Dodaj do ulubionych

Kielkuje idea

27.05.07, 04:12
Jesli macie jakies pomysly poprawy rzeczywistosci.... Zeby nie bylo, ze
chrzescijanie nie mysla.
Obserwuj wątek
    • lipniak Co zamiast religii w szkolach 27.05.07, 04:21
      Wprowadzic przedmiot "historia religii" - ze szczegolnym naciskiem na ukazanie
      wkladu religii w rozwoj spoleczenstw. Przyjrzec sie tym szczytnym ideom, ktore
      zakonczyly sie przesadyzmem. Zapraszac przedstawicieli roznych wyznan (nie
      wykluczajac ateistow) i zachecac uczniow do zadawania trudnych pytan.
      • wojtekqwerty Re: Co zamiast religii w szkolach 28.05.07, 08:26
        Chyba oszalałeś!??! To jest niemożliwe w obecnej rzeczywistości.
      • mala.mi74 Re: Co zamiast religii w szkolach 28.05.07, 09:05
        Historia w ksiazkach na poziomie liceum jest. Tylko trzeba jeszcze po te
        ksiazki siegnąc...
        • wojtekqwerty Re: Co zamiast religii w szkolach 29.05.07, 08:58
          ale historii religii nie ma i młodzież nic nie wie o innych systemach wierzeń niż
          mitologia Greków i Rzymian (ale to w kategoriach bajek) no i jedynie słuszna
          religia katolicka. A poza tym NIE MA NIC. A to ciut ciut nieprawda.
          • monikaannaj Re: Co zamiast religii w szkolach 29.05.07, 09:05
            Z wyjątkiem młodziezy protestanckiej w Cieszynie czy Wiśle, gdzie maja zajęcia
            z jedynie słusznej religii protestanckiej. Ci sa do przodu, bo wiedzą jeszcze o
            katolicyźmie.

• wojtekqwerty Re: Co zamiast religii w szkolach 30.05.07, 00:00
              wyjątki tylko potwierdzają regułę
          • mala.mi74 Re: Co zamiast religii w szkolach 29.05.07, 10:40
            Jesli ktos nadal wierzyłby w Zeusa, Atene itd, to pewnie podawano by to w
            kategoriach religii, ale ,ze sa to wierzenia strozytnych pogan podawane jest
            jako mitologia.
            Co do innych wierzen to nie wiem w jakiej szkole się uczyłes i co miales z
            historii,ale jak historie katolicyzmu, luteranizmu ,kalwinizmu mialam wykute na
            blache(no cóz dawno to było,ale ksiazki z historii na poziomie liceum-my
            korzystalismy z kliku naraz były super). Co do innych religii hinduizmu,
            buddyzmu to ewentualnie mozna by wprowadzic fakultety z religioznawstwa, o to
            Ci chodzi? Bo chyba nie o lekcje ketechizacji-chyba normalne jest,ze człowiek
            chce się najwiecej dowiedziec o wlasnej religii,ktora wyznaje,a nie o mnichach
            w Tybecie,z ktorymi nie ma nic do czynienia. Wybierasz sie na religioznawstwo?
            • wojtekqwerty Re: Co zamiast religii w szkolach 30.05.07, 00:08
              Ale dlaczego wszystkich uczyć mitologii grecko-rzymskiej jako bajki a mitologii
              katolickiej jako prawdy?? Tego nie pojmuję.

> Co do innych wierzen to nie wiem w jakiej szkole się uczyłes i co miales z
              > historii,ale jak historie katolicyzmu, luteranizmu ,kalwinizmu mialam wykute na
              >
              > blache

Ale to tylko odłamy chrześcijaństwa, a owo uznaje aż albo zaledwie 1/3 mieszkańców
              naszego globu.

Chodzi mi o to by pokazać bogactwo świata wierzeń a nie ograniczać się tylko
              do mitologii chrześcijańskiej (oraz grecko-rzymskiej, jak wspomniałem, w ramach
              ciekawostek)
              • lipniak Re: Co zamiast religii w szkolach 30.05.07, 05:39
                Chodzi o pobudzenie do dyskusji, Woj... Jak wspomnialem we wstepie, informacje
                nie sa najwazniejsze - zdobycie takowych powinno sie zadawac jako prace domowa
                przed dyskusja na temat... Nacisk mialby isc na analize wplywu poszczegolnych
                religii na zycie mieszkancow i jaka nauke mozna z tego wyciagnac. Szkola nie
                musi uczyc o wszystkim, ale powinna kierowac ku poprawie rzeczywistosci. Tak
                jest idea tworcow systemu edukacji.
                • wojtekqwerty Re: Co zamiast religii w szkolach 30.05.07, 08:05
                  Taka wizja nauki o religiach jest w katolandzie NIEREALNA.
                  • lipniak Re: Co zamiast religii w szkolach 01.06.07, 00:52
                    > Taka wizja nauki o religiach jest w katolandzie NIEREALNA.
                    Dlatego rozmawiamy, a nie staramy sie robic rewolucje. Tytul watku nie sugeruje
                    zdeterminowanej woli zmian. Poszukujemy lepszego wyjscia, lepszego panstwa,
                    lepszego spoleczenstwa, a to jest mozliwe poprzez wziecie pod uwage wielu opinii
    • lipniak Podatki dla kosciolow 27.05.07, 04:35
      ...mialyby isc jedynie na utrzymanie kosztow utrzymania wiezniow nalezacych do
      danej grupy religijnej. Poprzez zroznicowanie wysokosci podatku w zaleznosci od
      ilosci wiezniow danych wyznan, poszczegolne wyznania bylyby przymuszone do
      wiekszego wysilku wychowawczego. Mielibysmy tez wglad w statystyki i dla
      niektorych nadeszlaby pora na wyciagniecie wnioskow...
      • lipniak Re: Podatki dla kosciolow - alteracja 27.05.07, 05:07
        ...mialyby isc jedynie na utrzymanie wiezniow nalezacych do danej grupy
        religijnej. Zaklady penitencjarne wystawialyby kazdemu wyznaniu rachunek na
        koniec roku, po czym wladze poszczegolnych grup religijnych placilyby ze swoich
        funduszy. Tak wiec wysokosc podatku zalezalaby od ilosci osadzanych w
        wiezieniach czlonkow. Mielibysmy tez wglad w statystyki i dla
        niektorych nadeszlaby pora na wyciagniecie wnioskow...
        • monikaannaj szlifujesz pomysły na primaaprilis? nt. 28.05.07, 11:20
        • elam1 Re: Podatki dla kosciolow - alteracja 28.05.07, 13:37
          Mnie się ten pomysł nie podoba.
          Bo dlaczego np. KRK miałby płacić za człowieka, który jako niemowlę został
          ochrzczony i tym samym stał się członkiem tego koscioła, a nie ma z tymże
          kościołem nic wspólnego poza owym wpisaniem na listę członków.

Możę zacznę od własnego podwórka, tzn, poprawię w moim życiu to co poprawy
          wymaga, będę się jeszcze bardziej starać i dawać dobry przykład w domu, w
          pracy, na ulicy. Taka ciekawostka: zauważyliśmy z mężem, że jeśli ktoś kilka
          razy z nami rozmawia po pewnym czasie przestaje używać brzydkich słów.
      • wojtekqwerty Re: Podatki dla kosciolow 29.05.07, 09:00
        Jestem jak najbardziej za opodatkowaniem tzw. wiernych. Wówczas będzie dokładnie
        wiadomo kto katolik a kto poganin.
        • mala.mi74 Re: Podatki dla kosciolow 29.05.07, 10:42
          a co z tymi watpiacymi i poszukujacymi? W ten sposob zamyka się im drzwi
          kosciola przed nosem. To taka "srednia" ewangelizacjia no i kosciól dla elit
          (bogatych dodajmy).
        • elam1 Re: Podatki dla kosciolow 29.05.07, 11:18
          A co z protestantami?
          Ja nie chcę płacić podatku na rzecz KRK, a jednak, płacę podatki dla Państwa,
          i z tychże podatków, są opłacane wizyty np. papieskie.
          Zakładam, że dajesz możliwość wyboru, na który Kościół chcę płacić ?
          • monikaannaj Re: Podatki dla kosciolow 29.05.07, 11:24
            Przy następnej wizycie papieskiej wyobraz sobie ze twoj podatek w całości
            poszedł na wcześniejsze emerytury dla gorników. Albo na służbe zdrowia dla
            rolników. Czy na jakąkolwiek działalnośc państwa z ktora sie zgadzasz.
            Ja tak robię - jak mnie trafia szlag na tych 40 letnich emerytów, to pocieszm
            sie ze moje pienuiądze poszły na organizację wizyty papieskiej.
          • mala.mi74 Re: Podatki dla kosciolow 29.05.07, 11:26
            elam1 napisała:

> A co z protestantami?
            > Ja nie chcę płacić podatku na rzecz KRK, a jednak, płacę podatki dla
            Państwa,
            > i z tychże podatków, są opłacane wizyty np. papieskie.
            > Zakładam, że dajesz możliwość wyboru, na który Kościół chcę płacić ?

A co z ludźmi ktorzy nie posiadają dzieci? Przypadkiem nie płaca podatków na
            pensje dla nauczycieli? A z tymi,ktorzy nie korzystaja z teotrów,muzeów? a co z
            tymi,ktorzy nie korzystaja z usług sportowych? Płacą na stadiony itd. A co mam
            zrobic kiedy lecze sie wyłacznie prywatnie ,a kilka stów z mojej pensji idzie
            na NFZ? Niestety tak jest z kazdymi "mniejszosciami", nie przesadzajmy z tymi
            podatkami na kosciól, to sa groszowe sprawy ,nawet nie złotowkowe,a groszowe.
            Kiedy bedziemuy panstwem wielowyznaniowym PRAKTYCZNIE,pewnie bedzie sens to
            zmienic. Na szczęscie prawo w demokracji tworzy się dla obywateli ,a nie dla
            idei.
            • mala.mi74 Re: Podatki dla kosciolow 29.05.07, 11:29
              ps. poza tym bez przesady z ta dyskryminacja innych wyznan. Spytaj swego
              pastora czy wział 15 ha gruntów od Skarbu Panstwa nieodplatnie? wział?
              • elam1 Re: Podatki dla kosciolow 29.05.07, 11:56
                Wogóle o czymś takim nie słyszałam.
                Ale tak sobie pomyślałam, że to mogłoby być dobre dla nas rozwiązanie, zamiast
                utrzymywać budynek w którym wszytsko co robimy musi być zaakceptowane przez
                konserwatora zabytków, sprzedać i wybudować nowy, funkcjonalny budynek
                kościelny. 15 ha to gospodarstwo - jest powierzchnia.
                Z ciekawości dotyczy to wszystkich wyznań.

Aż tak bardzo się tym nie ekscytuję, chodzi mi o podatki, a z tą dyskryminacją
                wyznań to jak to się ma do symboli religijnych w szpitalach, szkołach,
                przedszkolach, instytucjach państwoych, i nie można zbyt głośno powiedzieć, że
                mi się to nie podoba, no bo jak to, tyle ludzi jest za tym, więc należy się
                dostosować. To taki przykład.
                • mala.mi74 Re: Podatki dla kosciolow 29.05.07, 12:06
                  elam1 napisała:

> Wogóle o czymś takim nie słyszałam.

no wlaśnie. Trochę mnie martwi ,ze bez zadnej wiedzy o wydatkach budzetu
                  panstwa niektorzy biora się za dyskusje o podatkach...

> Ale tak sobie pomyślałam, że to mogłoby być dobre dla nas rozwiązanie,
                  zamiast
                  > utrzymywać budynek w którym wszytsko co robimy musi być zaakceptowane przez
                  > konserwatora zabytków, sprzedać i wybudować nowy, funkcjonalny budynek
                  > kościelny.
                  Burzyc zabytki???Slyszalas cos o ustawie o ochronie zabytków i dóbr kultury??

15 ha to gospodarstwo - jest powierzchnia.

No całkiem niezła powierzchnia. W dodatku moim zdaniem -zborom przyznawana
                  nieslusznie bo to byly majatek KK odebrany po wojnie przez wladze.No ale taka
                  ustawa...
                  > Z ciekawości dotyczy to wszystkich wyznań.
                  >
                  > Aż tak bardzo się tym nie ekscytuję, chodzi mi o podatki, a z tą
                  dyskryminacją
                  > wyznań to jak to się ma do symboli religijnych w szpitalach, szkołach,
                  > przedszkolach, instytucjach państwoych, i nie można zbyt głośno powiedzieć,
                  że
                  > mi się to nie podoba, no bo jak to, tyle ludzi jest za tym, więc należy się
                  > dostosować. To taki przykład.

Oczywiscie,ze mniejszosci musza dostosowac sie do wiekszosci w demokracji.
                  Chcesz np.zabronic uzywac jezyka polskiego w szkolach bo w Polsce mieszkaja
                  mniejszosci niemieckie?
                  • mala.mi74 Re: pielgrzymka papieska 29.05.07, 12:13
                    O ile wiem to ostatnia wizyta papieza była sponsorowana przez prywatne firmy i
                    saponsorów (nawet mówiono oficjalnie jak a kwote zebrano),utrzymanie papieza i
                    ludzi to było zadanie poszczegonych kurii.
                    Wiec chyba chodzi Ci o policje i opieke medyczną,ktora jest na
                    wszystkich "imprezach masowych" na meczach i paradach równosci tez, i opiece
                    BORowców,ktorych zadaniem jest ochrona glow panstw odwiedzających Polske.
                  • elam1 Re: Podatki dla kosciolow 29.05.07, 12:24
                    > Ale tak sobie pomyślałam, że to mogłoby być dobre dla nas rozwiązanie,
                    > zamiast
                    > > utrzymywać budynek w którym wszytsko co robimy musi być zaakceptowane prz
                    > ez
                    > > konserwatora zabytków, sprzedać i wybudować nowy, funkcjonalny budynek
                    > > kościelny.
                    > Burzyc zabytki???Slyszalas cos o ustawie o ochronie zabytków i dóbr kultury??
                    >
                    Nie napisałam ,"zburzyć", bo właśnie przez tę ochronę zabytków niewiele można
                    zrobić, napisałam sprzedać, a na powierzchni 15 ha w nowym miejscu wybudować
                    nowy - funkcjonalny.

Trochę mnie martwi ,ze bez zadnej wiedzy o wydatkach budzetu
                    > panstwa niektorzy biora się za dyskusje o podatkach...

Nawet jeśli o pewnych rzeczach nie wiem, to wolno mi cokolwiek powiedzieć, bo
                    płacę podatki, i szukam żadnych wyjść awaryjnych, żeby cokolwiek uszczknąć.

Napisałaś o Ustawie, chętnie ją przeczytam, czy mogę poprosić cię o adres
                    strony?

> Oczywiscie,ze mniejszosci musza dostosowac sie do wiekszosci w demokracji.
                    >
                    No i jak widać w życiu codziennym, Polska staje się Państwem wyznaniowym..
                    • monikaannaj Re: Podatki dla kosciolow 29.05.07, 12:43
                      > No i jak widać w życiu codziennym, Polska staje się Państwem wyznaniowym..

takim jak Dania, Grecja czy jak Arabia Saudyjska?
                      • mala.mi74 Re: Podatki dla kosciolow 29.05.07, 12:55
                        monikaannaj napisała:

> > No i jak widać w życiu codziennym, Polska staje się Państwem wyznaniowym.
                        > .
                        >
                        >
                        > takim jak Dania, Grecja czy jak Arabia Saudyjska?

No właśnie : ksenofobia i mentalnosc komusza wciaz pokutuje w naszym kraju...
                        Znów okazuje się,ze wiekszosc z obywateli nie ma praw do swoich pogladów ,
                        praktyk i decydowania o losach swego panstwa.
                        No chyba,ze ktos czuje się dyskryminowany to ja pytam : w czym konkretnie?
                    • mala.mi74 Re: Podatki dla kosciolow 29.05.07, 12:52
                      elam1 napisała:

> > Ale tak sobie pomyślałam, że to mogłoby być dobre dla nas rozwiązanie,
                      > > zamiast
                      > > > utrzymywać budynek w którym wszytsko co robimy musi być zaakceptowa
                      > ne prz
                      > > ez
                      > > > konserwatora zabytków, sprzedać i wybudować nowy, funkcjonalny budy
                      > nek
                      > > > kościelny.
                      > > Burzyc zabytki???Slyszalas cos o ustawie o ochronie zabytków i dóbr kultu
                      > ry??
                      > >
                      > Nie napisałam ,"zburzyć", bo właśnie przez tę ochronę zabytków niewiele można
                      > zrobić, napisałam sprzedać, a na powierzchni 15 ha w nowym miejscu wybudować
                      > nowy - funkcjonalny.

Sprzedac? Budynek zabytkowego koscioła? Nie rozumiem po co. I na co? na hale
                      sportowe czy magazayny zbozowe jak to robili sowieci? No nie spodziewałam się
                      takiej wypowiedzi po Tobie.
                      Co do tych 15 ha to sa to grunty rolne-ich się nie zabudowuje.
                      >
                      > Trochę mnie martwi ,ze bez zadnej wiedzy o wydatkach budzetu
                      > > panstwa niektorzy biora się za dyskusje o podatkach...
                      >
                      > Nawet jeśli o pewnych rzeczach nie wiem, to wolno mi cokolwiek powiedzieć, bo
                      > płacę podatki, i szukam żadnych wyjść awaryjnych, żeby cokolwiek uszczknąć.

A mow sobie.Tylko kto Cie weźmie powaznie jak nie wiesz o czym mówisz?
                      >
                      > Napisałaś o Ustawie, chętnie ją przeczytam, czy mogę poprosić cię o adres
                      > strony?

Która ustawe? masz dostep do LEXa?
                      >
                      > > Oczywiscie,ze mniejszosci musza dostosowac sie do wiekszosci w demokracji
                      > .
                      > >
                      > No i jak widać w życiu codziennym, Polska staje się Państwem wyznaniowym..

W czym to widac?jakies konkrety?
                      • elam1 Re: Podatki dla kosciolow 29.05.07, 13:03
                        Poszukam sobie tej ustawy.
                        Dziękuję.
                        • kasiap75 Link do ustawy 29.05.07, 13:30
                          kz.pl/index.php?p=16&w=1
                          • kasiap75 Re: Link do ustawy 29.05.07, 13:40
                            Konkretny artykuł tej ustawy o tych 15ha darowanych zborom. To jest ustawa z
                            1997r. Jak się ktoś wgryzie, to zobaczy, że prawo przysługiwało przez dwa lata
                            od wejścia w życie tej ustawy.

Art. 36.

1. Na wniosek kościelnych osób prawnych wojewoda lub inny organ wykonujący w
                            imieniu Skarbu Państwa prawa wynikające z własności nieruchomości albo organy
                            gmin w zakresie swoich właściwości - mogą nieodpłatnie przekazać Kościołowi lub
                            jego osobom prawnym własność nieruchomości lub ich części:
                            1) jeżeli są one niezbędne do sprawowania kultu religijnego lub działalności
                            kościelnych osób prawnych w zakresie charytatywno-opiekuńczym lub
                            oświatowo-wychowawczym,
                            2) w celu utworzenia lub powiększenia gospodarstwa rolnego zborów działających
                            na Ziemiach Zachodnich i Północnych o powierzchni do 15 ha użytków rolnych
                            łącznie dla jednego zboru.
                            2. Przepis art.35 ust.3 stosuje się odpowiednio.
                            3. Wnioski, o których mowa w ust.1, mogą być składane w terminie 2 lat od dnia
                            wejścia w życie ustawy.
                            • elam1 Re: Link do ustawy 29.05.07, 13:53
                              To sobie znalazłam, dzieki wielkie, ale szukam odnośnie Wspólnoty Kościołów
                              Chrystusowych, wcześniej Kościół Zborów Chrystusowych, nie znajduję.
                              Zwróciłam uwagę na to, że to kościól miał wystąpić o tę ziemię ale na konkretny
                              cel.
                              Na przykał dot. Kościoła Baptystycznego
                              Art. 43. 1. Na wniosek Kościoła lub jego osób prawnych, wojewoda lub inny organ
                              wykonujący w imieniu Skarbu Państwa prawa wynikające z własności nieruchomości
                              albo organy gmin w zakresie swoich właściwości - mogą nieodpłatnie przekazać
                              Kościołowi lub jego osobom prawnym własność nieruchomości lub ich części:
                              1) jeżeli są one niezbędne do sprawowania kultu religijnego lub działalności
                              kościelnych osób prawnych w zakresie charytatywno-opiekuńczym lub oświatowo-
                              wychowawczym,
                              2) w celu utworzenia lub powiększenia gospodarstwa rolnego zborów działających
                              na Ziemiach Zachodnich i Północnych, o powierzchni do 15 ha użytków rolnych
                              łącznie dla jednego zboru.
                              Ustawa z 1997 roku
                              • mala.mi74 Re: Link do ustawy 29.05.07, 13:57
                                elam1 napisała:

> To sobie znalazłam, dzieki wielkie, ale szukam odnośnie Wspólnoty Kościołów
                                > Chrystusowych, wcześniej Kościół Zborów Chrystusowych, nie znajduję.
                                > Zwróciłam uwagę na to, że to kościól miał wystąpić o tę ziemię ale na
                                konkretny
                                >
                                > cel.

Tak-były to grunty rolne(jesli chodzi o te 15 ha), tyczyło sie to wszystkich
                                kosciołow i zwiazków wyznaniowych. Szukasz jakies spiskowej teorii dziejów?wink
                                • elam1 Re: Link do ustawy 29.05.07, 14:49
                                  Nie szukam żadnej spiskowej teorii.
                                  To Twoje zdanie , żebym spytała pastora, zabrzmiał dziwnie ?

I to jest poniekąd odpowiedź nasza - ludzka - na temat zadany na początku.
                                  i co tu zrobić żeby było lepiej?
                            • mala.mi74 Re: Link do ustawy 29.05.07, 13:53
                              kasiap75 napisała:

> Konkretny artykuł tej ustawy o tych 15ha darowanych zborom. To jest ustawa z
                              > 1997r. Jak się ktoś wgryzie, to zobaczy, że prawo przysługiwało przez dwa lata
                              > od wejścia w życie tej ustawy.
                              >
                              > Art. 36.
                              >
                              >
                              > 1. Na wniosek kościelnych osób prawnych wojewoda lub inny organ wykonujący w
                              > imieniu Skarbu Państwa prawa wynikające z własności nieruchomości albo organy
                              > gmin w zakresie swoich właściwości - mogą nieodpłatnie przekazać Kościołowi
                              lub
                              > jego osobom prawnym własność nieruchomości lub ich części:
                              > 1) jeżeli są one niezbędne do sprawowania kultu religijnego lub działalności
                              > kościelnych osób prawnych w zakresie charytatywno-opiekuńczym lub
                              > oświatowo-wychowawczym,
                              > 2) w celu utworzenia lub powiększenia gospodarstwa rolnego zborów
                              działającyc
                              > h
                              > na Ziemiach Zachodnich i Północnych o powierzchni do 15 ha użytków rolnych
                              > łącznie dla jednego zboru.
                              > 2. Przepis art.35 ust.3 stosuje się odpowiednio.
                              > 3. Wnioski, o których mowa w ust.1, mogą być składane w terminie 2 lat od dnia
                              > wejścia w życie ustawy.

Widocznie potem ten termin przedluzono, bo nie przekazuje sie ( i to
                              praktycznie ,a nie z ustawy)dopiero od ok. 2 lat kiedy powstał problem zabużan
                              i ich majatków.
                              A co 2 lata to za malo aby wysłac dwa trzy - zdania do urzedu?wink
                          • mala.mi74 Re: Link do ustawy 29.05.07, 13:48
                            kasiap75 napisała:

> kz.pl/index.php?p=16&w=1

Chyba nie z tej ustawy przekazywano gruntu rolne kosciołom i zwiazkom
                            wyznaniowym-nie pamietam podstawy prawnej przekazywania.
                            Wiem ile i komu przekazywano BO SAMA SIE TYM W PRACY 6-7 LAT TEMU ZAJMOWAŁAM.
                            • kasiap75 Re: Link do ustawy 29.05.07, 14:14
                              Prawo jakoweś funkcjonuje w tym względzie. Nie jestem zbyt biegła.
                              Z własnego podwórka wiem, że nasz zbór nic od Skarbu Państwa nie dostał. Mamy
                              swój budynek, ale nie na swoim gruncie. Może mala.mi pomożesz doświadczeniem
                              swoim i powiesz, jak doprowadzić do przekazania własności na rzecz kościoła?smile
                              • mala.mi74 Re: Link do ustawy 29.05.07, 14:30
                                kasiap75 napisała:

> Prawo jakoweś funkcjonuje w tym względzie. Nie jestem zbyt biegła.
                                > Z własnego podwórka wiem, że nasz zbór nic od Skarbu Państwa nie dostał. Mamy
                                > swój budynek, ale nie na swoim gruncie. Może mala.mi pomożesz doświadczeniem
                                > swoim i powiesz, jak doprowadzić do przekazania własności na rzecz kościoła?smile

Byc moze Wasz zbór dostal i od razu sprzedal grunty, stad słuch po nich
                                zaginał,a jesli faktycznie nie dostal to cóz...Wasz pastor nie złozył wniosku.
                                Procedura przekazania była smiesznie prosta. Pamietam przekazywania
                                zborom "zielonym" ,baptystom, prawosławnym ...
                                Co do gruntu to zalezy czyj jest grunt ,na ktorym stoi Wasz budynek. No i czy
                                ten budynek to Wasza własnosc, wybudowana ze srodków wlasnych? jesli tak, to
                                trzeba grunt uwłaszczyc,choc z tym uwłaszczeniem to droga pod górke bo ustawa
                                zmienia się z dnia na dzien- wiedzą o tym dobrze osoby prywatne,które tez nie
                                moga sobie z tym tematem poradzic( moi rodzice miedzy inymi) .
                                Niestety szczególów odnosnie uwłaszczania nie znam.
                                • kasiap75 Do Malej.mi 29.05.07, 14:47
                                  Napisałam do Ciebie mailasmile Będę wdzięczna za infosmile
                                  • mala.mi74 Re: Do Malej.mi 29.05.07, 15:15
                                    kasiap75 napisała:

> Napisałam do Ciebie mailasmile Będę wdzięczna za infosmile
                                    Poszły 2 maile do Ciebie.Pozdrsmile))
                                • elam1 Re: Link do ustawy 29.05.07, 14:56
                                  Na zebraniach członkowskich przedstawiane są sprawozdania finansowe, i
                                  członkowie naszego zboru, wiedzą, ile, skąd wpłynęły środki pieniężne i na
                                  jakie cele zostały przeznaczone oraz aktualne środki jakimi dysponuje kościół.
                                  Oczywiście zaznaczę, że każdy zbór ma własne rozliczenia. Twoja sugestia
                                  kieruje na myśl, że coś zostało zatajone ?
                                  • mala.mi74 Re: Link do ustawy 29.05.07, 15:13
                                    elam1 napisała:

> Na zebraniach członkowskich przedstawiane są sprawozdania finansowe, i
                                    > członkowie naszego zboru, wiedzą, ile, skąd wpłynęły środki pieniężne i na
                                    > jakie cele zostały przeznaczone oraz aktualne środki jakimi dysponuje kościół.
                                    > Oczywiście zaznaczę, że każdy zbór ma własne rozliczenia. Twoja sugestia
                                    > kieruje na myśl, że coś zostało zatajone ?

Moja sugestia była taka,ze sprawy takie załatwiono w latach 90-tych (97-2000
                                    najwiecej) ,a nie wiem od kiedy jestescie w zborach,a jesli od dawna czy takie
                                    rzeczy sprzed lat pamietacie. Moze pieniadze zostaly dawno wydane,kiedys grunty
                                    rolne były bardzo tanie.
                                    A jednak wierzysz w teorie spiskowa dziejówwink))?
                                    • elam1 Re: Link do ustawy 29.05.07, 19:17
                                      Jestem w zborze od 1993 roku, wczesniej jako sympatyk, 1989-1993, w zborach
                                      baptystycznym i obecnym, gdzie jestem członkiem.
                                      Pozdrawiam.
                                      • mala.mi74 Re: Link do ustawy 30.05.07, 08:58
                                        elam1 napisała:

> Jestem w zborze od 1993 roku, wczesniej jako sympatyk, 1989-1993, w zborach
                                        > baptystycznym i obecnym, gdzie jestem członkiem.
                                        > Pozdrawiam.
                                        Elam ,nie wiem jak bylo w Twoim konkretnym zborze ,ale wiem co i komu
                                        zalatwiałam w pracy.
                                        I o tym tutaj piszę. Naprawde szukasz dziury w całym i podejrzewasz mnie o nie
                                        wiadomo jak zle intencje. ja pisze tylko o swojej pracy i znam praktyke
                                        ludzkiej gospodarki gruntami.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka