ewa19731 20.10.05, 21:47 moje dziecko jest uczulone na mąki pszenne, a ciężko znależć pieczywo w sklepach,może ktos ma dobry przepis na chlebe kukurydziany.mam ppytanie odnośnie przepisów dla niemowląt,czy są ciekawe i czy nadają się na TM21? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
atunia Re: chleb kukurydziany 21.10.05, 09:01 Witam, W sprawie przepisów dla niemowląt, to się powtórzę: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=26236&w=29105039&a=29114429 A co do pieczywa, to osobiście nie piekłam, sporo tego można natomiast wyguglać, na przykład: 42.pl/url/erM I są mieszanki bezglutenowe mączne (czy problem jest z samą mąką, czy z glutenem?) na www.mieszanki.pl Pozdrawiam Atunia Odpowiedz Link
hegerland Re: chleb kukurydziany 06.11.05, 22:35 Moje dziecko też jest uczulone na pszenicę. Zastanawiam się czy uda się w TM przygotowac chleb wyłącznie z mąki kukurydzianej lub żytniej. We wszystkich przepisach które przeczytałam jest mąka pszenna. Napiszcie przepis jak komuś sie udaje. Znajomy piekarz twierdzi że bardzo trudno jest upiec chleb z mąki żytniej. Pozdrawiam Odpowiedz Link
atunia chleb żytni 07.11.05, 09:59 To akurat nie podlega pod thermomixa Chleb żytni nie wymaga super-mieszania, wystarczy łyżka i na przykład naczynie kamionkowe (bardzo polecam takie 2,5 l, jeszcze można kupić w *marketach w ramach resztek po kiszeniu). Zacząć trzeba od zakwasu. I tu pozwolę sobie odesłać do: sys21.de/viewtopic.php?t=5988 (nie wiem, czy nie trzeba się zarejestrować, ale WARTO!). W przypadku problemów z otworzeniem wątku, to jest to temat: Forum Cin Cin - sys21.de Strona Główna -> Chleb -> Chleb najprostszy Dodam, że chleb z rzadszego ciasta, w foremce, robi się naprawdę prosto, aczkolwiek wymaga doglądania, żeby złapać właściwy czas... Gorzej z bochenkami, ale ogólnie chleb z mąki żytniej na zakwasie to nie jest taki problem, jak piekarze go malują Pozdrawiam Atunia Odpowiedz Link