Dodaj do ulubionych

Stwardnienie rozsiane

05.08.11, 13:34
Bardzo prosze wszystkich, szczegolnie lekarzy na tym forum, aby nie rozpowszechniac juz wiecej groteskowej teorii, jakoby stwardnienie rozsiane mialo byc powodowane niewydolnoscia zylna, a skuteczne leczenie polegac na wenoplastyce zyl szyjnych.

'CCSVI (chronic cerebrospinal venous insufficiency) is a sonographic construct that is poorly reproducible and questionable in terms of known pathophysiologic factors established in MS. The neuroimaging findings reviewed here do not support the CCSVI theory in MS, but rather point to a concomitant disturbance of the brain microcirculation in patients with MS, which deserves further investigation but can be well explained by secondary vascular inflammatory changes known to occur with this disease.44,48,49 As a consequence, endovascular treatment of presumed vascular abnormalities in MS should be discouraged vigorously. '
www.ajnr.org/cgi/content/full/32/3/424
Obserwuj wątek
    • practicant Re: Stwardnienie rozsiane 06.08.11, 22:07
      Bardzo proszę wszystkich, zwłaszcza kretynów, aby nie wypowiadali się na tematy o których wiedzą co najwyżej niewiele.

Swoją drogą, jesteś tak głupi,aby stwierdzać takie rzeczy na podstawie jednej pracy...?
      • imponeross Re: Stwardnienie rozsiane 07.08.11, 01:19
        practicant napisał:

> Bardzo proszę wszystkich, zwłaszcza kretynów, aby nie wypowiadali się na tematy
        > o których wiedzą co najwyżej niewiele.
        >
        > Swoją drogą, jesteś tak głupi,aby stwierdzać takie rzeczy na podstawie jednej p
        > racy...?

Bardzo prosze konowalow o uzupelnienie podstawowych wiadomosci,
        • m-melisa Re: Stwardnienie rozsiane 21.08.11, 16:23
          jakich konowałów,przeciez tę teorię potwierdził profesor oraz pacjenci ,którzy przeszli taki zabieg!Tyle,że zaden ośrodek medyczny nie chce zając się tym problemem badawczym z prostej przyczyny.Lekarze stracą gruba kase,bo pacjentów ubędzie.Teraz zamiast badać przyczyny choroby,testują leki,za co firmy farmaceutyczne daja gruba kasę!
          • anusiadanusia Re: Stwardnienie rozsiane 23.08.11, 10:54
            to tak jak z dr JANEM KWASNIEWSKIM,wszyscy krytykują zamiast zrobic badania na wiekszej grupie chorych. lepiej nie bo potwierdzi sie że ma racje,lekarze straca prace a firmy farmaceutyczne i przemysł spożywczy grubą kase.
          • imponeross Re: Stwardnienie rozsiane 24.08.11, 22:51
            m-melisa napisała:

> jakich konowałów,przeciez tę teorię potwierdził profesor oraz pacjenci ,którzy
            > przeszli taki zabieg!Tyle,że zaden ośrodek medyczny nie chce zając się tym prob
            > lemem badawczym z prostej przyczyny.Lekarze stracą gruba kase,bo pacjentów ubęd
            > zie.Teraz zamiast badać przyczyny choroby,testują leki,za co firmy farmaceutycz
            > ne daja gruba kasę!

Tak, swiete slowa :) Tak jak teorie pasozytniczego pochodzenia nowotworow potwierdzil onegdaj profesor Adamkiewicz.
            • snajper55 Re: Stwardnienie rozsiane 24.08.11, 23:26
              imponeross napisał:

> Tak, swiete slowa :) Tak jak teorie pasozytniczego pochodzenia nowotworow potwi
              > erdzil onegdaj profesor Adamkiewicz.

Nieprawda. Pani Profesor Hulda Clark udowodniła, że przyczyną wszystkich nowotworów jest przywra jelitowa. Jeśli przywra przeniesie się z jelit do innego narządu i tam założy kolonie, powstaje ognisko nowotworowe. Nasz organizm, starając się ją unieszkodliwić, zamyka ją w guza. Lekarze oczywiście ukrywają ten fakt, aby zarabiać kasę na "leczeniu" chorych ludzi.

S.
              • imponeross Nobla dla Zamboniego i dla Clark! 30.08.11, 23:14
                snajper55 napisał:

> imponeross napisał:
                >
                > > Tak, swiete slowa :) Tak jak teorie pasozytniczego pochodzenia nowotworow
                > potwi
                > > erdzil onegdaj profesor Adamkiewicz.
                >
                > Nieprawda. Pani Profesor Hulda Clark udowodniła, że przyczyną wszystkich nowotw
                > orów jest przywra jelitowa. Jeśli przywra przeniesie się z jelit do innego narz
                > ądu i tam założy kolonie, powstaje ognisko nowotworowe. Nasz organizm, starając
                > się ją unieszkodliwić, zamyka ją w guza. Lekarze oczywiście ukrywają ten fakt,
                > aby zarabiać kasę na "leczeniu" chorych ludzi.
                >
                > S.

Pani profesor dostanie pewnie wkrotce wraz z Zambonim nagrode Nobla.
    • dr_pitcher Re: Stwardnienie rozsiane 21.08.11, 20:11
      Imponeross:
      zgadzam sie, tylko jak widac apel nie skutkuje. Mamy wlasnie w klinice dwoch pacjentow po tej rewolucyjnej terapii. Oba zabiegi u dr Zamboniego. Rok temu byli w miare sprawni. Teraz szkoda mowic. Tak to niestety jest, gdy lekarze, w imie slawy i rozglosu, glosza teorie nie poparte badaniami. No ale czesc z nich,jak rowniez lwia czesc uczestnikow tego forum uwiebia medycyne anegdotyczna"
      • practicant Re: Stwardnienie rozsiane 22.08.11, 02:42
        ...wymien madralo JEDNO postepowanie medyczne, ktore daje w 100% przewidywalny wynik. Poza sekcja zwlok,rzecz jasna.
        • dr_pitcher Re: Stwardnienie rozsiane 24.08.11, 02:23
          Drogi practicancie:
          Mam nadzieje, ze nie jestes typowym przedstawicielem fachu lekarskiego.
          Wolno Ci miec Twoje zdanie, tym niemniej staraj sie je podeprzec faktami a nie inwektywami i wybiorczym przegladem pseudo-literatury.
          Tyle w temacie
          • practicant Re: Stwardnienie rozsiane 24.08.11, 11:03
            Drogi Pitherze,
            Nie obchodzi mnie kim jesteś ani jaką literaturę uważasz za właściwą. Jeżeli natomiast masz zastrzeżenia do mojej kultury, proponuję abyś na początek sam darował sobie protekcjonalny ton.
      • imponeross Absurd 24.08.11, 22:49
        dr_pitcher napisał:

> Imponeross:
        > zgadzam sie, tylko jak widac apel nie skutkuje. Mamy wlasnie w klinice dwoch pa
        > cjentow po tej rewolucyjnej terapii. Oba zabiegi u dr Zamboniego. Rok temu byli
        > w miare sprawni. Teraz szkoda mowic. Tak to niestety jest, gdy lekarze, w imie
        > slawy i rozglosu, glosza teorie nie poparte badaniami. No ale czesc z nich,jak
        > rowniez lwia czesc uczestnikow tego forum uwiebia medycyne anegdotyczna"

Uwazanie, ze mechaniczne poszerzanie zyl szyjnych moze poprawic przeplyw mozgowy jest tak absurdalne, ze zakrawa na zwykle zaburzenie paranoidalne. Przypomina mi sie historia Adamkiewicza (od ktorego nazwiska nadano nazwe tetnicy Adamkiewicza), ktory brnal w swoja absurdalna teorie pasozytniczego pochodzenia nowotworow. Z Zambonim widac jest podobnie, taki po prostu charakter czlowieka. Szkoda, ze nieuczciwi lekarze wyciagaja w ten sposob kase od pacjentow 'leczac' ich za pieniadze poszerzaniem zyl szyjnych wewnetrzych.
        • practicant Re: Absurd 25.08.11, 00:42
          1)co to udar żylny to też nie słyszałeś...?No bo przecież żyły w mózgu to w ogóle nie mają znaczenia, zwłaszcza te głupie zatoki...
          2)Adamkiewicz zmarł zdaje się w okolicach roku 1920, szczyt jego kariery to lata 90te XIXgo wieku, biorąc zatem pod uwagę stan ówczesnej wiedzy z zakresu patologii można mu wybaczyć taką pomyłkę...
          3)Szkoda, że mądrale nie posiadający żadnej wiedzy wykraczającej poza wikipedię nie potrafią czasem zwyczajnie...zamilknąć. Nie wszystko, czego nie rozumiesz jest od razu głupie i pozbawione sensu.
          • marcinoit Re: Absurd 28.08.11, 15:19
            practicant czy istnieje jakis dzial medycyny na ktorym bys sie nie znal???
            • practicant Re: Absurd 28.08.11, 17:09
              marcinoit napisał:

> practicant czy istnieje jakis dzial medycyny na ktorym bys sie nie znal???

...chyba niewłaściwy adres wybrałeś. To akurat część mojej pracy zawodowej. A reszta rzeczy, która się tutaj przewinęła nie wykracza poza to, co było na studiach. No, jeszcze pytanie kto jak studiował, ale to może sobie darujmy...
              • do.ki Absurd, i to jaki 28.08.11, 20:01
                practicant,

nawet jesli to nie jest czesc mojej pracy zawodowej, to hipoteza o CCSVI nie przechodzi mojego "bullshit sniff test". Mowiac inaczej, to wyglada na bullshit, z ktorej strony by nie patrzec.

Co prawda historia medycyny zna przyklady podobnych absurdow, jak np nie tak dawno za absurdalny uznawano leczenie wrzodow zoladka antybiotykami, a potem byl za to Nobel.

Ale to nie jest jedna praca, na podstawie ktorej imponeross moze wyciagac wnioski.
                Jest tego calkiem sporo.
              • marcinoit Re: Absurd 28.08.11, 23:01
                practicant bylbys nawet zabawny gdybys nie byl smieszny...
                medycyna toleruje brak pokory tylko u naprawde wybitnych jednostek...jesli do takich nalezysz
                to twoje zadecie doprowadzi cie bardzo wysoko lecz jesli nie... to biada twym pacjentom

• osmanthus Practicant 29.08.11, 17:16
                  ty zdaje sie jestes takim samym lekarzem jak ja hurysa.

A jezeli jestes to:

marcinoit napisał:

> to biada twym
                  > pacjentom
                  >

• 0.9_procent Re: Practicant 29.08.11, 19:20
                    Trudno mi się wypowiadać na temat plastyki żył szyjnych w SM, ale w wielu innych kwestiach zdanie practicanta podzielałem i podzielam.
                    I nie obawiałbym się tak o Jego pacjentów.
                    • igor14141 Re: Practicant 29.08.11, 20:52
                      0.9_procent napisał:

> Trudno mi się wypowiadać na temat plastyki żył szyjnych w SM, ale w wielu innyc
                      > h kwestiach zdanie practicanta podzielałem i podzielam.
                      > I nie obawiałbym się tak o Jego pacjentów.

Ha - to dlatego wam tak marnie płacą, tacy z was lekarze ,że placą wam za niepodchodzenie do pacjentów.
                      Marna zapłata to pewnik ,że oleje pacjenta i pacjent ujdzie z życiem..
                      • 0.9_procent Re: Practicant 29.08.11, 21:34
                        Igorku.
                        Znowu zapomniałeś wziąć tabletek. To widać.
                    • osmanthus Re: Practicant 29.08.11, 23:25
                      0.9_procent napisał:

> Trudno mi się wypowiadać na temat plastyki żył szyjnych w SM, ale w wielu innyc
                      > h kwestiach zdanie practicanta podzielałem i podzielam.
                      > I nie obawiałbym się tak o Jego pacjentów.

Znasz p. osobiscie?
                      Byles jego pacjentem?

• 0.9_procent Re: Practicant 30.08.11, 00:13
                        A TY ???
                    • do.ki Re: Practicant 30.08.11, 07:03
                      te "wiele innych kwestii" to na przyklad kwestie z dziedziny organizacji systemu czy ogolnoekonomiczne i tu tez nierzadko zgadzam sie z practicantem.
                      Ale tak proste wyjasnienie i tak proste leczenie tak zlozonego problemu... sorry, ale moj bullshit detector tego nie trawi.
                      • practicant Bullshit detector:) 30.08.11, 15:35
                        Hi,hi,ale burzę wznieciłem:)

Eeee...czy aby na pewno to ja ją wznieciłem...?

Daliście się podpuścić igorkowi. Otóż, prześledźmy bieg wydarzeń:
                        Igorek stwierdza:'to bzdura, każdy kto się tym zajmuje to szarlatan"
                        Ja, jako że temat już był stwierdzam:"kobiety, dzieci i umysłowo niedorozwinięci głosu nie mają".

Inaczej mówiąc, ani słowa za, czy przeciw.

I tyle. W kwestii samego SM i CCSVI:NIGDZIE nie napisałem niczego w stylu "metoda jest cudowna, działa świetnie, nobla im!!" Choćby dlatego, że ewolucyjnie stoję kilka poziomów wyżej od igorka /z drugiej strony, niezbyt ciężko prześcignąć kogoś, kto posiada wartość IQ odpowiadającą roślinie doniczkowej.../ i z pewnych rzeczy po prostu zdaję sobie sprawę. Owszem, są prace (Doki, tyle samo jest prac zachwycających się tym pomysłem, co skrajnie krytycznych), ale nadal jest ich za mało i jest za wcześnie, żeby jasno stwierdzić, w którą stronę należy iść - choćby, ktoś widział jakikolwiek dłuższy follow-up? A czy to jest proste wyjaśnienie i proste leczenie...?Dyskutowałbym - równie dobrze można powiedzieć "obecnie standardowe leczenie SM jest proste, daje się leki". Mi się pomysł podoba, zwłaszcza jak się pójdzie trochę głębiej niż "żyły są zwężone, trzeba poszerzyć balonem" - tylko, do jasnej cholery, nie jestem aż tak bezdennie próżny i głupi, aby na bazie generalnie tak małego materiału cokolwiek oceniać*.Tyle.

*Małego, bo pierwsza praca z leczenia została opublikowana bodajże na jesień 2009 - co to są dwa lata...?
                        • radeberger Re: Bullshit detector:) 30.08.11, 17:58
                          Tak offtopic - za używanie skrótów w medycynie powinno się bić po łapach! HI na rozpoznaniu może oznaczać zarówno Herz Infakt jak i Herz Insuffizienz.. po przeczytaniu tego CCSVI (bez czytania postów osób, które mam oznaczone jako trolle) pierwsze co przyszło mi do głowy to Canadian Cardiology Society stopień VI, czyli jedno wielkie WTF?!
                          • igor14141 Re: Bullshit detector:) 30.08.11, 19:22
                            radeberger napisał:

> Tak offtopic - za używanie skrótów w medycynie powinno się bić po łapach! HI na
                            > rozpoznaniu może oznaczać zarówno Herz Infakt jak i Herz Insuffizienz.. po prz
                            > eczytaniu tego CCSVI (bez czytania postów osób, które mam oznaczone jako trolle
                            > ) pierwsze co przyszło mi do głowy to Canadian Cardiology Society stopień VI, c
                            > zyli jedno wielkie WTF?!
                            CCSVI-to Chronic Cerebro-Spinal Venous Insufficiency-to stan zaburzeń odpływu żylnego krwi z osrodkowego układu nerwowego.

• practicant Słodkie:) 30.08.11, 22:14
                              igor14141 napisał:

> CCSVI-to Chronic Cerebro-Spinal Venous Insufficiency-to stan zaburzeń odpływu ż
                              > ylnego krwi z osrodkowego układu nerwowego.

...nawet nie rozumiesz tego, co czytasz:) Nic dziwnego, że uważasz to za bzdurę.

Radeberger, masz 100% racji, tylko problem polega na tym, iż...wszyscy tych skrótów używają. W literaturze angielskiej faktycznie jest ich strasznie dużo, niemcy mają ich zdecydowanie mniej, z tego co widzę-ale też czasem boli. Niestety, tak się już przyjęło i nic z tym nie zrobimy...
                        • igor14141 Re: practicant 30.08.11, 19:15
                          practicant napisał:

Hi,hi,ale burzę wznieciłem:)

Eeee...czy aby na pewno to ja ją wznieciłem...?

Daliście się podpuścić igorkowi. Otóż, prześledźmy bieg wydarzeń:
                          Igorek stwierdza:'to bzdura, każdy kto się tym zajmuje to szarlatan"

Co ty masz obsesję na moim punkcie?
                          W którym poscie , gdzie i kiedy to napisałem?

• practicant Igorku... 30.08.11, 22:15
                            forum.gazeta.pl/forum/w,305,127667347,127667347,Stwardnienie_rozsiane.html
                            ...masz coś do dodania...?Czy tego, co sam piszesz w ojczystym języku również nie rozumiesz...?
                            • dr_pitcher Re: Igorku... 31.08.11, 05:10
                              W zacytowanym przez Ciebie poscie slowo "szarlatan" nie wystepuje. Igorek zreszta tez nie.
                            • igor14141 Re: Igorku... 31.08.11, 10:00
                              practicant napisał:

> forum.gazeta.pl/forum/w,305,127667347,127667347,Stwardnienie_rozsiane.html
                              > ...masz coś do dodania...?Czy tego, co sam piszesz w ojczystym języku również n
                              > ie rozumiesz

Nie na taki argument nie mam nic do dodania.
                              Moja rada - zgłoś się do psychiatry, powiedz że masz problem, wszystkie nicki na literę i kojarząa Ci się się tylko z jedną osobą! Mańia prześladowcza czy co

Ale masz "joba" nie zwlekaj bo to się zle kończy.
          • imponeross Re: Absurd 05.09.11, 00:05
            practicant napisał:

> 1)co to udar żylny to też nie słyszałeś...?No bo przecież żyły w mózgu to w ogó
            > le nie mają znaczenia, zwłaszcza te głupie zatoki...

A udar zylny to co ma niby wspolnego z SM?

> 2)Adamkiewicz zmarł zdaje się w okolicach roku 1920, szczyt jego kariery to lat
            > a 90te XIXgo wieku, biorąc zatem pod uwagę stan ówczesnej wiedzy z zakresu pato
            > logii można mu wybaczyć taką pomyłkę...

Juz wtedy dowodzono mu na podstawie owczesnej wiedzy, ze nie ma racji. Nie przyjmowal jednak dowodow do wiadomosci. Odsunieto go zreszta w koncu od stanowiska. Czlowiek sie zakrecil w swoich myslach, zupelnie jak Zamboni...

> 3)Szkoda, że mądrale nie posiadający żadnej wiedzy wykraczającej poza wikipedię
            > nie potrafią czasem zwyczajnie...zamilknąć. Nie wszystko, czego nie rozumiesz
            > jest od razu głupie i pozbawione sensu.

Szkoda. Milczalbys wtedy slodko...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka