się nie podoba, bo nie złożysz stelaża bez
          demontażu spacerówki...
          Wychodzi ze idealnego wózia i do tego uniwersalnego nie kupisz jednego na cały
          okres wozkowy.
          Ja chyba zdecyduje sie na plan: używana dużo tradycyjna gondola (np. roan) a
          poten spacerówka Jane nomad albo cocndord fusion

Pozdrawiam
      • mimisan Re: wózek dla listopadowego malucha 12.06.08, 16:03
        Z mojego doswiadczenia - nie ma wozka idealnego posiadajacego wszystkie cechy
        porzadane dodatkowo wystepujace w okreslonych etapach rozwoju dziecka (np
        stabilna i ciezka gondola, a potem leciutka spacerowka). Mialam Roana Marite na
        poczatek - znakomity, duza gondola, corka z sierpnie przejezdzila w niej do
        marca, kiedy to zaczela siadac i przesiadla sie do spacerowki. Teraz zmienilam
        wozek, bo lubie zmiany :) Jezeli jestes zainteresowana kupnem uzywanego Roana,
        napisz na maila gazetowego. Mysle, ze lepiej jest kupic wozek uzywany, zobaczyc
        co i jak i najwyzej zmienic, niz wydawac 2 tys na nowy, a potem zalowac. Ale to
        tylko moja opinia :)
    • morelka80 Re: wózek dla listopadowego malucha 04.06.08, 23:04
      ja dla listopadowej Córeczki miałam gondolę Bartatinę - bardzo
      fajny, dość duża gondola, pomopowane koła, na pasach. Uważam, że to
      świetny wózek dla Maluszka. Potem jak Córcia była starsza i
      przyszedł czas, żeby przesiąść się do spacerówki to kupiłam Nomada -
      tez bardzo fajny, lekki - polecam :)
      • pstrabiedronka Re: wózek dla listopadowego malucha 06.06.08, 13:52

ten PegPerego to jest na stelażu Caravell - jest faktycznie podobny
        troszkę do Namoda ale na pewno gondola wyżej.
        Gondola PP jest też większa (szersza - właśnie do wygodnego
        rozłożenia rączek).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka