Dodaj do ulubionych

Wysokie TSH i ft3 niskie tf4 - niedoczynnosc?

04.01.12, 10:31
Witam,

Jestem w trakcie diagnozy, wyniki wyszły mi następujące:

TSH 7,36 (norma 0,27-4,20)
ft3 84,05% - 6,21 (3,10-6,80)
ft4 10,40% - 13,04 (12-22)

Test na niedoczynność zdałam na 31 punktów. To chyba wszystko jasne, prawda? Dzisiaj idę do lekarza (internisty) kazał się zgłosić z wynikami (robiłam jeszcze morfologię, mocz, żelazo i cukier - wszystko w normie). Czego się mogę spodziewać? Czy lekarz pierwszego kontaktu może wypisać mi receptę, czy muszę czekać w kolejce do endokrynologa (na kasę chorych, bagatela, około roku, prywatnie też kilka tygodni, żaden z całych dwóch endo w moim cudownym mieście nie cieszy się dobrą opinią)?

Czy powinnam zrobić jeszcze jakieś badania, np anty TPO albo ferrytynę (żelazo: 125 przy normie 37-145)? Albo USG tarczycy? Doradźcie, proszę.

Obserwuj wątek
    • hashi-tess Re: Wysokie TSH i ft3 niskie tf4 - niedoczynnosc? 04.01.12, 11:05
      kai_30 napisała:

> Witam,
      >
      > Jestem w trakcie diagnozy, wyniki wyszły mi następujące:
      >
      > TSH 7,36 (norma 0,27-4,20)
      > ft3 84,05% - 6,21 (3,10-6,80)
      > ft4 10,40% - 13,04 (12-22)

piękna niedoczynność

>
      > Test na niedoczynność zdałam na 31 punktów. To chyba wszystko jasne, prawda? Dz
      > isiaj idę do lekarza (internisty) kazał się zgłosić z wynikami (robiłam jeszcze
      > morfologię, mocz, żelazo i cukier - wszystko w normie). Czego się mogę spodzie
      > wać? Czy lekarz pierwszego kontaktu może wypisać mi receptę, czy muszę czekać w
      > kolejce do endokrynologa

jest wielu internistów, kt. dokształcają się w niedomaganiach
      tarczycy. Może Twój okaże się taki, oby.

(na kasę chorych, bagatela, około roku, prywatnie też
      > kilka tygodni, żaden z całych dwóch endo w moim cudownym mieście nie cieszy si
      > ę dobrą opinią)?
      >
      > Czy powinnam zrobić jeszcze jakieś badania, np anty TPO albo ferrytynę

dodaj do nich wit. B12, wit. D i koniecznie usg tarczycy.
      Bo przecież musisz wiedzieć z jakiego powodu Twoja
      tarczyca niedomaga.

(żelazo:
      > 125 przy normie 37-145)?

żelazo wskazuje czy masz bogatą dietę w żelazo,
      a ferrytyna to jego magazyn.

Albo USG tarczycy? Doradźcie, proszę.
      >
      >
    • hashi-tess Re: Wysokie TSH i ft3 niskie tf4 - niedoczynnosc? 04.01.12, 11:06
      fajnie, że masz na początku taką dużą wiedzę n/t tarczycy.
      • kai_30 Re: Wysokie TSH i ft3 niskie tf4 - niedoczynnosc? 04.01.12, 11:42
        Jeszcze kilka dni temu moja wiedza była praktycznie zerowa - moja przyjaciółka od prawie roku, słuchając moich narzekań, wysyłała mnie na badania hormonów tarczycowych, a ja machałam ręką, bo myślałam, że to moje lenistwo i zbliżająca się starość (mam 37 lat, hue hue) i że po prostu muszę się przyzwyczaić, bo lepiej już nie będzie. A teraz jestem podekscytowana mocno, bo jest nadzieja, że jednak lepiej będzie! smile

Przyjaciółce będę dozgonnie wdzięczna, bo to dzięki niej zaczęłam czytać to forum i strony o tarczycy, i uwierzyłam, że jednak da się coś poradzić na moje wieczne przemęczenie i kupę innych dolegliwości.

Mój internista jest dość młody i chyba nieźle obeznany - jak mnie wysyłał na badania to mówił dokładnie to, co jest napisane tu na forum - że on ma "uprawnienia" do skierowania mnie tylko na TSH, ale dobrze by było, jakbym zbadała też ft3 i ft4, bo samo TSH czasem jest w normie mimo chorej tarczycy.

Cholera, nawet nie wiecie, jak mi ulżyło, że to wszystko, ta cała masa dolegliwości i objawów to jest "coś" namacalnego, a nie jakieś moje babskie fanaberie wink
    • monokrome Re: Wysokie TSH i ft3 niskie tf4 - niedoczynnosc? 04.01.12, 11:10
      Lekarz "zwykły" powinien wypisać bez problemu, na początek dawkę 25 tyroksyny (Euthyrox, Letrox, ale ogólnie będziesz potrzebować więcej), chyba że przerazi go wyższe ft3, bo nie będzie wiedział, o co chodzi wink Ogólnie - większe ft3 od ft4 mówi o niedoczynności. Po braniu tyroksyny przez 4-6 tygodni powinno się powtórzyć badania (bez tabletki przed i wziąć po oddaniu krwi) i zobaczyć, czy nie trzeba podwyższyć dawki.

Inne badania, które się przydadzą, to:
      - USG
      - przeciwciała (anty-TG, anty-TPO)
      - ferrytyna (żelazo może być normie, a ferrytyna nisko)
      - B12
      - witamina D3
      - może jeszcze kwas foliowy
      • robak.rawback Re: Wysokie TSH i ft3 niskie tf4 - niedoczynnosc? 04.01.12, 18:41
        kurcze ja juz troche pozapominalam tej tarczycowej lamiglowki - dlaczego wieksze ft3 od ft4 swiadczy o niedoczynnosci? przeciez powinno go byc duzo ogolnie?
    • kai_30 Anty-TPO 12.01.12, 14:33
      Zrobiłam przeciwciała jeszcze, w oczekiwaniu na wizytę u endo (27 stycznia):

anty TPO: 75 (norma do 34).

Czy ten wynik może świadczyć o Hashimoto? Czy za mało przekracza normę? (Widziałam tutaj takie kosmiczne wyniki, tysiąc pięćset sto dziewięćset, a ja mam raptem 200% normy)...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka