Dodaj do ulubionych

anoreksja?

21.10.10, 17:55
Mam prawie 15 lat. Wzrost 160, waga 38 kg - według wagi BMI 'wychudzenie' kilka dag
mniej 'wyniszczenie organizmu'.. Czy ja jestem anorektyczką? wiem, pewnie wiele z Was
napisze, że tak etc. ale przeczytałam wiele blogów anorektyczek i mogę powiedzieć, że ja
się nie zachowuje tak jak one. Nie połykam po każdym posułku tabletek przeczyszczających,
nie chowam obiadów w żadnych pudełkach, ani nie wyrzucam ich do kosza.. Na wakacjach
owszem, głodziłam się, ale bez przesady. Schudłam wtedy 5 kg.. Ale od początku roku
przestałam się głodzić a i tak schudłam jeszcze dwa! a zapewniam, że zaczęłam jeść więcej
(śniadanie, obiad, kolacja) moi rodzice zaczęli mnie bardzo pilnować jeśli chodzi o jedzenie,
mama nawet chciała iść ze mną do lekarza.. no więc zaczęłam jeść więcej i co? jeszcze
jeden kg w dół! czy ze mną jest coś nie tak? czy żeby nie chudnąć mam jeśc jeszcze więcej?
ja już i tak kolacje muszę jeść na siłe bo po zjedzeniu obiadu nie jestem głodna do
nastepnego dnia, po prsotu nie mam potrzeby jedzenia.
przez moj wygląd po prsotu odechciało mi się wychodzić z domu.. nie chodzi że jakoś
brzydko wyglądam tzn kości wystają mi strasznie ale pod ubraniami tego nie widać, chodzi
tu o zachowanie innych ludzi np znajomych czy nauczyciele. Zachowują się tak jak bym im
coś zrobiła tak wyglądając, jakby mieli mi to za złe.. strasznie mnie denerwują..
Obserwuj wątek
    • albama odświeżam 21.10.10, 17:59
      • sel15 Re: anoreksja ? 21.10.10, 18:53
        wydaje mi sie ze nie masz bo anoreksja to choroba psyhiczna
        po prostu postaraj sie wiecej jesc
        ja tak mam ze mi sie nie chce jesc ale musze. Mam szybka przemiane materii i
        czasami calkowity brak apetytu. Do poludnia potrafilam zyc z samego sniadania uncertain
        Czasami co jest dziwne po prostu zapominlam ze trzeba jesc xD
        ale nie jestem bardzo chuda...
    • collage Re: anoreksja? 21.10.10, 18:02
      z tego co napisałaś to wynika, że rzeczywiście masz wyniszczony organizm. źle
      się odżywiałaś, jak wspominałaś; głodziłaś się, co doprowadziło do tego, że
      organizm nie przyjmuje jedzenia i najlepiej powinnaś zgłosić się do lekarza, bo
      nikt inny Ci nie doradzi.

też tak miałam, im więcej jadłam słodkiego, tłustszego to waga spadała w dół,
      ale jakoś z tego wyszłam.
      • albama Re: anoreksja? 21.10.10, 18:05
        właśnie o to chodzi że strasznie boję się iść do lekarza.. boję się że da mi jakąs diete której
        będę musiała przestrzegać i przez to przytyje. a przytyć nie chcę, schudnąc też nie..
      • myszqa13 jeśli chcesz jeść więcej to może... 21.10.10, 18:38
        ...bierz jakieś tabletki na ten no...że chce ci się jeść...moja koleżanka ma 164 cm(tyle co ja) ma 14 lat i waży 37 kg.ona jest masakrycznie szczupła.ale mama jej kazała brać tabletki na zwiększenie apatytu to ta w skzole zjada teraz kilka seven daysów,obiady w stołówce...bierze dokładkie tych obiadów.nie przytyła ale nie chudnie również.idź do lekarza najlepiej bo skoro spada ci ciągle waga to będzie coraz gorzej
    • jane_ Re: anoreksja? 21.10.10, 18:04
      mi się wydaje, że jak ktoś się zastanawia, czy ma anoreksje, to nie jest chory.
      ale na Twoim miejscu poszłabym do lekarza. my Ci tutaj chcąc nie chcąc nie pomożemy, a opinie niektórych mogą Ci tylko zaszkodzić. potrzebujesz profesjonalisty.
    • lady_cat Re: anoreksja? 21.10.10, 18:05
      prosze, idz do lekarza .

żadna z nas raczej nie będize mogla tobie pomóc. ; >
      • collage Re: anoreksja? 21.10.10, 18:06
        rozumiem. a możesz napisać przykładowy rozkład twoich posiłków w ciągu dnia?
        • albama Re: anoreksja? 21.10.10, 18:11
          nie jem codziennie tego samego.. ale np dzisiaj:
          7:00 płatki + trzy kostki czekolady + dwa ptasie mleczka xd
          11:coś. rogalik 7days
          14:00 obiad w postaci kotleta mielonego, trochę ziemniaków (bo nie lubie xd) surówka
          17:00 bułka z masłem + twarożek.
          • collage Re: anoreksja? 21.10.10, 18:14
            jesz prawidłowo, powiedziałabym że masz szybki metabolizm, ale to by oznaczało,
            że byś nie przybierała, anie nie chudła, a zwłaszcza tak szybko. raczej
            nic tutaj nie zdziałamy, ale możesz znaleźć w internecie podobny temat. c;
    • amela Re: anoreksja? 21.10.10, 18:05
      hym . może masz szybką przemianę materii , czy coś ? nie mam pojęcia . ja też się ' głodziłam
      ' kiedyś , ale nie miałam tak . może idź do lekarza naprawdę . ;*
    • arasha Re: anoreksja? 21.10.10, 18:07
      ja mam 152cm i 32kg wiec ? nikt nie nie przebije a winika to z tego ze trenuje lekkoaletyke
      i tadaaa taka waga ale anoreksji nie mam
      a ty powinnas mniej uwagi zwracac na to jak wygladasz znaczy nie odudzaj sie na darmo
      nie jedz za duzo jedzy tyle ile potrzebujesz i wtedy kiedy jestes glodna
    • cameron hmm.. 21.10.10, 18:08
      może to być jakkolwiek podejrzenie anoreksji, nie wiem.
      starałam się pomóc, ale w tejże sytuacji nigdy nie byłam ani nikt z moich bliskich.
      jeżeli wystają ci kości i wychodzi ci, że jesteś wychudzona to raczej coś jest nie tak. nie musisz
      chować jedzenia i wyrzucać, by być chorą. sama niechęć do jedzenia i przymuszanie się, gdyż
      nie odczuwasz głodu, jest niepokojące. powinnaś się kogoś poradzić, najlepiej zaufanej osoby.
      jeżeli wszystko i wszyscy dookoła cię irytują, to z pewnością jeden z efektów wyżej
      wymienionych aspektów, o których mówiłaś, czyli twojej dużej niedowagi. tak więc wydaje mi
      się, że wszystko to wskazuje na to, iż niekoniecznie wszystko jest w porządku.
      mam nadzieję, że choć w znikomym stopniu pomogłam.
    • katsuumi_17 Re: anoreksja? 21.10.10, 18:26
      Nie masz anoreksji, bo to jest choroba PRZEDE WSZYSTKIM psychiczna. Osoba o
      tęższej posturze też może mieć anoreksję, bo tu chodzi o podejście.
    • karina545 Re: anoreksja? 21.10.10, 18:36
      Z tego co napisałaś mogę przypuszczać, że jednak nie masz anoreksji, nie
      zachowujesz się jak anorektyczki. Jednak dla pewności powinnaś zgłosić się do
      lekarza, ponieważ on najbardziej może ci pomóc smile
    • dominikax3 Re: anoreksja? 21.10.10, 18:38
      oczywiście że jesteś za chuda ! powinnaś ważyć ponad 50 kg.
    • julka_th Re: anoreksja? 21.10.10, 18:43
      tak!a mam prawie 13 mam 145 wzrosu u waze 37kg ni e jeste gruba i tyler waze i mam
      lekką niedowage chyba moim zdaniem powinnaS isc do lekarza
    • yourbadream Anoreksja to choroba psychiczna, a nie.. 21.10.10, 18:44
      ... mierzę tyle i tyle, ważę tyle z pytaniem "czy mam anoreksję?". Jesteś
      wychudzona, ot co.

Czysty idiotyzm głodzić się w tym wieku, nie wiem, w ogóle co ci do głowy
      strzeliło. Dojrzewasz! Nie rób tak kretyńskich rzeczy!

Nie mniej, na pewno coś z twoim organizmem jest nie tak i powinnaś udać się do
      lekarza. Za bardzo chudniesz i nie masz się co bać. Trzeba iść teraz, bo
      później będzie tylko gorzej.
      • yourbadream TFU! O podłożu psychicznym. 22.10.10, 20:03
    • scarletrose Re: anoreksja? 21.10.10, 18:54
      Anoreksja to w dużej mierze choroba psychiczna, więc myślę, podobnie jak Ty, że
      raczej nie jesteś anorektyczką, ale masz jakieś zaburzenia odżywania. Ja się
      jednak na tym nie znam, więc radziłabym po prostu iść do lekarza, zrobić badania
      krwi itp.
      Aha, mam jeszcze takie pytanie - jesteś może wegetarianką lub weganką?
    • anja_ Re: anoreksja? 22.10.10, 20:59
      ale ci fajnie. Masz szybką przemianę materii. jedz normalnie i się nie przejmuj. albo idź do lekarza po dietę i leki.
    • brygida16 Re: anoreksja? 22.10.10, 21:09
      Źle że zaczełaś się odchudzać,przecież nie byłaś wcale gruba.Nie każde wychudzenia czy spadek wagi jest od razu anoreksją bo to choroba psychiczna której skutkiem jest drastyczny spadek wgi.Ja bym ci radziła póść do lekarza jak nie do dietetyka to przynajmniej do rodzinnego.który powinien zlecić ci wszystkie podstawowe badania.wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka