Dodaj do ulubionych

Zdjęcia dzieci w internecie

08.05.18, 15:18
Dostałam do wglądu link ze zdjęciami bratanka z jakiegoś wyjazdu. Wszystko fajnie, mały roześmiany i szczerbaty, dobrze się bawił podczas wycieczki. Tylko uderzyło mnie, że zdjęcia są umieszczone w galerii na stronie szkoły. Ja nie mam tam konta ucznia/nauczyciela/rodzica, ale mogłam sobie wszystko obejrzeć, bez problemu.
Zastanowiło mnie, czy osoba zamieszczająca takie obrazki w internecie nie powinna zapytać rodziców dzieci, czy nie mają nic przeciwko? Wiem na 100% że brata nikt nie pytał o zgodę na zamieszczenie zdjęć małego.
Obserwuj wątek
    • nchyb Re: Zdjęcia dzieci w internecie 08.05.18, 15:34
      To nie kwestia SV, a prawa. Ochrona danych osobowych i wizerunku. Co do pytania o zgodę na rozpowszechnianie, udostępnianie zdjęć, bywa różnie. Czasem małymi literkami bywa gdzieś dopisek, że np. udział w danych zajęciach oznacza zgodę na upowszechnienie zdjęć z danych zajęć i wtedy nikt już nie pyta osobno o zgodę na zamieszczenie tych zdjęć, bo bywa ona wyrażona w jednym z punktów listy zapisowej.
      Jednak typowa galeria szkolna to chyba nie ten przypadek. Może mama dziecka udzieliła zgody? Jeżeli nie, to brak lub jego żona/partnerka powinni jak najszybciej zwrócić się do szkoły/administratora strony szkolnej o wyjaśnienia i usunięcie zdjęć.
      • positronium Re: Zdjęcia dzieci w internecie 09.05.18, 07:45
        Nchyb, popytałam jeszcze, żadne z rodziców nie wyraziło zgody na zamieszczenie zdjęć, nikt ich o to nie pytał. To była jednodniowa wycieczka szkolna do Biskupina, żadnych oświadczeń ani zgód nie było.
        Prawo prawem, ale kwestią dobrych obyczajów wydaje mi się właśnie działanie, którego tu nie było ze strony szkoły - choćby poinformowanie o zamiarze robienia i zamieszczania zdjęć.
        Za moich czasów można było co najwyżej trafić do lokalnej gazety, a to tylko pojedyncze osoby. Teraz całe klasy mają dokumentację zdjęciową w internecie, razem z planem lekcji i dopisanymi nazwiskami. Trochę to straszne.

Pomijam już foldery zdjęć np. komunijnych zamieszczane przez dumnych rodziców w mediach społecznościowych. Oni nigdy nie pytają o zdanie, wystarczy że ich dziecko jest w kadrze, to uznają że można zamieścić zdjęcie. A to, że są tam twarze innych dzieci? Nieistotne.
    • parawany Re: Zdjęcia dzieci w internecie 08.05.18, 15:47
      Jeśli wycieczkę organizowała szkoła a chłopiec jest na nich częścią całości, czyli jednym z uczestników wycieczki, jego wizerunek nie podlega ochronie.
      • positronium Re: Zdjęcia dzieci w internecie 09.05.18, 07:47
        Na jakiej podstawie myślisz, że wizerunek dziecka na wycieczce nie podlega ochronie?
    • jolanta4447 Re: Zdjęcia dzieci w internecie 09.05.18, 03:26
      "Tylko uderzyło mnie, że zdjęcia są umieszczone w galerii na stronie szkoły."

A skąd szkoła miała te zdjęcia? Sama robiła czy pobrała z innego źródła?
      Może szkoła pytała wcześniej rodziców czy zgadzają się na zdjęcia uczniów na szkolnych wycieczkach?
      A może nie musiała pytać?
      • positronium Re: Zdjęcia dzieci w internecie 09.05.18, 07:48
        Opiekunowie robili zdjęcia podczas wycieczki.
        Szkoła nie pytała o zgodę na tego typu rzeczy, ani brat, ani bratowa nie wyrażali na nic zgody.
        Wydaje mi się, że właśnie powinna pytać że względu na prawa związane z ochroną wizerunku, ale "zwyczajowo" tego nie robi.
        • mim_maior Re: Zdjęcia dzieci w internecie 09.05.18, 08:04
          Często szkoły oczekują od rodziców takiego "całościowego" oświadczenia na początku roku szkolnego lub nawet na początku nauki dziecka w danej szkole. Być może rodzice nie pamiętają, że takie składali. Warto spytać w szkole.
    • matylda1001 Re: Zdjęcia dzieci w internecie 10.05.18, 02:12
      Zgoda na rozpowszechnianie wizerunku nie zawsze jest konieczna. Tu jest trochę na ten temat. Chociaż uważam, że takie szkolne zdjęcia sa bezpieczne, tzn. nie narażają wizerunku dziecka na szwank to jednak szkoła mogłaby to omówić z rodzicami, tak ogólnie, chociażby po to, żeby rozwiać wątpliwości.
      • positronium Re: Zdjęcia dzieci w internecie 10.05.18, 09:25
        Dziękuję za link!
        Przeczytałam, ale nie widzę w nim poparcia na to, że można takie zdjęcia udostępnić, bo te z wycieczek są zazwyczaj pozowane.
        No i przepisy odnoszące się do danych osobowych itp. bardzo się zmieniły, szczególnie ostatnio.

Zgadzam się natomiast, że fajnie by było, aby szkoła robiła rutynowe pogadanki na temat udostępniana wizerunku i może faktycznie wymagała podpisania jakiejś zgody na początku roku.
    • reinadelafiesta Re: Zdjęcia dzieci w internecie 10.05.18, 07:29
      @Positronium
      Poniżej masz wyjaśnienie kwestii prawnej. A co do sv? Chyba jednak nie widzę w tym niczego złego. Przesada w każdą stronę nie jest dobra.
      informacjiUstawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych
      Art. 81.
      1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.

2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:

1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych;

2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza.
    • panna.ze.dworku Re: Zdjęcia dzieci w internecie 10.05.18, 08:46
      Szkoła ma prawo. Chyba, że np. zdjęcie przedstawia samego chłopca, jednego, konkretnego np na tle murawy, albo tam innej ruiny romantycznej. Jeśli na zdjęciach chłopiec występuje jako "element grupy" - zgoda nie jest wymagana. To samo zresztą dotyczy zdjęć np komunijnych - jeśli na fotografii jest dwadzieścioro dzieci odzianych w biel plus ksiądz/zakonnica - takie zdjęcie nie wymaga zgody na publikację. Co innego, jeśli zdjęcie przedstawia np komuniantkę/komuninta, rodziców i księdza. Wówczas (nie od strony prawnej, ale na pewno etycznej!) rodzice powinni poprosić owego księdza o zgodę przed zamieszczeniem takiej fotki w necie.
      • positronium Re: Zdjęcia dzieci w internecie 10.05.18, 09:16
        Ksiądz jest osobą publiczną pełniącą na zdjęciu swoją funkcję, więc ok, to rozumiem. Ale w świetle nowych przepisów i do tego przyzwoitości - zamieszczanie wizerunku często wraz z nazwiskiem chyba jednak nie jest ok. Nawet w grupie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka