Dodaj do ulubionych

Selen - odpowiedz dla Witosza3

20.02.06, 19:01
Witam Cie Witosza3
Pytalas o selen, to co wiem z ksiazek, ulotek z lekow i z niemieckiego forum;
Selen jest mikroelementem, ktory musi byc dostarczony z pozywieniem (organizm
nie umie go sam wytworzyc).
Najwiecej znajduje sie go w rybach, miesie wolowym i jajkach. W produktach
roslinnych jest go tyle ile zawiera go gleba na ktorej ta roslina rosla.
Np: w amerkanskiej mace bedzie go 10x wiecej niz w polskiej, poniewaz gleba w
USA ma o tyle wiecej selenu.
Selen skutecznie zwalcza tzw. wolne radykaly (wszelkie substancje szkodliwe
dla komorki).
Dawkowanie jest rozne z roznych zrodel.
Podaje sie najczesciej 50 - 100Mg (1Mg/kg wagi ciala/dobe)
Niedobory selenu wystepuja w:
Alkocholizm
Przy podawaniu lekow moczopednych
Choroby chroniczne (AIDS)
Zaburzenia wchlaniania (przewlekle biegunki, uczulenia)
Choroby immunologiczne
Zatrucia metalami ciezkimi (olow, rtec)

Dla osob z Hashimoto jest wazny z powodu;
- Bierze udzial w przwmianie T4 w T3
- Obniza poziom przeciwcial (czytalam na ten temat artykul w internecie,
jedna z uczelni w Monachium robila studia u pacjentow z Hashimoto i Basedowem)

Istnieja trzy postacie selenu:
Selenmetionin ( nie wazny dla nas, ta substancja pomaga tylko w wbudowywaniu
selenu do bialka, ale nie jest selenem)
Natriumselenit - ten selen polecaja w niemieckim forum 200µg na dobe
wprowadzajac zwiekszajac dawki. Wchlania sie w 100% z jelit. Jest szybko
czynny biologicznie i szybko wbudowywany do bialka (do enzymu peroxydazy
glutationu).
Przy przyjmowaniu tego selenu nie wolno brac wit.C i popijac sokami, bo to go
unieczynnia i nie wchlania sie do organizmu.
Selen z drozdzy - jedyny dostepny w polskich aptekach. Jest uwazany jako
substytut pokarmowy, a nie jak lekarstwo. Dzialanie jego zalezy od produkcji w
jakim stopniu jest oczyszczony, oraz od jego ilosci w tabletce. Nie jest to
lek i nie ma nad produkcja tych suplementow tak rygorystycznej kontroli jak
nad lekami. Wchlania sie z jelit tylko w pewnej czesci. Mozna go brac z wit.C.
Przy zatruciu Selenem ( przy duzych dawkach (800 µg i wiecej) i przez dlugi
okres przyjmowania)dochodzi do masywnego wypadania wlosow i paznokci.
Jak dlugo go podawac - Najpierw nalezy wykonac poziom we krwi i po pewnym
czasie przerwac i zrobic znowu badanie kontrolne.
O selenie dostepnym na polskim rynku nie pisze nic dokladnie. Ja bralam przez
5 tyg na wiosne 2005 Selen 50µg czeskiej firmy (selen z drozdzy) kupiony w
Polsce. Jak go wprowadzilam to odczulam bardzo mocna poprawe. Przestalam spac
po poludniu, mialam wiecej sil do pracy fizycznej (bez problemu posprzatalam
mieszkanie), moglam jasniej myslec. Ogolnie duzo lepiej. Po pewnym czasie
rzeczywiscie zaczyna sie cuchnac jak po zjedzeniu czosnku, i po 5 tygodniach
przeszedl mi apetyt na te tabletki. Odstawilam i po 2 tygodniach oznaczylam
poziom we krwi. Byl okolo 50 wyzszy niz przed braniem . Organizm sam chyba dal
mi znac ze juz dosc. Chociaz gdzies czytalam, ze Selenu z drozdzy nie
przedawkuje sie.
A jednak.
Po odstawieniu selenu stopniowo zaczelam tracic sily. Musze prawdopodobnie
pomyslec o T3 preparacie.
Pozdrawiam Cie serdecznie i mam nadzieje, ze cos skorzystasz z moich doswiadczen.
Rosteda
Obserwuj wątek
    • katerina24 Re: Selen - odpowiedz dla Witosza3 20.02.06, 19:45
      Mam nadzieje że selen walczy z wolnymi rodnikami bo to by było straszne gdyby z
      radykalami ,nasza "władza"miały by jeszcze jeden środek w reku na rodaków..Ten
      artykuł na temat obniżania przeciwciał to ja tu kiedyś wklejałam pochodził z
      polskiego portalu medycznego i było tam zawarte multu info o tym "eksperymencie"
      Wg mojej ulotki [nie znajdziesz nawet w Wawie lab które Ci to zrobi[poziom SE]
      selen bierze sie max 3 miesiące a potem robi sie przerwę ,najlepiej na
      miesiąc.Najlepiej jest brać 50mg góra 100mg dziennie.podaje też stronke
      [jeszcze jedna która tu też kiedyś była polecam wpisac w wyszukiwarke --
      biopierwiastki i znajdziecie inne makro ;mikro;elementy] a więc
      luskiewnik.strefa.pl/biochemia/sele.htm
      • nitca Re: Selen - odpowiedz dla Witosza3 20.02.06, 23:28
        Pozwole sobie poprawic po Kasi i podac pelny link smile
        luskiewnik.strefa.pl/biochemia/selen.htm
        A oprocz tego interesujace nas fragmenty z innych stron...

SELEN. Zapotrzebowanie osoby dorosłej stanowi 150-200 mkg. Jest mocnym
        antyoksydantem, co pozwala na stosowanie tego elementu w zapobieganiu chorób
        onkologicznych, powodowanych wpływem chemicznym i promieniowaniem.
        Selen stymuluje powstanie przeciwciał i w ten sposób wzmacnia funkcje obronne
        organizmu przed zaziębieniem i chorobami infekcyjnymi. Uczestniczy w tworzeniu
        erytrocytów, wspiera aktywność seksualną. Prawie połowa selenu w organizmie
        mężczyzny znajduje się w nasieniowodach w jądrach. Usuwa się wraz z wytryskiem.
        Dlatego zapotrzebowanie mężczyzn, którzy prowadzą aktywne życie seksualne, na
        ten microelement jest większe, niż u kobiet. Aktywność selenu wzrasta w
        obecności innego antyoksydantu - witaminy E. W regionach z niskim spożywaniem
        selenu odnotuje się wzrost zachorowań na raka. Pokarm mieszkańców krajów
        rozwiniętych ekonomicznie jest biedny w ten mikroelement, dlatego potrzebne są
        dodatkowe jego źródła.
        www.infobioart.pl/suplementynspi3.html
        Kolejnym biopierwiastkiem leczniczym, który warto zastosować do złożonej kuracji
        jest selen. Jest to znany wymiatacz wolnych rodników. Wykazuje synergizm z
        witaminą E. Zmienia diametralnie skład chemiczny łoju i potu, reguluje procesy
        oddychania w skórze. Stymuluje układ immunologiczny, działa przeciwrakowo.
        Przyśpiesza procesy odtruwania organizmu. Reguluje gospodarkę białek i lipidów.
        Hamuje procesy starzenia skóry. Preparaty Bio-Selen + Cynk (Pharma Nord) – tabl.
        z selenem, karotenem, witaminą C, E i B6 – 1 tabl. 2 razy dz. przez 1-2
        miesiące, potem przerwa 2 tygodniowa i kurację powtórzyć; Selenium ACE (Wassen)
        – tabl. (dodatkowo zawiera wit. C, karoten i witaminę E – 1 tabl. 2 razy dz.;
        Doppelherz Selevit (Queisser Pharma) – kaps. (dodatkowo zawiera kwas foliowy,
        karoten, witamina C i E) – 1 kaps. 2 razy dz.
        Jeżeli stosuje się selen z dodatkiem cynku oczywiście nie należy zażywać już
        osobno preparatów cynku.
        www.luskiewnik.gower.pl/acneinversa2002_wit.htm
        Ostatnio spostrzegłem cofanie się powyższych trądzików podczas podawania
        preparatów selenu (Selenium ACE - 1 tabl. 2 razy dz. lub Selenium and Zinc - 1
        tabl. 2 razy dz.) i koenzymu Q (Ubiquinon z lecytyną Q 10 - 2 kaps. 10 mg 2 razy
        dz.). Selen jest wymiataczem szkodliwych wolnych rodników, wzmacnia układ
        immunologiczny (immunostymulator), usprawnia odtruwanie organizmu (przyśpiesza
        detoksykację, czyli unieszkodliwianie toksyn, w tym trądzikotwórczych), chroni
        wątrobę, działa przeciwnowotworowo, zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby
        wieńcowej, reguluje gospodarkę hormonalną
        i tłuszczową, działa przeciwzapalnie.
        luskiewnik.strefa.pl/acne/PRYSZCZE2002_witamin.htm
    • katerina24 Re: Selen - odpowiedz dla Witosza3 20.02.06, 19:46
      ja brałaam sama CEROSEL50 na 1 h/przed posiłkiem
      • rosteda Re: Selen - do Katerina24 20.02.06, 21:08
        Udalo mi sie nie przetlumaczyc jednego slowka. Radikale po Niemiecku, po polsku
        = rodniki.Przepraszam.
        Czy Cerosel tez jest z drozdzy? To co znalazlam w ksiazce to selen z drozdzy
        zalecaja brac podczas posilku, a natriumselenit 1-2godz. przed posilkiem.
        Na moim opakowaniu pisalo tylko 1 tabl. dziennie i nic o porze przyjmowania.
        Na forum niemieckim polecaja to brac przed poludniem, poniewaz niektorzy czuja
        sie pobudzeni po selenie i jesli bierze sie po poludniu czy wieczorem to gorzej
        sie zasypia. A poza tym, ze wzgledu na pomoc w przemianie T4 bralam to okolo 2
        godz po L-Thyroxynie.
        Pozdrawiam Rosteda
        • katerina24 Re: Selen - do Katerina24 20.02.06, 21:25
          nie pamiętam prawdę mówiąc ale bylo napisane odnośnie stosowania to co podałam
          wczesniej i Zalecenie zażywania przed posiłkiem 1h--latałam ze stoperem jak
          wariatka mierząc czas,mnie selen wogóle nie pobudzał nic nie czułam ale że
          wyniki były w normie to nie uznałam żeby mi się krzywda po tym działa,może
          gdybym zwiększyła dawke ale trzymałam sie 100mg.Stosowałam sie do ulotki ten
          selen nie był drogi starczał na więcej niż 2 miesiące a kosztował coś około15zł?
          Może w serwisie lekarskim mp znajdę z czego dokładnie był ale to
          jutro,pozdrawiam
          • katerina24 Re: Selen - do Katerina24 28.09.06, 12:43
            up
    • nitca Re: Selen - odpowiedz dla Witosza3 20.02.06, 23:26
      rosteda napisała:
      > Selenmetionin ( nie wazny dla nas...

Nie do konca moge sie z tym zgodzic

...Metionina jest niezbędna do translacji, czyli syntezy białek. Metionina jest
      pierwszym przyłączanym aminokwasem podczas budowania łańcucha polipeptydowego.
      ...uczestniczy w detoksykacji, czyli odtruwaniu organizmu. Reguluje proces
      keratynizacji naskórka, włosów i paznokci.
      ...działa odtruwająco, lipotropowo, przeciwzapalnie, przeciwalergicznie...
      ...Działa ochronnie na miąższ wątroby i nerek
      ...Zwiększa syntezę kreatyny w mięśniach zwiększając wydolność fizyczną ustroju
      ...Przyśpiesza wzrost włosów i paznokci oraz regenerację skóry, kości i chrząstek
      ...Wzbudza też wyraźnie procesy regeneracji tkanki łącznej
      ...reguluje stężenie lipidów we krwi i tkankach, działa przeciwmiażdżycowo
      ...Wraz z SELENEM wywiera działanie przeciwdepresyjne

I to co dla nas bardzo wazne:
      Jest też popularnym środkiem zwiększającym wydolność fizyczną. Poprzez aktywację
      niektórych neurotransmiterów metionina może pobudzać psychicznie i usprawniać
      procesy myślowe (asocjacyjne = kojarzeniowe). Dlatego zalecana jest przy
      osłabieniu...

W Polsce są dostępne:
      1. Methiovit (Polfa Warszawa) – tabl. powl. – preparat złożony zawierający
      100 mg metioniny w 1 tabletce, ponadto cholinę, witaminy B1, B2, B6, B12,
      pantotenian wapnia, kwas foliowy, wit. PP i witaminę E.
      2. Acimethin (GRY) – tabl. powl. 500 mg.
      3. Lobamine-Cysteine (Pierre Fabre) – kaps. 350 mg metioniny i 150 mg cysteiny.
      www.rozanski.henryk.gower.pl/metionina.htm
      Metionina to niezastąpiony aminokwas odgrywa ważną rolę w syntezie choliny i
      lecytyny, sprzyja normalizacji przemiany lipidów i fosfatydów, zapobiega
      stłuszczeniu wątroby i innym jej uszkodzeniom oraz wykazuje działanie
      przeciwmiażdżycowe. Ponadto pełni ona ważną rolę w czynności nadnerczy, przede
      wszystkim w syntezie adrenaliny, a także w procesach inaktywacji katecholamin,
      regulując tym samym równowagę katecholaminową. Udowodniono istnienie ścisłego
      związku między metioniną a przemianą kwasu foliowego i witaminami B6 i B12.
      Metionina jest substancją wyjściową dla cysteiny, która stanowi element
      struktury jednego z ważniejszych antyoksydantów komórkowych - glutationu. Tym
      sposobem, metionina wpływa na antyoksydacyjny status organizmu, a także jest
      ważna w procesach detoksykacji ksenobiotyków i biotransformacji leków (poprzez
      połączenie z glutationem). Z metioniny tworzy się również kwas aminosulfonowy -
      tauryna, posiadający szerokie spektrum oddziaływania farmakologicznego
      (tworzenie kwasów żółciowych, normalizacja czynności serca, mózgu, trzustki
      itd.).Ponadto metionina poprawia stan skóry, zapobiega łamliwości paznokci i
      wypadaniu włosów. Wskazana jest w osteoporozie, zatruciu ciążowym, chorobach
      reumatycznych i alergicznych. Zaleca się ją kobietom stosującym doustne środki
      antykoncepcyjne.
      www.twojecentrum.pl/vision_witaminy.php?osCsid=faccf32814fa1b7913bd993d39f78578
      Methiovit - substancje czynne - metionina, cytrynian choliny, witaminy:B1, B2,
      B6, B 12, E, PP, pantotenian wapnia, kwas foliowy
      www.przychodnia.pl/el/leki/leki.php3?lek=1403
      • katerina24 Re: Selen - odpowiedz dla Witosza3 20.02.06, 23:37
        pamiętej tylko NITCA że METIONINA czyli źródło sierki wysusza organiZm bo
        działa także przeciwłojotokowo--jak ktos jest bardzo wysuszony to go dodatkowo
        mozxe dobić to tylko tyle ale to co napisałaś np mnie jest znane czytałam to
        dawno,naturalnym źródłem metioniny jest kozieradka
        • nitca Re: Selen - odpowiedz dla Witosza3 20.02.06, 23:44
          no jeszcze dla zachowania porzadku na forum...
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24776&w=22511326&a=22511326
          Tak Kasiu, pamietam o tym smile
          Jednak biorac pod uwage fakt, ze dla lepszego funkcjinowania i przemian
          zachodzacych w organizmie, nie mozemy sobie pozwolic na braki.
          Czyli wazac wszysytkie za i przeciw... moim zdaniem wychodzi na plus.
          • katerina24 Re: Selen - odpowiedz dla Witosza3 21.02.06, 00:03
            ja dawałam też jakiś art ale chyba się zarchiwizował ,no trudno,masz
            rację ,sama będąc w domu biorę REVALID też ma 100mg/kapsułka metioninę i nie
            tylko ,choć oczywiście METHIOVIT lepszy tańszy i ma wazny dla mózgu
            Inozytol,aminokwasy siarkowe niezbędne ,pozdrawiam
          • rosteda Re: Selen - male wyjasnienia do Nitka 21.02.06, 17:09
            Witam Cie Nitka
            Ja staralam sie odpowiedziec na pytanie Witosza3 , aby to bylo jasne dla
            wszystkich, swoimi wlasnymi slowami. A widze, ze ty mnie zasypujesz wieloma
            madrymi linkami i co poniektore sa nie na temat. Pan Rozanski pisze na temat
            selenu, ale to co ja napisalam zgadza sie z jego referatem. Tylko on jak i inni
            autorzy linkow, ktore tu przedstawilas przede wszystkim reklamuja preparaty
            witaminowe i substytuty pokarmowe (za horyzontalne ceny). W innych linkach na
            temat selenu nic nie pisze, albo bardzo niewiele. Te witaminy, ktore sa w
            przedstawionych przez Ciebie linkach, ja ich napewno uzywac nie bede. Gro z tych
            preparatow moglo by mi zrobic wiecej szkody niz pozytku. Sa to preparaty
            najczesciej o nie wiadomej ilosciowej zawartosci skladnikow i najczesciej
            pobudzajace system immunologiczny.
            Colloid Minerals - zawiera jod - tez nie dla mnie.
            Osteo plus - jesli porownac zawartosc tych skladnikow z nasza vit.Bcomplex to
            jest tego tylko okolo 1/4 co w naszej poczciwej vit Bcomp.
            Tylko ze vit.Bcomp. kosztuje niecale 3 zl, a Osteo plus ponad 100zl i czy ma
            dzialanie? przy tak znikomej ilosci poszczegolnych skladnikow (porownaj z ulotka
            vit.Bcomp.).
            Ja napisalam na temat substancji (enzymu) METHIONINY polaczonej z SELENEM (patrz
            wyzej -SELENMETHIONIN), a ty probujesz mi wytlumaczyc co to jest Methionina
            (=czysty aminokwas) i tlumaczysz na calkiem inny temat. Pomylily Ci sie
            prawdopodobnie dwie rozne substancje. Na ten temat mozesz sobie bardzo dokladnie
            poczytac pod adresem http.//pl.wikipedia.org/wiki/ wpisujac po kolei selen,
            selenmethionin, albo metionina. Pod tym adresem znajduje sie Swiatowa
            Encyklopedia, ktora nie reklamuje zadnych lekow i opisy sa zrozumiale dla
            kazdego (jest tez w jezyku polskim). W ostatnim linku jest napisane o dawce
            selenu 100 - 200µg, ostroznie ta dawka odnosi sie do Natrium selenitu (ktorego
            nie dostaniesz w polskich aptekach). Dawki selenu z drozdzy sa najczesciej
            napisane na opakowaniu i nie przekraczaja 50µg. Jesli chcesz sprawdzic czy ze
            SELENMETHIONIN (nie mylic z metionina) jest w leczeniu naszej choroby
            nieprzydatny to prosze tu link (ale niestety w jezyku niemieckim) -
            www.ht-mb.de/forum/showthread.php?t=1032561&hihlight=selenmethionin
            Doslowne tlumaczenie:"Selenmethionin jest jednym stopniem nizej od Selencystein
            i na podstawie aktualnych informacji nie ma zadnego dzialania" - pytala
            pacjentka z Hashimoto jaki selen uzywac.
            Jedyny link ktory akceptuje to link "Przychodnia", opisujacy a nie reklamujacy.
            Jesli masz jakies pytania co do tego tematu, to chetnie odpowiem. Tylko prosze
            nie zasypuj mnie jakimis malo znaczacymi linkami.
            Te linki ktore ja podaje, to tylko na potwierdzenie tego co wczesniej napisalam.
            Pozdrawiam Cie Rosteda
            • nitca Re: naprawde male dla Rosteda 21.02.06, 17:46
              Witam Cie Rostedo

Trudno, niech bedzie, masz swoje racje, ok. - wybierz sobie sformulowanie, ktore
              Ci odpowiada i nie podnosi temperatury.
              Nie mam za co przepraszac i nie mam tez nastroju na wchodzenie w dyskusje.
              Powiem tylko tyle - dzisiaj przy okazji wizyty u lekarza z moim dzieckiem,
              rozmawialam rowniez na temat selenmethioniny. Za dlugo by wyjasniac, a na
              pisanie przerazliwie dlugich postow wlasnymi slowamismile nie mam czasu.
              Za to mam niestety duzo powazniejsze sprawy na glowie.
              Jedno moge obiecac: nie bede Cie "zasypywac" zadnymi linkami smile
              Mysle, ze takie rozwiazanie usatysfakcjonuje obie strony.

Twoja krytyke przyjmuje z usmiechem i nie czuje sie urazona smile
              Pozdrawiam

NitCa
              • rosteda Re: naprawde male dla Rosteda 21.02.06, 18:21
                Nitka mnie nie chodzi o krytyke, jedynie o zrozumienie tego tematu i mojej
                odpowiedzi.Chemia organiczna i nieorganiczna to jest bardzo trudny temat. Zrozum
                prosze, ze to co Tobie odpisalam bylo tez wyjasnieniem dla wszystkich z tego
                forum, bo po twojej odpowiedzi zrobil sie haos w tym temacie.
                Pozdrawiam Cie i zycze przyjemnego dnia
                Rosteda
                • to-ja-007 Re: naprawde male dla Rosteda 21.02.06, 20:22
                  Linki, ktore kiedys podawalam na temat badan przeprowadzonych nad spadkiem
                  przeciwcial w Hashi po selenie - dotyczyly selenmethionine,selen-cysteine oraz
                  sodium-selenite.

Dawka ktora byla podawana chorym (200 mikrogram)- byla wieksza niz typowa dawka
                  zalecana jako suplement ale daleko do przedawkowania ...

• rosteda Re: naprawde male dla Rosteda 21.02.06, 22:03
                    Zgadzam sie z toba To-ja-007, dawka 200µg a nawet i 300µg jest polecana tez w
                    Niemczech, ale pod kontrola badania poziomu we krwi. Ale jesli chodzi o
                    suplementy to tu nie ma sie zadnej kontroli i ja nie moge pisac o selenie z
                    drozdzy ( innych nie znalazlam w aptekach), ze ma taka sama dawke.
                    Pozdrawiam Rosteda
                    • katerina24 Re: naprawde male dla Rosteda 21.02.06, 22:28
                      Ja tut ylko jako adwokat ,wybacz rosteda ale dr Rózański,[pomaga paru osobom
                      które znam]i mogę z ręką na sercu powiedzieć że wie co robi ,niektóre polecane
                      przez niego preparaty są przestarzałe ,niektórych nie można brać w określonych
                      chorobach[no ale wie się na co choruje i wiadomo że nie mozna używać
                      wszystkiego].ale Pan dr jest bardzo rzetelny i żałuję że nie przyjmuje w
                      Warszawie,bo jest on osoba naprawdę wyjątkowa takie moje zdanie.Więc on nic nie
                      poleca [nie wiadomo czego]i nikt go nie sponsoruje to tyle ,więc jak polecam
                      jakiś link to z całym szacunkiem wiem co robie ,pozdrawiam
                      • rosteda Re: Do Katerina 21.02.06, 23:19
                        Witam Cie Katerina
                        Ja sie nie obrazilam tylko troche wyprowadzila mnie z rownowagi ilosc linkow
                        napisanych przez Nitke. Konkretnie link o tych suplementach i ten opis o
                        methioninie nie na temat, nawet sama nie zadala zadnego pytania. Ty Katerina
                        przyslalas link od dr Rozanskiego (napisany calkiem w porzadku), a Nitka go
                        jeszcze powtorzyla i w sumie jeszcze 5 dodatkowych. Albo Nitka przeczytala to
                        niedokladnie, albo sie bardzo spieszyla i byla w stresie. Nie wiem. Na nia sie
                        tez nie gniewam bo nie ma o co. Mnie odpowiada lepiej bezposrednia dyskusja.
                        Potwierdzic cos linkiem to moge zrozumiec, ale nie odpowiadac linkami. Wydaje mi
                        sie, jesli ktos przygotuje sie do tematu i opisze go wlasnymi slowami i jest to
                        zrozumiale dla wszystkich to jest to lepsze niz link napisany naukowo.
                        Szkoda tylko, ze po tym zamieszaniu juz nikt wiecej sie nie odezwal, jakby sie
                        wszyscy poczuli niepewni.
                        Moze jutro bedzie temat "Otylosc", ale musze troche odpoczac.
                        Pozdrawiam Cie serdecznie
                        Rosteda
                        • katerina24 Re: Do Katerina 21.02.06, 23:29
                          Ja tez pozdrawiam ,nie czytałam Całej Waszej dyskusji bo musze tu sprawy
                          pozałatwiać a ciagle w necie siedze i musze wszystko rzetelnie przygotowac
                          etc aczkolwiek tylko o Panu Różańskim dodałam swoje spostrzeżenia,do usłyszenia
                          • nitca Re: 22.02.06, 10:19
                            Gdyby wszystko bylo tak proste smile sam selen i juz...
                            ...to zapewne wszystkie preparaty w aptekach -jak w zamierzchlych czasach -
                            skladalyby sie z pojedynczych preparatow, a nie zlozonych, ale swiat idzie
                            naprzod i wiadomo juz, ze jedno jest zalezne od drugiego i rzadko kiedy
                            wystepuje sobie samo osobno.
                            Ja nie mam problemu z ogarnieciem tematu, nie widze chaosu, wiem co pisze i
                            czytam rowniez ze zrozumieniem smile
                            Nie spodziewalam sie, ze komus na forum moze sprawiac trudnosc otwieranie linkow
                            i tym samym sieganie do zrodel. Nie widze rowniez sensu w przkladaniu dobrze i
                            fachowo napisanego tekstu na wlasne slowa, czyli z polskiego "na nasze". Tym
                            bardziej jesli tekst wcale nie jest napisany jezykiem naukowym. Ale kazdy sadzi
                            wedlug siebie, a ja preferuje sieganie do zrodla, dlatego tez posty w ktorych
                            widze podany link sa dla mnie zdecydowanie bardziej wiarygodne.

> Konkretnie link o tych suplementach i ten opis o
                            > methioninie nie na temat
                            Nie uwazam, by to bylo nie na temat i nie jest to tylko moje zdanie

> nawet sama nie zadala zadnego pytania.
                            zarzut czy zal ?smile Pozostawmy to bez odpowiedzi

> Ty Katerina
                            >przyslalas link od dr Rozanskiego (napisany calkiem w porzadku), a Nitka go
                            >jeszcze powtorzyla
                            Gdybys zadala sobie trud i sprobowala otworzyc link podany przez Kasie, to
                            zauwazylabys, ze sie nie otwiera, bo jest niepelny

> Albo Nitka przeczytala to
                            > niedokladnie, albo sie bardzo spieszyla i byla w stresie. Nie wiem.
                            Owszem, spiesze sie i szkoda mi czasu na sleczenie calymi dniami na forum.
                            Tlumacze swiat mojemu dziecku, a tu sa same dorosle osoby.
                            Czytam dokladnie i zapewniam Cie, ze ogarniam caly temat dosc szeroko.

> Szkoda tylko, ze po tym zamieszaniu juz nikt wiecej sie nie odezwal, jakby sie
                            > wszyscy poczuli niepewni.
                            Nie odezwalam sie z dwoch powodow, nie mam czasu ani ochoty na -jak to nazwalas-
                            "przepychanki", a pewnosci mi nie brakuje.
                            Inni ze zrozumialych dla mnie powodow, nie chca brac udzialy w "przepychankach".

To forum nie jest miejscem na "przepychanki" ani na popisywanie sie
                            wiadomosciami, lecz miejscem przeznaczonym do wymiany informacji. Do tej pory
                            zaznaczenie tematu i podanie linku, nikogo nie wyprowadzalo z rownowagi.

Dla zachowania spokoju i by nie wprowadzac Ci "chaosu" w -badz co badz- Twoim
                            watku, jestem skonna usunac swoj watek dotyczacy methoniny.
                            Poza tym, by juz nie wyprowadzac Cie z rownowagi, obiecuje nie zabierac glosu w
                            watkach "prowadzonych" przez Ciebie, czyli niemal we wszystkich smile

Tym razem odpisalam, bo widze, ze nie odpuszczasz i wciaz prowokujesz...

>Na nia sie tez nie gniewam bo nie ma o co.
                            Ja tez sie nie gniewam, a sprawe uznaje za zamknieta.

Do Katerina24:

Doceniam Kasiu, ale nie potrzebuje adwokata, mysle, ze pan Rozanski i Ula rowniez smile

Nitca
                            (przez Csmile )
                    • to-ja-007 Rosteda 22.02.06, 11:26
                      Nie zgadzam sie z tym co napisalas o selen-cysteine. Forum niemieckie nie jest
                      dla mnie wiarygodnym zrodlem informacji. Sorry.
                      Zrodla, ktore ja linkowalam nie podawaly, ze selen-cysteine jest bezuzyteczne.
                      Jedynie, ze selen-methionine daje lepsze efekty.

• hashi-tess Re: Selen - odpowiedz dla Witosza3 22.02.06, 01:15
      rosteda napisała:

Ja bralam przez
      > 5 tyg na wiosne 2005 Selen 50µg czeskiej firmy (selen z drozdzy) kupiony w
      > Polsce.

A ja w swojej apteczce posiadam selen f-my szwedzkiej.
      Na opakowaniu napisano, że są to drożdze selenowe.

Rosteda, co myślisz o tych drożdzach? Są takie jakie powinne być? Jem je już dość długo, bo po odstawieniu zaraz wracają bóle.

Wiesz może coś na temat przyjmowania selenu razem z cynkiem, bo mój immunolog zalecił mi jedzenie selenu właśnie z cynkiem.
      Tylko preparaty tego typu, które znajdują się na naszym rynku są dość drogie.
      Dlatego zakupiłam selen.
      Moje spostrzeżenia po spożyciu tego preparatu,to takie, że nie bolą mnie mięśnie i stawy, ale żadnego powera do pracy fizycznej nie doznałam. A szkoda.

Tess

• kawo12 Re: Selen - pytanie 22.02.06, 10:00
        Dziewczyny ,czy w moim poczatkowym stanie Hasi...czyli na razie z nadczynnoscia
        powinnam brac selen ?Moje T3 i T4 jak wiadomo w nadczynnosci sa w normi a
        wlasciwie rosna?
        pozdrawiam
        Kasia
      • rosteda Re: Selen - odpowiedz dla Witosza3 22.02.06, 12:01
        Witaj Hashi-Tess
        Na twoja odpowiedz, czy ten preparat selenu jest dobry nie moge odpowiedziec.
        Moze to zrobic tylko producent bo on wie co sie w nim znajduje. Drozdzowe
        preparaty Selenu to sa najczesciej substytuty pokarmowe i nad ich produkcja ne
        ma takie rygorystycznej kontroli jak nad lekami. Jesli uwazasz ze slabo na
        Ciebie dzialaja to zrob przerwe 2-3 mies. i sprobuj inny preparat.
        Mnie na bole miesni pomaga bardzo ladnie Magnez (Dolomit). Biore go 3x1/2 tabl.
        i mnie to wystarcza. W ulotce pisze , ze mozna brac do 3 tabl. Biore go zawsze
        po poludniu i ostatnia dawke przed pojsciem spac. Wczesniej ( bez magnezu)
        mialam trudnosci w zasypianiu, albo budzilam sie z bolami rak i nog a czasami i
        brzucha. Czesto siedzialam do switu. Teraz nie biore nawet lekow p/bolowych.
        To co ja wiem, to nie mozna laczyc zelaza, magnezu i cynku razem( selenu tez nie
        ale to chodzi o ten selen nieorganiczny polaczony z sodem). Z selenem
        organicznym(z drozdzy) mozna laczyc i przy tym selenie mozna tez jesc wit.C.
        Na uczucie zmeczenia, braku motywacji do pracy ma tez wplyw niedobor zelaza,
        wit.B12 i zle ustawienie na hormonach, albo niedobor T3 w stosunku do T4
        (Powinno to byc mniej wiecej na rownym poziomie).
        Pozdrawiam Cie Rosteda
        • witosza3 Re: Selen - odpowiedz dla Witosza3 22.02.06, 12:10
          Rosteda, dziękuje smile

Pozdrawiam
          Witosza3
          • rosteda Re: Selen - odpowiedz dla Witosza3 08.11.06, 01:26
            Up.
    • black-orchid Re: Selen - odpowiedz dla Witosza3 08.11.06, 15:13
      czy przy czestych grzybicach pochwy, albo innych narzadow selen moze zaszkodzic? w koncu jest z drozdzy.??
      • rosteda Re: Selen - odpowiedz dla Witosza3 04.03.07, 22:20
        Up.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka