Dodaj do ulubionych

Dawkowanie

28.08.05, 19:37
Witam wszystkich. Jestem już prawie po wakacjach i widzę, że większość z nas (szczególnie tych "młodych" ...oczywiście stażem z Hashi) ma podobnie jak ja problemy z dawkowaniem. Wiem, że wszystko jest bardzo indywidualne, ale moje doświadczenia mówią, że dobrze byłoby się choć z grubsza orientować, jak początkowa wysokość TSH ma wpływ na dawkę hormonku. Myślałam nad tym trochę i proponuję małą analizę statystyczną. Zwracam się szczególnie do osób które unormowały sobie TSH (mają powiedzmy około 1 -2)ale nie tylko. Napiszcie:

TSHPoczątkowe......Dawka hormonu przy której TSH Dobre..(czasjej osiągnięcia)
np
TSHP 10... DawkaKońcowa(DK) 0,50 ......(6 mcy) (ewentualnie waga/wiek)

Myślę, że bardzo wszystkim by to pomogło, szczególnie, że u mnie 3 endo i każdy inna koncepcja dawki, a pieniążków na badania coraz mniej smile
Z góry dziękuję i
pozdrawiam Sakami
Obserwuj wątek
    • anial6 Re: Dawkowanie 28.08.05, 22:05
      a ja chyba popadam w nadczynnosc sad zaczęły mi się sypać włosy. a sypiam dalej
      jak sypialam, twarz spuchnieta
      początkowe tsh okolo 5
      po 25 mg tsh okolo 2,3... nastepnie caly czas przy tej samej dawce wzroslo do
      ok 2,8 -po kilku m-cach
      teraz biorę 50 mg, nie robiłam jeszcze badań. az się boję...
    • to-ja-007 Re: Dawkowanie 29.08.05, 15:23
      To nie jest takie proste bo dwaka zalezy od stanu tarczycy i wysokosci
      przeciwcial (podobno im wyzsze tym wieksza dawka jest potrzebna).
      U mnie bylo tak:

Wyjsciowe maj 2004 - TSH 4.9
      Przez pierwsze 7 miesiecy wystarczala mi dawka 75.
      Potem lekarz kazal mi zmniejszyc dawke bo tsh mialam w okolicach dolnej normy.
      Niestety nie wyszlo mi to na dobre - przy dawce 50 po 2 miesiacach mialam TSH
      powyzej 6 i okropnie sie meczylam z objawami niedoczynnosci. Zaczelo sie
      zwiekszanie dawki - najpierw co 2 tyg. a pow. 100 mikrogram wolniej i dwkac
      byla zwiekszana o 12.5 mikrograma.
      Stanelam na 125 mikrogramach i czuje sie juz 3-ci miesiac super. TSH znowu w
      okolicach dolnej normy ale poniewaz nie mam zadnych objawow nadczynnosci - nie
      ma powodu zeby cos zmieniac.

pozdrawiam
      ula
      • sakami Re: Dawkowanie 29.08.05, 17:10
        No to mnie nie podniosło na duchu. Moje PTSH to 11, a dawka 100 wpędziła mnie w nadczynność. Teraz przy 37,5 też zaczynają mi latać rączki, a przy 25.. TSH było 6,5. Staram się dawkować bardzo powoli, ale teraz waham się czy nie wrócić do 25.
        • candy74 Re: Dawkowanie 29.08.05, 22:03
          To teraz moja kolej.
          Wyjściowa TSH 3,5, zaczęłam od maleńkiej dawki euthyroxu 12,5 mikrograma, potem
          brałam na zmianę 12,5 i 25. Po półtora miesiąca TSH spadło do 1,8. Lekarka
          jednak stwierdziła, że to dawka dla niemowląt i teraz biorę cały czas 25. Czuję
          się nieźle. Czasami trochę mnie dusi, czasami mam jeszcze lęki, ale myślę, że to
          bardziej objawy nerwicowe. Kolejne badanie TSH na początku listopada. Ciekawa
          jestem, czy będzie w porządku.
          • anial6 A FT3 i FT4 ? 08.09.05, 20:58
            To też jest istotne.
    • marikaow Re: Dawkowanie 08.09.05, 22:56
      To ja też sie dołącze, obecnie TSH - 2,14 od 5 miesięcy w sumie niby jesyem na 100 uq Euthroxie ale 3 miechy temu robiłam TSH i wyszło 3,96 i wpadlam w panikę że idzie ku niedoczynności i zaczęłam brać jednego dnia 100 a drugiego 125. Kiedyś jako dieciak tez tak brałąm i sie sprawdzalo, jak widac teraz też. Bo jak powiedzialam lekarzowi że moze dawke zrobimy taka jak biore to powiedziala ze nie ma sensu, no coż tylko że ja żyje z tym Koleżką Hashimoto.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka