18.02.07, 11:44
Posiałam na ligninie rzeżuchę, tak mnie naszło wiosennie, a poza tym bardzo
ją lubię. Teraz czytam, że oprócz innych jej walorów, jest to żródło łatwo
przyswajalnego jodu. W niektórych źródłach piszą: "... jeśli jod znajduje się
w glebie" . Zgłupiałam, bo teraz nie wiem, czy jod jest w tej roślinie sam z
siebie, czy rzeżucha łatwo pobiera go z gleby, powietrza... i dlatego ma ten
jod. Idąc dalej, to może taka wysiana na ligninie, nie w ziemi, juz go tyle
nie zawiera.
Obserwuj wątek
    • estepka Re: Rzeżucha 18.02.07, 12:31
      Witaj!
      Też siałam rzeżuchę, a nawet już ją zjadłam i nawet zapomniałam o jodzie. sad
      Nie możemy jednak wpadać w paranoję, w końcu rzeżucha posiada wiele wartości i
      nie jemy jej w zbyt dużych ilościach, więc sądzę, że nie zaszkodzi. Ale też
      jestem ciekawa co na to powiedzą inni.
      Pozdrawiam. E.
      • zajacowna Re: Rzeżucha 18.02.07, 12:38
        Wlasnie nie popadamy w paranoje.Rzerzuche wcianam jak trawke zajac heheheh
        kielki tez i salate tez.....
        • kiciucha-hashi Re: Rzeżucha 18.02.07, 13:59
          Ja tam myślę, że musiałybyśmy nic nie jeść, bo jod jest w prawie każdym
          produkcie. Jak ktoś raz czy dwa na rok się obeżre rzerzuchą to od tego nie
          umrze. Ja się zapomniałam dzis i zjadlam ziemniaki, rybę solę + surówkę z
          kwaszonej kapusty uncertain. I mam ochotę zjeść na kolacje śledzie w sosie tatarskim
          ia jutro na obiad fasolke po bretońsku. I co ? Mam głodować ?
          • witosza3 Re: Rzeżucha 18.02.07, 16:21
            Jeszcze daleko mi do paranoi pod tym względem. Nie jem owoców morza, może
            dlatego, że nie lubię. Nie jem również wodorostów, czyli głównych źródeł jodu.
            Zawsze jod naturalny kojarzył mi się z wodą morską. Zastanowiło mnie skąd
            akurat rzeżucha miałaby być jego cennym źródłem. Może ma jakieś związki, które
            powodują łatwość pobierania jodu np. z podłoża. Nie jestem botanikiem,
            myślałam, że może któraś z Was wie.
            • kiciucha-hashi Re: Rzeżucha 18.02.07, 18:11
              Rozmawiałam dziś z moim chłopakiem, który studiuje ogrodnictwo. Jego zdaniem
              rzerzucha posadzona na ligninie ma śladowe ilości jodu niż ta z ziemi smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka