Dodaj do ulubionych

Czy to już problem? Moja tarczyca

25.10.18, 10:14
Dzień dobry,
Zrobiłam badania tarczycowe, bo ostatnimi czasy źle się czułam a i wiek taki, że profilaktycznie też wypada się zbadać. Najpierw zrobiłam samo TSH, potem pogłębiłam diagnostykę i zrobiłam też cały pakiet.
Czy z tych wyników można coś wywnioskować...jest jakiś problem? Coś się zaczyna dziać czy można siedzieć i czekać?
Moje wyniki:
TSH 2,49 ulU/ml ( norma 0,27-4,2) miesiąc wcześnie 3,6
FT4 - 15,33 pmol/l (norma 12-22) 33,3 %
FT3- 4,31 pmol/l (norma 3,1-6,8)
anty TG - 139,1 iU/ml ( norma <115)
anty TPO 10,26 iU/ml (norma <34)
Zrobiłam usg,tarczyca wielkość prawidłowej (płat prawy V5 cm3, lewy 3 cm3; w płacie prawym niskoechogeniczny guzek sr. ok 6 mm; miąższ o prawidłowej echogeniczniosci, śladowo niejednorodny, bez zmian ogniskowych)
Jestem umówiona do endokrynologa, ale chciałabym wiedzieć więcej.
Objawy somatyczne są i to sporo ( kołatanie serca, wypadanie włosów, zmęczenie, senność, sucha skóra, zmiana nastrojów itd.) z testu wyszło ok 40.
Czy z tych wyników można coś wyczytać?
Obserwuj wątek
    • hashitess Re: Czy to już problem? Moja tarczyca 25.10.18, 13:10
      te wyniki i opis samopoczucia potwierdzają hahimoto.
      w/g mnie suplementacja l-tyroksyną jest nieodzowna.
      • cottonicos Re: Czy to już problem? Moja tarczyca 26.10.18, 19:55
        Dzisiaj byłam u endo. Stwierdziła...te wszystkie objawy nie wynikają z jakiejkolwiek choroby tarczycy. Wszystko w normie....Do obserwacji za pół roku. Jak wy uważacie....bo z tego co czytam...to rożne jest podejście endo.
        • hashitess Re: Czy to już problem? Moja tarczyca 26.10.18, 20:12
          uważam, że wszystko zależy od Ciebie czy podejmiesz
          decyzję o wprowadzeniu hormonu T4, inaczej mówiąc
          czy będziesz szukała endo, który ma dużą wiedzę n/t chorób tarczycy.
          Uważam, że wychodzenie z głębokiej niedoczynności jest długie
          i bolesne.
          Znam to z autopsji. Z niedoczynności wychodziłam kilka lat.
          • laura.phys Re: Czy to już problem? Moja tarczyca 26.10.18, 20:33
            Zgadzam się z hashitess. Dorobilabym krzywa insulinowa i glukozowa, oznaczyła poziomy ferrytyny, b12, wit d25oh i udała się do innego lekarza. U neurologa można wykonać badanie w kierunku tezyczki a idź tam już z wynikiem poziomu b12 i d25oh.
        • leyre2 Re: Czy to już problem? Moja tarczyca 29.10.18, 14:05
          cottonicos napisała:

> Dzisiaj byłam u endo. Stwierdziła...te wszystkie objawy nie wynikają z jakiejko
          > lwiek choroby tarczycy. Wszystko w normie....

I ma racje.
          • leyre2 Re: Czy to już problem? Moja tarczyca 29.10.18, 14:07
            Ile masz lat? Objawy wskazuja raczej na poczatek zmian zwiazanych z menopauza
            • cottonicos Re: Czy to już problem? Moja tarczyca 30.10.18, 12:54
              46 lat. Może faktycznie się zaczyna. A ja ciągle myslę, że mam 32 wink
              • leyre2 Re: Czy to już problem? Moja tarczyca 30.10.18, 13:27
                I dobrze ze tak myslisz, naprawde. Tyle ze dobrze byloby tez poczuc ze masz 32 ale nie leczac chorobe ktorej nie masz choc na tym forum wmowia ci ze tak jest.
                Umow sie na wizyte do sensownego lekarza i porozmawiaj o swoich objawach oraz o planie dzialania na nastepne lata tak zeby zminimalizowac objawy menopauzy. Powodzenia.
                • hashitess Re: Czy to już problem? Moja tarczyca 30.10.18, 14:00
                  gospodarka hormonalna to naczynia połączone.

Dobry endo połączy jedno i drugie.
                  Ja nikomu nie wciskam choroby.
                  Każda osoba wchodząca na forum jest osobą dorosłą
                  i sama podejmuje decyzję.
                  Lekarz też nie wciska tabletek do buzi żadnemu pacjentowi.
                  To on, pacjent, podejmuje decyzję co do podjęcia lub odrzucienia
                  zapisanej przez medyka kuracji.
                  to tyle w temacie.
                • laura.phys Re: Czy to już problem? Moja tarczyca 31.10.18, 07:57
                  Hormony niskie a tarczyca mąka, to musi być menopauza
                  • laura.phys Re: Czy to już problem? Moja tarczyca 31.10.18, 08:04
                    A tak poważnie zrobilabym krzywa insulinowa i glukozowa oraz pozostałe badania, po pojedynczym oznaczeniu h tarczycy trudno czasem cos orzec. Pamiętaj ze poziomy hormonów ft4 masz niskie, mała tarczyce oraz guzka na tej tarczycy, wiec trudno mówić ze tarczyca jest całkiem ok, a pogłębienie diagnostyki nikomu nie zaszkodzi.
                    • cottonicos Re: Czy to już problem? Moja tarczyca 08.11.18, 19:39
                      Dziękuje za zainteresowanie smile Jestem z tych ludzi co pójdą do 3 lekarzy i wyciągnę średnia smile Na razie byłam u 2. Mam za jakiś czas powtórzyć badania. I trzymamy rękę na pulsie. Diagnostykę pogłębię.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka