Dodaj do ulubionych

Przeciwciała

18.05.06, 09:37

--Witam!
Chciałam zapytać czy kontrolujac przy hashimoto przeciwciała (ja robię to raz
na rok)zawsze macie podwyższone?Ja skontrolowałam teraz i przy TSH 0.92 i ft4
1.77(0.8-1.9) i aTGmam 1134(0-40)i aTPO mam>1000(0-35).Oznacza to Ze pomimo
leczenia substytucyjnego proces zapalny trwa u mnie od 5 -ciu lat.Czy zdaża
się że którtaś z Was ma w normie przeciwciała?Co oprócz selenu brać aby
spadły-zostaje encorton?
Obserwuj wątek
    • to-ja-007 Re: Przeciwciała 18.05.06, 11:01
      Na jesieni mialam TPO ok 3300 a TG ponad 300 - przy normie do 30. Przez ostatnie
      2.5 roku przeciwciala tylko rosly, az przestalam je badac bo sie nie chcialam
      stresowac.
      Od lata z przerwami bralam selen a od jesieni biore dawke leku, ktora zapewnia
      bardzo niskie tsh (ale bez objawow nadczynnosci i hormony tarczycy sa jak
      najbardziej w normie). Dzieki temu naprawde czulam sie super.

Od stycznia bralam przez 3 mies. 5 mg encortonu a pozniej 10 mg. Powodem kuracji
      byla proba przeciwdzialania poronieniom. No i 3 tyg. temu mialam badane
      przeciwciala i miano TPO bylo tylko 100 a TG bylo w normie (przy tej samej
      normie co wczesniej bo w tym samym lab. badane).
      Fakt - jestem w ciazy ale nie sadze zeby ciaza miala u mnie dobry wplyw na
      przeciwciala bo wczesniej jak zachodzilam bez "oslony" encortonem to
      przeciwciala tylko rosly (i mialam wczesne poronienia). Nie wiem na ile pomogl
      selen oraz czy jakis wklad mialo to ze od ponad pol roku naprawde niskie tsh
      (gdzies czytalam, ze to tez jest wazne) - kiedys nawet podawlam linki do
      streszczen artykulow na ten temat).

Wady encortonu w malych dawkach - to np. to podwyzszone proby watrobowe oraz
      przyczynianie sie do osteroporozy. W duzych dawkach jest mnostwo skutkow
      ubocznych i to one sa przyczyna bardzo zlej opinii o sterydach. Osobiscie nie
      wiem czy jest sens go brac tylko na przeciwciala bo z tego co czytalam to po
      zaprzestaniu brania encortonu przeciwciala i tak wracaja do poziomu sprzed
      kuracji ...
      Dluzsze branie encortonu ma wplyw na prace nadnerczy (zewnetrzne podawanie
      jakiegokolwiek hormonu - ma wplyw na to ile organizm sam produkuje i hamuje ta
      produkcje) i gdybym nie miala problemow z poronieniami to nigdy bym sie nie dala
      namowic na kilkumiesiaczna kuracje nawet najmniejsza dawka.

Gdyby lekarze znali skuteczna metode zatrzymania tego stanu zapalnego to Hashi
      nie byloby choroba nieuleczalna. Zreszta dotyczy to i innych chorob
      autoimmunologicznych ... Tyle ze przy innych chorobach czasami udaje sie uzyskac
      sterydami tyle, ze pryznajmniej przez jakis czas ma sie spokoj. Nie znalazlam
      zeby cos takiego moglo sie udac przy Hashimoto.

O kuracji sterydami bylo wczesniej troche na forum. Tess, sagniecha i jeszcze
      pare osob pisalo o tym. Mozesz poszukac z wyszukiwarka te starsze posty, moze
      cos pomoga.

pozdrawiam
      ula
      • endohashi Re: Przeciwciała 18.05.06, 22:06

Dziękuję Ci za wyjaśnienie.Ja mam ciotkę endo (u której się nie leczę)i zadając
        jej to pytanie usłyszałam odpowiedż że jest to proces niszczenia wiem że na
        pewno tarczycy , ale pisałam o tym już w listopadzie miałam cystę endometrialną
        a to schorzenie też pochodzi z autoagresji.W moim przypadku encorton nie jest
        potrzebny bo ciąży już nie planuję .Owszem bardzo pomaga ale chwilowo bardziej
        jest przydatny w zapaleniach stawów (mama moja wyszła z tego dzięki niemu).Może
        jest jakieś lekarstwo na obniżenie przeciwciał.Na 2 czerwca umówiłam się na
        wizytę do immunologa zobaczymy co powie.Jak będziesz coś wiedziała więcej ,
        nie zapomnij o nas!Zdrówka , zdrówka .
        • rosteda Re: Przeciwciała 18.05.06, 22:18
          Witaj Endohashi
          Niestety, nie ma innego leku obnoizajacego przeciwciala. Tylko selen ma takie
          dzialanie. A enkorton dziala tak jak napisala To-ja-007.
          Rosteda

Do To-ja-007
          Witaj Ula
          Gratuluje ze spodziewasz sie dzidziusia i zycze Ci dobrego samopoczucia i jak
          najmniej klopotow ze zdrowiem.
          Trzymam kciuki i pozdrawiam
          Rosteda
          • to-ja-007 Dziekuje Rostedo :) 19.05.06, 13:14
    • aada1 Re: Przeciwciała 19.05.06, 11:44
      Hej hej endohashismile
      Jeśli chodzi o te nieszczesne przeciwciała gdzieś tu na forum była już gadka.
      Dziewczyny pisały o rdeście japońskim- ziele u nas powszechnie spotykane.
      Podobno działa z bardzo dobrym skutkiem. Zbierasz, tuczesz na miazge, suszysz i
      pijesz przez trzy tygodnie - jakoś to tak było.
      Ja tego nie stosowałam- bo sie nie znam na ziołolecznictwie. Bałam sie ze coś
      zle zrobie.
      Jesli masz kogoś w USA tam kupisz juz gotowy preparat.
      Właśnie sie zastanawiam czy nie przejść sie do apteki Bonifratów...może oni by
      coś mieli.
      Encotron odradzam- byłam leczona dość czesto tym sterydem. Nie wspominam go zbyt
      dobrze.
      Pozdrawiam
      Ada

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka