Dodaj do ulubionych

Pytanie o pdatek

23.09.07, 17:20
witam

mieszkam w Portugalii i pracuje jako nazwijmy to ,, wolny
strzelec,, dla pracodawcy w polsce. Czy moge placic podatek od
dochodu w Portugalii czy tylko w Polsce. Bardzo prosze o informacje
Obserwuj wątek
    • anjos Re: Pytanie o pdatek 23.09.07, 22:43
      Jeżeli Twoje miejsce zameldowania jest w PT to płacisz podatki tutaj, chyba, że
      Twój pracodawca w PL już za ciebie odprowadza jakiś podatek w PL. Jeżeli tak, to
      zawsze możesz wystąpić do pracowawcy w PL, z prośbą o bycie opodatkowaną tylko
      tutaj w PT ( zasada nie/podwójnego opodatkowania ).

Jestem w podobnej sytuacji wykonując usługi dla kraju na innym kontynencie.
      Płace podatki w PT od dochodu co przychodzi na konto w PT.

pozdro
    • andrecz Re: Pytanie o pdatek 25.09.07, 13:48
      Nie bardzo rozumiem co masz na mysli przez 'wolnego strzelca'. Jesli jestes
      tutaj i np. szukasz klientow/kontaktow czy tez jestes posrednikiem i masz umowe
      o prace z polskim pracodawca to wg. mnie rozliczasz sie z polskim fiskusem.
      Placisz podatek w Portugalii jesli np. zalozysz w PT dzialalnosc gospodarcza.
      Pociaga to rowniez koniecznosc oplat na ubezpieczenie spoleczne (jakas smieszna
      kwota).
      Jak napisal 'anjos': musisz byc tutaj zameldowana - z tego co wyczytalem i
      probowalem tutaj zrobic to jest niezla zabawa. Trzeba uzyskac karte pobytu
      (rezydenta) obywatela UE co jest ogolnie niezlym cyrkiem przedstawiania
      kolejnych dokumentow. O kolejkach w 'Urzedzie imigracyjnych' nie wspomne i o
      tempie ich pracy. Przypadkowo zalatwilem to w inny sposob ale to nie na forum.
      Moge sie mylic w niekotrych kwestiach ale jedno jest pewne: nie przyznawaj sie
      polskiemu fiskusowi ze zarabiasz pieniadze za granica. Niby nie ma podwojnego
      opodatkowania z PT ale nikt mi nie powie ze naszym podatkozercom mozna zaufac.
      pozdrawiam
    • kajak75 Re: Pytanie o pdatek 21.07.08, 15:51
      Witam,
      mam pytanie zwiazane z certyfikatem rezydencji podatkowej. Czy taki niebieski
      kwit, jak faktura jest wystarczajacym dowodem rezydencji podatkowej czy dla
      unikniecia podatku w Polsce potrzebne jest jakies inne zaswiadczenie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka