Dodaj do ulubionych

Czepek pielęgniarski

18.02.06, 10:10
Czy w dzisiejszej służbie zdrowia nie obowiazuje noszenie przez pielęgniarki
czepka pielęgniarskiego w czasie godzin pracy w służbie zdrowia?
A może zamiast czepka wystarczy wizytówka z imieniem i nazwiskiem oraz
stanowiskiem danego pracownika przypięta do fartucha?
Obserwuj wątek
    • milania Re: Czepek pielęgniarski 18.02.06, 10:35
      Nie nie obowiązuje (i całe szczęscie :) ) choć w niektórych szpitalach pielęgniarki mają obowiązek nosic. A na czepku gromadzi się pełno bakterii (fuj!) i miałabym to codziennie przypinać do włosów ???
      A identyfikatory owszem powinna nosic cała słuzba zdrowia!
    • grzehir wszystko to... 18.02.06, 10:39
      powinna/nie powinna, nie ma jasnych, klarownych wytycznych... no poza tym, że
      pracownik powinien mieć wygląd lichy i głupkowaty, by swoją mierną osobą
      przełożonego nie płoszyć... :)
    • ewasar Re: Czepek pielęgniarski 19.02.06, 12:39
      a do czego ma słuzyć pielegniarce w pracy czepek
      nie podnosi to jakosci pracy ani nie jest odzieżą ochronną.
      • Gość: dradam1 Re: Czepek pielęgniarski IP: 139.142.51.* 19.02.06, 21:43
        ewasar napisała:

> a do czego ma słuzyć pielegniarce w pracy czepek
        > nie podnosi to jakosci pracy ani nie jest odzieżą ochronną.

Absolutna prawda.
        Natomiast jest bardzo seksowny. Tylko co maja robic pielegniarki - plci meskiej ?

Dlatego w wielu krajach pielegniarki czepkow w ogole nie nosza.

Pozdrawiam

dradam1
        • Gość: monika Re: Czepek pielęgniarski IP: *.orange.pl 20.02.06, 00:03
          Na czepku zbierają się cuda i można ołysieć a plakietką można dziecko podrapać;
          proponuję haft na fartuchu tylko to na chwilę obecną są marzenia.
          • Gość: pielegniarka Re: Czepek pielęgniarski IP: *.lubin.dialog.net.pl 22.02.06, 14:05
            czepek nosiłyśmy i to było wspaniałe każda piel w czepku wyglądała slicznie
            ładna fryzurka i czepeczek wykrochmalony czyściutki jakie bakterie a jeżeli
            plastikowy to b często myty 30 lat nosiłam czepek i jakoś nie wyłysiałam a
            teraz na oddziale nie wiadomo kto sie kręci salowa sprzątaczka lekarz czy
            właśnie pielęgniarka
            • Gość: Tez pielęgniarka Re: Czepek pielęgniarski IP: *.lub.net.pl 22.02.06, 18:42
              :DDD
              Na oddziałach nie ma juz salowych ani sprzataczek- teraz sa ekipy
              sprzatające :)))) A osoby z tych firm poznac mozna na kilometr :)))
            • kulka251 Re: Czepek pielęgniarski 23.02.06, 21:50
              Droga koleżanko.Przez wiele lat nosiłam czepek i z tego powodu ani nie
              wyłysiałam ani mi nie ubyło Zawsze na bialutko od stóp do głów.I to było widać
              ze pielęgniarka.Natomiast jak niedawno byłam w szpitalu to z rozpaczą patrzyłam
              na ubiór naszych obecnych sióstr.Najczęsciej niechlujne niedbałe mające na
              sobie całą gamę kolorów.Nie mają z nas nic!!!Włosy najczęsciej w nieładzie i
              oczywiscie bez czepków,niektóre mają plakietki na których coś tam pisze , jak
              starszy człowiek może widzieć bez okularów do czytania z kim ma do
              czynienia.Przecież nie powie proszę pani proszę zaczekać ja zobaczę kim pani
              jest.Osobiscie uważam że ten zniesiony obowiązek noszenia czepków wpłynął
              bardzo niekorzystnie na nasz wizerunek.Jako wieloletnia pielęgniarka nie czuję
              więzi z młodszymi koleżankami bo one są zupełnie inne niż myśmy były.Dziś już
              nie spotykam takich sióstr jak dawniej.A szkoda.....
              • Gość: gs Re: Czepek pielęgniarski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.06, 08:14
                siostr juz nie ma droga pani teraz sa pielegniarki!
              • Gość: wuka Re: Czepek pielęgniarski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.06, 09:09
                wieloletnia pielęgniarko! z przykrością stwierdzam, że trudno czuć więź z osobą
                tak nieformowalną jak Ty. Czas sióstr minął dzięki bogu bezpowrotnie. Status
                pielęgniarki nie ma wyznaczać czepek tylko jej faktyczne kwalifikacje. Ma być
                partnerem w zespole terapeutycznym i do tego trzeba zmierzać. Stąd bardzo
                pożądane, aby jej przygotowanie do zawodu miało poziom akademicki. Trudno o
                porozumienie między pokoleniami. Nie tylko na polu zawodowym....
              • Gość: PIELEGNIARKA Re: Czepek pielęgniarski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.06, 08:54
                KULKA I JESTES OBECNIE ZADOWOLONA ZE SWOJEJ EMERYTURKI????A POZA TYM TERAZ SA
                INNE CZASY NIZ KIEDYS WIEC NIE COFAJMY SIE DO CZASOW PIERWOTNYCH....
            • Gość: zz Re: Czepek pielęgniarski IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 24.02.06, 15:56
              teraz też wygladamy prześlicznie :-))
              a tak bez zartów to oddział nie wybieg i nalezy prezentowac się schludnie i
              nosić ubiór wygodny do pracy fizycznej a nie "wyglądać" i paradować po nim
              ,pozdrawiam-pielegniarka zofia
              siostrą ,
              w dzisiejszych czasach nazywać pielegniarkę uchodzi tylko pacjentowi.
              szanowne kolezanki emerytki czasy sie zmieniły niekiedy nie w tę strone co
              powinny ,zdarzaja się panie(młode) które nie mają szacunku...
              w pierwszej kolejnosci dla siebie ,samym czepkiem wizerunku pielegniarki nie
              poprawią.
              • Gość: pielegniarz To debilizm z tymi czepkami IP: 83.16.31.* 25.02.06, 11:29
                uważam że to głupota całe szczęście że faceci nie muszą nosić :-) chociaż w
                łóżku taka pielegniarkja w czepku fajnie wygląda. Pamiętam te wszystkie
                nawiedzone kobiety które szkolą pielegniarki i ciągle pieprzą o tych czepkach
                jakie to ładne i pielęgniarskie a w szpitalu nawet miesiąca nie przepracowały.
    • kingusi Re: Czepek pielęgniarski 25.02.06, 17:26

jadwiga_r napisała:

> Czy w dzisiejszej służbie zdrowia nie obowiazuje noszenie przez pielęgniarki
      > czepka pielęgniarskiego w czasie godzin pracy w służbie zdrowia?
      > A może zamiast czepka wystarczy wizytówka z imieniem i nazwiskiem oraz
      > stanowiskiem danego pracownika przypięta do fartucha?

Czepki to archaiczny przeżytek, a w zyciu nalezy isc do przodu a nie byc wciąż
      i wciąż zacofanym, zwłaszcza jesli przepracowalo sie w szpitalu tyle lat...:)

kartki na mięso też były kiedyś ładne, może więc do nich wrócimy?:)
    • black_owca Re: Czepek pielęgniarski 01.03.06, 23:38
      ja czepka nie noszę od 10 lat. Mamy identyfikatory. Zrszta z czepkami był ciągle
      problem, a to sie brudziły, to znowu spinek nie było, e to włosy oklapły po 12
      godzinach.Ostatnio mojemu dziecku był potrzebny czepek do szkoły,a tu
      problem....takowego nie posiadam. na szczęscie pożyczyłam od stażystki:))))
    • Gość: PIELEGNIARKA Re: Czepek pielęgniarski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.06, 08:52
      A co Jadwigo boisz sie ze pomylisz pielegniarke z lekarzem i dasz łapówke w
      nieodpowiednią kieszeń? Cale szczescie ze nie musimy nosic juz tych ohydnych
      czepkow po ktorych wlosy wypadały....
      • jadwiga_r do Pielęgniarki 03.03.06, 14:12
        Od ponad 10 lat mam dość częsty kontakt ze służbą zdrowia ze względu na swoją
        dość poważną chorobę.
        Nigdy, przenigdy nie otrzymałam sugestii ze strony lekarza,żebym wręczyła mu
        łapówkę, to zajmie się szczególnie moim problemem zdrowotnym.
        Byłam traktowana z szacunkiem i na zadane pytania odnośnie schorzenia i
        procesu leczenia, zawsze otrzymałam wyczerpującą odpowiedź.
        Ludzie sami proponują lekarzom łapówki,aby ich szczególnie traktowali i
        poświęcali im więcej czasu, a potem opowiadają, jacy to z nich łapówkarze.
        Pielęgniarko, jeżeli muszę być złośliwa tak jak Ty, to myślę,że Ty, zapewne
        mając czepek na głowie, rzeczywiście nie masz co liczyć,że pacjent się pomyli.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka