Dodaj do ulubionych

Powstają podziemia wysokościowca przy rondzie ONZ

IP: *.ensch1.ov.home.nl 01.12.03, 09:22
a moze tak zdjecie
Obserwuj wątek
    • Gość: qba zdjęcie IP: *.acn.waw.pl 01.12.03, 09:22
      A może jakieś zdjęcie?
    • Gość: Tomek Burżujskie gówno IP: 195.245.213.* 01.12.03, 09:43
      Burżujskie gówno, sterczący w niebo jak fallus, kolejny
      obrzydliwy wieżowiec żaśmieci Warszawę.
      • chaladia Re: Burżujskie gówno 01.12.03, 09:47
        A Ty co byś chciał?
        Kurne chaty?
        Napisz, proszę, jaka wizja urbanistyczna by Ci odpowiadała...
      • glory Re: Burżujskie gówno i fallus 01.12.03, 10:46
        Niedzwiedzie trzymajcie mnie!!
        "Burzujskie gowno"!. No nie moge!.
        Co za podejscie do tematu. Gratulacje panie T.
        Ps: Co to jest fallus?
        • Gość: guru Re: Burżujskie gówno i fallus IP: *.u.mcnet.pl 01.12.03, 10:59
          fallus (gr. phallós) 1. anat. członek męski, prącie, penis. 2. staroż. w gr.
          pochodzie orgiastycznym ku czci Bachusa sztuczny członek męski (doczepiany,
          obnoszony jako rzeźba) – symbol rozrodczej siły natury. 3. szt. forma rzeźby
          przypominająca męski członek

czyli fiut - tak jak ten który znowu się czepia kolejnej inwestycji w Wawie
          (akurat jednej z bardziej udanych).
          • glory Re: Burżujskie gówno i fallus 01.12.03, 11:36
            He,he. Dzieki Guru. Tak w sumie to wiedzialem ze chodzi o kut...!.
            ( przepraszam tak jak ladnie napisales forma rzezby przypominajaca meski
            czlonek ). Ale to taka byla podpucha (dla pana T.-milosnika fallusow). Bo ten
            budynek bedzie skladal sie z dwoch czlonow. To bardziej bedzie moze
            przypominalo wibrator(double penetration) .Ale moze kolezanki sie wypowiedza
            na ten temat (konstrukcja budynku).
            Ech chyba zszedlem z tematu . No wlasnie moze jakies zdjecia projektu?
      • chaladia Na wniosek moich Współpracowników 01.12.03, 12:39
        Staram się zawsze unikać wulgarnych wypowiedzi, gdyż udział w podobnej pyskówce
        z reguły ubabrzą się wszyscy, ale na prośbę moich Kolegów wyrażę Ci ich opinię:

Skoro to dla Ciebie fallus, to poczekaj, na 194 metrze będzie 30 metrowy maszt,
        a na maszcie będzie żurawik do wciągania anten, zapewne jego wysięgnik będzie z
        dwucalowej rury. Zgłoś się na Gwiazdkę roku 2005 na bramę Budowy, powiedz, że
        to Ty jesteś ten Tomek, co na Forum pisał takie rzeczy, a free of charge
        podciągniemy Cię tym żurawikiem na sam szczyt, wprowadzimy Ci koniec wysięgnika
        w odbytnicę i będziesz tak się bujał ćwierć bez mała kilometra nad Rondem, żeby
        wszyscy mogli zobaczyć, jaki z Ciebie Choooj...

Chaladia Bolandi
        • Gość: Maciek 194m? IP: *.proxy.aol.com 02.12.03, 00:09
          194 m tylko z antena, a bez to ile? 150-160m, z pewnoscia nie wiecej,
          inwestorzy opowiadaja nam rozne bajki. Oszukuja. Rondo 1 raczej nie bedzie
          wyzszy od Hotelu IC, prawda?!

Pzdr
          • chaladia Re: 194m? 02.12.03, 10:39
            Gość portalu: Maciek napisał(a):

> 194 m tylko z antena, a bez to ile? 150-160m, z pewnoscia nie wiecej,
            > inwestorzy opowiadaja nam rozne bajki. Oszukuja. Rondo 1 raczej nie bedzie
            > wyzszy od Hotelu IC, prawda?!

Bez masztu +158,40 m rzędna ścianki kolankowej. Jakieś techniczne zabawki i
            ozdóbki architektoniczne mogą być nieco wyższe.
            To nie bajka, to projekt Skidmore'a Owingsa i Merilla Inc.
            Od strony konstrukcyjnej i architektonicznej nie byłoby problemu dołożyć
            jeszcze parę powtarzalnych kondygnacji, ale zwróć uwagę, że urbanistycznie to
            by już raziło: zachwiałaby się do reszty proporcja perspektywy Jana Pawła
            Marchlewskiego, bo ILMET by nieproporcjonalnie "skarlał", dalej FIM Tower też
            jest niższy od "Elektrimu", ale nie aż o tyle. IC stoi bliżej PKiNu i wogóle
            zachodnia pierzeja Emilii Plater robi się taka "Manhattanowata" więc to nie
            razi tak bardzo.
            • Gość: Maciek Re: 194m? IP: *.proxy.aol.com 02.12.03, 11:46
              Dziekujemy za szczegolne informacje na ten temat.
              Coz, nawiazujac do Twojej wypowiedzi uwazam ten projekt "R1" pod wzgledem
              wysokosciowym jednak za porazke. Nie wiem tylko po co od razu robic taki
              medialny szum dookola. 158 m w skali europejskiej to nic rewelacyjnego, po
              prostu wiezowiec sredniej wielkosci. Szkoda, moglo byc pieknie, ale widocznie w
              Warszawie nikt nie dazy do tego, aby cos powstalo powyzej tych magicznych 200
              metrow.

Pozdrow/badz zdrow
              • chaladia Właśnie 194 metry! 02.12.03, 13:37
                Przykro mi się z Tobą nie zgodzić. Ten budynek jest ładny i bardzo dobrze
                wkomponowany zarówno w perspektywę Jana Pawała Marchlewskiego jak i Prostej.
                Zdecydowanie wyższy by nie pasował.
                A bicie rekordów wysokości dla samej wysokości może się skońćzyć tylko
                oststecznym zeszpeceniem miasta. Jak Cię tak rajcuje wysokość, to komin na
                Kawęczynie (i tam pracowałem w początku lat '80) ma 299 metrów. Widać z niego
                nawet Zalew Zegrzyński - i co z tego? Piękny jednak nie jest - dopiero to jest
                obiekt kultu fallicznego, jak by to Tomek powiedział...
                • Gość: Maciek Re: Właśnie 194 metry! IP: *.proxy.aol.com 03.12.03, 09:34
                  Chyba mnie zle zrozumiales, bo o sprawie architektonicznej jak dotychczas nic
                  nie wspominalem. Oczywiscie, pod wzgledem architektonicznym jest wspanialy, nic
                  dodac, nie ujac, byc moze jeden z najlepszych w Europie. Rzeczywista wysokosc
                  budynku jednak mnie rozczarowala, poniewaz jak juz jest wiadomo, ci ludzie od
                  Hochtief Projektentwicklung Polska z entuzjazmem reklamuja swoje najwieksze
                  szczytowe osiagniecie w historii Hochtief Polska S.A. podajac w sumie
                  niewlasciwe dane dotyczace wysokosci strukturalnej. 194 m, ktorych tak naprawde
                  nie ma, robie wieksze wrazenie niz 158 m, inaczej szum medialny bylby nieco
                  mniejszy. Podobna historia o facecie z kapeluszem, w takim wypadku tez jest
                  wyzszy... ;-)
                  Dlaczego uwazasz, iz w tym miejscu nie powinien stanac wyzszy budynek? Czyli w
                  Warszawie nie mozna budowac powyzej 200 metrow, bo moze zaslonic niektore
                  widoki. No tak. I na tym konczy sie "Warszawski Manhattan".

Pozdrawiam
                  • chaladia Można budować wyżej, czemu nie... 03.12.03, 11:12
                    ... ale skoro na zachód od Jana Pawła Marchlewskiego są budynki nieco niższe od
                    tych po stronie wschodniej (za wyjątkiem Westina) - to w ich bezpośredniej
                    bliskości nie powinno się stawiać budynków rażąco wyższych, bo się
                    je "przygniecie". Przy Emilii Plater są już niemal same wysokościowce po 40
                    pięter, więc dostawienie jakiegoś 50-piętrowca nie zakłóci równowagi -
                    zwłaszcza wobec sąsiedztwa PKiNu.
                    Na tej samej zasadzie "Metropolitan" ma górę ścianki kolankowej równo z okapami
                    Europejskiego i Sztabu Generalnego, a nadbudówki nieco niższe od skrzyni sceny
                    obrotowej Tewtru Wielkiego. I nawet te nadbudówki wystają nieco za bardzo - ale
                    cóż - za bardzo wystawała też ta skrzynia, więc albo mógł Foster ją zasłonić
                    niewątpliwie ładniejszymi penthouse'ami, albo miałby taką kanciatą "czapkę" nad
                    swoim projektem (paterząc od strony Placu).
                    Na koniec - nie rozumiem zawodu - jeśli wiadomo, że budynek ma czterdzieści
                    parę kondygnacji, to jakże on mógłby mieć blisko 200 m - kondygnacje musiałyby
                    być chyba takie, jak w PKiN-ie...
                  • Gość: As Re: Właśnie 194 metry! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 03.12.03, 13:05
                    Gość portalu: Maciek napisał(a):

> Chyba mnie zle zrozumiales, bo o sprawie architektonicznej jak dotychczas nic
                    > nie wspominalem. Oczywiscie, pod wzgledem architektonicznym jest wspanialy,
                    nic
                    >
                    > dodac, nie ujac, byc moze jeden z najlepszych w Europie. Rzeczywista wysokosc
                    > budynku jednak mnie rozczarowala, poniewaz jak juz jest wiadomo, ci ludzie od
                    > Hochtief Projektentwicklung Polska z entuzjazmem reklamuja swoje najwieksze
                    > szczytowe osiagniecie w historii Hochtief Polska S.A. podajac w sumie
                    > niewlasciwe dane dotyczace wysokosci strukturalnej. 194 m, ktorych tak
                    naprawde
                    >
                    > nie ma, robie wieksze wrazenie niz 158 m, inaczej szum medialny bylby nieco
                    > mniejszy. Podobna historia o facecie z kapeluszem, w takim wypadku tez jest
                    > wyzszy... ;-)
                    > Dlaczego uwazasz, iz w tym miejscu nie powinien stanac wyzszy budynek? Czyli
                    w
                    > Warszawie nie mozna budowac powyzej 200 metrow, bo moze zaslonic niektore
                    > widoki. No tak. I na tym konczy sie "Warszawski Manhattan".

Można i trzeba - trzeba tylko odczekać 3 lata, aż Kaczor z Borowskim pójdą w
                    cholerę...
      • Gość: lukasz-pl Re: Burżujskie gówno IP: 62.233.175.* 01.12.03, 13:21
        > Burżujskie gówno, sterczący w niebo jak fallus, kolejny
        > obrzydliwy wieżowiec żaśmieci Warszawę.

Jeśli nie podobaja ci się wysokie budynki, to możesz zamieszkać na
        przedmieściach z niską zabudową, możesz osiedlić się w małym miasteczku lub na
        wsi, a centrum Warszawy omijać z daleka. Możesz nawet założyć własną komunę,
        abys nie miał "burżuazyjnie". Czy ktoś ci zabrania?
    • Gość: winc Re: Burżujskie gówno IP: 195.92.39.* 01.12.03, 10:43
      Jak masz kompleksy na tym punkcie to idź do lekarza a nie
      czepiasz się tego na co kopletnie nie masz wpływu ;-)
    • chaladia Zdjęcie to by może i się znalazło... 01.12.03, 11:47
      ... tyle że nie bardzo mam gdzie wkleić i napewno nie ja jako ja, bo od
      publikacji jest odpowiednia osoba i nie wypada mi wchodzić w jej kompetencje.

Inna sprawa, że póki co, nie bardzo jest co publikować - podziemie realizujemy
      metodą stropową, wylewa się strop nad drugą kondygnacją podziemną (-5,50 m) i
      wszystko poniżej znika pod tą płytą. Tak więc niewiele się zobaczy - chyba że
      żurawie nad wykopem... Poza tym Maxer (po staremu: Energopol) dokańcza swoje
      barety, przez co wszystko jest niemiłosiernie ubabrane w bentonicie, jak to
      przy ich robocie, zwłaszcza pod koniec. Reasumując - na dobrą sprawę mamy 1
      (jedno) dobre zdjęcie z dachu ILMETu. Może się wkrótce gdzieś pojawi link do
      niego...
      • glory Re: Zdjęcie to by może i się znalazło... 01.12.03, 12:51
        Chaladia!
        Machnoles budynek Fostera i teraz ten projekt!.To prawie jak inzynier
        Karwoski. Pamietasz -"Czterdziesci lat minelo...". Zartuje tylko i zycze
        powodzenia na nowej budowie.
        A wlasnie ogladalem ostatnio film " Motylem jestem czyli romans
        czterdziestolatka" i na poczatku filmu jest scena z lotu ptaka gdzie widzimy
        budowe centralnego (dworca kolejowego).I plac budowy raczej przypomomina teren
        po wybuchu bomby atomowej. Pamietam pol Wawy bylo wtedy rozkopane.Teraz jak
        buduja ,to elegancko caly ten balagan jest zamkniety za plotem. Reklamy na
        ogrodzeniu ,dodatkowy chodnik, flagi firmowe dumnie powiewaja.
        Po prostu kultura.
        • chaladia Re: Zdjęcie to by może i się znalazło... 01.12.03, 13:21
          Ja się do pięćdziesiątki zbliżam... niestety
          A jak policzyć budowy w Egipcie i Sudanie podwójnie, to już nawet przekroczyłem.
    • Gość: maciekb Re: Burżujskie gówno IP: 62.189.19.* 01.12.03, 12:01
      Kolega T. to chyba naplywowe gowno, ktore zzera zawisc, ze w
      jego Pcimiu Dolnym nawet kurnej chaty przez ostatnie 50 lat nie
      wybudowano.
    • Gość: Doom Re: Powstają podziemia wysokościowca przy rondzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.03, 12:52
      Zdjęcia patrz link: www.emporis.info/en/il/sh/index.html
    • roody102 Re: Powstają podziemia wysokościowca przy rondzie 01.12.03, 13:01
      1. Brak zdjęcia. Przeciętny warszawiak nie ma możliwości zobaczenia co się
      dzieje za parkanem. Gdyby za aktywnośc na tym forum Gazeta wydawała jakieś
      zaświadczenia, że ktoś się interesuje Warszawą, ale tak... Żarty sobie a brak
      zdjęcia przy takim tekście jest ze strony Gazety a) błędem i b) bezczelnością
      wobec czytelników. Zresztą nawet jak obiekt nie jest zasłonięty, to nie każdy
      może sobie pojechać na drugi koniec miasta, zobaczyć opisywany budynek.

2. Czy przy budowie faktycznie w podziemiach powstanie stacja metra czy to
      tylko pic na wodę był? Zapewne pic, bo przecież nie ma projektu drugiej linii
      metra, więc jak miałby powstać projekt stacji. Pogratulować - a można było
      naciągnać prywatnego inwestora na zbudowanie stanu surowegos stacji
      przynajmniej i mieć przy okazji nowoczesne rozwiązanie a tak - powstanie
      stacja przylepka, gdzieś z boku, jak na Bankowym, bez przejśći podziemnych.

3. Czy podziemia będą włączone do systemu przejść podziemnych, który miał
      powstać w Centrum, czy znów każdy sobie rzepkę skrobie, a potem się okaże, że
      pomysł trzeba porzucić, bo ktoś pobudował się w poprzek?
      • chaladia Re: Powstają podziemia wysokościowca przy rondzie 01.12.03, 13:18
        roody102 napisał:

> 1. Brak zdjęcia. Przeciętny warszawiak nie ma możliwości zobaczenia co się
        > dzieje za parkanem.

Nieprawdą jest. W ogrodzenie wmontowany jest element fasady i każdy możę sobiw
        w miarę wygodnie zajrzeć na budowę by na własne oczy przekonać się o postępie
        robót.

Ale postaramy się coś na to zaradzić i udostępnić fotografie, jakie mamy.

> 2. Czy przy budowie faktycznie w podziemiach powstanie stacja metra czy to
        > tylko pic na wodę był?

Pic^2 albo i pic^3. W podziemu jest dość duży garaż i miejsce na spory sklep
        samoobsługowy, zjazd do niego będzie ruchomymi schodami. Póki co, metra nie ma
        i sądząc po entuzjaźmie, jaki Kaczyńśki przejawia do wydawania pieniędzy, to do
        2005 roku nie będzie nawet wiadomo, jak można by się w to "wciąć". A później to
        już ten supersam będzie czynny... dla chcącego nie ma jednak nic trudnego. Jako
        inzynier mogę Cię zapewnić, że rzecz jest jak najbardziej wykonalna pomimo
        przebiegającej po ścianie budynku magistrali ciepłowniczej.
        Małe wyjaśnienie - Metro, jeśli będzie, to będzie POD Świętokrzyską, czyli nie
        POD budynkiem, ale OBOK niego. Położony na głębokośc -5,50 supersam wypadnie
        gdzieś na antersoli (coś tak, jak sklepy nad Stacją Metra Centrum)

> 3. Czy podziemia będą włączone do systemu przejść podziemnych, który miał
        > powstać w Centrum
        Patrz punkt 2. Póki co nie ma się w co "wciąć". Jak takowy system powstanie, to
        nasz podziemy supersam napewno się do niego włączy - trzeba by byc skońćzonym
        farjerem, żeby się nie włączyć...
        • roody102 Re: Powstają podziemia wysokościowca przy rondzie 01.12.03, 13:38
          Dzięki za wyjaśnienia. Co do zdjęcia tego konkretnie budynku - wycofuję się.
          Ale na pewno przeciętny warszawiak nie zobaczy tego z InterContinentala,
          prawda? Nie uda mi się chyba przekonać w recepcji nikogo, że tak bardzo mnie
          interszuje to miasto, żeby mnie wpuścili? Z ochroną kilku obiektów miałem
          swego czasu do czynienia - próbowałem nawet wcisnąć kit, że studiuję
          architekturę i chcę zobaczyć ciekawy budynek od środka, gdzie tam, zero szans.
          Także generalnie uwaga do Gazety, żeby zdjęcia publikować, jest aktualna. O
          ile w druku powinno być chociaż jedno, o tyle na stronie powinno być zawsze
          przynajmniej kilka.

Gazeta powinna bardziej podtrzymywac zainteresowanie ludzi miastem.

A co do podziemi, metra i tak dalej - dobrze, że się da kiedyś coś z tym
          zrobić. Bo nadziei na to, że zawczasu o tym pomyślano po prawdzie nie miałem
          zadając to pytanie. Ba, nie wierzyłem w to już, gdy szumnie to zapowiadano.
          • chaladia Re: Powstają podziemia wysokościowca przy rondzie 01.12.03, 14:27
            Nie wiem, dlaczego ktoś się uparł oglądać nasz wykop z IC. Najlepszy widok jest
            z ILMETu (po południu).
            • glory Re: Powstają podziemia wysokościowca przy rondzie 01.12.03, 15:17
              chaladia napisał:

> Nie wiem, dlaczego ktoś się uparł oglądać nasz wykop z IC. Najlepszy widok
              jest
              >
              > z ILMETu (po południu).

Chaladia .
              Nie wciskaj nam tu kitu z widokami tylko lepiej zorganizuj wycieczke dla
              zainteresowanych forumowiczow po budowie i oczywiscie bankiecik ZAKRAPIANY w
              jednym z barakow JEST MILE WIDZIANY!.
              I oczywiscie prosimy o pokaz kierowania tymi wysokimi dzwigami! .Ze to sie nie
              zawali!?.
              >
              • chaladia Re: Powstają podziemia wysokościowca przy rondzie 01.12.03, 23:46
                1. Póki co, dźwigi są niskie. Bedą rosnąć razem z konstrukcją i będą do niej
                kotwione. Inaczej przy takich wysokościach sie nie dal\.
                2. "Okoliczne Bary" sprowadzają się do jednej knajpy położonej dokładnie pod
                lokalem, który wynajmujemy (zaplecze kontenerowe dopiero oddaje się do użytku).
                3. Nie mam funduszu reprezentacyjnego, więc z bankieciku nic nie będzie. Poza
                tym nie wiem, czy sobie przypominacie, że Chaładzia jest niepijący.
                4. Wycieczka może i będzie, ale nie teraz, bo co ja bym zrobił, jakby mi ktoś
                wpadł w bentonit? Pięknie by wyglądał...
                • Gość: JP Re: Powstają podziemia wysokościowca przy rondzie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 02.12.03, 14:39
                  Chaladia,

Czy masz może jakieś wiadomości odnośnie innych  m wieżowców w centrum,
                  które jeszcze nie zostały formalnie ogłoszone?
                  • chaladia Re: Powstają podziemia wysokościowca przy rondzie 02.12.03, 16:44
                    Przykro mi, ale póki co - to ja mam dość roboty z tym.
                    Inne mnie nie interesują.
                    Hiltona wygrał Budimex, niech ktoś od nich coś napisze. Problem w tym, że oni
                    zaproponowali taką cenę, że chętnego do realizacji tgo projektu chyba nie
                    znajdą (a póki co nikogo nie mają)...
    • Gość: slawek-wawa Re: Powstają podziemia wysokościowca przy rondzie IP: *.chello.pl 04.12.03, 18:55
      Wielka szkoda,że ten budynek będzie miał tylko niecałe 200 metrów wysokości.
      Nie mogę już się wprost doczekać, kiedy w Warszawie powstaną wieżowce 300-400
      metrowe. Pałac Kultury przestałby w końcu dominować nad zabudową centrum i
      mielibyśmy wielką atrakcję turystyczną- europejski Manhattan. Londyn i Frankfurt
      nad Menem niech się chowają...
      Miło pomarzyć!!! Dorzucić do tego kilka nowych linii metra, przerobić linie
      kolejowe na takie, które przypominają doskonałe berlińskie S-bahny, zabudować
      supernowocześnie teren Portu Praskiego i łuk siekierkowski i mamy wreszecie
      stolicę, której nie musimy się wstydzić!
      • Gość: assa Re: Powstają podziemia wysokościowca przy rondzie IP: *.Emf.McGill.CA 05.12.03, 19:03
        mozna sobie pomazyc Slawek ;)
    • Gość: arek merill IP: *.acn.waw.pl 14.02.04, 20:23
      Jedna z lepszych pracowni na świecie, ciekawy jestem co wyprodukują :)
      • Gość: Max Re: merill IP: 195.205.111.* 25.02.04, 11:13
        Z tego co slyszalem, to dokumentacje techniczna robi warszawski Epstein a nie
        SOM.....sprostujcie mnie, ale jezeli sie nie myle to nie bedzie to dzielo SOM
        London.
        • Gość: Max Re: merill IP: 195.205.111.* 25.02.04, 11:17
          Artykul klamie, mowiac ze autorem obiektu jest firma SOM z Londynu.....wykonala
          ona tylko projekt koncepcyjny, natomiast projekt wykonawczy jest robiony ze
          szkoda dla budynku lokalnie w Warszawie.
          • chaladia Re: merill 26.02.04, 15:29
            Ile by to kosztowało, gdyby wszystko robił SOM... a i tak projekt wykonawczy
            musiałby podpisać architekt z polskimi uprawnieniami - a takowego w SOMie
            raczej by nie było.

Pozwolę sobie zwrócić uwagę Szanownych Współforumowiczów, że taki np.
            Metropolitan, powstał w pracowni Normana Fostera, jest niewątpliwie jego
            dziełem, ale według polskiego prawa projektował go Maciej Miłobędzki z JEMSów,
            on sprawdał jego zgodność z polskimi wymogami i on prowadził nazdór autorski
            przez cały czas, a projekt wykonawczy popełniła Grupa 5 - zespół młodych
            zdolnych architektów z Mokotowa, ale przecież żadne sławy.
            Tak więc w przypadku wieży Rondo1 zatrudnienie tak poważnego biura jak Epstein
            do projektu wykonawczego dowodzi naprawdę dużej dbałości o detal.
    • Gość: 23markus piekna inwestycja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.04, 23:08
      czekam z niecierpliwoscia - jedyne miejsce w Polsce (kilka fragmentów ulic w Wawie gdzie mozna sie poczuć prawdziwym Europejczykiem)
      • albertx Re: piekna inwestycja 10.03.04, 06:12
        co nowego?
        • chaladia Re: piekna inwestycja 10.03.04, 08:55
          Nic nadzwyczajnego. Dzień jak codzień.
          Leje się co parę dni sekcję po sekcji płyty fundamentowej (800-1000 m3 betonu
          każda)
          Słupy na "zerze" zaczynają wystawać ponad ogrodzenie.
          Strop pośredni w piwnicy też jest w większości gotowy...
          Niedługo stanie trzeci żuraw wieżowy, to robota pójdzie szybciej.

W imieniu Załogi i Projektantów dziekuję za zaintereoswanie.
    • Gość: robi o wieżowcu słów kilka IP: *.chello.pl 19.05.04, 11:12
      Marek szeroki opis budynku,zdjęcia z budowy na stronie www.rondo 1.pl
      Mimo że budynek Rondo 1 to kapitalistyczny twór to charakteryzuje się znakomitą
      architekturą ,nie banalną jak Reform Plaza,ten wprzeciwieństwie do tamtego
      będzie miał znakomtą przezroczystą transparentną elewację .Fragment elewacji
      można już dotknąć,jest wstawiony detal w ogrodzenie,,gdzie można poczuć że stoi
      się w środku budynku.Trzy wieżowce WCF,IC i rondo stworzą nową bramę zachodnią
      gdzie 30 lat temu projektowane były w tym miejscu wieżowce,warto było przeczkać
      architekturę soc,kom,i młodego po 89 banalnego kapitalizmu żeby doczekać się
      znakomitego budynku WCF,póżniej hotelu IC arch Tadeusza Spychały(niestey zmarł
      w zeszłym roku)))przykro....,a teraz światowa pracownia SOM przy rondzie.....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka