reinadelafiesta 10.05.18, 22:25 Co odpowiadać, jeśli ze strony starszej osoby, z braku innych argumentów w dyskusji, pada taki: "pani jeszcze taka młoda, co pani o życiu może wiedzieć?" I najlepiej, żeby to było coś grzecznego☺ Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mim_maior Re: Pani taka młoda 10.05.18, 22:54 Sprawdza się: "Ach, rzeczywiście, może jeszcze herbatki?". Opcjonalnie: "Faktycznie, wiosna w tym roku wyjątkowo wczesna, nieprawdaż?". Odpowiedz Link
ola5488 Re: Pani taka młoda 10.05.18, 23:01 Ja bym odpowiedziała z uśmiechem: ,,Tak, niestety z tej wady szybko się leczymy." Odpowiedz Link
jolanta4447 Re: Pani taka młoda 11.05.18, 00:48 "Młoda, ale już dużo bywała. Czasy się szybko zmieniają i nie wiek świadczy o doświadczeniu" - ironicznie. Grzeczniej - "Byłam kilka razy w podobnej sytuacji i już się nauczyłam". Odpowiedz Link
dostojnick Re: Pani taka młoda 11.05.18, 06:12 Może coś o wybitnych, historycznych osiągnięciach ludzi młodych, dwudziestoparoletnich. Einstein, Napoleon itd. Odpowiedz Link
alexxa6 Re: Pani taka młoda 11.05.18, 07:41 Z szerokim uśmiechem podziękować za komplement i skromnie dodać... ale to zasługa dobrych genów. . Gdy ta odzywka o "młodości" jest dość wroga można zacytować Bernard Shaw -"Błędem jest sądzić, że różnica między mądrością i głupotą ma cokolwiek wspólnego z różnicą między wiekiem dojrzałym i młodością." Odpowiedz Link
reinadelafiesta Re: Pani taka młoda 11.05.18, 08:45 @Alexxa Wiesz, chciałoby sie odciąć, że niektórzy starsi wcale rozumu z wiekiem nie nabrali, ale...Tutaj dobitnie, ale równocześnie grzecznie chyba się nie da. Odpowiedz Link
positronium Re: Pani taka młoda 11.05.18, 08:47 To może: "[...]co pani o życiu może wiedzieć?" "Niewiele. Dopiero co nauczyłam się, że nie wypada pytać o pieniądze i wspominać wieku." Odpowiedz Link
reinadelafiesta Re: Pani taka młoda 11.05.18, 09:00 @Positronium Ładnie. Pozorna zgoda, a równocześnie wyraźne zaznaczenie, co sie myśli o takich "argumentach" Odpowiedz Link
positronium Re: Pani taka młoda 11.05.18, 09:03 Zamiast 'niewiele' przyszło mi teraz do głowy 'tylko same podstawy' Ale trochę przydługie się wtedy robi. Odpowiedz Link
baba67 Re: Pani taka młoda 14.05.18, 15:36 Czasem liczy się nie staż tylko doświadczenie. Odpowiedz Link
reinadelafiesta Re: Pani taka młoda 14.05.18, 18:28 @Baba67 Oj tak, choć to niestety najczęściej jest powiązane. Żeby młodość wiedziała, a starość mogła. Ale odpowiedź też ładna, dziękuję. Odpowiedz Link
kora3 Re: Pani taka młoda 15.05.18, 15:39 Bywa powiązane, ale wcale nie tak znow matematycznie rzecz ujmując - liniowo. Kto ma wicej doświadczenia z cjorobą nowotworowa np - ktoś kto zapadl na nią mając 20 lat i majac 30 jest 10 lat po leczeniu, czy ktoś kto ma 50 lat i nigdy na raka nie chorował? Kto wiecej o nowotworach wie - 30 - letni lekarz robiący specjalizację z onkologii, czy emerytowany 70- letni hydraulik, który z tą chorobą nigdy nie miał blizszej styczności? No własnie ... Osobiste dośwaidczenie też osobistemu nie jest równe...Kto się rozwodził w spokoju cieszac się z tego ze kończy ten etap zycia, ma doświadczenie rozwodowe, ale INNE niż ktoś kto rozwodził się z bolem i "przebojami", nieprawdaz? Matka zdrowego dziecka ma doświadczenie w byciu matką, ale inne niż matka dziecka niepełnosprawnego .. Odpowiedz Link
nchyb Re: Pani taka młoda 14.05.18, 18:51 Co powiedzieć? Np.: Ojej. Super. Muszę powiedzieć wnuczce, że ten krem od niej tak dobrze działa 😁 Odpowiedz Link
reinadelafiesta Re: Pani taka młoda 14.05.18, 19:12 @Nchyb Mogę sobie reakcję wyobrazić i tę minę😁 Odpowiedz Link
kora3 Re: Pani taka młoda 15.05.18, 13:42 Wiesz, zaraz mi się dostanie, ale przede wszystkim to w takich sytuacjach należy się zastanowić czy aby mówiacy tak nie ma trochę racji...Przypomniało mi się ....Razu pewnego pewien obiecujący i niegłupi wcale polityk jął rozwijac temat o "komunie" i jej czasach...Kolokwialnie mowiąc plótł totalne bzdury, a doswiadczenia osobistego nie miał na pewno, bo jest to pan urodzony w latach 80. zeszłego wieku, w połowie. Jak się "komuna" skończyła, to on miał 4 latka i nie ma prawa z tego nic pamiętać - nie ejst to jego wina, ale powinien mniej autorytatywnie wypowiadać się o czasach, o których nie ma zielonego pojęcia. Owszem, są wspomnienia, publikacje, filmy, ale to jednak nie jest osobiste doświadczenie i pewne fakty historyczne czy relacje społeczne należy osadzać w realiach właściwych danej epoce. Owszem zdarza się, ze ktoś mówi coś takiego raz całkowicie bezpostawnie, bo doświadczenie tylko w czesci zależy od wieku, a dwa jeszcze w dodatku złośliwie, z pogardliwym pobłażaniem - i wówczas osoba taka zasługuję na "przykrócenie" - ja bym powiedziała w takiej sytuacji "Chyba za mało się znamy, by mogła pani/mógł pan to oceniać" i tyle Odpowiedz Link
mgla_jedwabna Re: Pani taka młoda 15.05.18, 14:48 "Nie ma pan(i) pojęcia, przez co ja przeszłam..." i zrobić minę, jakbyśmy w osiemnastej wiośnie życia miały za sobą trzy porody, dziesięć lat pracy w fabryce i udział w Powstaniu Warszawskim. Odpowiedz Link
znana.jako.ggigus Re: Pani taka młoda 15.05.18, 15:45 Nic. Wybaczyc. Zapomniec. Pozbawione sensu argumenty nie potrzebuja reakcji. Jakakolwiek reakcja - a ze jednak nie taka mloda, a ze jednak wie cos o zyciu, zachniecie sie, oznaczaja, ze osoba to mowiaca osiagnela swoj cel. Jest jak myslisz, mozna pomyslec i isc dalej. reinadelafiesta napisała: "pani jeszcze taka młoda, co pani o życiu może wiedzieć?" > Odpowiedz Link