Dodaj do ulubionych

Nasze Miasto

23.04.12, 14:17
W związku z sesją RM i projektami uchwał dot. likwidacji szkół:
www.rudaslaska.bip.info.pl/index.php?idmp=1449&r=o
Warto zapoznać się z krótkim porównaniem z innymi miastami województwa. Ponieważ jak wiadomo nie możemy nawet się zbliżyć do miast większych ( Zabrze, Gliwice) tabela dotyczy tylko miast mniejszych od Rudy Śląskiej, niektórych znacznie. Dotyczy to nie tylko mniejszej liczby mieszkańców, młodzieży ale także zdecydowanie mniejszych budżetów, w tym na oświatę.
fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3093280
Jak oni to robią?

Obserwuj wątek
    • ktos33dwa Re: Nasze Miasto 23.04.12, 14:48
      Bo maja lepszy poziom nauczania i nasi zdolni uczniowie chodza do lepszych szkól, wybacz, ale to do końca też nie jest wina obecnych władz, reforma szkolnictwa nawet na małą skale wymaga czasu, jak była urwiłowka czyli wszystkim rowno, po za tym awanse niezawsze wśród kadry kierowniczej też były wśród znajomych, najlepiej gdy mąż pracował na kopalni, albo ojciec był górnikiem
      • 22burza Re: Nasze Miasto 23.04.12, 16:51
        ktoś myśmy przerabiali "urawniłowke",a nie "urwiłowke",apo drugie co zawód męża lub ojca ma do awansu nauczycielki, a kim musi być żona nauczyciela (też bywaja), też musi być górnikiem ?
    • mietlorz707 Re: Nasze Miasto 23.04.12, 14:50
      Nie wiem jak. Mogę jedynie domyślać się, że mniej wydają na swoje ośrodki pomocy społecznej, mniej urzędników tam w urzędach pracuje, itd.
      Oczywiście zaraz ktoś tutaj napisze, że to wina poprzedniego prezydenta. :)
      • amarian2 Re: Nasze Miasto 23.04.12, 14:58
        Ani nie określam kto jest winny ani też nie komentuję tego.
        Po prostu trochę statystyki przed dyskusją na sesji.
        Może jednak, zamiast „uczyć się” ciągle na swoich błędach, skopiować rozwiązania od innych?
      • zista Re: Nasze Miasto 23.04.12, 15:08
        Naszym nauczycielom nie można zarzucić zaangażowania w pracę z dziećmi,efekty są widoczne ,chociażby w wynikach olimpiad przedmiotowych.Mają nowe możliwości np.informatyczne w tworzeniu atrakcyjnych lekcji.Cały czas się dokształcają . Bardzo dużo zależy od władz miasta -pełna współpraca- a to obecnie w naszym należy do rzadkości w każdej dziedzinie .Jest niż demograficzny , dlatego trzeba wprowadzać atrakcyjne kierunki ,po których będzie łatwiej znaleźć pracę ,wtedy przyciągnie się uczniów z miast ościennych. W tym celu m.in. ma powstać szkoła górnicza....Trzeba też tworzyć nowe miejsca pracy ,żeby zatrzymać wykształcone osoby -to wszystko to naczynia połączone-więcej mieszkańców -więcej dzieci -więcej wpływów do budżetu miejskiego...
        • sukiero Dziękuję za te dane 23.04.12, 15:46
          Amarian w końcu napisałeś i podałeś coś konkretnego!!
          Twoja tabela pokazuje wprowadzenie racjonalnego wykorzystania posiadanych zasobów przez oświatę.
          Racjonalne koszty kształcenia (mniejsze, więcej dla nauczycieli)
          To nie ilość posiadanych szkół jest wskaźnikiem jakości kształcenia a nauczyciele (twoje słowa).
          Widać ponadto że mamy duże obiekty które są wstanie kształcić taką ilość młodzieży w jednym budynku.
          dla liceum tj. 10 klas,
          technika tj 11 klas,
          policealne tj. 2 klasy
          szkoda też że ta tabelka nie posiada dla każdego miasta liczby urodzeń oraz liczby osób przystępujących do 1 klasy.
          Tak więc zestawienie dla mydlenia oczu i próby wywołania "jakiejś" debaty
          • amarian2 Re: Dziękuję za te dane 23.04.12, 15:55
            „W końcu podałem coś konkretnego”.
            Ależ sukiero, nie jestem tak dobry w podawaniu konkretnych info jak ty.
            Jednak trzeba czytać ze zrozumieniem. To są mniejsze miasta. I niektóre dużo, 30 a nawet ponad 50 tys. mniejsze. A nie liczba szkół a liczba uczącej się młodzieży jest tu ważna.
            A jeżeli potrzebujesz dalszych danych zapraszam na stronę Urzędu statystycznego.
            • rudzian2 Re: Dziękuję za te dane 23.04.12, 20:50
              bombon jak czytosz tabela to jom niy obracej do góry nogami
              poproś wujka żeby ci czytoł po kolei , bo som niy poradzisz .....
              • skalar2011 Re: Dziękuję za te dane 23.04.12, 23:06
                bombon umi czytać ino posty na forum a i tak często nie wie co czyto, a zresztą i tak pisze na zlecenie co mu karzą
    • w36 Re: Nasze Miasto 24.04.12, 00:20
      amarian2 napisał:

> Warto zapoznać się z krótkim porównaniem z innymi miastami województwa.

Nie wiem czy jest sens wpatrywać się w same liczby.
      Jedynie co uważam za istotne to poziom nauczania, szczególnie podstawowego i ogólnokształcącego (tj. takiego, które się wybiera raczej w miejscu zamieszkania ). Jest w Rudzie niezwykle ważne, zważając na fakt że nasza społeczność raczej nie należy do potęg w dziedzinie poziomu wykształcenia.
      A już jeśli chodzi o szkolnictwo bardziej ukierunkowane, to jak sobie przypominam Ruda nigdy nie była raczej samowystarczalna (no chyba z wyjątkiem zawodówek górniczych). Kiedyś normalnym było szukanie sobie szkoły średniej gdzieś w sąsiednim mieście. Nie wiem jak dziś, ale chyba jest podobnie. Dobrze że jest duży wybór i jedynym istotnym problemem jest, jak te nasze rudzkie szkolnictwo podstawowe przygotuje takiego ucznia do tej nauki.
      • amarian2 Re: Nasze Miasto 24.04.12, 13:18
        Oczywiście zgadzam się z w36 i ktos33dwa.
        Podnosząc ten temat chciałem zwrócić uwagę na koszty. Jeżeli Miasta mniejsze z mniejszym budżetem ( subwencją oświatową) potrafią utrzymać dobre średnie szkoły i policealne, to dlaczego przy tak wysokim budżecie u nas mamy problemy?
        • waple Re: Nasze Miasto 24.04.12, 13:46
          Ciekawe by było zestawienie, ilu uczniów przypada na nauczyciela tu u nas i innych miastach?Niż demograficzny, liczba uczniów maleje w milionach a nauczycieli przybywa.Nie jestem za zwolnieniami, są inne miejsca aby tą kadrę zagospodarować.Myślę tu o domach kultury, koła zainteresowań, świetlicach.Sam miałem to szczęście, tam uczono gry w szachy, była sala do ping-ponga, czytelnia, prasa na miejscu i to dotował samorząd.Ktoś powie stare czasy, to dajmy tym młodym ludziom kilka komputerów i niech się rozwijają.Brak takiej koordynacji i wsłuchania się w potrzeby młodzieży, to nasza bolączka.Pozdrawiam.
      • marynik Re: Nasze Miasto 24.04.12, 14:46
        w36 napisał:

> A już jeśli chodzi o szkolnictwo bardziej ukierunkowane, to jak sobie przypomin
        > am Ruda nigdy nie była raczej samowystarczalna (no chyba z wyjątkiem zawodówek
        > górniczych).

I tu się zgadzam. Władza otwiera zawodówke gornicza - i niech będzie, górnicy tez potrzebni.
        Ale młodziez szuka w dalszym ciągu nauki w innych miastach w szkołach bardziej ukierunkowanych nie tylko w liceach.

A dlaczego miasto nie chce nie tylko zatrzymac naszej młodzieży ale i "zarobić" na tej z miast ościennych.

Aż sie prosi otwarcie liceum plastycznego, technikum odzieżowo- projektanckiego czy chociażby collegium językowego.
        Pozbylismy się wszystkich możliwych szkół policealnych - nie każdy idzie na studia, dlaczego wiec młodzież ma nam uciekać z miasta/
        Brak calkowitego perspektywicznego myślenia dotyczącego rozwoju oswiaty w mieście.
        To zas przykłąd działania - TU i TERAZ a co potem - to nas nie obchodzi.
        Likwidacja szkołąy na Tołstoja pozbycie się budynku to jest karygodne. W uzasadnieniu chwały czytamy, że jest mniej uczniów, budynek nei wykorzystany itd itp (stara śpiewka), a przieciż można dodatkowo tam otworzyć inne kierunki - liceum plastyczne czy technikum odziezówe z projektowaniem. Czy nasze maisto musi być tylko "kuźnią" robotników???
        A w Halembie - czy ni emozna otworzyć jakiejś szkoły pomaturalnej, collegium językowego czy innej placówki. Czy młodziez musi dojeżdzac do katowic? A moze to do nas przyjada z miast ościennych???
        No ale jak już raz sie komus w głowie coś zrodziło - to teraz "po trupach do celu". A to jest wielki błąd.
        • skalar2011 Re: Nasze Miasto 24.04.12, 23:19
          bo u nas jeszcze przez chwilę rządzi oDNOwa i cih nie obchodzi co się dzieje z naszą młodzieżą-szkoły polikwidować,nauczycieli zwolnić ,zniszczyć wszystko co się da i potem się jeszcze bezczelnie chwalić ,,oszczędnościami,, na mieszkańcach
          • marynik Re: Nasze Miasto 25.04.12, 14:37
            skalar2011 napisał:

> bo u nas jeszcze przez chwilę rządzi oDNOwa i cih nie obchodzi co się dzieje z
            > naszą młodzieżą-szkoły polikwidować,nauczycieli zwolnić ,zniszczyć wszystko co
            > się da i potem się jeszcze bezczelnie chwalić ,,oszczędnościami,, na mieszkańca
            > ch

Albopo skończonej władzy - narzekac na tych co beda u steru. Zasr... to można szybko, odbudowac trudniej, ale na pewno nie będa mieli prawa narzekac w przyszłości
            • waple Re: Nasze Miasto 25.04.12, 17:17
              Do tego trzeba ludzi kompetentnych i chcących coś zrobić. Poszerzyć języki/ powiązać/ Angielski z Francuskim,Niemiecki z innymi, perspektywicznie rozwijające się gospodarki np. indyjska, chińska.Uderzyć do tych ambasad,jestem pewien,że pomogą.Są od tego ludzie w UM, nie patrzeć ile do wypłaty.Polot i chęć oraz inicjatywa.No ale ktoś to musi zrobić,możemy podpowiedzieć, bo zdrowia to już nie mam.Dziękuję za uwagę.
              • amarian2 Tołstoj 26.04.12, 07:29
                Tołstoj się broni. W tajnym głosowaniu nauczycieli zdecydowana większość opowiedziała się przeciwko likwidac ji. Na komisji jeden z radnych w sposób bezprawny i bezczelny zażądał ujawnienia listy imiennej nauczycieli. Brak reakcji na te żądania radnego ze strony innych radnych i przewodniczącego komisji pokazuje jak działa ta rada. Takie żądanie jest niczym innym jak zastraszaniem środowiska. Radny nie ma pojęcia jakie ma prawa i obowiązki, wydaje się tej ekipie, że są ponad prawem.

• marynik Re: Tołstoj 26.04.12, 16:12
                  To jest skandal. Przewodniczący, który nie zareagował - nie nadaje się na przewodniczącego. A rządzący stosują już teraz "chwyty poniżej pasa". Nauczyciele nei powinni takiej listy dostarczyć.
                  A tak apropos - to kiedy bedzie można się zapoznac z imiennymi jawnymi wynikami głosowąń radnych? O ile mnei pamięć nie myli, to już dawno powinno działac. W dalszym cięgu, czytaja protkoły z sesji - nie widzę tam wykazu imiennego radnych przy glosowanaich. Szanowni radni - czy jawnośc glosowania jest czy jej nie ma? Jeśłi jest - to ja prosze Pana przedwodniczącego o zamieszczania tej informacji w protokołach. Przykład weście z innych samorządów, gdzie jest to mozłiwe, Jeśłi u nas to jest "tajne" ta ja wyciagam wniosek jeden - że radni się czegos boją. Ale czego???
                • marynik Re: Tołstoj 26.04.12, 17:54
                  amarian2 napisał:

> Tołstoj się broni. W tajnym głosowaniu nauczycieli zdecydowana większość opowi
                  > edziała się przeciwko likwidac ji. Na komisji jeden z radnych w sposób bezprawn
                  > y i bezczelny zażądał ujawnienia listy imiennej nauczycieli.

No juz wiemy kto to taki
                  Otóz panie radny Wesoły - jest pan nauczycielem i taki stres zafundował pan swoim kolego - nauczycielom. WSTYD. Ale pożyjemy zobaczymy, może i pan kiedys (a przed panem kupa lat pracy) stanie przed problemem likwidacji pana szkoły. !!!

Brak reakcji na te
                  > żądania radnego ze strony innych radnych i przewodniczącego komisji pokazuje j
                  > ak działa ta rada. Takie żądanie jest niczym innym jak zastraszaniem środowiska
                  > . Radny nie ma pojęcia jakie ma prawa i obowiązki, wydaje się tej ekipie, że są
                  > ponad prawem.
                  >
                  • amarian2 Re: Tołstoj 27.04.12, 12:29
                    www.naszagazeta.info/index.php?option=com_content&view=article&id=401:tostoj-walczy-i-zwyciy&catid=43:aktualnoci&Itemid=97
                    Zmiana postawy radnych w stosunku do Tołstoja cieszy. Gdyby tak jeszcze radni pochylili się nad innymi problemami Miasta?
    • marynik Re: Nasze Miasto 26.04.12, 16:48
      Najgorsze w tym jest to, żw komisja oświaty jest najliczniejszą komisją - 13 osób, w tym aż 9 ( powtarzam aż 9) NSUCZYCIELI - aktualnie pracujących lub emerytów ale znajacych działake oswiaty i pracę w szkole.

I "zły to ptak, co własne gniazdo kala", czyli po naszemu - "co wwe własne gniozdo sro". Nie wiem który to z radnych wpadł na taki pomysł, ale dziwi mnie fakt, że radni - "koledzy" po fachu - sie nei sprzeciwili.
      Chciałbym widziec w atkiej sytuacji np lekarzy - murem za soba staną. Wstyd Panowi nauczyciele (a może niszczyciele?)
      • skalar2011 Re: Nasze Miasto 27.04.12, 14:29
        to tylko dowodzi że dal swojego dobra, a muszą być posłuszni grażce zrobią wszystko a los reszty nauczycieli i młodziezy naszego miasta mają głeboko w zakończeniu pleców. SKANDAL!!!!!!!
        JAK NAJSZYBCIEJ ICH WYWALIĆ
        • waple Re: Nasze Miasto 27.04.12, 17:42
          Przyjdzie kryska na Matyska i to na Wesoło /ego/.Na ra.
          • skalar2011 Re: Nasze Miasto 27.04.12, 20:51
            A wydawał się taki prawy i solidny,jak nawoływał do poszanowania prawa itd,itp widać kasa i trochę władzy mogą czlowieka zmienić na gorsze.
            NAJPIERW MOJE INTERESY A POTEM WY WYBORCY A JESZCZE NA KOŃCU DOBRO MIASTA- JAK MI SIĘ BĘDZIE CHCIAŁO CZYŻ NIE?
            TO DEWIZA WIĘKSZOŚCI RADNYCH NIESTETY SKANDAL.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka