Dodaj do ulubionych

chleb kukurydziany

20.10.05, 21:47
moje dziecko jest uczulone na mąki pszenne, a ciężko znależć pieczywo w
sklepach,może ktos ma dobry przepis na chlebe kukurydziany.mam ppytanie
odnośnie przepisów dla niemowląt,czy są ciekawe i czy nadają się na TM21?
Obserwuj wątek
    • atunia Re: chleb kukurydziany 21.10.05, 09:01
      Witam,

W sprawie przepisów dla niemowląt, to się powtórzę:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=26236&w=29105039&a=29114429
      A co do pieczywa, to osobiście nie piekłam, sporo tego można natomiast wyguglać,
      na przykład: 42.pl/url/erM
      I są mieszanki bezglutenowe mączne (czy problem jest z samą mąką, czy z
      glutenem?) na www.mieszanki.pl

Pozdrawiam
      Atunia
    • hegerland Re: chleb kukurydziany 06.11.05, 22:35

Moje dziecko też jest uczulone na pszenicę. Zastanawiam się czy uda się w TM
      przygotowac chleb wyłącznie z mąki kukurydzianej lub żytniej. We wszystkich
      przepisach które przeczytałam jest mąka pszenna. Napiszcie przepis jak komuś
      sie udaje. Znajomy piekarz twierdzi że bardzo trudno jest upiec chleb z mąki
      żytniej.
      Pozdrawiam
      • atunia chleb żytni 07.11.05, 09:59
        To akurat nie podlega pod thermomixa smile Chleb żytni nie wymaga super-mieszania,
        wystarczy łyżka i na przykład naczynie kamionkowe (bardzo polecam takie 2,5 l,
        jeszcze można kupić w *marketach w ramach resztek po kiszeniu). Zacząć trzeba od
        zakwasu. I tu pozwolę sobie odesłać do: sys21.de/viewtopic.php?t=5988
        (nie wiem, czy nie trzeba się zarejestrować, ale WARTO!). W przypadku problemów
        z otworzeniem wątku, to jest to temat: Forum Cin Cin - sys21.de Strona Główna
        -> Chleb -> Chleb najprostszy
        Dodam, że chleb z rzadszego ciasta, w foremce, robi się naprawdę prosto,
        aczkolwiek wymaga doglądania, żeby złapać właściwy czas... Gorzej z bochenkami,
        ale ogólnie chleb z mąki żytniej na zakwasie to nie jest taki problem, jak
        piekarze go malują wink

Pozdrawiam
        Atunia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka