Dodaj do ulubionych

Dieta Dukana

08.07.10, 20:44
Witam.
Ostatnio bardzo przytyłam. Moja waga sięga 109 kg, a 5 lat temu ważyłam 73kg.
Zaczęłam się odchudzać dietą Dukana ale mam wątpliwości bo koleżanka twierdzi,
że osoby które stosowały tą dietę mają anemię. Czy może coś wiecie o tej
diecie, jej efektach i jak to działa na osoby z hashi?
Obserwuj wątek
    • milaemalka Re: Dieta Dukana 08.07.10, 22:35
      A jak wyglądaja wyniki hormonów?
    • robak.rawback Re: Dieta Dukana 06.05.11, 15:23
      ktos z was stosuje diete dukana?

ja sie odchudzam mniej wiecej od 5 tygodni a tydzien temu zaczelam dukana i odpowiada mi sposob odzywiania wiec bede to ciagnac.
      ciekawa jestem czy ktos na tym schudl.

ja w fazie ataku nie mialam zadnych spektakularnych wynikow - moze z pol kilo tluszczu zeszlo - to jest max.

ogolnie schudlam okolo 4 kilogramow od rozpoczecia diety w ogole - a teraz wyglada ze mi oczywiscie stanela waga.

ide sbie zrobic badania krwi tak czy siak, w sumie nie czuje sie chora i nie czulam sie chora przed rozpoczeciem diety, wiec sie spodziewalam ze mi tym razem waga bedzie spadac, a teraz po tych 4 kilo jakby sie zatrzymalo.

co do pytania wyzej o anemie - to mi sie wydaje ze przy takiej diecie obofitujacej w mieso to chyba nie powinno byc. ??
    • aleksandra_01 odchudzanie 06.05.11, 19:42
      > Ostatnio bardzo przytyłam. Moja waga sięga 109 kg, a 5 lat temu ważyłam 73kg.
      > Zaczęłam się odchudzać dietą

żadna dieta, na prawdę żadna dieta nie pomoże do póki nie "naprawi się" organizmu,
      a jak się tego dokona to, dieta nie będzie już potrzebna bo waga sama spadnie!

i tu nie chodzi tylko o dobrą dawkę hormonów tarczycy!
      trzeba zająć się wszystkimi niedoborami witamin i mikroelementów,
      choć nie jest to łatwe i wymaga czasu.

znów podam link do tych zdjęć:
      forums.realthyroidhelp.com/viewtopic.php?f=15&t=12600
      da się! bez diety!

a.
      • robak.rawback Re: odchudzanie 07.05.11, 01:12
        nie no przeciez wyraznie mowia ze na diecie sa bezglutenowej i bez nabialu, soi etc, inna tez, wiec w tym przypadku alergie na produkty tego typu i to im przeszkadzalo w leczeniu tarczycy. nie kazdy ma uczulenie na gluten, lub tez na inne produkty ktore to poteguje problemy z tacrzyca
        • coldsong Re: odchudzanie 07.05.11, 08:49
          Stosowałam dietę Dukana pod koniec 2009 r. W bardzo krótkim czasie fT3 spadło mi z 90-100% (taki poziom miałam przed rozpoczęciem diety) do 0%. FT4 nie zmieniło się (90-100%). Ale to może mój indywidualny przypadek. Nie przejadałam się wtedy tym białkiem, starałam się jeść mało i może to też miało wpływ. Waga szybko spadła, startowałam z 64 kg, doszłam do 60 kg, dalej już nie mogłam nic zrzucić (waga stanęła w miejscu jak zaklęta, pomimo tej diety, ale wiadomo, że nagła utrata fT3 miała na to wpływ), przerwałam dietę i szybko wróciłam do swojej wyjściowej wagi. Na pewno nie jest to całkiem bezpieczna, zdrowa dieta i moim zdaniem Hashimotkom nie służy.
        • aleksandra_01 Re: odchudzanie 07.05.11, 12:12
          > nie no przeciez wyraznie mowia ze na diecie sa bezglutenowej i bez nabialu

i wiadomo nie od dziś, że nietolerancje pokarmowe są dosyć popularne.
          celiakia jest jedną z najczęściej występujących chorób autoimmunologicznych
          przy hashimoto, a nietolerancja laktozy jest jeszcze częstsza w całej populacji.
          Tylko nadal krąży przeświadczenie, że na celiakie chorują jedynie dzieci (co jest nie prawdą),
          a przemysł mleczny skutecznie wciska nam jakie mleko i jego przetwory są zdrowe.

> soi

soi przy leczeniu niedoczynności tarczycy nie powinno się brać,
          bo ma ona negatywny wpływ na hormony.

nie kazdy ma uczulenie na gluten, lub tez na i
          > nne produkty ktore to poteguje problemy z tacrzyca

oczywiście, że nie każdy, ale jesteśmy w grupie podwyższonego ryzyka
          i myślę, że warto się nad tym zastanowić. szczególnie te osoby, które
          mają problem ze zrzuceniem zbędnych kilogramów.

objawy nietolerancji laktozy:
          bóle brzucha, kolki, wzdęcia, odbijanie się itd.

objawy nietolerancji glutenu:
          * niewyjaśniona niedokrwistość z niedoboru żelaza
          * podwyższony poziom cholesterolu
          * afty i wrzodziejące zapalenia jamy ustnej, (bardzo charakterystyczne)
          * niedorozwój szkliwa zębowego
          * zaburzenia neurologiczne (neuropatia obwodowa, ataksja), uporczywe bóle głowy, depresja
          * wczesna osteoporoza, bóle kostne i stawowe
          * problemy ze skórą (sugerujące chorobę Dühringa)
          * nawykowe poronienia, problemy z płodnością.

* bóle i wzdęcia brzucha
          * biegunki tłuszczowe lub wodniste
          * utrata masy ciała, chudnięcie
          * zaburzenia rozwoju u dzieci, w tym głównie zaburzenia wzrostu (niskorosłość)
          * zmiana usposobienia, często depresja
          * objawy niedoborowe (np. uporczywa anemia) będące efektem zespołu złego wchłaniania

do tego wszystkiego dodałabym jeszcze niedobór chromu.

a.
    • hashi-tess Re: Dieta Dukana 07.05.11, 21:08
      w/g mojej wiedzy nawet najlepsza dieta nie zadziała
      jeśli masz jakiej niedobory czy to w tyroksynie,
      czy też "anemiczne".
      Napisz kiedy wykonywałaś badania
      FT4
      FT3
      wit. B12
      ferrytynę
      kwas foliowy
      wit. D
      i jakie masz wyniki.

O powyższej diecie są różne opinie i dla mnie osobiście
      ta dieta z tego powodu odpada.
      Ja zaprzestałam jedzenia chleba i wszystkiego
      co jest sporządzone z białej mąki.
      Wzorowałam się na Montignacu, ale nie przestrzegam
      rygorystycznie Jego wytycznych.
      W ciągu krótkiego czasu z rozm. 42 zmniejszyłam się
      do 40/38. I jem ile chcę, nie ograniczam ilości żadnych
      produktów. Czasami zjadam do obiadu porcję ziemniaków,
      ale to sporadycznie.
      Uważam, że najważniejszy jest indeks glikemiczny
      i tego przestrzegam. Cukierków, ciastek, lodów - nie jadam
      i napadów na słodkości też nie mam.
      • robak.rawback Re: Dieta Dukana 07.05.11, 22:58
        jesli chodzi o gluten to tez sprawdzalam ale nie widze zeby to mialo na mnie za duzy wplyw jakkolwiek cos tam w wynikach krwi wyszlo na ten temat. nie mialam nigdy zadnych problemow sugerujacyc ten problem.

krew ide badac po niedzieli wiec dopiero za jakis czas bede miala wyniki.
        montignaca szczerze powiedziawszy nie znam, jakkolwiek slyszalam o tym, wiec musze popatrzyc na necie.
        ja sie juz zorientowalam ze zadnych weglowodanow raczej nie powinnam jesc.

jesli chodzi o odchudzanie to chyba to jest blad zeby oganiczac jedzenie na dukanie. i ja chyba ten blad popelnilam. jakos w glowie nie miescilo mi sie ze moge zjesc okolo 1700 kcal szczegolnie ze jak tyle jem w nomalnym odchudzaniu to niestety nie za duzo chudne (a kiedys tak)
        wiec piewsze dni dukana to oganiczalam i nie dosc ze jadlam same proteiny - to bylo to okolo 1000 kcal. wiec po paru dniach czulam ze mi sie zimnawo zaczyna robic i troche slabo sie czulam, i tez nie moglam sie rano dobudzic, natomiast musze powiedziec ze zaskocyzlo mnie ze nie czulam sie zle. myslalam ze bede bardzo cierpiec na tej diecie i bede miala roznego rodzaju bole glowy i bezsennosc - jak to zawsze bywalo - ale wcale nie.

wiec z okazji diety podwyzszylam sobie dawke eltroxinu o cwiartke tabletki (z 50 na 62.5)
        i widzac ze wcale nie schudlam za duzo na dukanie przez tydzien to zaczelam troche wiecej jesc - czyli w kaloriach tak okolo 1700 i od razu sie lepiej poczulam. i tez sie zorientowalam ze jednak trzeba bezwzglednie cwiczyc kazdego dnia.

jest mi latwo robic to w weekend. w ciagu tygodnia jak mnie nie ma caly dzien i jeszcze mam cwiczyc wieczorem to mi sie szczerze powiedziawszy juz nie chce - i to chyba jest blad. wiec teraz postanowilam cwiczyc codziennie po 45 minut chociaz, a weekend po 70. ciekawe czy cos pojdzie.

znajoma ktora sie na tym odchudzala powiedziala ze przez jakis czas jej nie szlo a potem nagle pare kilo zniknelo wiec licze ze tak tez bedzie u mnie.
    • prenatka Re: Dieta Dukana 08.05.11, 12:06
      Słuchajcie, jeżeli chcecie schudnąć bez większego uszczerbku na naszym delikatnym zdrowiu, to nie eksperymentujcie na sobie, proszę. Ja właśnie jestem pod opieką dietetyka, chudną wolniusio, ale bardzo regularnie, skończyły się problemy z załatwianiem. Dla nas szybkie zrzucanie kilogramów (oczywiście nie pisze tego na podstawie danych naukowych, a jedynie na podstawie znajomości naszej choroby) jest niebezpieczne, bo przecież należy w okresie odchudzania sprawdzać częściej poziom hormonów, czyż nie jest tak? Gwałtowna utrata kilogramów sprzyja niebezpiecznemu rozchwianiu. Poza tym różne diety (np Dunkana) ograniczają dostarczanie składników odżywczych i minerałów, co w naszym przypadku także może odbić się bardzo negatywnie na zdrowiu. Polecam więc dobrego, doświadczonego dietetykasmile
      • robak.rawback Re: Dieta Dukana 08.05.11, 15:41
        tak jak najabrdziej sie zgadzam ze trzeba uwazac. tez wiem ze w moim przypadku wiecej niz kilo na tydzien by mi nie poszlo nawet jeslibym nic nie jadla. biore suplementy witaminowe dodatkowo i tak, razem z innymi lekami.

teraz spojrzalam to po chyba 10 dniach zszedl mi nastepny kilogram. jesli tak bedzie szlo to jestem w stanie wytrzymac.

wiem ze te diety nie sa bardzo zrownowazone w sensie dostarczania wszytskich skladnikow potrzebnych oragnizmowi, ale jak mialam co do tego watpliwosci to ktos bardzo slusznie zauwazyl, ze jak moglam pol zycia wpychac w siebie slodycze i nie martwilam sie ze cos sobie zepsuje to nie powinno mi sie nic gorszego stac jak przez pare miesiecy bede na takiej diecie, zdecydowanie jednak zdrowszej.
        zal mi tylko, ze nie moge sie soku owocowego napic. ale jesli mi spadnie te 5 kilo ktore planuje, to za pare tygodni przerwe dwudniowa sobie zrobie - z sokiem i masa kremowek :b
    • mami7 Re: Dieta Dukana 08.05.11, 21:18
      dla mnie dieta dukana jest niedopuszczlana, choc rozumiem desperacje wielu osob.
      racjonalne odzywianie, bez nadmiaru miesa, bez nabialu 9ewentualnie dibry naturalny jogurt), rezygnacja z produktow przetworzonych-bialej maki, cukru, margaryn, wedlin, nadmiaru owocow itd. zamiast pieczywa kasza.

a gluten... dziala na jelita jak klej wink
      • rosteda Re: Dieta Dukana 08.05.11, 21:53
        Re: Wyniki ferrytyny i witaminy B12
        Autor: robak.rawback ☺ 23.05.10, 15:44

nie wiem jaka masz diete - ja nigdy czerwonego miesa nie jadlam a
        kurczaka lub indyka okazjonalnie - brzydzilam sie i jakos tak sie
        sama przekonalam ze mieso jest diablem wcielonym, czytajac rozne
        nawiedzone gazetki i ogladajac programy o dietach.

jak wlosy mi zaczely wypadac i sie okazalo ze ferrytyna ponizej
        normy to sie wystraszylam i od razu zmienilam diete i tez dostalam
        leki. zelazo (to na recepte ale nie pamietam jakie - gdzies tu albo
        na hashimoto forum pisalam z pol roku temu jakie to zelazo, byc moze
        to co wspomnial ktos wyzej. oraz kwas foliowy.

rownoczesnie - szpinak (200 gram na tydzien mniej wiecej) akurat
        tyle bo tak pakowany (nie biegam z waga do sklepu he he). i oprocz
        tego mielona wolowina okolo pol kilo na tydzien do tego jakas
        wieprzowina - parowki na przyklad, szynka i salami. pare plasterkow
        na dzien lub ze 2-3 parowki.

jem i mi smakuje i lepiej sie czuje niz na samych jogurtach etc.
        wzielam chyba jedno opakowanie zelaza i dwa kwasu foliowego okolo
        pol roku temu i tez od tamtego czasu mieso jem prawie codziennie.
        mialam znowu sie wziasc za pastylki ale zrobilam badania i sie
        okazalo ze ferytyny az za duzo, zelaza duzo - wszystko ok, wiec jak
        na razie pastylek nie bde brala bo wychodzi ze nie musze.
    • rosteda Re: Dieta Dukana 08.05.11, 22:07
      forum.gazeta.pl/forum/w,24712,115065828,,zimno_ci_jak_sie_podgrzac_nadnercza_tarczyca.html?v=2
      A ten twoj watek to jest "przebojem sezonu".

Pomimo ze piszesz na forum od 2008 roku to nigdzie nie podalas/les (plec tez jest zagadka)jaka masz chorobe i ani razu wynikow.
      • robak.rawback Re: Dieta Dukana 09.05.11, 01:08
        a w czym jest problem z watkiem o nadnerczach?
        i nie rozumiem o co chodzi z wklejeniem watku o zelazie? co to ma wspolnego z dieta dukana?
        • robak.rawback Re: Dieta Dukana 14.05.11, 15:26
          nadal jestem na tej diecie. dni z samym nabialem sa monotone ale jem tyle zeby sie czuc najedzona - wychodzi to miej wiecej 1500 - 1700 kalorii - mieso - mielone odtluszczone wolowina, szynka, indyk, kurczak, jajka, makrela, jakas inna ryba, jogurt, serek wiejski, inny serek. mleko z otrebami - ugotowane na goraco smakuje jak owsianka - mnie bardzo odpowiada.

w dni warzywne wiecej urozmaicenia - wlasnie zjadlam okolo 3/4 szklanki miesa mielonego ze szpinakiem, druga szklanke mieso mielone z warzywami - papryki kolorowe, koncentrat pomidorowy, cebula, pieczarki - obie potrawy gotowane z duza iloscia czosnku.
          zjadlam tez okolo 300 gram twarozku ze szczypiorkiem i rzodkiewka
          bylo smaczne i sie najadlam.

codziennie jem rowniez okolo 100-120 gram makreli wedzonej zeby sobie tluszczu dostarczyc, a poza tym smakuje mi.

mleko i nabial okolo 2% tluszczu, nie widze potrzeby zeby sie meczyc z 0%.
          a mieso mielone i inne - z serii odtluszczonej tak okolo 10% tluszczu.

na obiad upieke sobie piers z indyka z warzywami i jakas salatke zrobie.
          i ostatnio tez mi przyszlo do glowy ze ta dieta tez jest bezglutenowa chyba w calosci i do tego swietna jak ktos podejrzewa ze moze miec problemy z candida. mozna wtedy przez jakis czas sie obserwowac i zobaczyc czy przy takiej diecie jakies problemy ustepuja. czy tez poprawia sie wchlanianie lekow na tarczyce. (z glutenem to chyba sa szybsze efekty, z candida to trzeba na to pare miesiecy? - zaleznie od wielkosci problemu)

nie zauwazylam zeby mi zle na tej diecie bylo. caly czas mi cieplo - jesli tylko nie chodze glodna i jem wtedy kiedy czuje ze powinnam. wiec nie widze obnizenia sie pracy metabolizmu. ale tez nie mam teraz duzo obowiazkow i nie musze byc na chodzie 24h na dobe. wiec to na pewno tez pomaga. jak na razie chudne okolo kilo na 10 dni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka