Dodaj do ulubionych

do poduszki......

14.07.07, 00:57
Gdyby komuś nie chciało się spać tak jak mnie to polecam do powolnego czytania
(czyli na raty):
www.rio.katowice.bip.net.pl/?a=881
Obserwuj wątek
    • w36 Kto rządzi naszym miastem ?????// 14.07.07, 01:35
      jozefosmenda napisał:

> Gdyby komuś nie chciało się spać tak jak mnie to polecam do powolnego czytania

Dzięki. Ale na pewno nie jest to lektura do poduszki bo po czymś takim naprawdę
      było by trudno usnąć.

Już choćby z samego początku. Afera z aquaparkiem:

"Przyczyną nieprawidłowości było nierzetelne wykonywanie obowiązków przez p.
      Andrzeja Stanię – Prezydenta Miasta, który podpisał w imieniu Miasta Ruda Śląska
      umowę z dnia 18 kwietnia 2006 r. oraz który – jako kierownik zamawiającego –
      odpowiada za przygotowanie i przeprowadzenie postępowania o udzielenie
      zamówienia publicznego.
      "

Żeby nie było nam za mało, to mamy jeszcze to oszustwo z biznessplanem
      aquaparkowym w naszym magistracie jakie wykryli ostatnio dziennikarze DZ.

Nie wiem jak Stania może jeszcze spokojnie po tym wszystkim spojrzeć w oczy
      mieszkańcom Rudy.

• zoro333 czy w mieście jest komisja rewizyjne? 14.07.07, 09:07
        Skutkiem nieprawidłowości było zawyżenie zaległości podatkowej o kwotę
        605.762,34 zł wygaszonej na podstawie decyzji BF.IV.3110/De.W/2/2003 z dnia 17
        grudnia 2003 r.

Odpowiedzialność za powyższe ponosi p. Andrzej Stania – Prezydent Miasta Ruda
        Śląska z tytułu zawarcia w imieniu Gminy Ruda Śląska aktu notarialnego rep A
        nr 17582/2003 z dnia 5 listopada 2003 r. stanowiącego umowę przeniesienia prawa
        użytkowania wieczystego gruntu, własności budynków, budowli i ruchomości.

Czyli prezydent wydał za obiekty o 600 tys. zł więcej niż się należało?
        A niektóre elementy np. płot został podwójnie zapłacony.
        Za ten kawałek rozpadajacego sie płotu od strony ul. Czarnoleśnej prezio
        zapłacił 90 tys.? Gdzie jet prokuratura?
    • zoro333 Za mniejsze błędy Sroka nie otrzymał absolutorium 14.07.07, 09:27
      a teraz?
      Protokół pokontrolny jest porażający!
      • sister_of_mercy zgroza.... 14.07.07, 09:32
        To jest przerażające....
        Ale jakoś nie wierzę, że konsekwencje zostaną wyciągnięte. Wobec kogokolwiek...
        • kanalarz1 Re: zgroza.... 14.07.07, 11:46
          jakbyś popatrzała sobie na datę kontroli, to byś przestała wierzyć. Po tym
          wszystkim nasz Szef już odpoczął na urlopie, i przełknął wszystko. Wszyscy
          robią jak dotąd.
          • rudy107 Re: zgroza.... 15.07.07, 00:04
            a ja się obawiam, ze konsekwencje będą: skoro urzednicy nie poradzili sobie z
            zadanimi, to trzeba ich odciążyć... Niebawem będziemy mieli nie 500, ale np 750
            urzędników.
            A w sumie lektura bolesna. Pokazuje jak z nas kpią. Tłumaczyli nam, że mamy
            super skrabnika. MOże poczatkowo był niezły, ale po wyborach dzieli przecież
            działania na dwa miasta i wiadomo, które jest wazniejsze. W urzedzie mści się
            też brak sprawnego sekretarza i w ogóle - sensownego nadzoru nawet
            najwazniejszych spraw. A inne - te mniej ważne? Nie wiem, ale ja mam wrażenie,
            że nasze władze zupełnie nie wierzą w jakiekolwiek ograniczenia swoich
            zamierzeń i nie obchodzi ich tzw. prawo.
            Panie Józefie mam pytanie: przecież to nie była pierwsza kontrola RIO. Czy
            poprzednie protokoły były tak samo bogato opatrzone wnioskami?
    • dyzma007 Re: do poduszki...... 16.07.07, 10:33
      Po krótkim spacerku można stwierdzić że:
      ogrodzenie boiska mosiru nie jest warte ceny złomu, koszty likwidacji sa
      większe.
      za co w takim razie zapłacił stania ponad 90 tys. i to jak zauważa RIO
      dwukrotnie.
      Jak Stania chce odzyskać 600 tys. zł od huty, które mu nakazało RIO.
      Co robią radni, którzy dostali do ręki gotowe materiały.
      600 tys. to dużo pieniędzy których na pewno brakuje w innych działkach.

Drugą sprawą jest kupno działki pod Aquapark.
      • amarian2 Sprostowanie 16.07.07, 16:04
        Obiekt przy ul Czarnoleśnej jest stadionem Pogoni od 50 lat i żadne "formy"
        przekazania, sprzedaży tego nie zmienią.
        Dzisiaj oficjalnie obiekt jest własnością Miasta a
        dzierżawiony /administrowany/ jest przez MKS Pogoń.
        Co do wartości ogrodzenia, dyzma ma rację.
        • jozefosmenda Re: Sprostowanie z pytaniem 18.07.07, 22:51
          Marian pamiętasz jak nas czarowano na Komisji Rewizyjnej w tych właśnie
          sprawach? A działka byłego parkingu przy ul.Niedurnego?
          Dzisiaj ktoś mi mówił o sprzedaży nieruchomości przy ul.Solidarności w Halembie.
          A teraz osamotniony radny Antoni wogóle już nie ma szans na cokolwiek.Cały czas
          się zastanawiam nad zapisem ustawowym,że jak Komisja Rewizyjna składa się z
          przedstawicieli wszystkich klubów to czy jej decyzje są zgodne z prawem?
        • amarian2 Byliśmy okłamywani 19.07.07, 06:26
          Komisja poruszała temat zakupu działki pod Aquapark , zakupu terenów Pogoni,
          spr. przetargu na część holu urzędu /na wniosek jednej z firm/ itd. Jak się
          dzisiaj okazuje byliśmy w tych sprawach okłamywani przez naczelników i
          pozbawieni możliwości ścisłej kontroli dokumentów. Dzisiaj można do tych
          protokołów wrócić.
          Nie posiadaliśmy wystarczającej ilości materiałów.
          Dzisiejsza Komisja Rewizyjna bez przedstawicieli wszystkich Klubów Radnych jest
          moim zdaniem bezprawna.
          • rudy107 Re: Byliśmy okłamywani 19.07.07, 08:10
            czy nie uprawnia to was (mmniejsza o to czy byłych radnych czy obecnych) do
            zgłoszenia sprawy prokuraturze? Jakie są konsekwencje kłamstwa naczelnika w
            takiej sprawie? Czy mozna tak sobie zataić dokumenty? Rozumiem, że RIO
            sprawdził tylko jeden aspekt sprawy, a czy wy - teraz ci świadomi kłamstwa,
            którego byliście urzedowymi świadkami - nie powinniście podjąć drugiego
            aspektu?
            • zoro333 Re: Byliśmy okłamywani 11.08.07, 11:38
              Protokół i wszelkie załączniki zostały skierowane do prokuratury
              zgodnie z przepisami prawa.
              Szkoda tylko że nie znamy treści załączników.
              Poczekamy – zobaczymy.
              • von-cymbergaj Re: Byliśmy okłamywani 21.08.07, 10:25
                zoro333 napisał:
                > Protokół i wszelkie załączniki zostały skierowane do prokuratury
                > zgodnie z przepisami prawa.
                > Szkoda tylko że nie znamy treści załączników.
                > Poczekamy – zobaczymy.

Czytałem gdzieś w prasie,że burmistrz Jeleśni rządzi nią już od
                czasów Gomułki.Przeżywa po kolei wszystkich i jest nie do zdarcia.
                Ma podobne "zasługi" w przestrzeganiu prawa co nasz pan prezydent!
                (np.wykonanie budżetu jest inne dla Rady a inne dla RIO, gospodarka
                gruntami, specyfikacje przetargowe itp)
                I wszystkim pokazuje ów słynny gest Kozakiewicza.
                • w36 Re: Byliśmy okłamywani 21.08.07, 14:46
                  von-cymbergaj napisał:

> Czytałem gdzieś w prasie,że burmistrz Jeleśni rządzi nią już od
                  > czasów Gomułki.Przeżywa po kolei wszystkich i jest nie do zdarcia.
                  > Ma podobne "zasługi" w przestrzeganiu prawa co nasz pan prezydent!

Eeee... Nie porównywałbym Stani do tamtego supermena ;) To że rządzi drugą
                  kadencję to głównie sprawa niskiego poziomu rudzkich elit politycznych tj. braku
                  rozsądnych kontrkandydatów a nie kwestia jakiś przymiotów osobistych Stani. Nie
                  widzę go by długo porządził jeśli już w tej chwili wszystko mu się zaczyna
                  sypać, a naiwne i rozpaczliwe ruchy ratowania wizerunku przynoszą opłakane skutki.

• w36 Aquapark do prokuratury? 03.08.07, 21:42
    • w36 Aquapark do prokuratury? 03.08.07, 21:50
      jozefosmenda napisał:

> Gdyby komuś nie chciało się spać tak jak mnie to polecam do powolnego czytania
      > (czyli na raty):
      > www.rio.katowice.bip.net.pl/?a=881

Jak donosi dziś DZ mimo wielkich wysiłków grupy basenowej z naszego UM, zarzuty
      RIO dotyczące otiafery zostały ostatecznie podtrzymane. Ciekawi mnie jednak jaki
      jest dalszy tok postępowania w takiej sytuacji.
      Co praktycznie może RIO zrobić?
      Czy z urzędu zawiadamia prokuraturę, bo w tej sprawie chodzi przecież o wielkie
      kwoty publicznych pieniędzy?
      • erich_z_miasta co dalej e Satnią ?? 04.08.07, 13:01
        co dalej ze Stanią ? czy może dalej pełnić w świetle powyższego funkcje
        prezydenta miasta ? jakie są możliwości odwołania tego człowieka z funkcji
        prezydenta miasta ?

bo moralnie to on już nie ma żadnych praw rządzić miastem.
        • w36 Re: co dalej e Satnią ?? 04.08.07, 17:25
          erich_z_miasta napisała:

> co dalej ze Stanią ? czy może dalej pełnić w świetle powyższego funkcje
          > prezydenta miasta ?

Powoli Erich z wyciepywaniem Stani. Przypomnij sobie jaki wybór mieliśmy na
          kartce wyborczej ;) Stania nabrudził to niech najpierw posprząta, jest nam
          mieszkańcom wyraźnie coć winien skoro dostał mandat.

Mnie interesuje konkretnie, co wynika z faktu stwierdzenia przez RIO łamania
          prawa przez osoby z naszego UM, łącznie ze Stanią i jakie działania już może
          podjąć by zapobiec dalszym stratom majątku miasta?
          Czy na przykład RIO jest w stanie zatrzymać dalsze wykonywanie inwestycji przy
          których złamano prawo?
          • osi-ris Re: co dalej e Satnią ?? 05.08.07, 20:31
            > Stania nabrudził to niech najpierw posprząta, jest nam
            > mieszkańcom wyraźnie coć winien skoro dostał mandat.
            oj dostał i dostanie jeszcze nie jeden ale od organów ścigania :D
            • w36 Re: co dalej e Satnią ?? 06.08.07, 02:01
              osi-ris napisała:

> oj dostał i dostanie jeszcze nie jeden ale od organów ścigania :D

No i dużo nam z tego przyjdzie, jak potem będziemy jako mieszkańcy spłacać tą
              padlinę długimi latami i musieć rezygnować przez to z naprawdę ważnych dla
              miasta rzeczy.
              • jozefosmenda do wiadomości... 06.08.07, 19:00
                ..tym,których to interesuje:
                www.silesia-region.pl/wiadomosc.php?id=2131
                • w36 Re: do wiadomości... 06.08.07, 19:17
                  jozefosmenda napisał:

> ..tym,których to interesuje:
                  > www.silesia-region.pl/wiadomosc.php?id=2131

Nie bardzo jestem zorientowany (tylko nazwisko Jadwiszczok kojarzę z Rudą). Czy
                  ma to jakiś związek z problemem, czy tematyką RIO-OTI?
                  • zoro333 Trzech braci w jedny mieście działało 06.08.07, 19:35
                    wszyscy w radach nadzorczych spółkach miejskich zasiadali, później
                    na koszt miasta a konkretnie tych spółek założyli Giełdę Towarową
                    bodaj kapitał 1,3 mln zł. Niewielki ale ponieważ wszyscy trzej
                    objęli funkcje członków zarządu/trzyosobowego/ to trochę kasy wydali
                    na swoje zarobki.
                    Jeżeli jeden jest /był?/ członkiem RN Inwestora który jest
                    równocześniejest udziałowcem w GARR a GARR jest udziałowcem w RAR a
                    RAR jest udziałowcem w Giełdzie /skąd temu Stani ten Davos się
                    wziął/ to wszystko jest jasne.
                    A szczegóły badała jedna z gazet i jej redaktor wyraźnie został
                    przekupiony aby tematu Giełdy nie ruszać, tym bardziej że sama
                    giełda też nie ruszyła.
                    Porównanie do OTi - piękne plany, duże wydatki, zupełnie
                    niepotrzebne i nic z tego nie wychodzi, oczywiście oprócz kasy na
                    prezesów, RN czy koszty reprezentacyjne.

• jorg72 Re: do poduszki...... 18.08.07, 12:41
      jakoś nie widzę tu posta Pana "mohrhardt", czyżby nie miał tym razem nic do
      powiedzenia ?
      • mohrhardt Re: do poduszki...... 18.08.07, 12:46
        Jeśli z czymś się zgadzam nie zwykłem tego komentować. Raport mówi o stanie
        faktycznym czarno na białym więc o czym tu pisać?
        • zoro333 Re: do poduszki...... 29.08.07, 09:10
          Choćby o tym kto jest temu winny i kto i jak będzie za to odpowiadał?
          Czy ktoś wie co dzieje się z tym fantem w prokuraturze?
          • mohrhardt Re: do poduszki...... 29.08.07, 09:41
            Za "mały" jestem żeby to wiedzieć...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka