Dodaj do ulubionych

Prywatyzacja ICDS?

17.05.06, 18:41
Kandydat na burmistrza Konrad W. w "Gońcu" proponuje prywatyzację ICDS.

Co myślicie o tej propozycji?

Obserwuj wątek
    • mmc_lomianki Re: Prywatyzacja ICDS? 17.05.06, 19:23
      Kapitalny pomysł jeśli można go rozumieć jako sprzedaż ICDS i odzyskanie
      utopionych pięniędzy.
      Wtedy będzie można przeznaczyć je na coś co faktycznie jest niezbędne dla
      mieszkańców - mam na myśli infrastrukturę, a nie jakieś nowe fanaberie władzy
      typu centrum konroli lotów w Kiełpinie... (centrum konroli lotów na pewno
      oddziaływałoby korzystnie na edukację młodego pokolenia i na pewno możnaby było
      nadać mu stosowne imię dla uzyskania efektu auto-promocji).
      Jeśli miałby to być kolejny "projekt" mający na celu wyprowadzenie pieniędzy to
      nie mamy o czym rozmawiać...

• brycezion Re: Prywatyzacja ICDS? 17.05.06, 20:10
        Nie ma o czym dyskutować.
    • esscort Re: Prywatyzacja ICDS? 17.05.06, 20:17
      athlon_linux napisał:

> Kandydat na burmistrza Konrad W. w "Gońcu" proponuje prywatyzację ICDS.
      >
      A gdzie on to proponuje?
      • papirus22 Re: Prywatyzacja ICDS? 17.05.06, 20:30
        no własnie gdzie?
        co do icds, na razie tylko mamy przez niego kłopoty:(
      • drabbu Re: Prywatyzacja ICDS? 17.05.06, 20:49
        esscort napisał: A gdzie on to proponuje?

W ostatnim numerze pisma LPR "Goniec Podwarszawski", a wcześniej - w biuletynie
        LPR łomiankowskiej. Brzmi to następująco:

"... pomysłem na zdobycie kapitału obrotowego mogłaby być prywatyzacja basenu i
        hali sportowej. Nie ma powodu obawiać się takiej decyzji. Basen jak stoi, tak
        stać będzie służąc w dalszym ciągu wypoczynkowi i rekreacji. Gmina
        niekoniecznie jest dobrym właścicielem obiektów tego typu, skłonnym do
        przerostów administracyjnych i hojnych wydatków. Ewentualny prywatny podmiot z
        punktu widzenia zainwestowanych środków na pewno usunąłby pewne niedogodności,
        przez które spora część mieszkańców Łomianek woli korzystać z basenów w
        Warszawie. W obecnej sytuacji posiadanie przez gminę tego obiektu podobne jest
        do posiadania najnowszego mercedesa garażującego przy domu – lepiance. Ciężko
        zarobione pieniądze mają jednak tą cechę, że ich posiadacze są skłonni raczej
        do kalkulacji niż do bezmyślnego ryzyka. Dlatego w tym przypadku trudno by było
        pozyskać inwestora na korzystnych dla miasta warunkach, które zagwarantują
        zwrot przepłaconych sum. Tego typu kwestie powinny być poddane szerokiej
        dyskusji.
        Niełatwe czasy są przed nami. Jedno jest pewne – problemy mamy
        zagwarantowane w przypadku wygrania wyborów samorządowych przez ludzi obecnego
        układu władzy. Jako mieszkańcy, na potwierdzenie tej tezy mamy wystarczającą
        ilość przykładów finansowej i organizacyjnej nieudolności."
        • edoma Re: Prywatyzacja ICDS? 17.05.06, 21:27
          Ja nie chcę robić wrażenia, że się o wszystkim wypowiadam i potem robi się z
          tego bałagan.
          Ale drogi brycezjonie, dlaczego nie ma o czym gadać?
          Jak to jest takie obciążenie dla gminy (a pewnie jest), to dlaczego nie ?
          Jak już kiedyś napisałam, nie jestem zadowolona z basenu, za mała jest część z
          ciepłą wodą, pewnie to drożej kosztuje w budowie ale jest potrzebne baaaaardzo -
          vide Potocka i "szpryca"wodna+wodospad, idealne do wzmacniania mięśni
          okołokręgowych.
          • esscort Re: Prywatyzacja ICDS? 17.05.06, 22:53
            Ja myslę, że nie ma o czym gadać, bo nikt tego nie kupi.
            • krzysiom1 Re: Prywatyzacja ICDS? 17.05.06, 22:57
              Nie wierzę że znajdzie się głupi chcący inwestować w tak nierentowny interes.
              • robert_58 Re: Prywatyzacja ICDS? 17.05.06, 23:09
                warte jest tyle, ile kupujący jest w stanie zapłacić...
                ... potem następuje dyskusja czy cena sprzedaży była godziwa ...
    • ciuciubabka3 Re:Czyżby Sokołowski... 17.05.06, 23:36
      potrzebował opinii na ten temat,by wyrobić sobie zdanie lub pomysłu,który
      zaprezentowałby jako swój.Bedąc po kilku spotkaniach mieszkańców z
      Sokołowskim,na które był proszony albo i nie, mam wrażenie,że przychodził tylko
      po to by podsłuchiwać ,poznawać opinie na swój temat i przygotowywać linię
      obrony dla siebie na przyszłość.
      Czyżby i tym razem też tak było?Harcownicy rozpuszczeni?
      Athlon sugerujesz,że jak sprywatyzować ICDS to może i wodociągi?
      Dla mnie jesteś zupełnie niewiarygodny .
      • robert_58 Re:Czyżby Sokołowski... 18.05.06, 00:08
        ciuciubabka3 napisała:

> potrzebował opinii na ten temat,by wyrobić sobie zdanie lub pomysłu,który
        > zaprezentowałby jako swój.Bedąc po kilku spotkaniach mieszkańców z
        > Sokołowskim,na które był proszony albo i nie, mam wrażenie,że przychodził tylko
        >
        > po to by podsłuchiwać ,poznawać opinie na swój temat i przygotowywać linię
        > obrony dla siebie na przyszłość.
        > Czyżby i tym razem też tak było?Harcownicy rozpuszczeni?
        > Athlon sugerujesz,że jak sprywatyzować ICDS to może i wodociągi?
        > Dla mnie jesteś zupełnie niewiarygodny .

nie znalazłem sugestii o prywatyzacji wodociągów ... również u Athlona w tym
        wątku ... ale może się mylę ...

Harcownikiem jest zanczy się Konrad W.? Czy tu też się mylę ?
      • athlon_linux Re:Czyżby Sokołowski... 19.05.06, 12:14
        Kobieto!!!
        Nic nie pisałem o wodociagach i nic nie sugeruję.
        Twoje rozumowanie jest typowe dla tego forum.
        Podobnie jak papirus usiłujesz coś mi wmówić i gdzieś mnie ustawić (oczywiście
        obok burmistrza). Widzę, że to jest zaraźliwe, chyba że jesteś kolejnym nickiem
        papiego?

Co do pytania, to jestem ciekawy jakie są głosy na temat pomysłu K.W.
        Rozpoczął on bardzo intensywną kampanię wyborczą, proponuje "Zgodę".
        Jako mieszkaniec mam chyba prawo do zadawania pytań, co sądzą inni o kandydacie
        na burmistrza. I do tego chyba służy forum, a nie do wymyślania "układów".

Idąc tym tropem jest jeszcze możliwe, że zasugerujesz moje układy z LPR.
        To byłoby bardzo ciekawe, bo znam osobiście i Sokołowskiego i Waśniewskiego.
        Pozdrawiam

• esscort Re:Czyżby Sokołowski... 19.05.06, 12:18
          athlon_linux napisał:
          Jako mieszkaniec mam chyba prawo do zadawania pytań, co sądzą inni o kandydacie
          > na burmistrza

No i zadałeś pytanie, a inni piszą, co o tym sądzą. O co ci chodzi?
        • dziekanoszczak Re:Czyżby Sokołowski... 19.05.06, 12:23
          > Idąc tym tropem jest jeszcze możliwe, że zasugerujesz moje układy z LPR.
          > To byłoby bardzo ciekawe, bo znam osobiście i Sokołowskiego i Waśniewskiego.
          > Pozdrawiam

Nie mów nigdy nigdy, wszystko jest możliwe.
        • papirus22 Re:Czyżby Sokołowski... 19.05.06, 12:45
          Athlon
          O ile sobie przypominam to Ty masz kilka nicków:)
          Po drugie zawsze pisze o faktach, jak oskarżam to mam na to dowody, nigdy Tobie
          niczego nie wmawiałem, zazwczaj jednak proponowałem spotkanie, aby
          skonfrontowac poglady i nie tylko. Nie wstydze się swoich poglądów i mam swoje
          racje popierane przez wielu- nie tylko forumowiczów, czego tobie pewnie
          brakuje.
          Mam do Ciebie kolejne pytanie (skoro pytasz ja mam do tego prawo również)czy to
          prawda, że pan co dostarcza internet do gminy również ją komputeryzował?
          Czy był na to przetarg czy wszystko przebiegało zgodnie z procedurami prawo
          zamówień publicznych?
          Tylko pytam nic nie twierdzę!
          • athlon_linux Re:Czyżby Sokołowski... 19.05.06, 12:51
            Facet!
            Pakuj dokumenty i leć do prokuratury, zamiast strzępić język po próźnicy.
            • papirus22 Re:Czyżby Sokołowski... 19.05.06, 13:06
              nie rozumiem Twojego oburzenia ja tylko zapytałem:)
              po pierwsze skąd wiesz, że jestem facetem?
              po drugie tam gdzie jest przestępstwo sprawa lezy w prokuraturze-pewnie
              niedługo sie dowiesz:)
              po trzecie nie strzępię jezyka na próżno, bo pewnie gdyby nie to że pisze tutaj
              od ponad roku dało szansę wielu osobom na dowiedzenie sie co się w gminie
              dzieje!!!
              po czwarte forum pobudziło wielu ludzi do działania, tworzy się zintegrowne
              społeczeństwo obywatelskie.
              po piate informuje mieszkańców na bieząco o problemach, tworzy społeczność
              wolną i niezależną w swych różnych i skrajnych poglądach-co Tobie widze
              nieodpowiada
              po szóste forum w wielu sprawach pomogło, bo sami pisząc o swoich choćby
              dziurach dzis mamy je połatane(to akurat też kwestia roku wyborczego-czyli
              festiwal spełnionych obietnic)
              po siódme idzie na zmiany, a nowy burmistrz mam taką szczerą nadzieje zerwie
              wszystkie układy i powiązania. Pogoni z gminy panów zależnych od spółki wod-
              kan, od informatyzacji i innych takich cwaniaków!
              Może jestem idealistą, ale wiem że przynajmniej warto spróbować!
              Łomianki to także moje miasto!a nie jakiegoś sokoła niewiadomo skąd!
            • edoma Re:Czyżby Sokołowski... 19.05.06, 13:07
              Panowie !!
              Opanujcie się, proszę. Ta rozmowa zaczęła się od pytania kandydata
              Waśniewskiego o prywatyzację icds, czy to ma sens.
              Brycezion twierdzi , że nie ma o czym gadać, ewidentnie są na forum ludzie
              popierający go w tym poglądzie.
              Dlaczego nie powiedzieć otwarcie, kto go popiera w tym poglądzie ??
              Mnie basen nie odpowiada, o czym pisałam.
              Ale jak sprywatyzować icds, to chyba Kandydat Waśniewski ma na myśli część
              sportową, bo nie szkołę.
              Po prostu myślę, że nie odważy się tego zrobić swemu Szefowi Romanowi G. i nie
              sprzeda mu szkoły.
              Jak ta sprawa ma się do wpuszczania obcego kapitały do Łomianek?
              Chyba Kandydat nie przemyślał sprawy do końca.
              Powiedzmy, że zostanie ogłoszony otwarty konkurs (no i jawny) na
              sprywatyzowanie icds. Czy będzie jakiś "filtr" zabezpieczający nas przed
              sprzedaniem naszego majątku obcemu kapitałowi?
              Jak obawiamy się tego w odniesieniu do spółki wodkan to co dopiero SZKOŁA ?
              A jak już taki obcy (nieznany pasażer Łomstromo) już wejdzie i podniesie cenę
              biletów na basen ?
              • esscort Re:Czyżby Sokołowski... 19.05.06, 13:15
                edoma napisała:

> A jak już taki obcy (nieznany pasażer Łomstromo) już wejdzie i podniesie
                cenę biletów na basen ?

To zamiast 4 osób na krzyż przyjdą dwie.
                • papirus22 Re:Czyżby Sokołowski... 19.05.06, 14:51
                  No linux znowu zwiał!był czas się przyzwyczaić:))
                  Jak ma problemy z odpowiedzia to znika, ciekawe dlaczego?
                  • athlon_linux Re:Czyżby Sokołowski... 20.05.06, 14:41
                    Człowieku, mnie nikt nie płaci abym cały dzień siedział przy kompie i pluł.
                    Mam chwilę to czytam i piszę. Ale muszę też pracować, mam też rodzinę której
                    poświecam czas. Szkoda energii na dyskusję z tobą. Tobie wszystko, jak w tym
                    dowcipie z wariatem i psychiatrą, kojarzy się ze złym Sokołowskim.
                    Ale to się leczy. Bądź dobrej mysli i zbieraj żółć na nastepne 4 lata.
                    • brycezion RePrywatyzacja ICDS 20.05.06, 15:52
                      Athlon_linux: Proponuję,abyś odpowiadając komuś,wyraźnie adresował swoje
                      posty.Np. ten ostatni,kto jest tym człowiekiem i kto ma się leczyć ?
                    • papirus22 Re:Czyżby Sokołowski... 20.05.06, 16:03
                      nie wiem kogo masz na myśli, ale niepotrzebnie się denerwujesz, pewnie tymi
                      koszulkami:)
                      Widzisz nie tylko forumowicze chcą odlotu Sokoła!!!
                      • robert_58 Re:Czyżby Sokołowski... 20.05.06, 20:46
                        uważam, że częściowa prywatyzacja ICDS (lub długoterminowa dzierżawa) mogłaby
                        być zbawienna dla obiektu. Oczywiście teoretyzuję (chyba jak większość skoro nie
                        są znane dokumenty finansowe).

Jako częściową prywatyzację rozumiem tutaj odsprzedaż lub wieloletnią dzierżawę
                        tych obiektów, które można jakoś wydzielić, policzyć itd. Np. basen wraz z
                        infrastrukturą.

Wątpię, czy jakikolwiek ewentualny nabywca będzie zainteresowany spłatą
                        zadłużenia (jeżeli wogóle jest to możliwe prawnie, jakaś cesja?). Choć i takiego
                        przypadku wykluczyć nie można - inwestorzy czasem kupują podmioty zadłużone itd
                        w celach sobie znanych (pewnie ucieczka od podatku).

Całkowicie odmienną kwestią jest wartość sprzedaży, oszacowanie wartości, treść
                        umowy, zagrożenia z braku inwestycji przez nabywcę, ewentualne aspekty
                        kryminogenne itd.

Jak pisałem wcześniej - ICDS w jakiejś części warte jest tyle, ile kupujący
                        jest w stanie zapłacić. Kwoty poniesione na budowę, jak pisał Brycezion, nie
                        muszą mieć nic wspólnego z ceną sprzedaży, zobowiązaniami nabywcy w zakresie
                        inwestycji, promocji itd.

• brycezion Re:Czyżby Sokołowski... 20.05.06, 21:07
                          Robert_58:
                          1.Inwestor prywatny jeżeliby reflektował na część sportową /basen jest tylko
                          częścią/ to nie po to,żeby do obiektu dokładać,ale żeby na nim zarabiać.Więc i
                          my potrafimy obniżyć koszty.
                          2.Gdyby miało finansować transakcję Ministerstwo,dla rozwoju sportu w Polsce,to
                          lepiej niech przeznaczy na obiekt dotacje /patrz druga część mojego ostatniego
                          postu/.
                          W sumie pomysł częściowej prywatyzacji jest nierealny i nie do zaakceptowania.
                          • robert_58 Re:Czyżby Sokołowski... 20.05.06, 21:24
                            Brycezion,
                            zarówno 1 i 2:
                            nie ma gwarancji, że "my" (rozumiem miasto, radni, burmistrz itd ;-)) potrafimy
                            obniżyć skutecznie i racjonalnie koszty (1) jak i skutecznie i racjonalnie
                            wykorzystać dotacji (2).

Twierdzisz, że przedmiotem transakcji powinna być cała część sportowa (a w tym
                            basen). Być może.

O inwestorze poszukującym kosztów a nie zarobków (choć i tacy istnieją) nie będę
                            już wspominał - szansa na znalezienie takowego (a raczej chyba sam by się
                            znalazł) jest mało-prawdopodobna (razem to to?)
              • randolff Re:Czyżby Sokołowski... 19.05.06, 15:02
                A co to za słowo-klucz "obcy kapiatał"? Co to, nie ma już gorszego zła na
                świecie i poztało straszenie gawiedzi obcym kapitałem? Czy zawsze to co polskie
                jest lepsze od obcego?
                Mamy dla przykładu w Łomiankach supermarket dużej polskiej sieci reklamujący
                się "popieraj swoje" w którym towar sprzedaje się powyżej cen sugerowych przez
                producenta na opakowaniu. Pazerność i chciwość jest niestety ponadnarodowa.
                • kmsanczia Re:Czyżby Sokołowski... 19.05.06, 15:03
                  Aluzja do przejęcia wod-kan to miała być. ;)
                  • edoma Re:Czyżby Sokołowski... 19.05.06, 16:19
                    Aluzju poniała, brawo
                    • kmsanczia Re:Czyżby Sokołowski... 19.05.06, 16:44
                      Nie zawsze kto młodszy ten głupszy, często bywa odwrotnie... ;)
                      • edoma Re:Czyżby Sokołowski... 19.05.06, 17:21
                        Jak często ? Bo tu nie ma reguły moim zdaniem.
                        • papirus22 Re:Czyżby Sokołowski... 19.05.06, 20:44
                          mam pytanie a jak okrela się mądrość (wyglądem?) jak to zbadać?. Inteligencję
                          się da napewno, testów jest wiele, ale mądrośc jak poziomem wiedzy czy
                          robieniem dobrego wrażenia, może temperamentem?
                          Ludzie w ocecach zbyt łatwo ulegają złudzeniom przypisując mądrośc na podstawie
                          wyglądu i innych zjawisk!
                          • robert_58 Re:Czyżby Sokołowski... 19.05.06, 21:55
                            Ano właśnie ...
                            ludzie w ocenach zbyt łatwo ulegają złudzeniom przypisując różne cechy innym
                            nawet bez oceny wyglądu ale ze znaczącym aspektem innych zjawisk tylko owym
                            oceniającym znanych.
                            • edoma Re:Czyżby Sokołowski... 19.05.06, 22:02
                              Papirus22 napisał, że wiadomo jak się mierzy inteligencję.
                              mogę dodać, że inteligencję urzędników mierzymy w sterach (istnieje także
                              minister), natomiast inteligencję policji w cjantach (istnieje także milicjant).

Na forum publikowane były bardzo negatywne oceny konkretnych osób tylko na
                              podstawie emocji i odczuć tu publikowanych.
                              Dla mnie to za mało abym się dała "złapać".
                              dlatego jakiś czas temu mówiłam, że
                              • papirus22 Re:Czyżby Sokołowski... 19.05.06, 22:08
                                Edo mylisz się oceny nt. Sokoła i Gradziego wynikłay nie z emocji, a z faktów i
                                porównań. Moja ocena jest totalnie negatywna, dlaczego, uff tyle razy juz
                                pisałem!!!
                                Kogo więc bronisz prosze napisz, kogo oceniamy negatywnie i na podstaiwe emocji?
                                • brycezion Re:Prywatyzacja ICDS 20.05.06, 00:33
                                  Athlon_Linux zadał krótkie pytanie: co sądzicie o prywatyzacji ICDS ?
                                  Początkowo odpowiedziałem,że nie ma o czym dyskutować.A oto uzasadnienie.
                                  1.Dyskusja nad tym pomysłem miałaby sens,gdyby znalazł się inwestor,który
                                  zechciałby KUPIĆ część sportową ICDS za zwrotem wyłożonych nakładów.Część
                                  sportową,bo to nie tylko basen,ale i szkółki sportowe,bursa,akurat najmniej
                                  potrzebne Łomiankom.Tyle,że z hali sportowej i basenu korzysta nasza młodzież
                                  też.Jest to więc niepodzielne.No,można byłoby np.wynajmować obiekty sportowe dla
                                  naszej młodzieży.
                                  Jak to ma się kosztowo:
                                  - basen - 14 mln zł,hala sportowa,aula,bursa,obiekty terenowe - 22 mln zł
                                  Razem = 36 mln zł.Żaden inwestor przy zdrowych zmysłach nie zapłaci takiej ceny.
                                  2.Z ICDS jest ten sam problem co z PKiN w W-wie.Jest.I należy jedynie
                                  przeanalizować,jak przestać do niego dokładać.Są tylko 3 drogi:
                                  - rozpatrzyć możliwości lepszego wykorzystania jego powierzchni
                                  - przeglądnąć wszystkie zawarte do tej pory umowy wynajmu
                                  - ograniczyć ewent. nadmierne koszty.
                                  Prywatny inwestor zrobiłby to samo.Nic nie stoi na przeszkodzie,aby zrobił to
                                  wreszcie UMiG.

A przy okazji trochę historii.Przeglądając umowę z Mitexem znalazłem 2 ciekawe
                                  akapity świadczące o dbałości o nasze finanse .
                                  3.W załaczniku do Uchwały RM z dn.2.8.2001 pt."Informacja na temat finansów
                                  Gminy Łomianki" czytamy:
                                  -w cz.C - dotacje na budowę ICDS w latach 2002-2004 = 8 mln zł!!! (dostaliśmy z
                                  tego ok.10%; przypominam,że v-b.Grądzki pisemnie odpowiedział KOŁ,iż żadnych
                                  obietnic nie było; jak więc mógł sogła się pojawić kwota 8 mln zł ???
                                  -w cz.VI - % udział zadłużenia gminy w dochodach - na koniec 2005 = 33,3 %
                                  a faktyczne wykonanie = 54 % !!! Zaznaczam,że nie brany jest przy tym pod uwagę
                                  pozostały dług do Mitexu,który wg. danych księgowości UMiG raz wynosi 19,3 mln,a
                                  za parę m-cy 21,4 mln zł.
                          • ciuciubabka3 Re:Czyżby Sokołowski... 19.05.06, 22:02
                            Słyszałam takie przysłowie:
                            Inteligencja jak frak,najlepiej pasuje w trzecim pokoleniu.

I taka jest prawda.
                            • j46 Re:Czyżby Sokołowski... 20.05.06, 21:14
                              Napewno część sportowa ICDS nie jest warta wydanych pieniędzy. W związku, z czym
                              jej wartość handlowa jest dużo niższa, a nikt w gminie przy zdrowych zmysłach
                              nie sprzeda tego obiektu nie zapewniając sobie możliwości korzystania
                              częściowego z niektórych funkcji tego obiektu. To niemal kwadratura, koła, choć
                              może znaleźć się ktoś z pomysłem.
                              • brycezion Re:Czyżby Sokołowski... 20.05.06, 21:16
                                J46: Pomysł jest jeden.Pisałem o nim dziś w nocy.
                                • edoma Re:Czyżby Sokołowski... 26.05.06, 22:11
                                  Brycezjonie,
                                  temat prywatyzacji tak naprawdę wywołał KKW (Kandydat Konrad Waśniweski).
                                  Z całaj dyskusji wynika jasno, że pomysł jest kiepski, dlikatnie mówiąc. Nawet
                                  niezrozumiały z punktu widzenia ekonomii oraz interesu Gminy.
                                  Zatem sam pomysłodawca jest niewiele wart jako kandydat na Burmistrza.

Mówisz, że umowy traeba przejrzeć. Pewnie tak.
                                  Ja wiem, że mam wielkie kłopoty aby w ogóle komuś wynająć mieszkanie po babci w
                                  Wawie. Ceny jak ceny ale z dobrym najemcą nie jest łatwo.
                                  Moja kuzynka na lokal sklepowy na Żoliborzu, od dawna chce go komuś wynająć i
                                  nic z tego !

Jak to Centrum już mamy w Łomiankach, to może zacznijmy się nim cieszyć i zaraz
                                  lepiej się poczujemy ? Nie będzie nam przeszkadzać, jak Mercedes sąsiada.
                                  • brycezion Re:Czyżby Sokołowski... 29.05.06, 13:20
                                    Edoma: Zadałaś mi pytanie dziś o prywatyzację ICDS w innym wątku - "Akt
                                    oskarżenia..",ale odpowiadam w tym,gdyż nie lubię mieszania wątków.
                                    Odpowiedziałem już na nie z uwagami,jak -moim zdaniem- powinno się rozwiązać
                                    problem kosztów ICDS.Nie będę się więc powtarzał.
                                    Przy okazji chciałbym jedynie zwrócić uwagę na funkcjonujące wśród ludzi
                                    "magiczne zaklęcie" pt."prywatyzacja" jako antidotum na wszelkie kłopoty
                                    finansowe.Jest to oczywisty brak zrozumienia mechanizmów zarządzania.Gdyby tak
                                    było nie padałyby prywatne firmy,koncerny.
                                    Prywatyzacja ma wtedy sens,gdy właściciel,decydent np.ministerstwo lub prezydent
                                    dużego miasta nie jest w stanie zdalnie,dobrze kierować jednostką.
                                    W przypadku Łomianek nie zachodzi WOGÓLE taka sytuacja.Zarówno ICDS jak i
                                    kompleks instalacji wod-kan. są na wyciągnięcie ręki i jedynie należy dobrze
                                    nimi zarządzać.Jeśli nie jest tak - należy zmienić zarządzających,a nie wymyślać
                                    zmiany organizacyjne.
                                    Dlatego np. nie widzę najmniejszego sensu w powołaniu spółki wod.-kan.,która z
                                    racji już swojego istnienia będzie generować dodatkowe koszty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka