anuszka_ha3.agh.edu.pl 26.06.13, 16:28 Pisałam już o tym na innym forum, ale nie mogę się powstrzymać: LINK Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
slotna Re: Nie do wiary :-D 27.06.13, 12:39 Ponurakom :P Zeby nie bylo tak sztywnie i smutno. Mnie sie to strasznie podoba, jest przezabawne i nie szkodzi nikomu. Odpowiedz Link
iwoniaw Re: Nie do wiary :-D 26.06.13, 19:15 Obrzędów ludowych akurat zawsze połączonych ze świętami religijnymi i nawet liturgią była masa, więc mój kompletny stupor tłumaczy jedynie fakt, że to akurat zwyczaj lokalny z terenów mi odległych. Aczkolwiek z drugiej strony trudno nie mieć po czymś takim zrozumienia dla ikonoklastów ;-) Odpowiedz Link
mary_ann Re: Nie do wiary :-D 26.06.13, 19:34 Właśnie obejrzałam i skomentowałam u Verdany. Ciągle mam oczy jak pięciozłotówki. >>>Iwonia: Aczkolwiek z drugiej strony trudno nie mieć po czymś takim zrozumienia dla ikonoklastów Nasunęła mi się dokładnie ta sama refleksja:-) Odpowiedz Link
justyna.ada Re: Nie do wiary :-D 26.06.13, 21:08 no cóż, wariaci są wszędzie... Nie zebym uprawiała kult obrazów boć one mają ino wskazywać na swiętości- ale i tak wariat wariatem zostanie... Odpowiedz Link
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Nie do wiary :-D 26.06.13, 23:32 www.kalwariawejherowska.pl/pl/tradycje.htm Odpowiedz Link
mary_ann Re: Nie do wiary :-D 27.06.13, 08:32 To ja już wolę tę:-) : www.gazetakaszubska.pl/10938/chceme-le-so-zazec-czyli-kaszubi-i-tabaka Odpowiedz Link
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Nie do wiary :-D 26.06.13, 23:37 A w ogóle to ciii... jeśli was to śmieszy, to jesteście prostakami i barbarzyńcami. Fronda powiedziała. www.fronda.pl/a/rowinski-tanczace-feretrony-i-festiwal-prostakow,29113.html Odpowiedz Link
justyna.ada Re: Nie do wiary :-D 27.06.13, 09:45 Ale to po prostu jest śmieszne, niezależnie od mojego poziomu duchowości i wrażliwości na tradycję/Tradycję :-)))) Natomiast owszem, pobożność ludowa jest warta zachowywania i szacunku. Tylko nie wiem, czy to był akurat element pobożnościowy ;) czy raczej tradycja w rodzaju biegania z wiadrem wody za pannami w śmigus dyngus. Ale myślę, że w ogóle więcej koło tej sprawy hałąsu, niż trzeba :)))) Odpowiedz Link
mkw98 Re: Nie do wiary :-D 27.06.13, 10:55 justyna.ada napisała: > Ale to po prostu jest śmieszne, niezależnie od mojego poziomu duchowości i wraż > liwości na tradycję/Tradycję :-)))) No właśnie, ja się nie poczuwam do bycia "rechoczącą gawiedzią". Ja się śmiałam wesoło i serdecznie. :-) > Ale myślę, że w ogóle więcej koło tej sprawy hałasu, niż trzeba :)))) A tu się nie zgodzę - gdyby nie ten hałas, to nigdy bym się o tym nie dowiedziała i nie spędziłabym wczoraj wspaniałego wieczoru. :-) Odpowiedz Link
mamalgosia Re: Nie do wiary :-D 27.06.13, 11:26 a jak wzrośnie liczebnie pielgrzymka do Wejherowa Odpowiedz Link
capriglione Re: Nie do wiary :-D 27.06.13, 11:27 Myslę Mamałgosiu, że z roku na rok jest coraz mniejsza (takie obserwacje postronnej). To może dzieki tej "reklamie" faktycznie wzrosnie? ;) Odpowiedz Link
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Nie do wiary :-D 27.06.13, 12:14 mkw98 napisała: > justyna.ada napisała: > > > Ale to po prostu jest śmieszne, niezależnie od mojego poziomu duchowości > i wraż > > liwości na tradycję/Tradycję :-)))) > > No właśnie, ja się nie poczuwam do bycia "rechoczącą gawiedzią". Ja się śmiałam > wesoło i serdecznie. :-) Może być jednocześnie i śmieszne i uważane za piękną tradycję. Należy weselić się w Panu, nie? :-) Dla Frondy jak coś jest śmieszne, to zaraz uwłaczające. Ja tego tak nie widzę. Odpowiedz Link
capriglione Re: Nie do wiary :-D 27.06.13, 12:40 > Może być jednocześnie i śmieszne i uważane za piękną tradycję. Należy weselić > się w Panu, nie? :-) > Dla Frondy jak coś jest śmieszne, to zaraz uwłaczające. Ja tego tak nie widzę. Ja też nie!!! Zwłaszcza teraz, jak próbuje patrzeć na to oczami niezaznajomionej z tematem, to faktycznie wydaje sie to smieszne. Ale młodzież podchodziła do tego naprawdę ambicjonalnie:) Pamiętam opowieść męża, jak to jedna z dziewcząt, podczas przyklęku w czasie machania, przydeptała sobie spódnicę i wstała w samych majtkach. Oczywiście smiech był, a jakże! Odpowiedz Link
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Nie do wiary :-D 27.06.13, 16:53 > > Może być jednocześnie i śmieszne i uważane za piękną tradycję. Należy wes > elić > > się w Panu, nie? :-) > > Dla Frondy jak coś jest śmieszne, to zaraz uwłaczające. Ja tego tak nie w > idzę. > > Ja też nie!!! Zwłaszcza teraz, jak próbuje patrzeć na to oczami niezaznajomione > j z tematem, to faktycznie wydaje sie to smieszne. > Ale młodzież podchodziła do tego naprawdę ambicjonalnie:) > Pamiętam opowieść męża, jak to jedna z dziewcząt, podczas przyklęku w czasie ma > chania, przydeptała sobie spódnicę i wstała w samych majtkach. Oczywiście smiec > h był, a jakże! Hu huu, gazeta.pl idzie ręka w rękę z Frondą... 8-\ Internauci wyśmiewają stary zwyczaj Odpowiedz Link
mary_ann Re: Nie do wiary :-D 27.06.13, 18:13 anuszka_ha3.agh.edu.pl napisała: >>Może być jednocześnie i śmieszne i uważane za piękną tradycję. A ja napiszę zupełnie wprost - nie uważam tego za piękną tradycję. Nie jestem rechoczącą gawiedzią, ale jestem zdegustowaną gawiedzią. I nie widzę powodu, żeby udawać zachwyt każdą tradycją (bo to tradycja) w imię politycznej poprawności. Nie zachwyca i już. Odpowiedz Link
mary_ann Re: Nie do wiary :-D 27.06.13, 18:27 justyna.ada napisała: >>Natomiast owszem, pobożność ludowa jest warta zachowywania i szacunku. A ja się nie zgadzam, w każdym razie nie co do zasady. Dla mnie to taki politycznie poprawny dogmat. Uważam, że pobożność ludowa to w dużej mierze patologia - skarlała, wynaturzona forma chrześcijaństwa (czy lokalnie - katolicyzmu), bliższa religijności naturalnej. Odpowiedz Link
capriglione Re: Nie do wiary :-D 27.06.13, 11:17 Hej a ja sie dziwię, że ktos się dziwi:) Bo jestem oswojona z tym widokiem od dziecka (tu mieszkam) i dlatego wydaje mi się czyms normalnym. Długo nie mialam pojęcia, że to lokalna tradycja:) Mój mąż jak był chłopakiem, to też "machał" - opowiada, że były to swoiste zawody nad ekwilibrystyka tego działania, a podczas licznych prób dochodziło do licznych kontuzji (takim kawalkiem drewna w czachę). A parafie konkurowały potem ze sobą, kto szybciej, zgrabniej itd. Sama nigdy nie mialam ambicji wziąć w tym udział:) Myslę, że to bylo traktowane wtedy jako dobra zabawa, młodzież fajnie sobie spedzala czas, flirtowanie itd. Podobnie opowiada o tym mój ojciec (czasy lat 60-tych). Odpowiedz Link
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Nie do wiary :-D 27.06.13, 12:17 capriglione napisała: > Hej > a ja sie dziwię, że ktos się dziwi:) Gdzieś widziałam komentarz internauty - 'a widzicie, ja jestem z Wejherowa, a jak opowiadam znajomym, to nikt mi nie chce wierzyć...' :D Odpowiedz Link
capriglione Re: Nie do wiary :-D 27.06.13, 12:37 > Gdzieś widziałam komentarz internauty - 'a widzicie, ja jestem z Wejherowa, a j > ak opowiadam znajomym, to nikt mi nie chce wierzyć...' :D Ja co prawda nie z samego Wejherowa, a z okolic, ale naprawdę od dzieciństwa napatrzyłam się na tą akrobatykę:) Bo trzeba wiedzieć, że te obroty mają miejsce na całej długie trasie pielgrzymkowej, przy każdej napotkanej kapliczce czy krzyżu. Ludność okoliczna zbiera sie w tym miejscu i oklaskuje kolejne pokazy podążających pielgrzymek. I częstuje wodą czy oranżadą :) Można sie śmiać, ale naprawdę miało to swój urok!!! Ale ja piszę o dawniejszych czasach, teraz nie wiem, jak to wygląda. Odpowiedz Link
sebalda Re: Nie do wiary :-D 27.06.13, 12:32 Uśmiałyśmy się z córką do łez. "Machanie" jest tak nieodparcie śmieszne i zabawne (tudzież zabawowe), że nie wyobrażam sobie, jak można się z tego nie uśmiać serdecznie. Jak trzeba być przewrażliwionym i bez dystansu, żeby się za ten śmiech obrażać. Żałosny ten artykuł we Frondzie. Odpowiedz Link
fiamma75 Re: Nie do wiary :-D 27.06.13, 20:55 :-) A mąż widział to wielokrotnie na żywo w Sanktuarium Wieleńskim i dla niego to normalne, taki zwyczaj :-) Odpowiedz Link
justyna.ada Re: Nie do wiary :-D 27.06.13, 22:13 a w wiadomosciach telewizyjnych pokazali właśńie ten filmik, że wzbudza zainteresowanie, i na ten tematy wypowiedział się m.in rektor św. Anny i ktoś tam jeszcze, w sumie jest to oceniane jako zabawna, ale ciekawa tradycja, wywodzaca się od jakichś zbożnych korzeni. No i dobra, można się pośmiać, a jak ktoś lubi no to niech se lubi :)) Odpowiedz Link