johaszi62 05.03.11, 15:24 witam dawno się nie udzielałam ale czytając niektóre wypowiedzi widzę,ze cześć pacjentów zazywa euthyrox,a niektórzy novothyrol ja mam euthyrox 75 jaka jest między nimi róznica? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aleksandra_01 Re: euthyrox czy novothyrol 05.03.11, 16:51 euthyrox to syntetyczna tyroksyna (T4) novothyral to syntetyczna tyroksyna (T4) i trójodotyronina (T3) Jest tak, że T4 (które badamy jako ft4) przy udziale różnych czynników zamienia się w aktywną formę, czyli T3 (które badamy jako ft3). U niektórych osób ta przemiana jest bardzo słaba np. z powodu anemii i takie osoby po mimo odpowiednio wysokiego poziomu ft4 mają niski poziom ft3, a co za tym idzie b. dużo objawów niedoczynności. Żeby czuć się dobrze muszą dostarczać w tabletce również już gotowe T3. a. Odpowiedz Link
johaszi62 Re: euthyrox czy novothyrol 05.03.11, 20:29 dziękuję,czyli najpierw trzeba zrobić badania,a o skierowanie u mojej endokrynolog naprawdę cięzko ostatnie i to tylko na ft4 dała mi chyba z rok temu Odpowiedz Link
procesor Re: euthyrox czy novothyrol 08.03.11, 17:31 to normalka i dlatego tak wiele z nas robi badania za własna kasę Odpowiedz Link