ewa-sopran 23.07.07, 11:24 Wyniki niczego nie wykazuja i powiedziano mi, ze wobec tego nie ma sensu robic USG tarczycy. Co o tym sadzicie? Co to moze byc?Objawy sie zgadzaja, ale moj lekarz sie tym nie interesuje - on chce to widziec w wynikach. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zajacowna Re: Gdy wyniki niczego nie wykazuja... 23.07.07, 15:10 a jakie masz wyniki? napiszesz wraz normalmi? Odpowiedz Link
rosteda Re: Gdy wyniki niczego nie wykazuja... 23.07.07, 19:37 Witaj Ewa-sopran Wlasnie wczoraj podawalam w jednym watku dla Matka.Adama namiary na Niemieckie forum. Poczytaj ten watek. Pozdrawiam Rosteda Odpowiedz Link
ewa-sopran Re: Gdy wyniki niczego nie wykazuja... 24.07.07, 14:42 Cześć, dziewczyny! Dzieki, rosteda, za tę stronę! Jestem w kraju i próbuje coś zrobić ze zdrowiem. Od zawsze podejrzewałam u siebie niedoczynnosc, ale nikt mnie nie kierował na badania. Teraz probuje sama cos ustalic i nic nie mam chyba... Roztylam sie nie wiadomo od czego, wypadaja wlosy w ilosciach hurtowych i trwa to od 3-4 lat. Nie wspominajac o samopoczuciu...Namacalam sobie jakies drobniutkie guzki w okolicach tarczycy i obojczyka. Czesto mam wrazenie, ze polykam cos, co tkwilo w przelyku i to przelkniecie cholernie boli! No i te dziwne chrypki bez powodu. Macie tez takie chrypki? Moze ja sobie cos wmawiam, ale sprobuje zrobic jeszcze USG tarczycy i PG. Jesli nic nie wyj Dzieki, rosteda, za tę stronę! Zajacowna, oto moje wyniki: TSH 3-cia generacja 1,85 ulU/mL (min.0,4 max. 4,0) FT4 1,14 ng/dl (min. 0,8 max. 1,9) FT3 3,93 pg/ml (min.1,8 max. 4,2) P.ciała anty-TPO 18,3 IU/ml (min.0 max. 35) Nie robią PG w moim mieście - może we Wrocławiu? Odpowiedz Link
rosteda Re: TG 25.07.07, 15:49 Witaj Ewa-sopran Bardzo dobry pomysl z tym USG. Zrob go oczywiscie. Popytaj tez w innym laboratorium (najlepiej w szpitalnym) czy nie robia tez Tg. Przeciwciala nie zawsze wychodza wysokie przy naszej chorobie. Tak ze za jakies pare miesiecy (najlepiej wtedy jak bedziesz sie duzo gorzej czula) warto by je powtorzyc i TPO i Tg. FT4 masz stosunkowo niskie (przelicz wyniki na procenty), a fT3 w stosunku do fT4 dosc wysokie. To wyglada tak jakby organizm probowal rekompensowac niedobor fT4. Tak czesto bywa u dzieci i mlodych ludzi. Jesli od tych poprzednich wynikow minal juz miesiac i masz mozliwosc to mozna jeszcze raz powtorzyc TSH, fT3 i fT4. Czesto jest tak na poczatku choroby Hashimoto ze objawy moga byc wczesniej niz zle wyniki. Warto to jeszcze kontrolowac. Pozdrawiam Rosteda Ps. Przy nastepnym badaniu krwi zrob tez poziom ferrytyny z powodu wypadania wlosow. Odpowiedz Link