kociak40
12.02.19, 18:50
Będąc na tym forum, czytając i oceniając wpisy innych przyszły na mnie pewne wspomnienia.
Będąc w 8-9 klasie (liceum), chodziłem na lekcję religii. Wtedy odbywały się one w salce na plebanii kościoła. Prowadził lekcję ksiądz (tak z oka) ~40-45 lat. Wtedy nie zwracałem
należytej uwagi na jego osobę. Dopiero obecnie bardzo mile go wspominam.
Ksiądz ten kilkakrotnie na zakończenie lekcji religii polecał do obejrzenia pewien film.
Wtedy było go trudno obejrzeć w kinach, był wyłącznie wyświetlany w tz. studiach kinowych,
gdzie trzeba było wykupić karnet i wysłuchać przed filmem ~15 minutowego jakby
wykładu krytyka filmowego, który starał się przybliżyć widzom przesłanie tego filmu, film jest
bardzo trudny w odbiorze, i te uwagi krytyka miały to ułatwić. Niejako chcąc ze względu na
pamięć tego księdza (bardzo go mile obecnie wspominam) ten film, który on tak nam
młodym polecał, polecę i ja forumowiczom.
Chodzi o jedno z największych światowych arcydzieł sztuki filmowej. Powstał w końcu połowy
ubiegłego wieku (chyba w 1958 r.) porusza problemy ponad czasowe. Co jakiś czas jest
wyświetlany w telewizji, co kilkanaście lat.
Chodzi tu o Szwecki film - "Siódma Pieczęć" reżyserii Bergmana.
Aktorstwo, reżyseria. scenariusz, scenografia, najwyższego poziomu. Nie jest to "komiks",
to trudny w odbiorze film, poruszający problemy wiary i śmierci. miłości, dobra i zła
Rycerz, uczestnik wypraw Krzyżowych, na skutek okropności, których był świadkiem,
całkowicie traci wiarę w Boga. Wraca do kraju - do Szwecji. Tam w jego kraju, trwają
okropne czasy. Panuje zaraza - "Czarna śmierć". W koło trupy, zaraza rozpowszechnia się.
Przez kraj przeciągają procesje biczowników, dźwigających na barkach ogromne krzyże.
Ludzie błagają Boga o pomoc. Głoszony jest koniec świata. Rycerz, chce za wszelką cenę
odzyskać wiarę. Wszędzie szuka Boga. Decyduje się na bardzo niebezpieczną grę, grę
o najwyższą stawkę. Zasiada ze Śmiercią do rozegrania partii szachów. Jeżeli przegra, Śmierć go zabierze z tego świata, straci życie. Jeżeli wygra, Śmierć jest zobowiązana przekazać
mu wszystkie informacje o Bogu, jakie Ona posiada. Rozpoczynają grę, Rycerz gra białymi,
Śmierć - czarnymi. To krótki opis początku filmu. Co dalej? Trzeba samemu obejrzeć ten
film i to w skupieniu. Są tam bardzo dobre dialogi, i bardzo ważne.
Film jest czaro-biały, co dla tego filmu jest niezbędne. Kolor nie może rozpraszać uwagi.
Ja obejrzałem ten film kilka razy, mam nawet jego nagrany na nagrywarce. Zawsze "odkrywam" w nim coś nowego.
-----
"Czas spędzony z kotem, nigdy nie jest stracony"