Dodaj do ulubionych

Pani taka młoda

10.05.18, 22:25
Co odpowiadać, jeśli ze strony starszej osoby, z braku innych argumentów w dyskusji, pada taki:
"pani jeszcze taka młoda, co pani o życiu może wiedzieć?" I najlepiej, żeby to było coś grzecznego☺
Obserwuj wątek
    • mim_maior Re: Pani taka młoda 10.05.18, 22:54
      Sprawdza się: "Ach, rzeczywiście, może jeszcze herbatki?". Opcjonalnie: "Faktycznie, wiosna w tym roku wyjątkowo wczesna, nieprawdaż?".
    • ola5488 Re: Pani taka młoda 10.05.18, 23:01
      Ja bym odpowiedziała z uśmiechem: ,,Tak, niestety z tej wady szybko się leczymy."
      • jolanta4447 Re: Pani taka młoda 11.05.18, 00:48
        "Młoda, ale już dużo bywała. Czasy się szybko zmieniają i nie wiek świadczy o doświadczeniu" - ironicznie.
        Grzeczniej - "Byłam kilka razy w podobnej sytuacji i już się nauczyłam".
    • dostojnick Re: Pani taka młoda 11.05.18, 06:12
      Może coś o wybitnych, historycznych osiągnięciach ludzi młodych, dwudziestoparoletnich. Einstein, Napoleon itd.
      • alexxa6 Re: Pani taka młoda 11.05.18, 07:41
        Z szerokim uśmiechem podziękować za komplement wink i skromnie dodać... ale to zasługa dobrych genów. wink. Gdy ta odzywka o "młodości" jest dość wroga można zacytować Bernard Shaw -"Błędem jest sądzić, że różnica między mądrością i głupotą ma cokolwiek wspólnego z różnicą między wiekiem dojrzałym i młodością."
        • reinadelafiesta Re: Pani taka młoda 11.05.18, 08:45
          @Alexxa
          Wiesz, chciałoby sie odciąć, że niektórzy starsi wcale rozumu z wiekiem nie nabrali, ale...Tutaj dobitnie, ale równocześnie grzecznie chyba się nie da.
          • positronium Re: Pani taka młoda 11.05.18, 08:47
            To może:
            "[...]co pani o życiu może wiedzieć?"
            "Niewiele. Dopiero co nauczyłam się, że nie wypada pytać o pieniądze i wspominać wieku."
            • reinadelafiesta Re: Pani taka młoda 11.05.18, 09:00
              @Positronium
              Ładnie. Pozorna zgoda, a równocześnie wyraźne zaznaczenie, co sie myśli o takich "argumentach"
              • positronium Re: Pani taka młoda 11.05.18, 09:03
                Zamiast 'niewiele' przyszło mi teraz do głowy 'tylko same podstawy' wink Ale trochę przydługie się wtedy robi.
                • reinadelafiesta Re: Pani taka młoda 11.05.18, 09:05
                  @Positronium
                  Można dopracować☺
    • baba67 Re: Pani taka młoda 14.05.18, 15:36
      Czasem liczy się nie staż tylko doświadczenie.
      • reinadelafiesta Re: Pani taka młoda 14.05.18, 18:28
        @Baba67
        Oj tak, choć to niestety najczęściej jest powiązane. Żeby młodość wiedziała, a starość mogła. Ale odpowiedź też ładna, dziękuję.
        • kora3 Re: Pani taka młoda 15.05.18, 15:39
          Bywa powiązane, ale wcale nie tak znow matematycznie rzecz ujmując - liniowo. Kto ma wicej doświadczenia z cjorobą nowotworowa np - ktoś kto zapadl na nią mając 20 lat i majac 30 jest 10 lat po leczeniu, czy ktoś kto ma 50 lat i nigdy na raka nie chorował? Kto wiecej o nowotworach wie - 30 - letni lekarz robiący specjalizację z onkologii, czy emerytowany 70- letni hydraulik, który z tą chorobą nigdy nie miał blizszej styczności?
          No własnie ...
          Osobiste dośwaidczenie też osobistemu nie jest równe...Kto się rozwodził w spokoju cieszac się z tego ze kończy ten etap zycia, ma doświadczenie rozwodowe, ale INNE niż ktoś kto rozwodził się z bolem i "przebojami", nieprawdaz?
          Matka zdrowego dziecka ma doświadczenie w byciu matką, ale inne niż matka dziecka niepełnosprawnego ..
    • nchyb Re: Pani taka młoda 14.05.18, 18:51
      Co powiedzieć?
      Np.:
      Ojej. Super. Muszę powiedzieć wnuczce, że ten krem od niej tak dobrze działa 😁
      • reinadelafiesta Re: Pani taka młoda 14.05.18, 19:12
        @Nchyb
        Mogę sobie reakcję wyobrazić i tę minę😁
        • nchyb Re: Pani taka młoda 14.05.18, 19:50
          😊😂
      • baba67 Re: Pani taka młoda 15.05.18, 13:28
        To jest genialnebig_grin
    • kora3 Re: Pani taka młoda 15.05.18, 13:42
      Wiesz, zaraz mi się dostanie, ale przede wszystkim to w takich sytuacjach należy się zastanowić czy aby mówiacy tak nie ma trochę racji...Przypomniało mi się ....Razu pewnego pewien obiecujący i niegłupi wcale polityk jął rozwijac temat o "komunie" i jej czasach...Kolokwialnie mowiąc plótł totalne bzdury, a doswiadczenia osobistego nie miał na pewno, bo jest to pan urodzony w latach 80. zeszłego wieku, w połowie. Jak się "komuna" skończyła, to on miał 4 latka i nie ma prawa z tego nic pamiętać - nie ejst to jego wina, ale powinien mniej autorytatywnie wypowiadać się o czasach, o których nie ma zielonego pojęcia. Owszem, są wspomnienia, publikacje, filmy, ale to jednak nie jest osobiste doświadczenie i pewne fakty historyczne czy relacje społeczne należy osadzać w realiach właściwych danej epoce.

Owszem zdarza się, ze ktoś mówi coś takiego raz całkowicie bezpostawnie, bo doświadczenie tylko w czesci zależy od wieku, a dwa jeszcze w dodatku złośliwie, z pogardliwym pobłażaniem - i wówczas osoba taka zasługuję na "przykrócenie" - ja bym powiedziała w takiej sytuacji "Chyba za mało się znamy, by mogła pani/mógł pan to oceniać" i tyle
    • mgla_jedwabna Re: Pani taka młoda 15.05.18, 14:48
      "Nie ma pan(i) pojęcia, przez co ja przeszłam..." i zrobić minę, jakbyśmy w osiemnastej wiośnie życia miały za sobą trzy porody, dziesięć lat pracy w fabryce i udział w Powstaniu Warszawskim.
    • znana.jako.ggigus Re: Pani taka młoda 15.05.18, 15:45
      Nic. Wybaczyc. Zapomniec.
      Pozbawione sensu argumenty nie potrzebuja reakcji.
      Jakakolwiek reakcja - a ze jednak nie taka mloda, a ze jednak wie cos o zyciu, zachniecie sie, oznaczaja, ze osoba to mowiaca osiagnela swoj cel.
      Jest jak myslisz, mozna pomyslec i isc dalej.

reinadelafiesta napisała:
      "pani jeszcze taka młoda, co pani o życiu może wiedzieć?"
      >

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka