lewica_os 23.10.18, 20:12 Kogo poprzeć? "Świeżą krew" czy "darmową komunikację - której nigdy nie zaznamy"? Ps. Skład Rady Miasta ciekawy, w końcu świeża krew, jestem ciekaw jak będą działać! Panie Józefie 99 głosów - gratuluję! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aloes69 Re: Druga tura 24.10.18, 06:41 Komunikacja jest teraz w całości w gestii Metropoli więc jeżeli wszystkie miasta się zgodzą to jak najbardziej możliwe jest wprowadzenie "darmowej komunikacji" czyli w całości finansowanej z budżetu miast. Co do nowej krwi, to teraz jest ostatnie rozdanie unijnej kasy, a każda choćby nie wiem jak zdolna świeża krew, mająca nawet ogromne doświadczenie samorządowe musi ogarnąć Miasto. Najjaśniejsza ogarniała je przez prawie 4 lata na początku swojej kadencji ,a i tak jest jeszcze ogrom rzeczy do zrobienia bo roboty przybywa w astronomicznym tempie ( mnie jeszcze czkawką nerwową odbija się "reforma szkolnictwa" która była zbędna, kosztowna i dopiero uwidoczni komplikacje, reforma szpitali która trwa i jakoś pacjenci jej nie odczuli na plus - to wszystko rząd, a ile jeszcze maja takich planów ?). Dasz gwarancję, że nowi zdążą to zrobić szybko, płynnie i nie stracić tej kasy ? Nie zmienią planów i jak to bywa w naszej rzeczywistości nie skupią się najpierw na sprawach personanych ? Nie mam nic przeciwko zmianom ale do samorządu na radnych i prezydentów nie startuja wybitni specjaliści samorządowi, choć tacy się czasem trafiają ale ludzie, którzy zwykle tak od wewnątrz stykają się z tym po raz pierwszy i muszą ogarnąć nowe otoczenie, a to trwa, więc pracownicy uczą się ich , oni pracowników i zanim strony do siebie nabiorą zaufania jest ciężko, a świat nie czeka, pędzi do przodu. Zawsze trzeba dokonując wyboru wziąć pod uwagę wszystkie możliwe do przewidzenia aspekty sprawy. Emocje wygasają , a mądrzy ludzie dochodza do porozumienia, a obiecana droga, skwerek, ławka powstaje albo jej nigdy może już nie być ..... Odpowiedz Link Zgłoś
lewica_os Re: Druga tura 26.10.18, 12:03 Gwarancji co do nowego nie ma. Bo tak naprawdę to nie do końca wiadomo co w budżecie piszczy. Ale wybór Dziedzic to gwarancja, że np. śmieci będą drogie, że przetargi na drogi znów wygra ta jedna firma, że budynki będą budowane lub remotnowane też przez jedna firmę. Dużo kolesiostwa się zrobiło! A co do komunikacji miejskiej wtedy była w kwestii KZK GOP teraz GZM, wtedy świadomie kłamała, widać niektórzy lubią być okłamywani. Odpowiedz Link Zgłoś
aloes69 Re: Druga tura 26.10.18, 15:23 Widać, że albo już nie pracujesz albo pracujesz w sektorze , który nie musi stosować ustawy prawo zamówień publicznych. Wiesz gminę obowiązują przetargi, przepisy, strony w nich startujące mogą się odwoływać na każdym etapie i skarżyć wszystko więc nie da się tu zrobić kolesiostwa. A jakbyś niechcący naruszył zasady konkurencyjności w opisie zamówienia to też stosowne organy Ci to zarzucą. Odpowiedz Link Zgłoś
lewica_os Re: Druga tura 26.10.18, 21:43 Wiesz można napisać przetarg w taki sposób by tylko jeden podmiot spełniał warunki przetargu np. powinien posiadać dwa punkty odbioru na terenie miasta. I tak właśnie są pisane przetargi za obecnej władzy. przepisy w ten sposób nie są łamane ale interes mieszkańców, to że bedziemy dużo płacić, nikogo nie obchodzi! Co do dróg, taki zwykły przypadek, ze NS buduje firma osoby wspierającej finansowo GD w wyborach. Odpowiedz Link Zgłoś
aloes69 Re: Druga tura 27.10.18, 08:03 A jak ty byś zapisał wymagania, żeby zapewnić sensowny odbiór śmieci ? Problem i zielone światło dla zmonopolizowania rynku śmieci pojawił się gdy uchwalono ustawe śmieciową (PO). Co do drugiej części Twojego wpisu to firma wycenia swoja pracę najniżej z oferentów i gdybyś chciał być obiektywny poszukałbyś na stronie Sądu Okręgowego w Gliwicach oraz KIO w Warszawie wyroków z którycyh wynika , że nie udało się ich kontrahentom podważyć tych ofert. Czyli wygrali przetargi uczciwie. Co do kampani wyborczej każdy może ją wesprzec na zasadach precyzyjnie wskazanych w przepisach. Tylko Dziedzicowa jako jedyna w kampani wyborczej 4 lata temu uczciwie ujawniła publicznie kto dał pieniądze na jej komitet, inni tego nie zrobili, a też mogli. Nie zapominaj, że partie tzw. sejmowe dostają nasze pieniądze z państwa, ogromne, gdyby je przeznaczyć na coś innego to służba zdrowia, oświata, policja i wiele innych mogli by podreperować swoje finanse i służyć ludziom inaczej niż Ci , którzy nam podoszą ciśnienie w mediach. Skąd ma brać komitet niepartyjny ? Tylko od tych co chcą dać. Ja, Ty na partie dajemy z podatków, a gdyby mi ktoś dał możliwość w życiu bym złamanego grosza nie dała na żadną z nich, ale taki model przyjeło nasze państwo rządzone przez nie, więc mogę sobie jedynie z żalem patrzeć jak te pieniądze sa wykorzystywane na wygodne życie ludzi, których działalność oceniam źle i których nie potrafię ani cenić ani szanować. Odpowiedz Link Zgłoś
lewica_os Re: Druga tura 27.10.18, 10:24 Ok. Więc może by tak Grażyna Dziedzic wyjaśniła wyborcom co takiego zmieniło się, że kiedyś była przeciwnikiem budowy spalarni w mieście, a obecnie nie ma nic przeciwko budowie takiego obiektu nie jednego lecz dwoch lub nawet trzech. Gdyby wtedy było.wybudowane, śmiem twierdzić, że Ruda Śląska byłaby stawiana za wzór a i cena odbioru odpadów byłaby inna. Było minęło, a stanowisko Pani Dziedzic w tej sprawie to hipokryzja! Co do stawek, można przetag tak rozpisać by było tanio. Przecież miasto nie leży na pustyni a w środku wielomilionowej aglomeracji. Problem taki, że dążono (miasto) by w mieście dwie spółki zaczęły współpracę i teraz o konkurencyjnych cenach możemy pomarzyć. Nie możemy też zapominać o kwestii bezpieczeństwa w mieście! Nie potrafię zrozumieć jak tak ważna kwestia jest zupełnie obojętna wyborcom jak i zwolennikom GD? Przecież doprowadziła do tego że miasto jawnie współpracowało z bandytami, zdjęcia wspólne GD z L. to nie był fotomontaż! Teraz L. siedzi w areszcie po słynnej majowej akcji. L. to.także przyjaciel "miśka" niewykluczone że razem brali udział w śmiertelnym pobiciu kibica, rok temu! GD nawet raczyła zamieścić wpis na portalu społecznościowym w którym nie wyraziła swojej pogardy do morderców, wręcz przeciwnie! To powiedz aloes, Prezydent Miasta jest prezydentem wszystkich mieszkańców, czy tylko pewnych grup? Prezydent miasta powinien łączyć ludzi czy ich dzielić? Odpowiedz Link Zgłoś
aloes69 Re: Druga tura 27.10.18, 14:33 Nie chce ocenić tego co obiecywała Pani Prezydent jak startowała po raz pierwszy do władzy, a zmieniło się dużo: przepisy, uwarunkowania , wiedza samych zainteresowanych, możliwości finansowe. Kwestia wybudowania spalarni to dla mnie temat otwarty. Musimy śmieci zagospodarować, a jakoś pomysłow na to i super bezpiecznych technologii brak. Ja jestem pro ekologiczna , mi pasował kompostownik, ale rudzianie też byli na nie. No to płacimy za śmieci i ich utylizację dużo, a jeszcze nieuczciwe firmy zaśmiecają nam kraj i palą śmieci na nasz koszt. Spalarnia, która miała powstać w Rudzie wtedy budziła sprzeciw społeczny, teraz też bo wszyscy chcą mieć spokój ze śmieciami, mieć tanio ale wysypiska i utylizacja niech będzie u sąsiada. Tylko, że wtedy to sąsiad na tym zarabia. Zresztą te, o których mowa dzisiaj są mniejsze i technologicznie bardziej nowoczesne. No i chyba te spalarnie chcą stawiać prywatne podmioty. Jeżeli dysponują gruntem to jak przejdą wszystkie procedury zgodnie z przepisami , to szału nie ma co do możliwości Miasta by coś takiego zablokować. Proszę napisz jak rozpisać przetarg żeby było tanio, gdy masz 60 % na cenę ,a do reszty na siłę wymyślasz kryteria, bo tak sobie wymyślił ustawodawca i gdy te przepisy nieco spartolił ? Bardzo chętnie skorzystam. Wątek o bezpieczeństwie był już przez Ciebie pare razy poruszany (nie wypominając;),a ja napisałam co myśle tu: forum.gazeta.pl/forum/w,261,166881882,166881882,_Czyste_powietrze_.html Szkoda czasu na powtarzanie się :) P.S. A tak na marginesie wole by czasami ktoś zmienił zdanie i dał się przekonać do rozsądniejszych działań niż szedł w zaparte pod prąd i ze szkodą dla innych, bo kiedyś w swojej niewiedzy, czy bez głębokiej analizy coś obiecał. Odpowiedz Link Zgłoś
lewica_os Re: Druga tura 27.10.18, 15:03 Aloes a kiedy jak nie przy wyborach rozliczyć z obietnic wyborczych?! Wiadomo, co do spalarni technologia poszła do przodu, nawet w 2010 była technologia do przodu względem spalarni w Wiedniu, wskazywanej jako przykład. Czasami zanim zacznie się coś robić warto zastanowić się jakie to może mieć konsekwencje na przyszłość, GD tak nie robi. Przetarg, podobno jesteś spec i nie wiesz? A temat bezpieczeństwa w mieście jest nierozwiązany, nie wiem czym kierowała się GD zaczynając współpracę, nie wiem czy np. po wyborach znów nie będzie prowadziła gierek z kibolami?! Wspomnisz moje słowa. No to jak w końcu, Prezydent Miasta ma dzielić czy łączyć, bo chciałbym poznać opinie forumowiczów. Odpowiedz Link Zgłoś
aloes69 Re: Druga tura 27.10.18, 15:27 Oczywiście tez się zgadzam,że trzeba zawsze wiedziec co się mówi i pisze, a zwłaszcza czy da się cos obiecać. Tylko widzisz jakos tak dziwnie wszystkie argumenty, zarzuty itd itp dotycza pierwszej kadencji w tej jakoś argumentów brakuje. Czyli po tej pierwszej burzliwiej nastpily pozytywne zmiany, których nikt nie neguje. Od bezpieczeństwa jest Policja- już pisałam. Co do kiboli to mi się nie chce ale potencjalnie mogłabym Ci wskazać ilu ich jest znajomymi Pani Oli S na fb o czym ona pewnie sama nie wie, z iloma może spotkał się na targu Marek W. Ty sam może masz ich w swoim otoczeniu..... Odpowiedz Link Zgłoś
lewica_os Re: Druga tura 27.10.18, 17:05 Ja piszę głównie o drugiej kadencji, ale widać gdy brak argumentów można inaczej interpretować wszystko. Co innego znajomy na fb, czy osoba spotkana na targu a co innego oficjalne w imieniu miasta rozpoczęcie współpracy z stowarzyszeniem kibiców!!! Trudno ci spojrzeć obiektywnie, rozumiem to. To jest Twoja kandydatka a wszystkie argumenty są nietrafione. Inne zarzuty.... budownictwo komunalne, socjalne. Wiesz ile takich budynków powstało w'drugiej kadencji? Żeby było jasne oddawanie działek w użytkownie wieczyste za kase z komunalnym niestety nie ma nic wspólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
aloes69 Re: Druga tura 27.10.18, 20:03 Przecież Ty nie zaprzeczyłeś w innym wątku, że jesteś za aktualną Prezydent. Tak sobie marudzisz, czy dajesz jej przykazania na przyszłość ? Odpowiedz Link Zgłoś
lewica_os Re: Druga tura 27.10.18, 20:58 Od przykazań to Ona ma doradcę, piękny, przystojny i jak sądowe wyroki wskazują w ramach równouprawnienia lubi przywalić. Rozgryzłaś mnie taki ze mnie "spin doctor" GD :) jedyne co jej mogę doradzić: kończ, wstydu oszczędź!!! Odpowiedz Link Zgłoś
aloes69 Re: Druga tura 27.10.18, 21:33 No i na koniec taka zatruta strzałka z dmuchawki ;) Odpowiedz Link Zgłoś
lewica_os Re: Druga tura 27.10.18, 15:14 Ps. Z takimi się GD zadawała: katowice.wyborcza.pl/katowice/7,35055,24089134,wojny-kiboli-romka-pobito-do-nieprzytomnosci-bo-wilkolak-byl.html#s=BoxOpLink Odpowiedz Link Zgłoś
lewica_os Re: Druga tura 31.10.18, 13:06 Aloes69 : rudaslaska.com.pl/i,brutalne-pobicie-19-latka-napastnikow-bylo-czterech,200274,1355519.html Taki rudzki standard bezpieczeństwa za rządów GD. Odpowiedz Link Zgłoś
aloes69 Re: Druga tura 31.10.18, 20:36 Wiesz mam trudny dzień, co proponujesz w kwestii zapobieżenia tego typu aktom przemocy w Rudzie i w wielu innych miastach ? P.S. A to tak gwoli informacji: dziennikzachodni.pl/zatrzymano-28-osob-w-tym-kiboli-sa-podejrzani-min-o-smiertelne-pobicie-dariusza-p-kibica-gornika-zabrze-wielka-akcja-cbsp-na/ar/13193734, silesion.pl/kibole-pobili-uczniow-w-rudzie-slaskiej-policja-zatrzymala-4-osoby-07-06-2018 Odpowiedz Link Zgłoś
lewica_os Re: Druga tura 31.10.18, 20:45 Proponuję zero tolerancji dla kibbioli, kibiców i wszelkich ich stowarzyszeń! na dobry początek! Odpowiedz Link Zgłoś
lewica_os Re: Druga tura 01.11.18, 08:38 Bo widzisz uważam, że w naszym miescie podejmowanie współpracy z jakąkolwiek.strona jest głupotą. Współpracować można ale najpierw niech naprawia szkody, niech zrobią porządek w swoich szeregach. Bo to co było sprawiło tylko prowokację drugiej stronie. Odpowiedz Link Zgłoś
marynia550 Re: Druga tura 24.10.18, 21:44 Gratulacje dla pana Józefa Osmendy za sukces wyborczy i obiecanki dla p. Grażyny zasilenia rady miasta i wreszcie by mogła samodzielnie rządzic, Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Re: Druga tura 27.10.18, 10:28 Bardzo ci Maryniu dziękuję za te gratulacje! Biorąc udział w ostatniej debacie w TVSfera byłem przekonany, że SLD otrzyma poparcie wystarczające na 4 mandaty w RM.No ale tak się niestety nie stało i zastanawiam się czy polski suweren wogóle jeszcze będzie kiedyś samodzielnie myślał? Nie bez znaczenia jest tez i kasa jaką się ma na kampanię wyborczą a tej niestety SLD nie miało!Patrząc kto jej dużo miał a co przekładało się na ilość plakatów,ulotek,banerów długopisów festynów z krupnikami i umpa,umpa..... a nazwanych szumnie rodzinnymi to stwierdzam, że zdecydowanie przewodziły PO oraz PiS. Ci drudzy zresztą już dają czadu przed drugą turą za pomocą autobusu,kurtek,ciasteczek i jabłuszek.No bo kasa jest z dotacji jaką partie otrzymują z budżetu Państwa a czego ja jestem zdecydowanym przeciwnikiem! Niech każdy sobie działa ale za swoje! W drugiej turze będę głosował jednak za Grażyną Dziedzic bo za jej rządów miasto wygląda zdecydowanie lepiej i inaczej niż za poprzedników a pewne rozpoczęte inwestycje i tematy powinny być dokończone i zrealizowane. Odpowiedz Link Zgłoś
lewica_os Re: Druga tura 27.10.18, 15:09 Panie Józefie 4 mandaty? Pan teraz w kabaretach pracujesz? Kasa, kasa, kasa..... zwyczajnie trza przyznać rudzkie koło SLD, osiąga fatalne wyniki, nie od dziś, a ludzie ci sami. Porażka PO z tego samego powodu, mieli postawić na młodość a wynik byłby inny. Poparcie SLD dla GD, osoby flirtującej np.z otoczeniem "Gazety polskiej"... sory... strzał w stopę. Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Re: Druga tura 28.10.18, 09:58 Pisać każdy może i to co chce to pisze. Ja i tak się nie zmienię bo dla mnie czarne to czarne a białe to białe. Pieniądz rządzi Światem i basta a dzisiaj górą są ci co go mają. A potem z kolei rozdają na lewo i prawo albo obiecują, że będą dawać i suweren na nich głosuje. Jak już się wszystko rozda i nie będzie z czego brać to wezmą emerytom(patrz Węgry). A jak już się wszystko rozd upcy to zaczniemy od nowa okrągłym stołem czy raczej wg słów prezydenta Dudy? Odpowiedz Link Zgłoś
marynia550 Re: Druga tura 24.10.18, 21:47 Zadnej komunikacji nie popieram, bo pani prezydent robi z mioszkańcóew durniów. Dosyć jej rządzenia i panoszenia sie, tworzenia klik w urzędzie, spólkach. Czas by wreszcie odeszła , niech będzie świeża krew, Odpowiedz Link Zgłoś