Dodaj do ulubionych

Candida czy borelioza?

19.01.07, 17:17
Witam!Ostatnio czytałam forum candida i odnalazłam wiele wspólnych
objawów.Nie wiem co o tym myśleć ?Cierpię bardzo,bardzo od lat z
coraz większym nasileniem-
nie do wytrzymania-życ mi sie dłuzej nie chce w takich potwornych
bólach.Szpitalnie zdiagnozowano mi niby fibromialgię ale tej mie
umieją leczyć.Biorę tylko leki p/bólowe Tramal i diprophos a
sterydy podobno pogarszają ewntualną drozdzycę czy
boreliozę.Zastrzyk /1/diprophosu biore
co 2 miesiace kiedyś co 6 m-cy ostatnio po miesiącu bóle
wróciły.Jest choć na troszke poprawa i znów to samo.Objawy tych 3
chorób fibromialgia,drozdzyca i borelioza sa podobne a nawet
identyczne.Kleszcz jednak mnie chyba nie ugryzł.Cierpię na bóle stawowo-
mięśniowe.Poczatkowo
mówiono ze to gościec,potem fibromialgia-teraz juz sama nie wiem
co mi jest.Objawy tych 3 chorób sa takie podobne ze nie wiem od
czego zaczać
Oto moje objawy:

Moje objawy to takie :

1.ciągłe bóle mięśniowo-stawowe obezwładniające,rozrywające od
wewnątrz nie do wytrzymania.Ból promieniuje od wszystkich stawów
nóg,rąk a wydaje sie jakby bolało całe ciało wewnatrz

2.Osłabienie zupełne,wyczerpanie,brak sił,dreszcze i oblewające
gorąco naprzepian,przyspieszony oddech,brak tchu,powietrza-
jakbym miała zemdleć czy umierać
ciągle zmęczenie,ociązałość,brak energii-takie odrealnienie

3.Niemozność koncentracji,brak refleksu,otepienie,oszołomienie
trudności zapamietywania

4.Depresja nawracająca zwiazana z bólem i bezradością-czesto płacz
z bólu,trudnosci w oddychaniu

5.Refluks żołądkowy/zgaga/biały język,gazy,burczenia,bóle,kłucia w
klatce piersiowej.

6.Nadwaga nieuzasadniona

7.Biegunki 3-6 razy dziennie nieraz zaparcia

8.Zaburzenia widzenia-męty/kłaczki/ w widzeniu

9.Drętwienie ręki lewej

10.Puchnięcie nóg

11.W gardele często grudki żółte/ropne/i zaleganie wydzieliny
śluzowatej,czesto zatkany nos-wodzista wydzielina.

Wyniki mam na ogól dobre oprócz Leukocyty podwyzszone 13.5 OB 18
Jesli mozna to bardzo prosze o pomoc moze jakąs radę bo jestem już
u kresu wytrzymałosci.Od czego zacząć co wykluczyć.Czy badanie na
candide wykonuje sie z krwi czy kału?Mieszkam koło Wrocławia.Jakie
jest bardziej wiarygodne.Pozdrawiam serdecznie Ewa

Obserwuj wątek
    • homeopatkaqq Re: Candida czy borelioza? 19.01.07, 18:03

Wszystkie objawy twoje zawieraja sie w obrazie leku CAUSTICUM, ktory ma tez
      dodatkowo kilkanascie innych dodatkowych symptomow, ale moze warto przypatrzyc
      sie temu przypadkowi.
      Jedynie biegunki nie ma w obrazie tego leku.
      (sa tam zatwardzenia, waski skapy stolec z trudnoscia do wypraoznianaia sie,
      pacjent sie napina, czerwieni, jest mu niedobrze i slabo podczas proby oddania
      stolca i stolec nie chce wyjsc-zatwardzenia)

Objawy CAUSTICUM:

- bole kosci twarzy (kosci policzkowych)-silny reumatyzm dosiega rowniez kosci
      twarzy
      - czarne plamy przed oczami, mroczki przed oczami, szczegolnie podczas zmiany
      pozycjii ciala (kiedy wstajesz z krzesla albo sie schylasz )
      - zachwiania rownowagi (kiwasz sie z nogi na noge i nie mozesz zlapac balansu)
      - trzesienie sie rak i napadowe palpitacje serca -wpadanie w panike
      - sennosc w ciagu dnia, moze byc bezsennosc w nocy,
      - napadowa koniecznosc oddania moczu (musisz, jakas nagla potrzeba wystepuje)
      lub popuszczania moczu

- z krypty migdalow wychodza zbite kulki zolto-zielone ropne, zly zapach ropy,
      ropa w postaci kulek zielonkawych.
      -chroniczne zapalenie dziasla przy zebie, wychodzi ropa
      - mroczki przed oczami, czarna plachta przed oczami
      - zachwiania rownowagi
      - rwacy reumatyzm rak (niemoc w rekach)-rwa cie nadgarstki, lokcie
      - opuchniete nogi, jakby woda sie w nich zatrzymala, nabrzmiale, ciezkie.
      - dretwienie konczyn, mrowienie w nogach i rekach (ciagniesz jedna noge za soba
      bo ta spi, reka opada bezwladnie , mrowi)
      - bole zebow (szostki) + problemy z dolna zuchwa.
      - zupelna niemoznosc koncentracjii, nieobecnosc myslami, dezorientacja, spadek
      mozliwosci intelektualnych, brak zainteresowania swiatem zewn.
      - z rozpaczy chce ci sie plakac,najmniejsza prowokacja wpedza cie w stan
      placzliwosci, bezrasnosci, wpadasz w panike, trzesiesz sie , palpitacje serca
      - czujesz jakby miesnie szkieletu, rak, nog sie ruszaly,tak jakby pulsowaly - w
      dzien
      - lubisz mieso, nie przepadasz za slodkim
      - bardzo rozwiniety zmysl empatii-wczuwasz sie z latwoscia w sytuacje innych i
      bardzo sie o innych martwisz, niesamowicie przezywasz losy innych osob,
      nadwrazliwosc
      - gleboki kaszel z klatki piersiowej, gdzies z dna, nie mozesz go wydobyc,
      kaszlesz i kaszlesz i ciezko wydobyc flegme
      - bol i ucisk w klatce piersiowej polaczony z palpitacjami serca i oslabieniem
      - chodzisz jakbys byla pod wplywem alkoholu, pijana ze zmeczenia, spiaca w
      dzien, potrzebujesz sie ciagle czysms stymulowac, zeby mozg zaczal pracowac
      (kawa, litry zimnej wody, etc)
      -duze pragnienie
      -depresja, widzisz tylko ciemne strony zycia, ciagla obawa ze cos sie wydarzy
      niedobrego, ze jakaies fatum ciazy i bedzie tragedia. Niepokoj i obawa.
      - napadowe mdlosci.

- swedzenie odbytu!!!
      - palenie gardla i palenie wszelkich sluzowek w organizmie -to palenie moze
      nawet rzucic sie na wargi zewn. pochwy (u mnie tak wlasnie bylo)
      - swedzenie skory na skrzydelkach nosa, drapiesz sie w tych rejonach w reakcji
      na jakis pokarm spozywany np,

www.homeoint.org/books/boericmm/c/caust.htm

www.vithoulkas.com/materia_medica/boericke/causticum.html

PS
      zwrocilam na twoj post uwage, bo akurat sama jestem na etapie leczenia homeo i
      wlasnie sie tak stalo, ze mialam te same objawy co tywink

Jesli uznasz, ze nie sa to Twoje objawy to poprostu zignoruj ten post, nie ma
      sprawy.

• homeopatkaqq Re: Candida czy borelioza? 19.01.07, 18:10
      charakterystycznym objawem sa bole reumatyczne rwace oraz bole miesni jakby
      byly zakwaszone jak rozniesz skakanie miesni - same skacza, dopiero po wypiciu
      duzych ilosci wody przechodzi.
      Duze pragnienie, suszy cie bez przerwy.
      Chrypka nad ranem.
      Wystepuje tez brak zainteresowania sexem oraz bol w pochwie podczas , tak jakby
      pochwa miala stan zapalny tak samo jak w gardle.
      Burczy i dzwoni ci w uszach.
      Gryziesz sie w policzki -masz na wewn stronie policzkow pogryzienia w postaci
      pecherzy wyypelnionych krwia wskutek pogryzienia
      Jezyk sie placze, wymawiasz blednie wyrazy np zamiast " dobry wieczor"
      powiesz :wobry dieczow" Mylisz litery.
      Moze byc tez jakanie na tle nerwowym.

to tylko sugestia.
      • homeopatkaqq Re: Candida czy borelioza? 19.01.07, 18:21

warto sprawdzic sobie tez candide (badania krwi na candide lub probki kalu) i
        ewentualnie zrobic test na borelioze.

Wszytsko to jest do siebie bardzo podbne, zaciera sie .
        • ewax100 Re: Candida czy borelioza? 19.01.07, 18:53
          Nie znam takiej choroby Causticum.Nie znam angielskiego wiec nie
          przeczytałam.Leczenie jest homeopatyczne-domyślam sie ale tez chyba musi mieć
          jakieś podłoże?/grzyby,bakterie?/
          • homeopatkaqq Re: Candida czy borelioza? 20.01.07, 06:09
            causticum to nie choroba .
            To nazwa leku na pewien zespol objawow.
            Trzeba sprawdzic wszytskie objawy , jesli sie pokrywaja te najwazniejsze w
            wiekszosci to mozna tego leku sprobowac, ale zawsze na zasadzie podobienstwa.

Ty nie podalas zbyt wielu objawow , ale te ktore podalas akuat prawie sie
            pokryly, oprocz bieguunek.

Moze jest jakis lek, ktory ma dokladnie takie objawy o jakich piszesz +
            biegunki w swoim obrazie.

Podlozem chorob sa poprostu tendencje organizmu do pewnych schorzen,
            bakteryjnych lub grzybiczych.

Najpierw sprawdz sobie grzyby, borelioze, badanie krwi na bakterie (czasem
            paciorkowce powoduja te reumatyczne bole, ale nie maja raczej udzialu w rwaniu
            miesni...)

Jesli wdrazysz leczenie tradycyjne i mimo to nie przyniesie efektu wowczas
            zacznij szukac wsrod homeopatykow.

• ewax100 Re: Candida czy borelioza? 20.01.07, 10:11
              Od 30 lat z coraz większym nasileniem potwornie cierpię na bóle całego ciała bo
              ból promieniuje ze wszystkich stwów mięsni/sama nie wiem/Mi stwierdzono niby
              fibromialgię ale te objawy sa podobne do grzybicy i boreliozy.Biorę tylko
              tramal jak juz padam z bólu.
              • 5_monika Re: Candida czy borelioza? 20.01.07, 23:44
                idź do porządnego homeopaty
                diagnoza u zwykłych lekarzy też wskazana, nie wiem jakie badania robiłas.
            • misiaczekmoj Re: Candida czy borelioza? 20.01.07, 13:58
              ewax100 a skad masz podejrzenia o bolerioze?mialas przypadek ugryzienia kleszcza?
              • tosho Re: Candida czy borelioza? 21.01.07, 01:57
                ugryzienia kleszcza najczesciej sie nie pamieta - sa tak male.

homeopatkaqq czy ty czasem nie masz boreliozy?
                robilas test western blot w tym kierunku?

homeopatia do dla mnie bzdura. Trafic na DOBREGO homeopate, ktory UTRAFI z
                lekami to duze szczescie.
                Przy tak powaznych objawach nie da sie wyleczyc homeopatia.
                • tosho Re: Candida czy borelioza? 21.01.07, 02:01
                  to ze nie pochwalam homeopatii to nie znaczy oczywiscie, ze nie jestem za
                  zdrowym trybem zycia + umiarkowana suplementacja itp. itd.
                  • homeopatkaqq Re: Candida czy borelioza? 21.01.07, 05:15
                    ja raczej nie mam boreliozy.

Moje objawy mieszczace sie w obrazie leku causticum, te ktore podalam powyzej
                    pojawily sie u mnie wlasnie po antybiotykoterapii, dokladnie po tym jak bralam
                    fluconazole dosutnie przez tydzien, po 2 tygodniach dowalilam ampiciline a
                    nastepnie metronidazol doustny.

Wowczas stracilam czucie w nogach, ktore po zmianie pozycjii ciala mrowily i
                    nie chcialy chodzic, ciagnelam wiec jedna noge za soba, przed oczami mialam
                    czarno, mocne zachwiania rownowagi.otem okresowo byly rece mrowiace, lub bez
                    czucia od nagdarstka w dol. Wowczas pojawila sie placzliwosc, depresja.
                    Najgorzej z kaszlem chronicznym z glebi pluc, kaszlalam ,kaszlalam i wyksztusic
                    tej flegmy nie moglam, byla ona uwieziona gdzies w klatce piersiowej i
                    powodowala swiszczenie w plucach -jak przy astmie.
                    Astma zostala wykluczona, jedynie co lekarze stwierdzili to swisty jakby na tle
                    zaopalenia tchawicy.

Sennosc i zmeczenie chroniczne, awersja do pracy (nie pracowalam kilka miesiecy
                    czeakajac na rychla smierc...myslalam, ze umieram.

Potem odkrylam candide i wdrazylam plan walki z grzybami i te dretwiejace nogi
                    mi odeszly z czasem, zachwiania rownowagi tez . Depresja zlagodzona.
                    Ale nachodzily mnie inne objawy: suchosc w ustach, swedzacy odbyt, pieczenie
                    pochwy podczas oddawania moczu, czeste oddawanie moczu.

Myslalam, ze candida mi sie cofnela z nog i rzucila na odbyt i inne czesci.
                    Doszly ruchy miesni w dzien (nigdy w nocy) i ruszaja sie one wtedy kiedy nie
                    mialam wystarczajaco duzo wody w organizmie.
                    Niesamowite pragnienie, pilam 3-5 litrow dziennie.Kiedy sie opilam tej wody
                    ruchow miesni nie mialam.
                    CIAGLE MIALAM BOLE REUMATYCZNE RWACE, pod to podciagaly sie zielone katary...
                    Myslalam, ze to grypa wielomiesieczna....
                    Co noc wstawalam siku 3-4 razy.
                    W dzien mialam silne parcie na pecherz, napadowe, musialam juz leciec silku
                    robic.
                    Problemy z pecherzem, paleniem w gardle i pochwie.

I zeby bylo ciekawie to ja myslalam caly czas ze ta moja "candida " znika ...
                    a to sie poprostu objawy choroby zmienialy, co jedne sie schowaly to inne
                    wylazily.

Teraz dopiero czytalam w opracowaniach anglojezycznych, ze ta choroba jest
                    chroniczna, to lek na chroniczna kondycje organizmu, gdzie objawy nigdy nie
                    wystepuja w grupie, zawsze pojawiaja sie osobno, gora w parze, ale nigdy
                    wszytskie naraz, stad tak ciezko sie polapac o co chodzi. Kiedy jedne ustapia,
                    zaraz na ich miejsce przychodza drugie.

Ja od roku mialam z objawow tej choroby obok piszczenia pluc i trudnosci z
                    wydobyciem flegmy rowniez straszne zimno calego ciala, trzeslo mnie z
                    zimna,ciagle bole ucha i katar zielony.
                    W nocy ciagle latalam siku, a potem straszna sennosc taka, ze zasypialam na
                    podlodze w lazience, albo w jakimkolwiek innym miejscu...potem wstawalam i
                    bylam tak nieprzytomna, ze nie wiedzialam co sie ze mna dzieje, z zamknietymi
                    oczami zaczynalam gotowac - niesamowita nieprzytomnosc umyslu w nocy.

Mialam tez charakterystyczne obawy typowe dla tej choroby : ciagle sprawdzalam
                    kurki gazow przed wysjciem z domu.Teraz jak czytam wszytskie mozliwe
                    opracowania odnosnie schorzenia jakie jest w obrazie leku causticum zaczynam
                    trybic: to byl kolejny objaw tej choroby.

Zdarzylo sie chyba z 5-7 razy w ostatnim roku, ze zwalnialam sie z pracy i
                    wracalam do domu zeby sprawdzic gazy w domu- bo mi sie wydalwalo,ze ciagle cos
                    sie na tym gazie pali i ze ja zostawilam wlaczony gas.(w tym 3 razy to moj maz
                    sie zwolnil z pracy i pedzil do domu sprawdzic jak mu powiedzialam, ze znow cos
                    sie tam chyba pali..+ raz sasiadka poszla sprawdzic , kazalam jej wachac pod
                    drzwiami czy ida dymy, jak ida to niech do mnie oddzwoni)

Niestety ostatni rok po wzieciu leku ANRY okazal sie byc dla mnie nasileniem
                    objawow tego leku i bylam tak spanikowana i bliska wyczerpania nerwowego, ze
                    brak slow.

Wzielam w tym ostatnim roku dodatkowo PENICILINE na bole rwace reumatyczne w
                    nadgrastkach i lokciach -znow atak tej choroby - oraz piszczenia tchawicy
                    (myslalam, ze to moze paciorkowce znow) i po penicilinie nasilily mi sie tylko
                    dretwienia konczyn, czarne plamy przed oczami,popuszczalam siku w spodnie itp.
                    Niby reumatyzm sie wycofal a jakikms trafem nogi zaczely drtwiec i problemy
                    zpecherzem .
                    Jedno lapiesz inne sie nasila- a wszytsko jest z tej samej choroby, szlo oszalec

Takie wariactwo.

Teraz to wszytsko rozumiem, wczesniej myslalam, ze wszytsko to
                    paciorkowce....albo candida.

Teraz jade na homeo skierowane na calosc tych objawow i narazie tylko ta
                    kurzajka na nosie mi sie zastrupia, jezyk czerwoniutki az blyszczy...a reszta
                    narazie siedzi cicho, tzn jakos mi sie pochowaly te objawy, ale czas pokaze czy
                    bneda sie nasilac czy co...

Pozdreawiam !!!!!!!!

I dziekuje za troske!!!
                    • homeopatkaqq Re: Candida czy borelioza? 21.01.07, 05:31
                      drogi tosho.

Uwierz mi , ja kiedys tez myslalam, ze homeopatia to bzdura.
                      Zarlam wiec te penicyliny i metronidazole i popatrz co sie porobilo: tysiace
                      objawoiw i nie wieadomo co sie dzieje.

zaczelam diete i wdrazylam ostra walke z grzybami.
                      Zero efektow: wystarczylo bowiem , ze nie wypilam tych moich 4 litrow wody i
                      juz ruchy miesni, takie drzenia miesni i zaraz po nich palenie w "malej",
                      rozniez w gardle.

To samo jak np zjadlam duzo a nie popilam tym moim czwartm litrem wody: ruchy
                      miesni i irytacja pochwy.

A juz nie wspomne co sie dzialo jak kawe wypilam : ruchy miesni, swedzenie nosa
                      tak upiorne jak bym pajeczyne miala na nosie , irytacja malej jak bym siadla na
                      roztluczonych szklach "ta mala" + poscig do kibelka, nagly , nieodparta
                      potrzeba siusiania,.

A do tego wsyztskiego ciagle bole kosci nosa, migdalow oraz zielone katary.

I leki na candide w niczym nie pomagaly, tylko jeden citrosept dzialal na
                      bakterie -chwala mu za to i jedna babka plesznika dzialal na zapelnie sluzowek
                      jelit-chylic czola.

I jak tu nie wierzyc w homeopatie?
                      Nasilila mi wsyztskie objawy tej choroby -wszytskie naraz....czego normalnie
                      nie dalo sie zaobserwowac w realuy, bo objawy byly pojedyncze, jeden dzien
                      to ,mdrugi dzien to, coedziennie cos oinnego.

Wyczytalam , ze osoby z ta choroba bardzo lubia rozmowy a nie znosza pracy
                      fizycznej...
                      To by sie zgadzalo w ostatnich latach tylko pisze na kompie i pisze i gadam -
                      straszna potrzeba konwersacjii - jak oszolom, a w domu walaja sie sterty
                      ciuchow i garnkow niedomytych i na samym koncu glodny maz , ktory wola o pomste
                      do nieba za taka zone niechluje, co nic nie robi tylko pisze nie wiadomo o
                      czym...a w nocy co godzne lazi do kibla i przepada w otchlani lazienki
                      zasypiajac na posadzce...a potem nad raznem budzi sie z lyzkami na glowie, bo
                      je przynioskla z kuchni.

Pozdrawiam.
                      • homeopatkaqq Re: Candida czy borelioza? 21.01.07, 05:53
                        u mnie nie bylo nigdy biegunek (wlasnie zaparcia chroniczne mialam .

Nie mialam nigdy goraczki - co by predzej wskazywalao na candide, ktrtora
                        sprzyja braku goraczki.

Nie widzialam zadnego rumienia nigdy tez.

Dretwienie konczyn + czarne plachty przed oczami polaczone z achwianiem
                        rownowagi pojawiaja sie w odpowiedzi na niemal kazdy antybiotyk.

Potem znikaja a w ich miejsce pojawiaja sie kolejno: nadmierne pragnienie ,
                        nadmierne nocne oddawanie moczu, , gadatliwosc, irytacja, palenie sluzowek,
                        bole zebow, podchodzenie ropa zeba i dziasla, ropny wyciek z nosa, depresja,
                        uwidzenia, ze gazy sa nie skrecone ...etc.
                        • ewax100 Re: Candida czy borelioza? 21.01.07, 11:38
                          Ja nie pamietam ugryzienia przez kleszcza jedynie przez pchłę,która tez
                          podobno moze dac borelioze.Objawy mam zupełnie podobne jak w candidzie i
                          boreliozie.Zastanawia mnie jedno czy sa rózne nasilenia tej choroby.Widzę ze
                          wiele osób narzeka ale sa jednak zdolni do pracy.Ja niestety nie mam sił jestem
                          tak słaba i obolała ze nie wychodze nawet z domu po zakupy czy do
                          Koscioła.Myślę ze umieram powoli z bólu.Jestem jak półprzytomna od ciągłego
                          obezwładniającego,rozrywającego bólu i wierzcie mi ze nie przesadzam do tego
                          nakłada sie ból psychiczny bo jak sobie przypomne ze nazwali mnie
                          hipochondryczką to mam juz dosć wszystkiego.Nawet nie mam sił zeby robić te
                          badania i walczyc z tymi lekarzami.Mozliwe ze to candida lub borelioza ale nie
                          mam sił zeby to udowodnić.Mieszkam w małym miasteczku a do lekarzy musiałabym
                          jezdzic do Wrocławia -na to wszystko trzeba mieć siły zdrowie i
                          pieniądze..Pozdrawiam
                          • didi_max Re: Candida czy borelioza? 21.01.07, 12:22
                            ewax100 napisała:

> Ja nie pamietam ugryzienia przez kleszcza jedynie przez pchłę,która tez
                            > podobno moze dac borelioze.Objawy mam zupełnie podobne jak w candidzie i
                            > boreliozie.Zastanawia mnie jedno czy sa rózne nasilenia tej choroby.

Tak.Podobne objawy i różne nasilenia.Nie rozstrzygniesz na forum co stanowi Twoj
                            główny problem: borelioza, fibromalagia, czy moze jeszcze cos innego.Candia moze
                            byc tu raczej jedynie dodatkiem poniewaz spektrum Twoich objawów raczej
                            przekracza możliwosci tego grzyba.

nazwali mnie
                            > hipochondryczką to mam juz dosć wszystkiego.

Nie jestes nią, to niestety ich bezsilność, ale jezeli ona przekluje sie w Twoją
                            slabość, to bedzie po Tobie.

.Mozliwe ze to candida lub borelioza ale nie
                            > mam sił zeby to udowodnić.M

Jeżeli masz wyzerowany poziom energii to jest najgorsze.Nie wiem jednak, co sama
                            mozesz z tym w takiej sytuacji zrobić, pewnie niewiele.Jakis dobry specjalista
                            medycyny naturalnej, doswiadczony w tego typu ciężkich przypadkach, nie
                            przesadzam jakiej dziedziny.Na poczatek przynajmniej byc moze wlał by w Ciebie
                            choć troche energii i zlagodził ból. Nie widze innej opcji.

Link tcm o fibromalagii:

www.tcmpage.com/hpfibromyalgia.html
                            Ktos wspominał o homeopatii.

Potrzebujesz lekarza, ktory weźmie Twoja chorobe na powaznie i bedzie miał wizje
                            jak Ci pomoc.To wszystko.

Mieszkam w małym miasteczku a do lekarzy musiałabym
                            > jezdzic do Wrocławia -na to wszystko trzeba mieć siły zdrowie i
                            > pieniądze.

Ale co innego można doradzić ?
                          • homeopatkaqq Re: Candida czy borelioza? 21.01.07, 14:00
                            ewa , sprawdz sobie dokladnie ta candide i borelioze.

Ale ja ci powiem, ze powinnas sprawdzic sobie tez homeopatie pod katem chorob
                            chronicznych.
                            Ja dwa lata leczylam grzyby a choroba tylko zmieniala objawy z jednych w
                            drugie, caly czas ta sama choroba, a co dzien inne objawy.

Wydawalo mi sie, ze juz przeganalam candide i ze cos innego mnie trapi, a teraz
                            jak patrzylam na siebie podczas nasilen to widzialam, ze wsyztsko mi wrocilo
                            naraz w jednym pogorszeniu-wszystko to co mialam ostatnio i to co juz dawno nie
                            mialam , ale to sie sklada na jedna chorobe.

Najpierw sprobuj zrobic badania by ewentualnie wykluczyc to i owo , a jesli
                            nadal bys nie miala rozwiazania zagadki to pedz do homeopaty.
                            Obraz chronicznej choroby miesniowo-stawowej w obrazie leku causticum ma tez
                            niechec do poracy i do wychodzenia z domu.!!!

Nigdy objawy tej choroby nie wystepuja wszystkie razem, pojawiaja sie
                            pojedynczo lub co najwyzej w parach dwojkowych, co jeden objaw zniknie to drugi
                            sie pojawia, przeplataja sie.
                            Na tym polega chronicznosc choroby, ze nie wiadomo skad sie te objawy ciagle
                            namnazaja, nie chca sie wycofac.

Ale najpierw sprawdz borelke i candide!!!

Przy tym obserwuje sie ochote do konwersacjii....zamiast do pracy .
                            Swedza cie powieki oczu i nos, konkretnie skrzydelka nosa.
                            Miesnie bola , stawy rwa, kosci rak i nadgarstkow najbardziej bola pod wzgledem
                            reumatycznym, zas nogi maja duzo mrowein i robia sie jak z waty.

• tosho Re: Candida czy borelioza? 21.01.07, 14:31
                              moze cos przeoczylem, bo bardzo duzo piszesz homeopatkaqq - zrob sobie lepiej
                              tego western blota.

jak Ci sie pogarszalo po antybiotykach to moze to byla reakcja herxheimera.
                              W boreliozie tak jest czesto, ze bakterie zabijane przez antybiotyk powoduja
                              znaczne nasilenie objawow. Moze to trwac miesiacami.

Cos mi sie wydaje, ze za bardzo uczepilas sie tej grzybicy.
                              Skoro najwieksze starania nie przynosza ci ulgi, to grzybica moze byc tylko
                              dodatkiem do innej choroby.

Homeopatia to jest placebo jak nic.
                              Natomiast normalne preparaty wspomagajace jak najbardziej, ale te objawy o
                              ktorych piszesz raczej naturalnymi metodami nie wyleczysz.
                              • tosho Re: Candida czy borelioza? 21.01.07, 14:34
                                a rumien w boreliozie jest obecny tylko w 30-40% przypadkow zakazen.
                                Jezeli rumien juz wystapi to swiadczy w 100% o zakazeniu.
                                • homeopatkaqq Re: Candida czy borelioza? 21.01.07, 14:57
                                  tosho, wiem,
                                  ze to moze byc borelioza...

Juz sie sie oczytalam w nocy na ten temat to az sie przestraszylam....
                                  Bo to jest tak jak z candida: wsyztsko ci pasuje...
                                  Jak masz zaburzenia organizmu to nagle wszystkie choroby zaczynaja ci
                                  przypominac ta twoja.
                                  Tak mniej wiecej dopasowalam sobie candide kiedyswink
                                  Sam wiesz, ze granica miedzy jedna a druga jest niemal zatarta.

Ale jeszcze musze doprowadzic ta kuracje homeopatyczna do konca.
                                  Jak by sie cos nie dawalo wyleczyc to na pewno polece zrobic western blota.
                                  Nie ma sprawy- wyczuliles mnie swoim postem, to fakt.
                                  Jak tak pogrzebalam glebiej po linkach anglojezyczmnych to stwierdzilam, ze
                                  wypisz wymaluj -ja.

Tylko poki co skoro w moim przypadku sa juz objawy poprawy po homeopatii to nie
                                  bede sie teraz rozpraszac badaniami na western blota.
                                  Poczekam jeszcze ze 2 miechy- jak mi to nie pomoze (bo np bede miec nawroty czy
                                  cos) to wtedy nie omieszkam poddac sie sprawdzeniu boreliozy.

U mnie jest jeden charakterystyczny symptom tej choeoby (tak jak
                                  charakterustyczny jestv rumien dla boreliozy)
                                  U mnie jest 3-letnia kurzajka (na nosie -wlasnie na nosie ma byc wg opisu
                                  choroby), pojawila sie rownolegle do pierwsyzch symptomow tej choroby. I sie
                                  wlasnie zasusza, wiec cois ruszylo.
                                  Mam tez straszne chroniczne parcie na pecherz oraz - tego chyba nie bylo w
                                  boreliozie.

Ale jak by sie nie cofalo dalej to oczywiscie dostosuje sie do twoich rad.
                                  dzieki.!!!

• homeopatkaqq Re: Candida czy borelioza? 21.01.07, 14:44

wolne tlumaczenie tego linku na gorze, co didimax podeslalwink

Nie ma tam jednak slowa o reumatyzmie, tylko o bolach miesniowych.

O fibromyalgii= syndromie zmeczenia

Fibromyalgia to zespol chronicznego zmeczenia.
                              Glownym symptomrem jest BOL MIESNI, choroba skupia sie gl wokol miesni. Miesnie
                              sa sztywne i bolesne.
                              Drugim wiodacym symptomem obok problemow z miesniami jets wyczerpanie i brak
                              energii.
                              Trzeci dolaczajacy sie symptom to albo bezsennosc lub zaburzenia snu.

Co do mentalnej strony pacjentow dotknietych ta choroba to uskarzaja sie oni na
                              depresje, strach, poirytowanie z bolami glowy.

Chorobie tej czesto towarzyszy syndrom nadwrazliwego jelita.(IBS)

Medycyna zachodnia niestety nie ma lekow na te dolegliwosc. Niejednokrotnie
                              traktowala wiec ludzi z ta choroba antydepresantami.
                              Efet byl taki, ze czuli sie oni po tych lekach jeszcze gorzej i przybierali na
                              wadze.Nie widac wiec bylo pozytywnego efektu chemicznych lekow na ww schorzenia.
                              Medycyna zachodnia nie ma nawet sprecyzowanego planu jak zbadac ta chorobe.
                              Nie ma testow na wykrycie tego typu zaburzen w organizmie i nie ma pomyslu na
                              leczenie tej przypadlosci.

Wielu pacjentow z ta choroba znalazlo pomoc w chinskiej medycynie, ktora
                              okresla syndrom chronicznego zmeczenia jako efekt zaburzenia pracy sledziony. U
                              pacjentow z tym schorzeniem watroba naciska na sledzione i ta nie jest w stanie
                              prawidlowo "dokarmic" i ukrwic serca i tkanki miesniowej, w konsekwencjii czego
                              miesnie zaczynaja bolec i pojawiaja sie problemy ze snem.
                              Brak balansu w pracy sledziony i serca daje wiec objaw sztywnosci i bolow
                              miesniowych.
                              Innym czynnikiem zaburzajacym prace sledziony jest tez ciagle napiecie i
                              zamartwianie sie, czyli stan umyslu, gdzie pojawiaja sie ciagle zmartwienia nie
                              pozwalajace zasnac lub nie dajace spac tyle czasu ile potrzebujemy. Pacjent
                              budzi sie caly polamany, sztywne miesnie, depresja, strach i irytacja.
                              Pod wplywem tego stresu sledziona przezywa rowniez napiecie i wowczas robi sie
                              bledne kolo.
                              Z jednej strony trzeba DOKARMIC SLEDZIONE i rozgrzac ja ,aby ta mogla sprawnie
                              pracowac i pozytywnie wplywac na inne organy.Czyli mowa o diecie bogatej w
                              gorace pozywne posilki rozgrzewajace sledzione.
                              Z drugiej strony opanowanie stresu, zlosci i zredukowanie nawyku ciaglego
                              zamartwiania sie odbija sie pozytywnie na pracy sledziony (np ziola rozkurczowo
                              uspokajajace).

Chinczycy uzywaja w tym celu komplexow ziolowych oraz akupunktury .

• ewax100 Re: Candida czy borelioza? 21.01.07, 14:56
                                Dziękuję Wam serdecznie.Ja wiem o tym wszystkim odnosnie fibromialgii ale
                                powiedzcie z Waszego punktu widzenia czy objawy nie sa identyczne czy nie mam
                                prawa podejrzewać ze fibro to moze borelioza?Przeciez te diabelne miesnie czy
                                stawy sama juz nie wiem bolą tu i tu i trudno być szczesliwym prawda?
                                • homeopatkaqq Re: Candida czy borelioza? 21.01.07, 15:02
                                  tak syndrom chronicznego zmeczenia podszywa sie pod candide, pod borelioze ,
                                  pod wiele innych chorob, to taki dodatek.

A u ciebie jest bol reumatyczny, ktory raczej nie jest w obrazie
                                  fibromialgii...wiec musisz sszukac dalej.

Zrob badania na candide i borelioze.
                                  Roznice miedzy manifestowaniem sie tych chorob sa tak zacierajace sie, ze
                                  ciezko dojsc.

Ja tez test na borelke zrobie jak bym miala jakies nawroty, ale poki co
                                  kurzajka na noie sie kuruje wiec jestem dobrej mysli.Kurzajka na nosie to jest
                                  w obrazie tego mojego homeopatyku.
                                  • ewax100 Re: Candida czy borelioza? 21.01.07, 15:18
                                    Tak ale wyobraz sobie ze wyniki w kierunku reumatyzu /ale leukocyty 13,5/mam
                                    dobre dlatego w szpitalu zdiagnozowali mi niby ta fibromialgię.Jeśli chodzi o
                                    bóle to nie wiem tego czy Wy tez tak macie bo ja nawet sama nie wiem czy to
                                    stawy czy mięsnie bo człowiek nie jest w stanie tego rozmoznać nawet u
                                    siebie.Podobno jednak to mięsnie a ból promieniuje od mijsc zaczepów mięsni ze
                                    stawami i wydaje sie ze to jest od wszystkich stawów szczególnie nóg i
                                    rak.Odczuwa sie jakby bolało wewnątrz całe ciało.Wiem ze musze od czegoś zaczać
                                    bo dłuzej nie wytrzymam.
                                    • homeopatkaqq Re: Candida czy borelioza? 21.01.07, 15:36
                                      ewa, sprawdz ta borelke.

Ale proponuje tez wizyte u homeopaty, patrz ile jest lekow na syndrom
                                      chronicznego zmeczenia polaczony z bolem miesni.!!!!

Oczywiscie jak sama sobie bedziesz sszukac objawow to mozesz sie pomylic w
                                      doborze leku i bedzie katastrofa..., stad lepiej oddac sie w rece homeopaty.

Homeopathic treatment

As we have seen, recovery from chronic fatigue syndrome involves a sustained
                                      campaign of energy replenishment and lifestyle changes. Some patients benefit
                                      greatly from healing or bio-energy treatments. By far the best course of action
                                      from the point of view of homeopathic treatment is to consult an experienced
                                      practitioner for constitutional treatment. However, in the meantime, specific
                                      remedies can be self-prescribed in the 30c potency and taken twice a day for up
                                      to 14 days.

Natrum mur. For swollen, painful glands in the neck; muscular pain; all-over
                                      aches that are worse for stress; difficulty in articulating; great tearfulness,
                                      especially premenstrually; premenstrual depression and irritability; confusion;
                                      dizziness; itchy scalp and hair loss; headache with fever; pain going from the
                                      back of the head to the front; tired eyes; blurred vision; digestive acidity;
                                      flatulence; numb fingers; irritable bowel syndrome; thrush.

Generalities: in women, all symptoms may be worse and there is weakness and
                                      weariness premenstrually; muscular tension.

Calcarea For swollen glands in the groin and swollen, painful glands in the
                                      neck; constant chilliness; painful joints; weakness after the slightest
                                      exertion; poor memory; depression; great anxiety; great tearfulness; panic
                                      attacks; confusion; itchy scalp; pain going from the back of the head to the
                                      forehead; burning pains in the sides of the head; bloated stomach; cramping
                                      abdominal pains; numb fingers; aching arms; insomnia; thrush.

Generalities:in women, all symptoms may be worse premenstrually.

Arsenicum For constant chilliness; painful joints and muscular pain; all-over
                                      aches and burning pains with stiffness, all of which are worse for stress;
                                      weakness after the slightest exertion; panic attacks; great anxiety;
                                      depression; poor memory; dizziness after the slightest exertion; headache with
                                      fever; migraine; sore, tired eyes; blurred vision; numb fingers and toes;
                                      aching arms; insomnia; breathlessness; irritable bowel syndrome.

Generalities: fainting in the morning.

Belladonna For swollen glands in the groin; swollen, tender glands in the neck;
                                      muscular pain and painful joints; all-over aches and burning pains that are
                                      worse for stress; constant sore throat; confusion; great anxiety; difficulty in
                                      concentrating; poor memory; difficulty in articulating; dizziness; headache
                                      with fever; pain in the temples; migraine; burning pain in the sides of the
                                      head; sore eyes; flatulence; cramping abdominal pains; insomnia; thrush.

Generalities: in women, premenstrual weakness and weariness.

Lycopodium For swollen glands in the neck; painful joints and muscular pain;
                                      all-over aches and stiffness that are worse for stress; constant sore throat;
                                      poor memory; difficulty in articulating; difficulty in concentrating; anxiety;
                                      tearfulness, especially premenstrually; premenstrual irritability and
                                      depression; dizziness; itchy scalp and hair loss; pain in the temples; sore,
                                      tired eyes; bloated stomach; flatulence; cramping abdominal pains; numb
                                      fingers; aching arms; irritable bowel syndrome.

Generalities: in women, all symptoms may be worse premenstrually.

Pulsatilla For swollen glands in the groin and neck; painful joints and
                                      muscular pain; all-over aches that are worse for stress; difficulty in
                                      articulating; great tearfulness and depression, especially premenstrually;
                                      dizziness that is worse premenstrually; headache with fever; pain in the
                                      temples; migraine; sore eyes; blurred vision; flatulence; cramping pains;
                                      breathlessness; numb fingers; aching arms; irritable bowel syndrome; thrush.

Generalities: fatigue that is better for eating but worse premenstrually;
                                      muscular tension.

Lachesis For swollen glands in the groin and neck that are worse for stress;
                                      constant sore throat, especially on the left side; confusion; depression; poor
                                      memory; difficulty in articulating; difficulty in concentrating; premenstrual
                                      dizziness; hair loss; headache with fever; pain going from the back of the head
                                      to the forehead; sore eyes; numb toes; aching arms; insomnia; irritable bowel
                                      syndrome.

Nux For constant chilliness; painful joints; all-over aches that are worse for
                                      stress; confusion; premenstrual irritability; difficulty in concentrating and
                                      articulating; dizziness; headache with fever; migraine; sore eyes; blurred
                                      vision; flatulence; cramping abdominal pains; irritable bowel syndrome; thrush.

Generalities: fainting in the morning; muscular tension.

Mercurius For swollen glands in the groin and swollen, tender glands in the
                                      neck; painful joints and muscular pain; all-over aches; constant sore throat;
                                      weakness after the slightest exertion; offensive-smelling perspiration;
                                      intolerance of heat and cold; confusion; panic attacks; great tearfulness; poor
                                      memory; pain going from the back of the head to the forehead; sore eyes;
                                      flatulence; numb toes; aching arms; insomnia; dribbling on the pillow during
                                      sleep; thrush.

Phosphorus For swollen glands in the neck; constant chilliness; painful joints
                                      that are worse for stress; weakness after the slightest exertion; confusion;
                                      panic attacks; premenstrual tearfulness; poor memory and difficulty in
                                      concentrating; dizziness; hair loss; burning pains in the sides of the head;
                                      tired eyes; flatulence; irritable bowel syndrome.

Generalities: fatigue that is better for eating; muscle tension.

Sepia For swollen glands in the neck; all-over stiffness that is worse for
                                      stress; weakness after the slightest exertion; numbness in the throat;
                                      premenstrual irritability; tearfulness; difficulty in concentrating; poor
                                      memory; difficulty in articulating; hair loss; migraine; sore, tired eyes;
                                      digestive acidity; flatulence; thrush.

Generalities: fatigue that is better for eating and worse premenstrually;
                                      muscular tension.

Causticum For constant chilliness; muscle pain and painful joints; all-over
                                      stiffness; weakness after the slightest exertion; premenstrual irritability;
                                      great tearfulness; anxiety and depression; difficulty in concentrating; poor
                                      memory; blurred vision; aching arms.

Generalities: fatigue that is better for eating; great weakness after the loss
                                      of a loved one.

Kali carb. For swollen glands in the groin and neck; constant chilliness;
                                      painful joints; numbness in the throat; panic attacks; anxiety; difficulty in
                                      articulating; hair loss; pain in the temples; pain going from the back of the
                                      head to the forehead; migraine; blurred vision; bloated stomach; flatulence;
                                      breathlessness; insomnia; irritable bowel syndrome.

Carbo veg. For swollen, tender glands in the neck; all-over aches and burning
                                      pains; confusion; anxiety; difficulty in concentrating; hair loss; pain going
                                      from the back of the head to the forehead; sore eyes; bloated stomach;
                                      flatulence; abdominal cramping pains; thrush.

Generalities: fainting in the morning.

China For painful joints; weakness after the slightest exertion; great anxiety;
                                      depression; headache with fever; pain in the temples; pain going from the back
                                      of the head to the forehead; migraine; digestive acidity and bloated stomach;
                                      flatulence; insomnia.
                                      • ewax100 Re: Candida czy borelioza? 21.01.07, 15:49
                                        Przepraszam ale nie znam angielskiego a w homeopatię jednak nie za bardzo
                                        wierzę.Pozdrawiam serdecznie
                                        • tosho Re: Candida czy borelioza? 21.01.07, 16:14
                                          homeopatkaaqq wiem dlaczego zwlekasz z badaniem western-blota. Pewnie boisz sie
                                          zeby to nie byla borelioza. Rozumiem Cie.

Ale to jest jedyne logiczne wyjscie - zrobic badanie, najlepiej od razu i
                                          najlepiej powtorzyc za jakis czas w razie jakby ujemnie wyszlo.
                                          • misiaczekmoj Re: Candida czy borelioza? 21.01.07, 17:59
                                            ewax100
                                            Jezeli to co masz to Candida to masz tylko Candide ,natomiast jesli masz Bolerioze to jednoczesnie mozesz miec candide-one ida najczesciej w parze.
                                            pozdrawiam
                                        • homeopatkaqq Re: Candida czy borelioza? 22.01.07, 03:29
                                          to zycze ci mimo wsyztsko, zebys znalazla rozwiazanie swojego problemu choby
                                          bez uzycia homeopatii

pozdr
    • magnumator Re: Candida czy borelioza? 21.01.07, 18:52
      Do ewax100:
      Wiem, że z powodu bólu często ludzie nie mają siły skupić się na walce z
      chorobą. Zawsze zadaję proste pytanie choremu, a co Ci szkodzi spróbować?
      Mówiąc o MO Słoneckiego, zaszkodzić nie powinno.

Jako srodek przeciwbólowy powino skuteczne okazać się urządzenie MIM-2, choć to
      nie leczy z choroby, ale ułatwia wyjście z niej i jest dobrym środkiem
      przeciwbólowym. Kosztuje sporo (ok 150 zł z przesyłką, baterią i paskiem), ale
      co masz do stracenia? Nie zadziała, to wypożyczysz komu innemu, jeśli jemu
      pomoże, to na pewno odkupi od Ciebie. Mojej mamie bardzo pomogło, podobnie jak
      koledze przy strasznym bólu karku. Do kupienia u producenta:
      www.magnet-medic.pl/cms/index.php?p=p_11

Do tosho:
      Jak widać, każdy sądzi według własnej miary, ale najgorsze, gdy ktoś powiela
      cudze nieuprawnione opinie, że homeopatia to placebo. Może ktoś sam próbował i
      jest rozczarowany, bo to precyzyjnie wycelowane specyfiki, jeśli ktoś nie
      trafił z diagnozą, to lek na nic się zda, ale to już od decyzji dobrego
      homeopaty wszystko zależy. Jest też druga możliwość, organizm jest tak
      osłabiony, że nie zareaguje na impuls, bo homeopatia to nie leki, a impulsy dla
      organizmu, aby skupił się na walce z danym zagrożeniem. Homeopaci szybko by
      zbankrutowali, gdyby to było placebo. Zawsze powtarzam - najlepsze są te
      metody, które działają niezależnie od tego, czy się w nie wierzy. Osobiście
      korzystałez z izopatii i jestem bardzo zadowolony. Jedno opakowanie tabletek
      wystarczyło, a wcześniej z tej samej przyczyny konwencjonalni lekarze położyli
      mnie na stół operacyjny i jeszcze wycinek dali na histopatologię, ot
      wykształciuchy jedne.
      • homeopatkaqq Re: Candida czy borelioza? 22.01.07, 03:26
        do tosho:

sluchaj, nie zebym bala sie tak strasznie diagnozy boreliozowej.
        Ja wewn wiem, ze jej nie mam.

Ale jak poczytalam o objawach to dostalam zawrotow glowy, bo okazauje sie ze
        tak jak w przypadku candidy wszytsko mi pasuje, ale pewnie i tak nie pomoze....

Drogi tosho:
        ja trzesienie sie miesni na calym szkielecie mialam juz 10-12 lat temu + bole
        nadgarstkow po ciezkim okresie stresu.Taka byla odpowiedz organizmu na stres i
        stracenie 7 kilogramow w 1 miesiac.
        Mialam to przez czas 2 tygodni,a potem minelo na cale lata.
        Pozniej wpadlam w kolejne stresy i zlapalam paciorkowcowe infekcje i dopiero po
        licznych antybiotykach znow mnie dopadlo , ale tym razem polaczone byly te
        objawy z czarnymi mroczkami przed oczami, czarna plama, dretwienie nog,
        dzwonieb ie w uszach.
        satlo sie to po wzieciu 6 antybiotykow antybakteryjnych w odstepie 2-3 tygodni
        lub troche wiecej, jeden za drugim, bo raz paciorkowiec w gardle raz w pochwie.
        (metronidazol, aampicilina, penicilina, azytromycyna, duomox)

Wiec nie widze zwiazku, u mnie nastapilo zaburzenie i ujawnila sie choroba
        chroniczna , ktora jest w obrazie leku causticum.

I teraz mam jej nasilenia, bardzo nasilone objawy stre wychodza wlasnie podczas
        homeopatii.

Mimo to zrobie badanie western blota, zobacze, moze mnie kleszcz ugryzl 12 lat
        temu kiedy tak schudlam...
        Ale mowie ci, ze to jest jakis miazm moim zdaniem, bo poprawa jest, przeplata
        sie z pogorszeniami ale juz widze co nie co ze wraca do normnmy, choby kurzajka
        sie zasuszyla.

• misiaczekmoj Re: Candida czy borelioza? 22.01.07, 16:26
          gregorianko pamietaj ze test na bolerioze nie jest zawsze wystarczajacy.
          Test moze wyjsc negatywny a nie oznacza to ze nie ma boleriozy.
          Nigdy nie ma pewnosci 100 procentowej.
          • ewax100 Re: Candida czy borelioza? 23.01.07, 09:43
            Ale PCR chyba jest bardziej wiarygodne?

• misiaczekmoj Re: Candida czy borelioza? 23.01.07, 13:14
            Sa bardziej i mniej pewne testy.Zawsze jednak warto zrobic test al gdy bedzie negatywy nie ma sie na to pewnosci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka