Dodaj do ulubionych

DL braci górniczej

12.11.17, 20:07
Dobry wieczór. Kilka dni temu spotkałem się ze znajomym górnikiem i tak luźno rozmawialiśmy o branży AGD RTV . Opowiedziałem mu jakie to wielkie zyski sa ( narzuty po 2 lub 3 % ) aby tylko sprzedać i się jakość utrzymać , jak jedna firma przez drugą się prześciga aby tylko sprzedać a nie zarobić ( sprzedawcy nie zarabiaja kokosów ) To że ten handel jest tak trudny że od 3 miesięcy zarabiamy tylko podstawę ( najniższa krajowa ) zostało skwitowane w jeden sposób. Nikt Cię tam nie trzyma - zawsze możesz zmienić pracę .
Kochani górnicy powiadam wam , przestańcie protestować i narzekać że za mało zarabiacie a wasza branża tak ciężko pracuje - jak się WAM nie podoba to zawsze możecie zmienić pracę bo nikt was tam nie trzyma. I wisi mi co się stanie z kopalniami - dla mnie mogą zalać je betonem a węgiel będziemy kupować tam gdzie taniej - takie sa prawidła runku. Teraz juz wiem iz jesteście zwykłymi snobami którzy widzą tylko swój kawałek nosa.
Obserwuj wątek
    • greenrs2 Re: DL braci górniczej 12.11.17, 23:29
      Poniekąd masz rację...
      Ale z drugiej strony uważasz, że górnik, który przez całą dniówkę przebywa w pyle, temperaturze 35 stopni, wilgotności powietrza 100%, nie może wyprostować pleców i nosi ciężkie ringi albo betoniki a pot zalewa mu oczy powinien zarabiać tyle samo, ile sprzedawca w sklepie RTV? Sprzedawca, który przez 8 godzin spaceruje sobie w komfortowych warunkach a gdy się go o coś zapytać, to najczęściej nie wie nic albo prawi takie farmazony, że włosy stają dęba. Naprawdę tak uważasz?
      • womak18 Re: DL braci górniczej 13.11.17, 13:39
        Niestety ale nie tylko górnicy się napracują - sa też inne zawody gdzie również trzeba zapierdzielać i nikt o tym nie mówi , tam też giną ludzie - może nawet więcej jak na kopalni . Niestety z niektórymi górnikami ciężko sie rozmawia bo twierdza iż tylko im się należy. To całe górnictwo to chyba tylko taki mit z minionej epoki. A tak na marginesie to zapraszam do sklepu i dowiesz się jak to jest jak masz dziennie telefony dlaczego taki mały utarg i co tam robicie. Jeszcze jeden taki miesiąc i zamykamy sklep . Chociaż każdemu klientowi ze tak powiem wchodzisz w pupe ale i tak wybierają galerie bo to teraz modne albo ci powie " juz wiem jak to wygląda ale zakupie w internecie bo taniej "
        • greenrs2 Re: DL braci górniczej 13.11.17, 14:21
          Oczywiście, że nie tylko górnicy. Każdy zawód, którego wykonywanie wymaga sporego wysiłku powinien być odpowiednio nagradzany. I nie tylko o wysiłek fizyczny chodzi. Wieloletnie zdobywanie odpowiedniej wiedzy i doświadczenia to także wysiłek.
          Do sklepu RTV nie musisz mnie zapraszać. Bywam tam od czasu do czasu ale zazwyczaj nie absorbuję swoimi pytaniami personelu - głównie dlatego, by nie wprawiać ich w zakłopotanie ;)
          • hepik1 Re: DL braci górniczej 13.11.17, 19:33
            >by nie wprawiać ich w zakłopotanie

Ostatnio byłem "u Goździkowej" taki sklep sieciowy z ziołami itp.Personel w białych fartuchach,jak w aptece,panią sprzedająca w średnim wieku wprowadziłem w zakłopotanie tlumacząc,że yerba mate jest brazylijska,argentyńska i paragwajska różniąc sie w podstawowych sprawach,w szczegóły juz nie wnikając. ;)
        • hepik1 Re: DL braci górniczej 13.11.17, 18:56
          Znasz kogos kto zginął w sklepie rtv-agd? ;)
          Setki zawodów,które wyginęły.O sprzecie rtv-agd-komp czytasz w necie.Do slepu idziesz dotkknąc a zamawiasz w necie,bo kilkaset pln taniej.Normalne w dzisiejszych czasach.Albo to co u ciebie w sklepie kosztyje XXX wbijasz w smartfona i wyskakuje,że jadąc km dalej w sklepie obok,kosztuje stówke taniej.Nie pasuje ci w sklepie,idź na przykład na busiarza.Biora z ulicy,zwiedzisz Europę,bezpieczniej nie bedzie ale troche ciekawiej,przynajmniej na początku a szefostwo będzie tak samo cię gnębilo dlaczego tak powoli zapie...sz ;)
        • hepik1 Re: DL braci górniczej 13.11.17, 19:46
          A wracając do tematu-komu bedziesz sprzedawał towar jak juz kopalni i górników nie bedzie?Abstrahując,że tylko takim typowym rylom albo ludziom starszym mozna wcisnąc jakies gó.no,które ci każa sprzedawać wlaściciele sklepu?
          Jeśli o konkretnym sprzęcie można wszystko przeczytać w necie,obejrzeć dziesiątki filmików testerów,blogerów(inna sprawa,że duża część jest opłacanych marketingowo przez producentów czy handlowców ale i sa tacy niezależni-tu juz kwestia mądrości potencjalnych kupujących)
          • jankolodziej Re: DL braci górniczej 13.11.17, 20:57
            Marny ten dowcip o 2-3% narzutu w sklepie AGD ... Kiedy np. wchodzą nowe wyroby, odbywa się tzw. czyszczenie magazynów, pojawiają się jakieś tam promocje itp. Wtedy cud ... ceny spadają a to o wartość VAT (czyli obniżka o ok.20%), a to sprzedają po dwa w cenie jednego, a to dokładają gratis inny produkt... Utrzymanie sklepów (szczególnie dużych) i załóg sporo kosztuje. Dlatego marże oscylują pomiędzy 30 a 50 procent. Sezonowo sklepy "otrzymują" też zniżkę od dużych dostawców, bo koszt utrzymania zapasów przekracza ich potencjalny zysk.
            • jezioraniagara Re: DL braci górniczej 15.11.17, 10:32
              Z tej wypowiedzi widać ,że nie za bardzo orientujesz się w marżach towarów.
              Osoba na etacie w państwowych firmach czy administracji nie ma zielonego pojęcia o handlu i zarobkach.
              Osoba nie z branży często patrząc na kasetkę z pieniędzmi u sprzedawcy ma wrażenie ,że to jest jego zarobek.Często się zdarza ,że pracownik okrada swojego pracodawcę bo on tak dużo zarabia.
              Zarabia dużo ten który ma na coś monopol.Nikt inny nie może sprzedawać danego towaru lub na określonym obszarze.
              Warunków rynkowych nigdy w Polsce nie było.Każdy szuka układu z państwowymi tworami.Masz układ masz kasę.
              Każdy który ma dostęp do towarów deficytowych i ma monopol może zarobić.
              Węgiel był kiedyś towarem strategicznym i państwo regulowało ceny.
              Po wejściu do UNI się to skończyło.W Wielkiej Brytanii i w Niemczech już dawno zlikwidowano kopalnie.Maja tani gaz lub węgiel z Australii.
            • womak18 Re: DL braci górniczej 15.11.17, 22:16
              Brawo - chyba wiedzę bierze pan z ulotek reklamowych. Takie marże to były 25 lat temu jak nie było towaru i rynek pochłaniał wszystko co było. W dzisiejszych czasach na gazetkach reklamowych nigdy nie podaje się prawdziwej starej ceny przed promocją tylko bierze się ją z sufitu i wychodzą super okazje dla jeleni. Czyszczenie magazynów odbywa się kosztem producenta który dokłada się do wyprzedaży produktów lub sprzedaje się na zero marży.A wielkie sklepy żyją nie z marży ale z ilości sprzedanego towaru a do tego licza się usługi typu dostawa , montaż , przedłużone gwarancje na których zarabia duże pieniądze.Proszę porozmawiać z uczciwym handlowcem albo zagłębić się w różne fora sprzedawców , to tam się pan dowie i zrozumie
          • womak18 Re: DL braci górniczej 15.11.17, 22:30
            Komu będe sprzedawać jak nie będzie kopalni ? Jak dotychczas to jest bardzo mały procent ( klientów górników ) Większość to emeryci , bo wiedzą że ten człowiek w małym sklepie zawsze z nimi pogada i nie traktuje ich korporacyjnie tak jak to jest w wielkich sklepach. A górnik pewnie idzie do galerii albo siedzi w necie . Nie chcę ich obrażać ale w większości jak już przyjdą kupić to ich gatka jest typu < ile mi spuścisz bo kupuje za gotówkę > < jak nie dostane upustu to ide do innego sklepu > Oczywiście przy tym jest elaborat jak to się napracują i jak mało dostaja kasy. Mój wujek na kopalni pracował 45 lat kilofem i wtedy konie były na dole a dzisiaj 25 lat i emeryt bo spracowany a większość dalej pracuje nawet na tych samych kopalniach. Ciekawe też jest że z osobami które nie mają rodziny pracujacej na kopalniach rozmawia się normalnie a z tymi drugimi to juz nie pogadasz - bo tylko tam sie napracują.Mój szwagier pracował na powierzchni a szychty miał dołowe i radochy miał co nie miara i w taki własnie sposób wszystkie kopalnie sa nie rentowne bo sami górnicy nie umieją zrobić porządku u siebie. Prosze bardzo niech państwo sprzeda im kopalnie za symboliczną złotówkę i zobaczymy jak się sami utrzymają i zarobią na swoje pensje
            • hepik1 Re: DL braci górniczej 16.11.17, 09:20
              >Komu będe sprzedawać jak nie będzie kopalni ? Jak dotychczas to jest bardzo mały procent ( klientów górników ) Większość to emeryci.

Ale jak nie bedzie juz górników,to za chwilę nie bedzie też emerytów górniczych ;)To komu wtedy bedziesz sprzedawał?
              Jeśli ty zarabiasz w sklepie powiedzmy ok 2 tys pln,to ile bedziesz miał tej emerytury?
              Poza tym raczej mylisz marżę z zyskiem.Przy 2-3 % marży nie ma prawa istnieć żaden interes.Ani stragan z kartoflami ani salon samochodów Porsche.
              Niewykluczone,że przy marży 25-30% zysk właściciela,po opłaceniu pracowników,lokalu,mediów,podatków,reklamy czy ksiegowej itp,itd wynosi te 2-3% czyli mając obrót powiedzmy 100 tys do jego kieszeni wpada 2-3 tys złotych.Ale wtedy musi sie zastanowić po co mu ten cały amabaras i czy nie lepiej mu za ta sama kase nie usiąść na kasie w Biedronce ;)
              • jankolodziej Re: DL braci górniczej 18.11.17, 16:19
                Średni zysk sklepów stacjonarnych w branży za rok 2016 wyniósł 4%. Jak pisałem ja i jak pisał hepik, należy powiększyć go o koszty - wynagrodzenia, ogrzewanie/klimatyzacja hal, oświetlenie, utrzymanie obiektu itp.
                Nieprzypadkowo jakąś np. lodówkę można kupić w sklepie stacjonarnym za 1200, a taką samą w sklepie internetowym za 1000 czy 1100. Przy tym sklep internetowy kupuje kilka sztuk w hurcie, ale ma niższe koszty. Sklep stacjonarny (sieciowy) jest z reguły franczyzobiorcą, centrala kupuje tysiące sztuk dużo taniej, coś tam dokłada, resztę dokłada sklep. Zysk centrali jest zatem ustalony już przed wejściem towaru na sklep. Ogólnie na linii producent-klient końcowy jest dołożone około 40% marż. Ciężarem operacji typu wyprzedaż-promocja-czyszczenie magazynu dzielą się przede wszystkim producent i franczyzodawca.
                • hepik1 Re: DL braci górniczej 19.11.17, 11:05
                  Na pocieszenie mozna dodać,biorac pod uwagę,że 15 lat temu nie było w PL praktycznie internetu,nie mówiąc o wirtualnych sklepach,porównywarkach cenowych czy innych tego typu platform a dzisiaj każdy ma w kieszeni smartfona i w kązdej chwili porównuje cene , dwoma klknieciami dokonuje zakupu,to za następne dziesięć lat nie będzie nie tylko tych małych ale i dużych sklepów.Ba,nawet kurierów też nie bedzie.Sobie klikniesz,dronik pod drzwi podleci z zakupami i już ;)
    • hepik1 Re: DL braci górniczej 15.11.17, 17:54
      >a węgiel będziemy kupować tam gdzie taniej - takie sa prawidła runku.

Podobnie jak tv i agd.Logika!
      • womak18 Re: DL braci górniczej 15.11.17, 22:06
        I prawidłowo , tylko dlaczego w innym zawodzie mamy poszukać sobie innej pracy a w górnictwie już nie ? Bo co , bo ja górnik to wszystko mi się należy ? a jak nie dostanę to jade palić opony ? Każdy kto pracuje na kopalni a nie jest zadowolony ze swojego pracodawcy lub zarobku < Nikt Cię tam nie trzyma - zawsze możesz zmienić pracę > cytat kumpla górnika .
      • lewica_os Re: DL braci górniczej 09.12.17, 12:11
        Już kupujemy od przyjaciół z donbasu.
    • lewica_os Re: DL braci górniczej 09.12.17, 12:28
      Co ty chcesz od ludzi do których przybywa minister z warszafki beszta ich a ci mu brawo biją......

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka