Dodaj do ulubionych

jak liczyć i interp. rok własny dla ur w grudniu?

10.12.07, 10:53
Bardzo proszę o potwierdzenie mojej wiedzy na temat liczenia i
interpretacji roku własnego. Z mat. na ten temat wynika jasno, że
wpływ zaczyna się po urodzinach.
Np 15.06.1980 dla roku 2007 -> 15+6+2007=3 i wpływ jest od 15.6.2007
do 14.06.2008.

A jak jest z osobami urodzonymi w grudniu. Tu spotykam się ze
sprzecznymi informacjami.
Przykładowa data: 28.12.1979 dla roku 2007 -> 28+12+2007=4
Moje pytanie - kiedy ta 4 ma wpływ? czy tylko w końcówce 2007 czy do
27.12.2008?
Proszę o dokładną odpowiedź wyjaśniającą to zagadnienie.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • metaphysics Re: jak liczyć i interp. rok własny dla ur w grud 26.02.08, 15:11

up
      • jamaryna Re: jak liczyć i interp. rok własny dla ur w grud 27.02.08, 18:38
        Rok własny dla urodzonych w grudniu liczy się tak samo jak dla urodzonych w
        każdym innym miesiącu, czyli od urodzin do urodzin.
    • metaphysics Re: jak liczyć i interp. rok własny dla ur w grud 27.02.08, 18:51

no i po co ten wpis, jesli nic nie wnosi i nie wyjasnia...
      • janus50 Re: jak liczyć i interp. rok własny dla ur w grud 27.02.08, 20:10
        Witaj
        Rok własny trwa od października do października. Tak więc osoba urodzona w
        grudniu 2007 będzie już w roku własnym 2008.
        Jednak to znajduje zastosowanie tylko na moment urodzin, potem nie ma znaczenia
        bo i tak zawsze dodajemy dzień urodzenia + miesiąc urodzenia + rok sprawdzany.
        Pozdrawiam
        • metaphysics Re: jak liczyć i interp. rok własny dla ur w grud 28.02.08, 08:55

czyli osoba urodzona 28 grudnia (1 + 3 = 4) w roku 2007 (9) jest w
          roku wlasnym 4 ( 4 + 9), ktory trwa od pazdziernika 2006 do
          pazdziernika 2007, w roku 2008 jest w roku wlasnym 5, ktory trwa od
          pazdziernika 2007 do pazdziernika 2008 itd...
          • janus50 Re: jak liczyć i interp. rok własny dla ur w grud 28.02.08, 11:42
            witaj metaphysics
            Nie do końca, taka osoba, jako że urodziła się już po październiku,
            jest jakby z automatu w roku własnym 2008, który własnie już trwa od
            października. Tak więc liczymy 1+3+1(2008)=5. Oczywiście czysto
            teoretycznie rok własny 2007 będzie mial wibrację 4, jednak w roku
            urodzenia tej osoby, nie będzie jej dotyczył, gdyż nie było jej
            wtedy jeszcze na świecie, rok własny 4 skończył się zanim się
            urodziła.
            Pozdrawiam serdecznie
            • metaphysics Re: jak liczyć i interp. rok własny dla ur w grud 28.02.08, 14:16

janusie50 smile chodzi o osoby w ogole urodzone w grudniu czy tez
              listopadzie (pod koniec roku w kazdym razie) w obojetnie ktorym
              roku, nie koniecznie 2007

sam wiesz jak jest z liczeniem roku wlasnego (czy tez osobistego) -
              zwal jak zwal, nie wazne - co ksiazka to inne podejscie, pisales juz
              o metodzie gladys lobos, to juz wiemy, ale czytajac rozne watki na
              tym i innym forum dotyczace wyliczania roku wlasnego osoba
              poczatkujaca w numerologii moze sie zirytowac...

zakladamy, ze do wyliczenia roku wlasnego potrzebne sa dzien
              urodzenia i miesiac (np. 28 grudzień czyli 4) oraz rok badany czyli
              np. obecny 2008. Wedlug Ciebie osoba urodzona 28 grudnia (niezalenie
              w ktorym roku) jest od pazdziernika 2007 do pazdziernika 2008 roku w
              roku wlasnym o wibracji 5.

Ale mozna w literaturze spotkac sie tez z opinia, ze rok wlasny trwa
              od urodzin do urodzin, a dokladnie rozpoczyna sie po urodzinach,
              czyli przyjmujac ze to zalozenie jest sluszne osoba urodzona 28
              grudnia weszlaby w rok o wibracji 5 de facto po 28 grudnia 2008 (po
              urodzinach) i rok wlasny o wibracji 5 trwał by do 28 grudnia 2009.
              Analogicznie do sposobu ustalania roku wlasnego np. dla osoby
              urodzonej 1 maja (6 + 2008 = 7), ktora wchodzi w rok wlasny o
              wibracji 7 po urodzinach 1 maja 2008 i wibracja ta trwa do 1 maja
              2009 roku, czyz nie?

Ta kwestia nie została tak naprawde porzadnie wytlumaczona.

Pozdrawiam Cie serdecznie
              • janus50 Re: jak liczyć i interp. rok własny dla ur w grud 28.02.08, 15:29
                Witaj ponownie
                tak na prawdę problem tkwi nie w tym jak obliczać tylko w
                nazewnictwie czy też terminologii numerologicznej. Rok obliczany od
                urodzin do urodzin jest jedną z opcji stosowanych w numerologii,
                jest rozmaicie nazywany, jest rokiem numerologicznym, rokiem cyklu,
                rokiem osobistym. I tu następuje błąd, jest mylony z rokiem własnym.
                Rok własny trwa różnie wg rozmaitych autorytetów, jednak można
                wyciągnąć pewną średnią z tego i założyć, że trwa od października do
                pażdziernika. Różnice są minimalne, to kwestia tygodnia lub dwóch wg
                różnych źródeł.
                Tak więc dla mnie rokiem własnym jest rok trwający od października
                do października. Nie ma znaczenia miesiąc urodzenia.
                Rok własny 2008 zaczyna się dla każdego w październiku 2007 i kończy
                w październiku 2008.
                Pozdrawiam
                • metaphysics Re: jak liczyć i interp. rok własny dla ur w grud 28.02.08, 17:02

tyle, ze rok osobisty liczy sie takze poprzez dodanie dnia
                  urodzenia, miesiaca i roku badanego, tyle, ze ten trwa od urodzin do
                  urodzin i zgadzam sie, ze ludzie czasami pytaja o rok wlasny a maja
                  na mysli osobisty i odwrotnie
                  • janus50 Re: jak liczyć i interp. rok własny dla ur w grud 28.02.08, 18:21
                    Problem w tym, że nie ma usystematyzowanego nazewnictwa w numerologii. O tym
                    mówię. Inaczej jest w astrologii tam nazewnictwo jest w miarę zgodne.
                    W numero, to co dla jednych jest rokiem osobistym dla innych jest rokiem cyklu.
                    Dużym problemem są również tłumaczenia, kiedy tłumacz często ma dość mgliste
                    pojęcie o temacie, no i tłumaczy tak jak to mu pasuje..
                    Pozdrawiam
                    • riobraavo Re: jak liczyć i interp. rok własny dla ur w grud 29.02.08, 18:22
                      to w końcu jak liczyć, bo co książka to inna teoria?
                      • janus50 Re: jak liczyć i interp. rok własny dla ur w grud 01.03.08, 20:37
                        Witaj rio
                        Jak już wcześniej wspomniałem, nie jest to do końca kwestia roku własnego (ja
                        używam tego określenia) a po prostu nazewnictwa. Rok obliczany od urodzin do
                        urodzin do urodzin, powinien nazywać się rokiem cyklu osobistego.
                        Ja nie używam tej opcji, stosuję tradycyjny system w którym rok własny liczy się
                        od października do października.
                        Pozdrawiam serdecznie
                        • rumindor Re: jak liczyć i interp. rok własny dla ur w grud 05.03.08, 15:29
                          Witajcie,

nie zależy mi na ustaleniu terminologii czy nazewnictwa. Zależy mi
                          na ustaleniu kiedy co liczymy i jak to interpretować. Skoro jest
                          wiele nazw i określeń to dokładnie opiszę w punktach wg daty
                          28.12.1979:

28+12+1979=3
                          28+12=4
                          2008=1

1. Funkcjonują nazwy, rok własny, rok osobisty, Pan Reku
                          spiesz „liczba roku”. Są również różne metody liczenie: cała data ur
                          + rok badany ale również tylko dzień + miesiąc + rok badany.

od września/października 2007 do września/października 2008
                          Wersja 1:
                          28+12+1979=3+2008=4
                          Wersja 2
                          28+12=4+2008=5

Proszę o potwierdzenie, która wersja jest prawidłowa i którą należy
                          interpretować.

2. Mamy jeszcze jedną liczbę która wpływa na nas od urodzin do
                          urodzin. I tu mam największy problem właśnie dot. osób urodzonych
                          pod koniec roku.
                          Pytanie o metodę liczenia: cała data ur + rok badany czy również
                          tylko dzień + miesiąc + rok badany.

Wersja 1:
                          28+12+1979=3+2008=4
                          Wersja 2
                          28+12=4+2008=5

Pytanie najważniejsze: od kiedy osoba o takiej dacie jest pod
                          wpływem liczmy? Po urodzinach w 2008 roku czyli tan naprawdę przez
                          cały 2009 rok?

Proszę o odp. wg punktów, jaka metoda i czas w jakim jest wpływ. To
                          chyba nam wszyskim pomoże.

Dziękuję!
                          • metaphysics Re: jak liczyć i interp. rok własny dla ur w grud 06.03.08, 09:29

w watkach powyzej sa odpowiedzi na Twoje pytania
                            • rumindor Re: jak liczyć i interp. rok własny dla ur w grud 06.03.08, 16:21
                              Wszystkich odpowiedzi nie ma ...

Są następujące info:

28.12.1979:

28+12+1979=3
                              28+12=4
                              2008=1

1.Od września/października 2007 do września/października 2008 - jest
                              to rok WŁASNY liczny następująco:

28+12=4+2008=5

Proszę o potwierdzenie.

2. liczba która ma wpływa na nas od urodzin do
                              urodzin. Nazwa: rok cyklu osobistego

Nie podane jest jednak jak liczyć.

cała data ur + rok badany
                              czy tylko dzień + miesiąc + rok badany.

Wersja 1:
                              28+12+1979=3+2008=4
                              Wersja 2
                              28+12=4+2008=5

wpływem liczmy? Po urodzinach w 2008 roku czyli tan naprawdę przez
                              cały 2009 rok?

Dziękuję.

• janus50 Re: jak liczyć i interp. rok własny dla ur w grud 09.03.08, 23:32
                            Witaj ponownie
                            Może na początek jak liczymy rok własny.
                            Są generalnie dwie szkoły. Pierwsza, nazwijmy ją tradycyjną, naucza by dodać
                            dzień urodzenia i miesiąc urodzenia oraz obliczany rok. Jest to metoda
                            powszechnie stosowana.
                            Druga szkoła to system jaki propaguje Gladys Lobos - wibracja urodzeniowa, czyli
                            zredukowana data urodzenia plus rok obliczany.
                            Pierwsza metoda - to wszystkie znane autorytety oprócz G. Lobos
                            Druga metoda - wyłącznie G.Lobos

Ja stosuję metodę tradycyjną, to jaką metodę wybierzesz zależy od ciebie. Możesz
                            sprawdzić na sobie jak realizowały się twoje lata własne i stwierdzić, która
                            metoda jest tobie bliższa.

> wpływem liczmy? Po urodzinach w 2008 roku czyli tan naprawdę przez
                            > cały 2009 rok?

jeśli obliczamy rok własny 2008 to oczywistym jest, że osoba będzie w roku
                            własnym np. 4 od października 2007 do października 2008 lub, jeśli liczymy od
                            urodzin do urodzin, od urodzin 2007 do urodzin 2008.

czy odpowiedziałem na wszystko?

POzdrawiam
                            • metaphysics Re: jak liczyć i interp. rok własny dla ur w grud 10.03.08, 15:47

janus50, chyba od urodzin 2008 do 2009
                              • janus50 Re: jak liczyć i interp. rok własny dla ur w grud 10.03.08, 19:28
                                Witaj metaphysics
                                Dlaczego 2009? liczymy rok 2008 i ten rok też bierzemy pod uwagę. Dlatego
                                zajmujemy się czasem, który osoba spędziła w roku 2008 w większej części,
                                praktycznie cały rok 2008 bez 3 dni. Kolejny rok 2009 będzie już rokiem
                                uniwersalnym 11, więc nasze obliczenia byłyby nieścisłe, a po drugie dotyczyłyby
                                nie tego roku, który obliczamy.
                                Bez względu na to jak liczymy, w tym przypadku osoba jest po swoich urodzinach
                                juz w kolejnym roku.
                                Tak mi się mocno wydaje..
                                Pozdrowionka
                                • metaphysics Re: jak liczyć i interp. rok własny dla ur w grud 11.03.08, 14:32

ja spotkałam się z opinia, ze wplyw wibracji roku badanego
                                  rozpoczyna sie po urodzinach w roku badanym...chociaz szczerze
                                  mowiac bardziej rozsadna wydaje sie Twoje podejscie, ale w jaki
                                  sposob w takim razie ustalic okres wplywu wibracji roku badanego dla
                                  osob urodzonych w styczniu smile jesli badamy rok 2008, to idac Twoim
                                  tokiem rozumowania wplyw wibracji roku badanego 2008 dla osob
                                  urodzonych w styczniu trwa juz od urodzin 2007 do urodzin 2007,
                                  czyli de facto przez niemalze caly rok 2007 a nie 2008 smile
    • nar-mer Re: jak liczyć i interp. rok własny dla ur w grud 10.03.08, 16:24
      Widzę, że sporo osób ma z tym problem-nie tylko ja. Jest kilka metod liczenia, a którą się pokierować, a może wszystkimi naraz? Najlepszą metądą chyba bedzie ta, na którą wskazuje intuicja smile
      Z tego co wiem, to wyróżniamy:
      1.rok osobisty(od urodzin do urodzin)
      2.rok uniwersalny
      ale czym sie one różnią, czy jest należy zrobić oba i naszkicować wytyczne? a moze rok osobisty dotyczy jednej sfery a uniwerslany drugiej, a wiec oba są ważne(zależy od kontekstu)

Sprostujcie mnie, ale o ile pamietam:
      ad.1)dzień urodzin + misiąc urodzin+ rok (który nas interesuje), np.
      dla osobu urodzonej 24.05.1985 interesuje nas 2008 rok, a zatem 2+4+5+2+8=21=3
      ad.2)liczba przeznaczenie(wibracja urodzeniowa: 2+4+5+1+9+8+5=34=7) + rok(dla nas ciekawy), np. 7+2+8=8 (3+4+2+8=17)

Napewno kazdy kto robił tego zapisu zauważył cykliczność. Obojętnie czy liczymy rok osobisty czy uniwersalny, zawszy kolejny rok jest o 1 wiekszy od poprzedniego (cykl 1-9). W naszym przypadku:
      dla 2008 nasz rok osobisty wynosi 3, a w 2009 już 4 ,2010 -5 itd. to samo prawo ma się i w przypadku roku uniwersalnego.

Ale natknąłem się na coś co zmieni ten pogląd. Czy ma ktoś ksiażkę "Numerologia" Harish Johari. Opisuje ona numerologie hinduską, która leży u podstawy całej numerologii na świecie.Ma alfabet liczony 1-8 (9-ka to wyjątkowa liczba), ale nie o tym chciałem pisać.
      Autor podaje, że jeżeli chcemy liczyć lata osobiste dla danego roku to sumujemy:
      -dzień urodzin
      -miesiąć urodzin
      -dwie ostatnie cyfry intersującego nas roku- w tym przypadku 08(2008)
      -dzień tygodnia(poniedziałek, wtorek, środa itd. w którym przypadają naszę urodziny)*

*każdemy dniu tygodnia przypada rządząca planeta, a tej odpowiada liczba(1-9).
      W naszymn przypdaku bierzemy pod uwagę:
      -2+4= 6
      -5 (miesiąc)
      -08=8 (rok dla którego liczymy)
      -8 (bo urodziny 24 maja w 2008 roku przypadają w sobotę co odpiwada -chyba smile Saturnowi czyli 8)
      a stąd: 6+5+8+8=27=9

Chciałbym jednak zwrócić uwagę, że opisy poszczególnych lat są inne aniżeli w podręczniku, w którym autor powołuje sie na powszechny sposób liczenia. Różnice nie są wielkie, jednak istotne dla nas.

I tym "hindyskim sposobem" zauważyłem, że dana osoba moze przybywać 4 rok np. kilka razy z rzędu itp. itd. Cykliczność została tu naruszona.
      Co o tym myślicie?
      • janus50 Re: jak liczyć i interp. rok własny dla ur w grud 10.03.08, 19:36
        Witaj
        Ja również mam ta książkę, bardzo ciekawe spojrzenie, system bez dziewiątki
        podobny do systemu Cheiro.
        Rok uniwersalny to rok dający tło, zabarwienie dla wszystkich bez wyjątku, taki
        ogólnoświatowy.
        Wiele jest tych lat takich siakich i owakich. Jednak sądzę że należy skupić się
        na konkretnej opcji i jej się trzymać dopóty, dopóki nie przekonamy się, że
        należy inaczej podejść do sprawy.
        Ciekawą opcję przedstawia amerykański numerolog Nick Newmont w New Numerology.
        Jak pisze, na podstawie wieloletnich badań z tysiącami przypadków odkrył, że raz
        na jakiś czas przychodzi rok, który on nazwał rokiem odrodzenia. To rok, który
        po zliczeniu dzień ur + miesiąc ur + rok uniwersalny - daje identyczną podliczbę
        jak data naszych urodzin. Czyli po prostu podliczbę naszej drogi życia.
        Uważa, że w tym roku dzieją się rzeczy bardzo ważne dla nas, o znaczeniu
        strategicznym dla życia, nierzadko również śmierć.. Dość ciekawe, właśnie
        sprawdzam jak to u mnie funkcjonuje, na podstawie mienionych lat życia...

Pozdrowionka
        • nar-mer Re: jak liczyć i interp. rok własny dla ur w grud 10.03.08, 23:04
          Witam!
          to ciekawe co napisałeś na temat "Nick Newmont w New Numerology". Jeszcze sie z tym nie spotkałem. Słyszałem o "latach pusych"(2-a lata), ale nie przyjrzałem sie im. Z tego co się orientuje to astrologia jest znacznie dokładniejszą metodą analizy jednostki, ale wymaga sporej zanjomości astrologii jak i liczeń. Ta propozycja Harish Johari - nawiązująca do astrologii, zaczyna w tym przypadku nabierać wartości. Fakt faktem jednak, że tych "numerologii" jest coraz wiecej. Chyba najlepszym wyjściem bedzie kierować sie do źródła- numerologii hinduskiej. Jedynym mankamentem jest brak materiałów albo kogoś kto naprawde zna się na hinduskiej numerologii.

Pozdrawima !
          • ychtis Re: jak liczyć i interp. rok własny dla ur w grud 12.04.08, 23:49
            A nie sadzicie ,ze niepotrzebne takie komplikacje?Wydaje mi sie ,ze
            rok liczonu z dnia miesiaca i roku biezacego trwa od urodzin do
            urodzin,bo przeciez jesli ktos urodzil sie 28 .12.1981 roku nie
            mogl w wibracji roku własnego od 1980 niewane czy iod grudnia czy od
            pazdziernika bo go nie bylo. Wpływ zaczal sie po urodzinach.Tylko
            jedno mnie ciekawi czemu urodzil sie i od razu znalazl sie w 5 roku
            wlasnym????????????????????czy dlatego ze jest urodzeniowa piatka?a
            w takim razie w tym niewazne jak nazwiemy roku obliczanym DZ+ rok
            biezacy czyli byloby 5 +1 =6 I CZY W TEJ 6 BYL JESZCZE PRZED
            NARODZENIEM?czy bedzie dopiero od pazdziernika 1982? N aprawde mimo
            ze przeczytalam tyle wpisow nadal wiem ze nic nie wiem
            • metaphysics Re: jak liczyć i interp. rok własny dla ur w grud 14.04.08, 08:51

najlepiej przeanalizuj swoje wszystkie lata osobiste poczawszy od
              dnia urodzenia do chwili obecnej obliczajac je wg wszystkich znanych
              Ci metod i sprawdz, ktora metoda w Twoim przypadku jest najbardziej
              trafna....pozdrawiam
        • jamaryna rok odrodzenia 08.06.08, 18:14
          Witaj Janus50!

Bardzo zaciekawił mnie pomysł wyliczania "roku odrodzenia" wg Nick'a Newmont'a. Chciałabym przetestować go na swoim życiorysie, ale mam problem: wyszło mi z rachunków, że identyczną podliczbę jak w dacie urodzenia mogę uzyskać tylko jeden, jedyny raz, w wieku... 99 lat!
          Mam tu na myśli tę opcję, kiedy rok uniwersalny ma identyczną podliczbę, jak mój rok urodzenia. Zaś jeśli wezmę po uwagę podliczbę wibracji urodzeniowej, uzyskaną przez zsumowanie podliczb dnia, miesiąca i roku urodzenia, to "rok odrodzenia" wypada co 9 lat i jest zgodny z wibracją urodzeniową każdego człowieka.

Proszę Cię o wyjaśnienie, o którą podliczbę wibracji urodzeniowej (jak liczoną) chodzi w książce tego amerykańskiego numerologa.

Pozdrawiam - Maryna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka