07.04.13, 17:27
Witam
chciałam tylko się skonsultowac, mam wiele objawów hashimoto ale zrobiłam sobie wyniki i ywszły mi takie, ze wyglada jakby wszystko było ok - dlatego chciałam syptać, czy mimo moich wyników moge chorowac?
moje wyniki; TSH 0.600 (0.27-4.2) czyli chyba 14%
FT3 3.22 (1.8-4,6) czyli chyba 70%
FT4 1.21 (0,93 -1,7) czyli chyba 70%
takie mam wyniki, tylko, ze moj stan zdrowai pozostawia wiele do zyczenia, prawei juz nie mam włosów, a te co mi zostały sa połamane i cieniutki, leczęs ie na nerwice, ciagle mi zimno tragicznie i wiecznie coś z moimi stawami a zrobiłam wszystkie badania reumatoligiczne i reumatolog juz nie ma siły do mnie, a u mnie jak nie jeden staw to drugi..poniewaz w mojej rodzinie i matka i babka i ciotki juz maja powycinane tarzczyce to pomyslałam o tarczycy i ostatnio lekarka rodzinna powiedziała mi ze mam taka szyje wielka wiec wybiarm się na usg w tym tygodniu, bo mam chyba wola jakiegos, nie jest olbrzymi jakis, ale szyja taka powiekszona. stad moje pytanie czy z takimi wynikami jest mozliwe ze to coś z tarczyć i jesli tak jakie zrobić dodatkowe wyniki oprcz tego usg..
dziekuje slicznie M.
Obserwuj wątek
    • muktprega1 Re: wyniki 07.04.13, 18:09
      > FT3 3.22 (1.8-4,6) czyli chyba 70%
      > FT4 1.21 (0,93 -1,7) czyli chyba 70%

Witaj
      No, te wyniki wzbudzą zazdrość u niejednego Hashimotowca, idealne. USG - oczywiście dobrze, ze robisz, ciekawe, jak wyjdzie. Przy tarczycowych dobrze jest zrobić przeciwciała a-TG oraz a-TPO, które wykluczą bądź mogą potwierdzić autoimmunologiczną chorobę tarczycy.
      Warto zrobić za jednym wkłuciem ferrytyne (nie żelazo, wit B12, wit D3) objawy, o których piszesz mogą również wynikać z niedoborów tych ostatnich.
      Ostatnio koleżance zaproponowałam badania tarczycowe, bo jako Hashimotce jej objawy pasowały mi do tej choroby, ale okazało się, ze miała dramatycznie niskie B12, które m.in. objawiało się wypadaniem włosów, osłabieniem itp.
      Daj znać jak wyjdzie USG z pomiarami
      • miskolaj Re: wyniki 07.04.13, 19:23
        dzieki bardzo. dam znać, bo tarczyce mam na pewno powiekszona juz na oko, tak mówiła lekarka i znajomi mi mówili nawet, ale super pomysł z ta b12, u mnie ciagle sa dziwne sprawy ze zdrowiem, a powiem szczerze, ze sie nie oszczedzałam, 2 lata z rzedu leczyłam leki winemsad a z tego co wiem alkohol te witaminy wypłukuje..zrobie juz jutro te dodatkowe wyniki...dzięki i pozdrawiam
        • nebiru Re: wyniki 07.04.13, 20:03
          Ja się czuję fatalnie jak mam wysokie przeciwciała (a fT3 i fT4 niby wysokie i TSH niskie)
          • rosteda Re: wyniki 07.04.13, 23:49
            Czy fT4 jest wysokie?
            Chyba tylko okolo 30% wiec raczej niskie.
            Dziewczyny nie patrzcie na przeliczenia tylko na sam wynik bo czesto przeliczenia sa bledne.

Zobaczysz co wyjdzie w USG i wtedy ewentualnie warto bedzie powtorzyc TSH, fT3 i fT4.
            Aktualne TSH jest niskie ale to o niczym nie swiadczy,
            • muktprega1 Re: wyniki 08.04.13, 00:07
              No rzeczywiście Rostedo!!!
              Miskolaj, Twoje wyniki wyglądają tak:

FT4 36.36% [wynik 1.21, norma (0.93 - 1.7)]

FT3 50.71% [wynik 3.22, norma (1.8 - 4.6)]

A tu masz przelicznik Miskolaj:
              samodobro.host56.com/
              No to teraz już nie ma czego zazdrościć smile
              • miskolaj Re: wyniki 08.04.13, 13:29
                kurcze...to co z takim wynikami mozna mieć hashimoto??mimo,ze są iby w normach??powiedzcie mi coś dziewczynki proszę, juz podzwoniłam i wiem, ze w tym tygodniu na usg opcji nie mam...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka