s79 06.03.07, 21:46 Hej, wracając do wątku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? f=24712&w=58291433 konsultowałam z lekarzem - to nie musi być Graves, może być poporodowe zapalenie tarczycy (też autoimmunologiczne ale z szansa na to, że samo minie ........... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hashi-tess Re: do hassi-tess 06.03.07, 22:23 Tak naprawdę najważniejsze jest jak Ty się czujesz. Jeśli nie masz żadnych objawów, to super. Życzę Ci, abyś nigdy ich nie doświadczyła. Niech to choróbsko się cofnie i nigdy nie wraca. Tess Odpowiedz Link
s79 Re: do hassi-tess 07.03.07, 22:04 oby.. zobaczymy.. objawów nie ma póki co, przeciwnie - chyba nigdy nie czułam się tak dobrze dziwne Odpowiedz Link
rosteda Re: do hassi-tess 07.03.07, 22:59 Witaj s79 Zamiast Hashi-tess odpisuje ja. Mysle ze sie nie obrazisz? To ze masz podwyzszone a-TG znacznie moze swiadczyc o chorobie autoimmunologicznej tarczycy. Ale te przeciwciala wystepuja i przy Basedowie i przy Hashimoto. Tyle ze w opisie USG masz napisane ze obraz moze swiadczyc o zapaleniu tarczycy (Hashimoto) Teraz powinnas jedynie sie dobrze obserwowac i jesli poczujesz sie gorzej to ponownie zrobic badania TSH, fT3 i fT4. Jesli to jest Hashi to za jakis czas mozesz sie poczuc zmeczona, nie miec ochoty na nic, senna i uczucie zimna. Wtedy zrob badania i znowu do lekarza. Piszesz - "chyba nigdy nie czulam sie tak dobrze" - to jest charakterystyczne dla poczatku Hashi. Ale ten okres minie i po paru miesiacach moze byc niedoczynnosc. Pozdrawiam i zycze dalej dobrego samopoczucia. Rosteda Odpowiedz Link
s79 Re: do hassi-tess 07.03.07, 23:18 Dzięki za odpowiedź. Z tego, co zrozumiałam na wizycie, to poporodowe zap. tarczycy to niejako "przejaw" Hashimoto. Z tą mała różnica, że może ponoć minąć bez śladu lub przejść w niedoczynność. Tak jak rozumiem to co piszesz, to niemal pewne, ze przejdzie w niedoczyność - ????? Być może jest tak, że dobre samopoczucie jest początkiem hsimoto, ja wolę jednak póki co wierzyć, że to splot bardzo szczęśliwych wydarzeń w moim zyciu w ostatnim czasie tak mnie uskrzydla ) No i do tego nigdy nie miałam az tyle czasu na sen, mimo że mały budzi ... Ale jak na mnie, to wciąż "wysypiam" swoją podwójną normę (tj. jakieś 6-7 godzin na dobę )) Pożyjemy ... P.S. jedno co mnie niepokoi, to to, ze przy poporodowym, jak wyczytałam, to ATpo są podwyższone, a nie te co u mnie, choć lekarka twierdzi, że to bez znaczenia, bo w każdej z autoimmunologicznych, czy to graves, czy hashi, czy poporodowe ponoć mogą być różne kompinacje przeciwciał. resztę wyników mam charakterystystycznych dla PPZ (z morfologią włącznie). Co Ty myślisz o tych przeciwciałach? Odpowiedz Link