margala 12.04.05, 13:15 jak Rumunii zareagowali na smierć Jana Pawła II? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szpulkaa Re: Papież w Rumunii 12.04.05, 13:30 mam maly kontakt z mediami rumunskimi, glownie ze wzgledu na nieznajomosc jezyka. ale widzialam naglowki gazet poswiecone papiezowi, slyszalam w radio, ze mowi sie duzo na ten temat. teraz bardzo popularny stal sie jeden z utworow z plyty Jana Pawla II, ciagle go slysze w radio. widzialam tez flagi rumunskie udekorowane czarnymi wstazkami. ludzie zauwazyli odejscie papieza. mysle jednak, ze to byl bardziej fakt historyczny, wazny dla wszystkich ludzi, ale nie przezycie religijne, tak emocjonalne jak w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
margala Re: Papież w Rumunii 12.04.05, 15:09 szpulkaa, to i tak dużo, jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że w Rumunii przeważają wyznawcy prawosławia. Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Papież w Rumunii 12.04.05, 16:11 Oczywiscie, ze podeszli z szacunkiem, ale neutralnie (czego innego oczekiwac? Tam sa raptem ze dwa miliony katolikow). Media byly dosc obiektywne (porownywalne do amerykanskich i BBC, do ktorych tez mam dostep). Moj maz, ktory zawsze wyrazal sie do mnie o Papiezu "Twoj Papiez", tez byl bardzo przejety i powazny. Rumunia, badz co badz, byla pierwszym krajem prawoslawnym, ktory JPII odwiedzil... Pozytywnie, krotko mowiac. Odpowiedz Link Zgłoś
szpulkaa Re: Papież w Rumunii 14.04.05, 16:44 nie mozna spodziewac sie po zadnym kraju takiego zaangazowania i emocji jak byly w Polsce... zgadzam sie, ze reakcja Rumunii byla pozytywna... Odpowiedz Link Zgłoś