emisia21 Re: Niedoczynność wyniki TSH 20.11.07, 10:37 bardzo proszę o opinię na temat wyników tsh 3.435 ( norma 0.4-5.5) Czy jest to dobry wynik czy jeszcze moglby byc lepszy? Wczoraj bylam u endo, i z dawki 112,5 Euthyrox, zwiększyła mi na 125. Nic mi wiecej nie powiedziała. Dodam ze przy tej chorobie nieco przytylam chcialabym w koncu zrzucic te zbedne kg tylko nie wiem czy to juz mam sens bo wiem ze najpierw trzeba miec unormowane hormony wtedy dopiero mozna schudnąć. Bardzo proszę o radę i opinię!!! Odpowiedz Link
emisia21 Re: Niedoczynność wyniki TSH 20.11.07, 10:41 bardzo przepraszam wynik to 3.454 a nie jak napisalam wczesniej 3.435 Odpowiedz Link
samanta25 Re: Niedoczynność wyniki TSH 20.11.07, 15:19 Ja miałam początkowo TSH 3,34 i dawkę euthyroxu mam 37,5 (zaczynałam od 12,5mg stopniowo zwiększając) Po miesiącu TSH spadło do 2,71 a teraz nie sprawdzałam ******** 76 cykl starań 3 programy ICSI/2 transfery ... świat się pomylił...... Odpowiedz Link
hashi-tess Re: Niedoczynność wyniki TSH 20.11.07, 20:18 TSH jest wysokie. Marne szanse na schudnięcie. Odpowiedz Link
emisia21 Re: Niedoczynność wyniki TSH 26.11.07, 11:06 dziekuje wam drogie forumowiczki, ale czy to oznacza ze nadal mogę tyć? MAm juz troszke tego dosyc a poza tym tej suchej i napietej skory, teraz mam brac euthyrox 125 mg zobaczymy w lutym jaki bedzie wynik, pozdrawiam Odpowiedz Link
hashi-tess Re: Niedoczynność wyniki TSH 26.11.07, 11:23 Hormony tarczycy to FT4 i FT3. TSH to hormon przysadki mózgowej, która stymuluje tarczycę do pracy. Aby wiedzieć na jakim poziomie są hormony tarczycy musisz je oznaczyć w laboratorium. Za chudnięcie jest odpowiedzialne FT3. Ile jest go w tkankach? Nie wiesz bo nie oznaczyłaś. Dlatego nie wiesz czy będziesz już chudła. Pzdr Tess W domyśle mojego postu - zrób badania FT4 i FT3 Odpowiedz Link
emisia21 Re: Niedoczynność wyniki TSH 26.11.07, 13:26 jeżeli to jest konieczne to dlaczego lekarz endokrynolog nie kaze mi robic tych wyników? A na wlasną rękę bez skierowania mogę sobie zrobic w laboratorium prawda? dziekuje ze odpowiedz Odpowiedz Link
rabarbara Re: Niedoczynność wyniki TSH 28.11.07, 10:28 Witam, Wiesz dla lekarza mało istony wydaje się problem samego tycia. Jest to w wielu przypadkach naturalna kosekwencja niedoczynności tarczycy. Lekarz, który Cię prowadzi od dłuzszego czasu wie (a przynajmnij powinie wiedzieć) jak zochowuje się twoja tarczyca po dawkach leków. Dla kontrolowania poprawności działania tarczycy nie zawsze są potrzebne wszystkie badania. Ja leczę się do 6 lat, i nie zawsze na kolejną wizytę lekarz zleca mi komplet badań. Jedyne co mogę ci poradzić to zachowanie trochę cierpliwość, niestety ta choroba tego wymaga. Gdy będziesz miała już uregulowaną czynność tarczycy wtedy będziesz mogła zabrać się za odchudzanie. Pozdrawiam Rabarbara, która też boryka się ze zbędnymi kilogramami Odpowiedz Link
emisia21 Re: Niedoczynność wyniki TSH 28.11.07, 15:37 hmm czyli po 6 latach leczenia nadal masz zbędne kilogrmay??? mało pocieszające, mam nadzieje ze juz niedlugo unormują mi sie te hormony, fakt nie jestem strasznie gruba ale od momentu wykrycia niedoczynnosci troszke mi sie przytyło ale masz rację trzeba byc cierpliwym dziekuje za rade pozdrawiam Odpowiedz Link
rabarbara Re: Niedoczynność wyniki TSH 28.11.07, 16:46 No niezupełnie. Leczyłam się 6 lat na nadczyność tarczycy. W marcu dostałam dawkę radiojodu a od maja pojawiła się ogroman niedoczynność i kilogramów przybywało w galopującym tempie. Powoli wyrównuje się mój poziom TSH i przynajmniej przestałam tyć. Lekarka powiedziała, że raczej nie zacznę chudnąć. To tak nie działa. Te nadrobione kilogramy same z siebie nie znikną. Trzeba się ich pozbyć, byle rozsądnie. Pozdrawiam R Odpowiedz Link
korzystaj.z.mozgu Re: Niedoczynność wyniki TSH 28.11.07, 18:24 Mam niedoczynność po usunięciu prawie całej tarczycy. Od 8 lat. Z nadmiarem kilogramów borykam się od drugiego miesiąca po operacji (przytyłam ok 12 kg w niecałe 2 miesiące). Po kilku latach urodziłam dziecko i po ciąży zostało kilka kilogramów. 3 lata temu wypróbowałam dietę Montignaca - pomimo różnych wyników TSH chudłam regularnie 1 kg/tydzień. W ten sposób w 3 miesiące zrzuciłam nadmiar, potem przez 3 miesiące utrwalałam efekty Polecam ten sposób odchudzania - nie głodujesz, jesz różnorodnie i tyle ile potrzebujesz - a chudniesz Wystarczy przestrzegać zasad. Więcej informacji znajdziesz na forum diety montignac - jest ich kilka. Ja podpierałam się forum Zuzla (jeśli Cię to zainteresuje wrzuć w google, od razu znajdziesz) Odpowiedz Link