Dodaj do ulubionych

Ochrona poglądów

23.10.16, 02:56
Po raz kolejny spotkałam się z sytuacją, w której ktoś się obrusza, że jest prześladowany / krytykowany za swoje poglądy.
I zaczęłam się zastanawiać, czy może mi jednak zabrakło jakiegoś kawałka wiedzy. Bo dlaczego poglądy miałyby być specjalnie chronione? Religia to dla mnie inna sprawa, wiara powinna być chroniona, choć i tu bym rozróżniała kwestie czysto religijne od kwestii światopoglądowych, ale poglądy? Poglądy można sobie wybrać, można je zmienić. A można podtrzymywać i liczyć się z ostracyzmem danej grupy.
Podsumowując: skąd koncept, że poglądy to coś, czemu należy się ochrona?

(I oczywiście abstrahuję od kwestii wtrącania się państwa w takie sprawy, państwo powinno być światopoglądowo neutralne.)
Obserwuj wątek
    • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Ochrona poglądów 23.10.16, 11:11

Wciąż się spotykam z sytuacjami, gdzie zwykłą krytykę/polemikę ludzie nazywają prześladowaniem. W ten sposób nie da się z nikim o niczym dyskutować.
    • mary_ann Re: Ochrona poglądów 23.10.16, 15:55
      >>"Po raz kolejny spotkałam się z sytuacją, w której ktoś się obrusza, że jest prześladowany / krytykowany za swoje poglądy.

Krytykowany czy prześladowany? To są jednak dwie różne sprawy. Prześladowanie to np. zwolnienie z pracy za poglądy (a i to nie zawsze, np. nie wtedy, gdy nauczyciel urządza uczniom faszystowskie w treści pogadanki).

>>I zaczęłam się zastanawiać, czy może mi jednak zabrakło jakiegoś kawałka wiedzy. Bo dlaczego poglądy miałyby być specjalnie chronione? Religia to dla mnie inna sprawa, wiara powinna być chroniona, choć i tu bym rozróżniała kwestie czysto religijne od kwestii światopoglądowych, ale poglądy?

Ale dlaczego religia miałaby być innym światopoglądem niż wszystkie?

>>Poglądy można sobie wybrać, można je zmienić. A można podtrzymywać i liczyć się z ostracyzmem danej grupy.
      Podsumowując: skąd koncept, że poglądy to coś, czemu należy się ochrona?

Myślę, że jest pochodną troski o wolność słowa. Tylko tyle, ze koncept się wyrodził. Zamiast oznaczać prawo do wyznawania dowolnych poglądów, dla wielu stał się równoznaczny z prawem do ochrony przed stykaniem się z poglądami niechcianymi.
    • slotna Re: Ochrona poglądów 24.10.16, 16:43
      > Religia to dla mnie inna sprawa, wiara powinna być chroniona,

A konkretniej?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka