Dodaj do ulubionych

hiszpanski

03.08.02, 00:59
'A moze tak nauczyc sie nowego jezyka?'-pomyslalam sobie.juz od dluzszego
czasu przymierzam sie do nauki hiszpanskiego.kupilam nawet odpowiednia
ksiazeczke z kaseta z kursem do nauki,ale nie wiem czy to wystarczy.moze
jakies porady?Stronki w internecie,czy ksiazki?I jeszcze jedno:czy samouk
jest w stanie przyswoic sobie chociaz podstawy tego jezyka?
Obserwuj wątek
    • Gość: ABeCe Re: hiszpanski IP: *.chello.pl 03.08.02, 01:12
      lepiej zdecydowanie bedzie jak zapiszesz sie na kurs jezyka hiszpanskiego.
      pozdrawiam i gratuluje dobrego wyboru, bo to bardzo fajny i piekny jezyk.
      • raisa Re: hiszpanski 05.08.02, 23:15
        hej,
        takze jestem samoukiem jesli chodzi o hiszpanski i wierz mi,ze efekty sa,tylko
        trzeba troche sie pomeczyc(ja np.mialam kilka miesiecy przerwy i sporo rzeczy
        zapomnialam).
        mialam mnostwo stron w 'ulubionych',niestety mialam problemy z kompem i
        wszystko mi sie pokasowalo,a nie pamietam adresow.
        w necie na pewno sporo znajdziesz,pamietam,ze ja poswiecilam na to z dwie noce
        ale oplacalo sie.
        polecam strone www.jezyk.waw.pl,tam juz bedziesz wiedziala co robic.
        ja korzystam wlasnie ze stron,ktore tam sie tobie wyswietla.po samodzielnej
        nauce bylam tak zafascynowana tym jezykiem,ze pojechalam na kurs wlasnie do
        hiszpanii na poczatku lipca-jak sie spodziewalam-pasja mi nie minela,teraz
        slecze ze slownikiwem i tlumacze artykuly z hiszpanskiej gazety(glownei el
        pais),jest do znalezienia w neie.mam nadzieije,ze taka forma nauki jest
        pomocna.poza tym zostaje jeszcze tlumaczenie piosenek,ogladanei hiszpanskiej tv
        (ja na poczatku wsciekalam sie,bo totalnie nic nie rozumialam,teraz nie jest az
        tak zle).powinnas tez znac podstawy wymowy,ogolnie dla polakow jest latwa,ale
        ktos to musi wytlumaczyc,samemu sie nie wymysli(ale na pewno jest w tym
        podrecnziku kupionym przez ciebie):--))
        pzodrawiam,zycze owocnej nauki i jakbys miala jakies watpliwosci-wal na priw:-))
        pozdrawiam
        raisa
        • Gość: ABeCe Re: hiszpanski IP: *.chello.pl 06.08.02, 17:41
          ja ogladam canal 24 horas i tve. kupuje kompakty z hiszpanska muzyka zeby
          sobei posluchac tekstow. w internecie to tylko staram sie od czasu do czasu
          pisac maile do znajomych z amer.pld. i rozmawiac na icq, co ze swojej strony
          moge polecic.
          pozdrawiam
        • missy5 Re: hiszpanski 06.08.02, 20:32
          poza tym zostaje jeszcze tlumaczenie piosenek,ogladanei hiszpanskiej tv
          >
          No o ogladaniu hiszpanskiej telewizji to narazie moge sobie pomarzyc,ale jak
          sie przyloze...;)
          W kazdym badz razie dzieki,zachecila mnie twoja odpowiedz,bo juz wiem ze samemu
          tez mozna.W razie pytan napisze na pewno.a tak na marginesie to jak dlugo
          zajelo ci opanowanie glownych zasad no i w ogole na tyle zeby sie np. z kims
          dogadac?
          • raisa Re: hiszpanski 07.08.02, 01:06
            missy5 napisała:

> .W razie pytan napisze na pewno.a tak na marginesie to jak dlugo
            > zajelo ci opanowanie glownych zasad no i w ogole na tyle zeby sie np. z kims
            > dogadac?

mi jakos lepiej jest wlasnie p otym kursie w hispzanii-ale to dlatego,ze kazda
            lekcje moglam sobie pocwiczyc na dowolnym przechodniu;-)))ale poziom znajomosci
            tego jezyka nie jest az tak wysoki.nie poznalam nawet wszystkich podstawowych
            zasad.a staram sie jak moge.dzis np sprawdizlam specjalnie,ze ta pinda szakira
            (przepraszam,jesli obrazilam cyzjegos idola)spiewala kiedys po hiszpansku,wiec
            teraz katuje jej txt,a potem bede tego sluchac na mp3..jezeli chodzi o tv
            hiszpanska(wlasnei tve)to to wcale nie jest tak,ze ja to rozumiem:--)))))na
            poczatku nie rozumialam nic,mialam wrazenie,ze trace czas.ale pozniej(w miedzy
            czasie staram sie uczyc nowych slowek,ze slwonika,netu,piosenek etc),okazuje
            sie,ze juz mozesz wylapac kilka slowek ktore znasz,nagle zrozumialas cale
            zdanie,etc..ale trzeba duzo sily i samozaparcia:--))ja w kazdym razie od
            wrzesnia zapisuje sie na intensywny kurs,
            pozdraiwam
    • Gość: yoyo Re: hiszpanski IP: 213.25.31.* 07.08.02, 11:11
      1. jest taka fajna stron www.studyspanish.com (uwaga! trzeba znać angielski
      zeby mozna z niej było efektywnie korzystać)

2. jesli znasz angielski, wejdź na www.yahoo.com, wybierz Education, Foreign
      Languages, Specific Languages i Spanish (pisze z pamieci wiec nazwy nie musza
      byc dokladnie takie, ale na pewno nie bedziesz miala problemu po otwarciu
      strony zeby wybrac wlasciwy link). Otworzy Ci sie strona z linkami pomocnymi w
      nauce.
      W kategorii "Specific Languages" jest tez oczywiscie masa innych jezykow.
    • miriam_73 Re: hiszpanski 07.08.02, 13:47
      Zależy od tego jak sobie radzisz z nauką języków i na ile wytrwale do tego
      podejdziesz. Hiszpański (przynajmniej dla mnie)nie jest specjalnie trudny, a
      jeśli wcześniej uczyłaś się jakiegoś języka z grupy romańskich to bedzie ci tym
      łatwiej. A warto się uczyc bo hiszpanski to piekny język.
      • missy5 Re: hiszpanski 08.08.02, 10:20
        dzieki wam wszystkim za rade,juz sie biore za nauke;)Mam nadzieje ze dam rade,w
        razie problemow zapisze sie na kursik,gratuluje wszystkim wytrwalosci i
        checi.Pozdrawiam
        Ewa
        • puerta Re: hiszpanski 14.08.02, 10:03
          sama daje lekcje hiszp. ale zawsze polecam Instytut Cervantesa (tylko dla osob
          z wawy), chociaz pierwszy semestr. ucza tam tylko Hiszpanie i do tego bardzo
          dobrze przygotowani. Raczej nie znaja dobrze polskiego, wiec nie maja pokusy
          uzywania go na lekcji. Jezeli znasz jakis inny jezyk, mozesz tez poszukac
          kogos do nauki na wymiane (czyli np. angielski za hiszp.). Uczylam wiele osob
          od podstaw i wydaje mi sie ze nawet przy samodzielnej nauce jedna lekcja raz
          na jakis czas - na wytlumaczenie niejasnosci - bardzo sie przydaje (nawet
          jesli to 120 min. raz na miesiac). No i napewno pomaga uczenie sie z kims, a
          wlasciwie wzajemne odpytywanie sie z osoba ktora tez sie uczy. Ale znam tez
          kilka osob ktore uczyly sie samodzielnie i odniosly sukces (na ogol jednak po
          kursie dla poczatkujacych). Pozdrawiam i zycze wytrwalosci i powodzenia
          • Gość: Kasia Re: hiszpanski IP: 195.187.243.* 14.08.02, 14:24
            Sama sie ucze hiszpanskiego prz Ambasadzie i jest fanastycznie. nIe
            zamienilabym tego na nauke z ksiazek za nic. Poza tym, nie sadze, zeby po nauce
            tylko z ksiazek, nie majac kontaktu z jezykiem mozna mowic poprawnie po
            hiszpansku.

Pozdr.
            Kasia
            • Gość: puerta Re: hiszpanski IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 19.08.02, 11:36
              przy Ambasadzie czyli wlasnie w Instytucie Cervantesa

pzdr.
              puerta
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka