Dodaj do ulubionych

Wrocilem z Siedmiogrodu

20.08.08, 09:20
Jechalismy z Wroclawia z noclegiem w Tokaju (i celowym przystankiem:) a potem przez 8 dni byla juz Rumunia, a dokladniej sam jej srodek i piekne miasta: Oradea, Kluz, wawoz Turda, Alba Iulia, Sybin, Curtea de Arges, Braszow, Sigisoara, Medias. Wrazenia niesamowite. Noclegi wynajdowane w pensjonatach. Paliwo (95) ok. 4 zl, drozszy diesel. Drogi glowne ok, na zoltych trzeba b. uwazac na dziury i garby. Jesli moge w czyms pomoc, sluze.
Obserwuj wątek
    • Gość: dorota Re: Wrocilem z Siedmiogrodu IP: *.kiecana.com 20.08.08, 12:35
      Czy możesz podać ceny noclegów w Rumunii. Mój pierwszy nocleg już
      zarezerwowany w... Tokaju :) celowo!
      Jadę w piątek - nie mogę się doczekać!!!
      • jijiji Re: Wrocilem z Siedmiogrodu 22.08.08, 15:21
        W pensjonatach trzygwiazdkowych (takich najwiecej chyba) - najczesciej 120 RON. Dwie gwiazdki ok. 100, cztery - pod 200. Najdrozszy jest Braszow - tam mielismy spory problem zeby w ogole cos znalezc, a juz znalezc cos ponizej 200 jest prawie chyba niemozliwe. Drogie miasto i uwaga! - tna w kantorach! Nigdzie sie z tym nie spotkalem poza Braszowem. Ceny skupu euro, ktore wywieszaja kantory (np. 3.50 RON), dotycza czekow. Juz przy okienku okazuje sie, ze placa np. 3.04 za euro, co jest napisane gdzies na dole malymi literkami. Aha, trzeba pytac, czy jest commision - kiedy w jednym kantorze zauwazylem, ze nie ma napisu 0% commision i zapytalem o wysokosc prowizji, babeczka rzekla: ... 18 proc.! Ale taka sytuacja z kantorami byla tylko w Braszowie, w Sybinie, Kluzu, Sigisoarze nie bylo takich sciem. W Braszowie sa banki na rynku, tam mozna spokojnie wymienic po dobrym kursie. W ogole to polecam wyplacanie pieniedzy z bankomatow - w miastach sa na kazdej ulicy.

Jeszcze co do pensjonatow - standard fantastyczny, widac, ze niedawno przeszla przez Rumunie rewolucja lazienkowa, wszedzie, gdzie trafialismy, lazienki wygladaly jakby zrobiono je tydzien wczesniej. Duzo wyzszy standard niz na Wegrzech.
        • Gość: Ramaja Re: Wrocilem z Siedmiogrodu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.08, 12:34
          Ja mam inne wrażenie drogi główne koszmar żółte ok.przynajmniej w
          Banacie.
        • minior.org Re: Wrocilem z Siedmiogrodu 23.08.08, 22:47
          Jesli chodzi o wymianę to proponuję wymieniac w bankach - kurs 3,50 - 3,55 ron za euro no taxa trzeba pokazac dowod i juz, z bankomatow nie wypłacałem za to płaciłem wszedzie gdzie to tylko możliwe kartą (rowniez za paliwo i winiety na Wegrzech i Slowacji) wychodzi najkorzystniej.
          Nocleg w Braszowie w dobrych warunkach ** 2 os. pokój z łazienką + śniadanie 100 ron Pensiounea - Restaurant NINA str. Nucului nr 28 - 6,8km od centrum ale gdy jest auto to nie stanowi to problemu.
          W górach nocleg bez sniadania pensjonat z basenem *** 150 RON, nad morzem VAMA VECHE *** 150m od lini morza 200 RON.
          Proponuję po drodze z ORADEI do Devy (tudziez w przeciwną strone) odwiedzic Hunedoare - gotycki zamek prezentuje się okazale szczegolnie w konfrontacji z otaczającymi go hutami :> ale to kontrast, który w Rumuni jest na kazdym kroku - kilka moich zdjęć dla zachęty: www.hunedoara.minior.org

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka