Gość: spadek IP: *.chello.pl 18.02.07, 15:00 Kiedy nalezy zgłosić żądanie wypłaty zachowku? Czy jeżeli nie zgłosiło sie na pierwszej rozprawie, to czy można na następnych? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: spadek Re: Zachowek IP: *.chello.pl 24.02.07, 16:36 Nikt nie wie? Może ktoś odpowie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lucy Re: Zachowek IP: *.chello.pl 25.02.07, 10:11 Im wcześniej tym lepiej. Ale na drugiej sprawie też nie będzie żle. Powodzenia Lucy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wanda Re: Zachowek IP: *.slowianin.pl 25.02.07, 12:40 Jakich następnych? Spadkobiorca wnosi o postepowanie spadkowe w terminie 6 m-cy po smierci spadkodawcy.Jak jest testament to jest otwarcie spadku. Jak coś Ci się nie podoba,bo pominięto Ciebie,ale nie wydziedziczono, to sprawę wnosisz do sądu o zachówek.Zaznaczam,jak nie wydziedziczono. Póżniej walka z rodzinką,bo skoro jesteś pominięty w testamencie,to zrobią wszystko,żeby udowodnić,że nic Ci się nie należy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spadek Re: Zachowek IP: *.chello.pl 25.02.07, 14:15 Testament został ogłoszony na rozprawie o nabycie spadku. Jeden spadkobierca zgłosił roszcznie o zacbowek inni nie. Czy jeszczce mogą to uczynić. Ja jestem w testamencie, to ja go "bronię" Chcę wiedzieć ile będę płacić tego zachowku. I kiedy inni spadkobiecy nie będą już mieli prawa zgłaszać roszczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wanda Re: Zachowek IP: *.slowianin.pl 25.02.07, 15:00 Spokojnie,jaki spadkobierca?spadkobierca jest ujęty w testamencie. Inni,to osoby,które ewentualnie mogłyby dziedziczyć ,ale zostały pominiete przez spadkodawce. Mogą wnieść sprawę o zachowek,ale to nie koniec,może się okazać,że nie dostaną. Druga sprawa to wysokość zachowku zależy od ewentualnego.przysługującego im udziału spadkowego i tu również sąd ustala wysokość,może być nawet 1/3 ich ewentualnego udziału. Jeżeli jesteś spadkobiercą i wiesz,że inni złożyli odwołanie od podziału majątku,to staraj się zebrac dowody swiadczace,że byłeś jedyną osobą/o ile jesteś jedynym spadkobiercą/która opiekowała się zmarłą osobą,a tamte osoby wręcz odwrotnie.Najlepiej mieć świadków.Jest to dość skomplikowany proces,ale do wygrania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spadek Re: Zachowek IP: *.chello.pl 25.02.07, 17:16 No, sądzę, że są spadkobiercy nietestamentowi, czy nie ma takiego pojęcia? W tej sprawie rzeczywiście jest tak, ze osoba domagająca sie zachowku nie opiekawała się spadkodawcą w czasie, gdy jako stary człowiek takiej wszechstronnej opieki wymagał. Fakt, że nie mieszkał w pobliżu. Domaga sie zachowku od tych, którzy te opieke świadczyli mieszkając zwe spadkodawcą lub wspierając go częśtą obecnością. Wszędzie czytam o prawie do zachowku. Nawet w rozmowach z ludźmi mówi się, że moralnośc sobie a prawo sobie. W tej sprawie ten, nieujęty w omawianym testamencie, uważa, że prawo jest po jego stronie i wkład w opiekę nad spadkodawcą nie liczy się. >Łaskawie< zgadza się na negocjacje w sprawie wyceny masy spadkowej. Z pozycji silniejszego, bo wg niego prawo jest po jego stronie. >Bo mu się należy< Ja nie jestem tą osobą, na której ciężar opieki spoczywał, ale też nie jestem jedyną wymienioną w testamencie. Bardzo Ci dziękuję za chęć wsparcia mnie w dochodzeniu do wiedzy, która jest mi potrzeban do przygotowania sie do kolejnej sprawy, bo pierwsza mamy odroczona, w związku z niezgodą na zaproponowaną przeze mnie wyceną. Tylko ta jedna osoba nie zgodziła się, choć nie tylko ona nie była ujęta w testamencie. Pozostałe, jak dotąd uważają, że testament jest zgodny z wolą spadkodawcy, by nie pisać tu > sprawiedliwy<. Czy swoje zdanie opierasz na konkretnych przepisach, rozstrzygnięciach sądowych? Bardzo dziękuję i serdecznie pozdrawiam. I proszę o jeszcze trochę słów podnoszących mnie na duchu:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spadek Re: Zachowek IP: *.chello.pl 25.02.07, 18:06 Roszczenia o zachowek stają się wymagalne z chwilą ogłoszenia testamentu i z tą chwilą można ubiegać się o zachowek. www.poradaprawna.pl/index_pytania.php?co=pozycja&id=28372 Co to oznacza? Czy tylko w chwili ogłoszenia testammentu, czy od ogłoszenia testamentu można ubiegać się o zachowek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wanda Re: Zachowek IP: *.slowianin.pl 25.02.07, 18:24 Od dnia ogłoszenia testamenu w sądzie,aż trzy lata mają prawo spadkobiercy nietestamentowi jak ich ladnie nazwałeś na wniesienie sprawy o przyznanie zachowku.Wiem,że prawo sobie,a zycie sobie,można było tego uniknąć przez właśnie zapis w testamencie o wydziedziczeniu,ale każdy mądry po szkodzie. Niestety ,ja proponuję się wcześniej dowiedziec,czy osoba złożyła pozew w sądzie. o ile tak,to zbierzcie jak najwięcej dowodów,które pozwolą na właściwe spojrzenie sądu na waszą sprawę.Nie zawsze zachowek się zasądza. Jeszcze jedno,mam nadzieję,że osoba ubiegaąca się nie żyje w nedzy,lub jest niepełnosprawna,bo wtedy faktycznie decyduje prawo tzw,moralne. Walczcie o swoje i przede wszystkim musicie wziąć dobrego adwokata,który specjalizuje się w sprawach spadkowych.To wam doradzam,ale zrobisz jak zechcesz. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wanda Re: Zachowek IP: *.slowianin.pl 25.02.07, 18:30 A tak na marginesie,co kieruje zachłannymi osobami pozbawionymi de fakto prawa do spadku? Nie jest tak bardzo na prawie jak sie wydaje jemu/oczywiście/ Wierz mi,ile ludzi tyle spraw,a każda inna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spadek Re: Zachowek IP: *.chello.pl 25.02.07, 19:15 > Gość portalu: Wanda napisał(a): > A tak na marginesie,co kieruje zachłannymi osobami pozbawionymi de fakto prawa > do spadku? > Nie jest tak bardzo na prawie jak sie wydaje jemu/oczywiście/ > Wierz mi,ile ludzi tyle spraw,a każda inna.< Co kieruje? Postawienie w życiu na sukces finansowy, jako motor napędowy. Całe zycie to dążenie do wzbogacenia się. gdy nie uzyskuje zysków czuje się nieudacznikiem. Napęd środowiska, w którym zyje. Dzięki zad obre słowa. Nawet, jeżeli sie nie ziszcczą, to i tak miło spotakć w necie kogoś życzliwie cierpliwie wspierającego. Serdecznie pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spadek Re: Zachowek IP: *.chello.pl 25.02.07, 19:10 > Gość portalu: Wanda napisał(a): > Niestety ,ja proponuję się wcześniej dowiedziec,czy osoba złożyła pozew w sądzi > e. > o ile tak,to zbierzcie jak najwięcej dowodów,które pozwolą na właściwe spojrzen > ie > sądu na waszą sprawę.Nie zawsze zachowek się zasądza. Jedna sprawa już się odbyła i Ta Osoba złozyła wniosek o zachowek. Sprawa odroczona, bo nie zgodziła sie Ta Osoba na moją wycenę. Teraz nie wiem, czy ktoś nie pójdzie za przykładem Tej Osoby i moje spadkowanie nie będzie iluzoryczne. Jeszcze dwie osoby mogłyby to uczynić, choć teraz zapewniają, że tego nie uczynią. Wydziedziczenie Tej Osoby nie wchodzi w grę. Przed śmiercią spadkodawca zabezpieczał prawa majątkowe swych spadkobierców. Część nieuregulowana zanalażła się w testamencie, no ale o tym w testamencie już nie stoi. Stą obecne kłopoty. > Jeszcze jedno,mam nadzieję,że osoba ubiegaąca się nie żyje w nedzy,lub jest > niepełnosprawna,bo wtedy faktycznie decyduje prawo tzw,moralne.< Jeżeli nie ukrywa swego majątku, to Ta Osoba jest wielokroć bogatsza od osób testamentalnie >zaopatrzonych<. Co do adwokata, to boję się, ze jego kosztów mogę nie znieść. Dlatego tu szukam porad i pocieszeń, za które serdecznie dziękuję:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spadek Re: Zachowek IP: *.chello.pl 25.02.07, 19:23 Art. 5. (4) Nie można czynić ze swego prawa użytku, który by był sprzeczny ze społeczno-gospodarczym przeznaczeniem tego prawa lub z zasadami współżycia społecznego. Takie działanie lub zaniechanie uprawnionego nie jest uważane za wykonywanie prawa i nie korzysta z ochrony. A może ten artykuł w tej sytuacji może stanowić pomoc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wanda Re: Zachowek IP: *.slowianin.pl 26.02.07, 11:13 Masz problem,faktycznie rozumiem,że jest to osoba,która dziedziczyłaby ustawowo ,gdyby nie było testamentu.Domyślam się,że to ktoś z rodzeństawa. Sprawa rozpatrywana z art.991paragraf 1 k.c. Jedynie,co możesz zrobić,to udowodnić,że jest to osoba niegodna. Jeszcze jedno,jezeli chodzi tu o gospodarstwo rolne,to moze nie byc ciekawie dla Ciebie.Tu sądy podchodzą bardziej szablonowo. Mimo wszystko próbuj.Życzę Ci wytrwałości i mam nadzieje ,że sprawiedliwość w tej sprawie zwycięży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spadek Re: Zachowek IP: *.chello.pl 26.02.07, 15:09 Dzięki za wsparcie i zyczenia. To nie gospodarstwo rolne. Nie chodzi o odebranie całkowicie prawa do zachowku, ale o zmniejszenie apetytu temu, który ten wniosek zgłosił i by inni tego apetytu na łatwy grosz nie nabrali. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
mmmllmmm Re: Zachowek 31.08.13, 21:47 Sporo o zachowku i ogólnie o spadkach przeczytasz tutaj: Prawo spadkowe Odpowiedz Link Zgłoś