Dodaj do ulubionych

Dieta w Hashimoto

28.08.13, 20:29
Witam,
Mam 21 lat od marca mam stwierdzone Hashimoto, na początku moje TSH wynosiło 4,05 nieleczone (zlekcewazone przez lekarkę) po miesiącu wyniosło 7,57. Aktualne wyniki mam bardzo ładne ponieważ 1,81. Jednak niestety wciąż mam problem z wagą, w ciągu roku przytyłam około 8 kg, teraz mając 164 i ważąc 64 kg nie czuje się dobrze, chciałabym schudnąć. Czy możecie poradzić co robić, jak jeść. Przyjmuje tyroksynę 25.
Obserwuj wątek
    • hashi-tess Re: Dieta w Hashimoto 28.08.13, 20:54
      napisz jakie masz poziomy hormonów FT4 i FT3?
      • agu-ko Re: Dieta w Hashimoto 28.08.13, 20:56
        to są badania z konca czerwca (moja endo patrzy tylko na tsh i uwaza ze FT4 i FT3 sa zbędne )
        FT4 14,60 (12,6-21) FT3 4,92(3,93-7,7) dodam że wtedy TSH miałam 6,4
        • gala_dali83 Re: Dieta w Hashimoto 28.08.13, 21:23
          Hej. Nie jestem znawczynią, bo dopiero się uczę swojej choroby. Ale Twoje hormony leżą kompletnie.

FT4 23.81% [wynik 14.6, norma (12.6 - 21)]

FT3 26.26% [wynik 4.92, norma (3.93 - 7.7)]
          • hashi-tess Re: Dieta w Hashimoto 28.08.13, 22:31
            Przy takich poziomach hormonów nie dziwię się, że nie możesz schudnąć.
            To, że endo nie patrzy na wyniki FT4 i FT3 nie dziwi mnie wcale.

Dlatego masz dwa wyjścia:

1. znaleźć endo, który ustawia dawkę l-tyroksyny na podstawie
            badań całej trójcy tarczycowej
            1. nauczyć się swojego schorzenia, z którym musisz być
            w symbiozie do końca świata albo i dłużej.
            Zaręczam Ci, że to nic trudnego.
            • agu-ko Re: Dieta w Hashimoto 28.08.13, 22:43
              Nauczyć się? Jak? tzn jakaś książka albo coś, z wielką przyjemnością nauczyłabym się symbiozy z Hashimoto.

Słyszałyście może o dr Żak z Wrocławia jest endokrynologie i dietetykiem, teraz zamierzam do niej zacząć chodzić, tylko nie wiem czy ma to sens, trochę jest droga.
              • hashi-tess Re: Dieta w Hashimoto 28.08.13, 23:03
                [b]Lektura tego forum.
                W swoim wątku pytaj o wszelkie wątpliwości,
                na pewno ktoś Ci odpowie.
                Na all.....jest książka "jak żyć z hashimoto".

I już wszystko wiesz.

Na dobry początek podpowiem Ci, że ilość euthyroxu
                25mikrogram, to wprowadzająca dawka syntetycznego hormonu.
                Jeśli się nie boisz, to od jutra spokojnie możesz zażyć 2x25mikrogram.

Czy oprócz badań hormonów tarczycy miałaś zlecone inne badania?
                Jeśli tak, to wpisz je.
                • agu-ko Re: Dieta w Hashimoto 28.08.13, 23:24
                  Mialam USG tarczycy, plat prawy 16x13x34 mm
                  Plat lewy 14x13x35 mm Echogenicznosc miazu obu platow obnizona.
                  Morfologie wszysto przy dolnych granicach ale w normie, sod 136 mmol/l norma 135-145 , potas 4,6 norma 3,5-5,1 , kreatynina 0,7 norma 0,5-0,9 GFR wg MDRD 118 norma 80-120 ,ALT 10 . To wszystko co mialam.
                  • agcerz Re: Dieta w Hashimoto 29.08.13, 09:45
                    Zrozum, że "w dolnych granicach" nie jest dla nas. Hashimotki muszą mieć wszystkie wyniki w okolicach 50% lub wyżej, jeśli wtedy czują się lepiej. Twoje wolne hormony leżą, jak napisała ci koleżanka wyżej. 20% - hm, gdybym dziś zjadła 20% tego, co wczoraj, byłabym strasznie głodna. Sprawdź niedobory witamin B12 i D3, ale najpewniej waga spadnie, gdy podniesiesz FT3 oraz ferrytynę. Powodzenia.
                    • agu-ko Re: Dieta w Hashimoto 29.08.13, 10:02
                      Czy mogłybyście mi wypisać jakie badania powinnam zrobić i czy mogę je zrobić na NFZ?
                    • agu-ko Re: Dieta w Hashimoto 29.08.13, 22:26
                      Czy B12 i D3 i Ferrytyna są płatnymi badaniami czy na NFZ je zrobie ?

agcerz napisała:

> Zrozum, że "w dolnych granicach" nie jest dla nas. Hashimotki muszą mieć wszyst
                      > kie wyniki w okolicach 50% lub wyżej, jeśli wtedy czują się lepiej. Twoje wolne
                      > hormony leżą, jak napisała ci koleżanka wyżej. 20% - hm, gdybym dziś zjadła 20
                      > % tego, co wczoraj, byłabym strasznie głodna. Sprawdź niedobory witamin B12 i D
                      > 3, ale najpewniej waga spadnie, gdy podniesiesz FT3 oraz ferrytynę. Powodzenia.
                      • hashi-tess Re: Dieta w Hashimoto 29.08.13, 22:39
                        tak, na badanie ferrytyny i b12 może skierować Cię rodzinny
                        o ile będzie widział takową potrzebę. Choć wątpię, że zobaczy.
                        Wit D z tego co wiem nie jest refundowana.
                        • agu-ko Re: Dieta w Hashimoto 29.08.13, 22:46
                          Juz teraz wszyscy w kolo a lekarze szczegolnie traktuja mnie jak hipohondryka.. a ja serio nieczuje sie najlepiej
                          • hashi-tess Re: Dieta w Hashimoto 29.08.13, 23:05
                            agu-ko napisał(a):

> Juz teraz wszyscy w kolo a lekarze szczegolnie traktuja mnie jak hipohondryka..
                            > a ja serio nieczuje sie najlepiej

tym się nie przejmuj.
                            Oni nie wiedzą, że choroba tarczycy to schorzenie całego
                            organizmu. Hormony tarczycy znajdują się w każdym kawałku
                            naszego ciała oprócz śledziony.
                            Jeśli brakuje Ci hormonów, to boli każda cząsteczka ciała.
                            Najgorsze w tej chorobie jest to, że hashimotki nie wyglądają
                            na cierpiące. Dlatego tak trudno ludziom uwierzyć w Twoje
                            cierpienie. Olej ich wszsytkich i walcz o siebie, o swoje samopoczucie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka