mama-15 31.03.10, 15:43 2 tygodnie temu miałam operację wycięcia endometriozy z blizny po c.c.Moje drogie po jakim czasie od operacji lekarz powiedział Wam że możecie starac się o dziecko? Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grendele Re: Jestem po operacji! Przeczytajcie proszę 05.04.10, 22:45 ja miałam wycięte endo ale nie z blizny po CC. po operacji dostałam 'zgodę' po 3cim miesiącu;) ale udało się dopiero po 9ciu po operacji! teraz synek ma 16 miesięcy;))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link
mama-15 Re: Jestem po operacji! Przeczytajcie proszę 07.04.10, 12:54 cieszę sie że Ci się udało zaciażyć :)Ciekawe czy mi się uda :) Pozdrawiam :) Odpowiedz Link
konfi80 Re: Jestem po operacji! Przeczytajcie proszę 07.04.10, 21:20 Przepraszam, że nie w temacie, ale jeśli znajdziesz chwilkę napisz jak przebiegała operacja, czy duży był guzek. Jak bardzo rozległe cięcie? Jakie znieczulenie? Bardzo mnie to interesuje bo ja mam za niecałe 3 tyg. i denerwuję się. Odpowiedz Link
mama-15 Re: Jestem po operacji! Przeczytajcie proszę 08.04.10, 15:55 Odnośnie wielkości guza,to ja miałam kilka guzów wielkości np. jeden 2x2x1 cm.Cięcie w tym samym miejscu co było u mnie cięcie cesarskie.Znieczulenie podpajęczynówkowe w kręgosłup- byłam przytomna i nic nie czułam od pasa w dół,4 dni byłam w szpitalu.Oczywiście przed operacją czopek doodbytniczo , potem lewatywa po 8 godzinach od wzięcia czopka.Pozdrawiam i życzę zdrowia :) Odpowiedz Link
aneciamamawiki do konfi80 08.04.10, 20:56 ja rowniez operacja usuniecia endometriozy w bliznie po cc, najpierw podano mi znieczulenie podpajeczynkowkowe pozniej plytka narkoze.Wycieli dziada po 8 rano a o 1 juz chodzilam.Laparotomia w wejsciu przez blizne po cc( a dokladnie 3/4 dlugosci wycieto i zszyto na nowo)samopoczucie super, bole minimalne bardzo latwe do zniesienia, guz blisko powiezi,Operacja 26 marca, wyszlam na nastepony dzien. dzis calkowicie na chodzie wlacznie z kucaniem i lekkim bieganiem za dzieckiem;)pozdr i nie boj sie bo naprawde przy cc to pikus. Odpowiedz Link
lopmar Re: Jestem po operacji! Przeczytajcie proszę 09.04.10, 22:09 Dziewczyny! Jesem w szoku... Obie wyszlyscie bardzo szybko po operacji do domu. No a wyjscie na drugi dzien po to juz sukces. Ja tez mialam 5 lat temu cesarke, a za miesiac czeka mnie wyciecie torbieli czekoladowych z jajnikow. Mi wspomniano cos nawet o 7 dniach, jest to dla mnie masakra:( Skad jestescie? Gdzie maialyscie te operacje? Pozdrawiam Odpowiedz Link
mama-15 Re: Jestem po operacji! Przeczytajcie proszę 10.04.10, 15:47 Jestem z Łodzi,szpital Centrum Zdrowia Matki Polki. Odpowiedz Link
olka981 Re: Jestem po operacji! Przeczytajcie proszę 10.04.10, 05:40 ja mialam guza 9 cm i juz w tym samym dniu poszlam do domu a druga laporoskopia to na drugi dzien poszlam ale tylko dlatego ze chcialam zostac ale beda sie piescic nad toba ze tak dlugo a jak oni to chca usuwac laporoskopowo czy laporotomia ? Odpowiedz Link
lopmar Re: Jestem po operacji! Przeczytajcie proszę 10.04.10, 11:43 U mnie niestety laparotomia. Dlatego mam swiadomosc ze troche bede musiala tam polezec, ale nie 7 dni...:((( Dziewczyny "z tego wątku" tez mialy laparotomie i wychodzily blyskawicznie. Co kraj to obyczaj, czy jak to jest...??? Odpowiedz Link
olka981 Re: Jestem po operacji! Przeczytajcie proszę 10.04.10, 15:32 druga sprawa jest taka ze nie kazdy lekarz jest expertem od operacji laporokopowej dzisiaj usuwanie macicy laporokopowo jest rutyna a co to dla nich cysta moze wez druga opinie po co maja cie kroic jak duze sa te cysty ? i wogole masz jakies bole ? Odpowiedz Link
lopmar do olka981 !!! 10.04.10, 22:24 Przepraszam zalozycielke tego watku, ze odbiegam troche tematem od pytania, ale totalnym zbiegiem okolicznosci (dla mnie) ze swoimi radami pojawila sie na tym watku olka981, na ktora "poluje" od jakiegos czasu:) Olka981! Jakis czas temu znalazlam Twoja rade odnosnie ziolek na formu: forum.gazeta.pl/forum/w,12345,57454380,57505432,Re_Ziola_na_miesniaki_i_torbiele_jajnikow_.html Chcialam proboac nawizac jakis kontakt ale to arhiwalne forum i sie poddalam... Ciesze sie ze na Ciebie trafilam:) Chcialam spytac, czy ziola ktore polecalas w 2007 roku pomogly, daly jakies efekty? Jesli zechcialabys zajrzec na to forum: www.endometrioza.aid.pl/forum/viewtopic.php?f=15&t=1150 , to bylabym wdzieczna. Jest tam w skrocie wszystko o mnie:) Dodam tylko, ze "odlozylam" operacje na "za miesiac", zeby sprobowac jeszcze raz postarac sie o dziecko (co wklasnie robimy) i zeby odwiedzic bioenergoterapeute, ktory akurat 12-go kwietnia jest u nas w Szczecinie. Jesli cos sie uda to swietnie, jesli nie to w maju na stół:( Pozdrawiam cieplutko Odpowiedz Link
mama-15 Re: Jestem po operacji! Przeczytajcie proszę 10.04.10, 15:50 Czy jest jakaś kobieta która zaszła w ciąże po operacji endo i po jakim czsie od operacji jej się udało ? Odpowiedz Link
aneciamamawiki Re: Jestem po operacji! Przeczytajcie proszę 10.04.10, 15:59 dziewczyny nie wprowadzajmy siebie nawzajem w bład.Po pierwsze laparoskopowe usuniecie maciccy to nie zaden pryszcz jak sie wydaje.Po drugie kwestia laparotomi jest rowniez zagadnieniem bardzo szerokim bo onna jest laparotomia gdzie otwiera sie brzuch ale nie otwiera sie otrzewnej czy macicy, ja wlasnie taka mialam bez otwarcia otrzewnej dlatego tak szybko wyszlam.Jesli torbiele sa na jajnikach to gwarantuje ze polezysz dluzej niz 1-2 dni bo to dla twojego dobra.Czasem o decyzji czy to bedzie laparotomia czy laparoskopia nie swiadczy wcale wielkosc paskudztwa tylko usytulowanie i charakter zmiany, nie mozemy na sile nikomu radzic by robil sobie laparoskopie, to lekarze musza podjac taka decyzje a jesli my pacjentki mamy watpliwosci to trzeba sie skonsultowac z innymi lekarzami.To prawda mamy spora wiedze ale nie przesadzajmu w doradzaniu bo moze sie to dla ktorejs z nas zle skonczyc, pozdrawiam Odpowiedz Link
dosia74k Re: Jestem po operacji! Przeczytajcie proszę 06.05.10, 23:09 Witam! Zabieg miałam w połowie czerwca ,endometrioza umiejscowiła się w jajowodach,brak drożności (zerowe szanse na dzidzi) Po niecałych 3 miesiącach byłam w ciąży córeczka urodziła sie w maju następnego roku. Dzisiaj to już prawie czterolatka . Pozdrawiam i trzymam kciuki!!! Odpowiedz Link
lopmar do olka981 !!! 10.04.10, 22:26 Przepraszam zalozycielke tego watku, ze odbiegam troche tematem od pytania, ale totalnym zbiegiem okolicznosci (dla mnie) ze swoimi radami pojawila sie na tym watku olka981, na ktora "poluje" od jakiegos czasu:) Olka981! Jakis czas temu znalazlam Twoja rade odnosnie ziolek na formu: forum.gazeta.pl/forum/w,12345,57454380,57505432,Re_Ziola_na_miesniaki _i_torbiele_jajnikow_.html Chcialam proboac nawizac jakis kontakt ale to arhiwalne forum i sie poddalam... Ciesze sie ze na Ciebie trafilam:) Chcialam spytac, czy ziola ktore polecalas w 2007 roku pomogly, daly jakies efekty? Jesli zechcialabys zajrzec na to forum: www.endometrioza.aid.pl/forum/viewtopic.php?f=15&t=1150 , to bylabym wdzieczna. Jest tam w skrocie wszystko o mnie:) Dodam tylko, ze "odlozylam" operacje na "za miesiac", zeby sprobowac jeszcze raz postarac sie o dziecko (co wklasnie robimy) i zeby odwiedzic bioenergoterapeute, ktory akurat 12-go kwietnia jest u nas w Szczecinie. Jesli cos sie uda to swietnie, jesli nie to w maju na stół:( Pozdrawiam cieplutko Odpowiedz Link
olka981 Re: Jestem po operacji! Przeczytajcie proszę 11.04.10, 07:34 jesli chodzi o mnie to tak po pierwszych ziolach mi sie cysta wchlonela pozniej mialam druga i znowu bralam ziola ale inne i od inne zielarki i niestety te mi zaszkodzily endo sie rozeszlo i dostalam zrosty !!! teraz biore naturalny progesteron u was chyba luteina ale niestety moje endo jest wszedzie nawet w skorze kolo ramiona tragedia ta choroba jest jak rak i nie ma lekarstwa co raz czesciej mysle o histerektomi ale sie boje jeszcze nie jestem gotowa psychicznie Odpowiedz Link
olka981 Re: Jestem po operacji! Przeczytajcie proszę 11.04.10, 09:31 do aneciamamawiki ja mialam 2 laporoskopie i za kazdym razem mi mowili ze jesli bedzie taka potrzeba to zrobia laporotomie ale zaczyna na laporoskopi co do usuwania macicy to nie blacha operacja a jednak dzisiaj sie ja przeprowadza laporoskopowo , moja cysta byla 9 cm i sobie z nia super poradzili laporoskopowa a druga operacja mialam zrosty az kolo zolondka i tez laporoskopowo sie powiodlo ale fakt jest taki ze musi to byc specjalista ja bym wziela druga opinie po co kroic na darmo jest dluzszy powrot do siebie i wieksze ryzyko zrostow ja tak uwazam z mojego doswiadczenia Odpowiedz Link
aneciamamawiki do olka:) 13.04.10, 07:51 Olu napewno masz duzo racji jednakze nie kazdy przypadek jest taki sam i dlatego trzeba sie zastanowic wspolnie z lekarzami jaka decyzja zapadnie czy laparoskopia czy laparotomia.U mnie nie bylo innego wyjscia i zrobili laparotomie- nie taki diabel straszny;) ale odnosnie doradztwa to ja tylko mowie ze mimo wszystko zawsze trzeba sie konsultowac z lekrzem specjalista- prosty przyklad ja kiedys na jakims forum napisalam ze mam( teraz juz w czasie przeszlym- mialam;)) endo w bliznie po cc i wiesz jaka odpowiedz dostalam?ze powinnam usunac macice jajniki jajowody itd - szok.I pisala to kobieta ktora choruje na endo.Wystraszylam sie nie na zarty- sa dwa rodzaje endo takie jak ty masz- czyli rozsiane i takie jak ja mam czyli po cc i nawet na podstawie tego trzeba uwazac w podejmowaniu decyzji jaka operacje wybrac.Moj lekarz zrobil laparotomie bo stwierdzil ze trzeba wyciac drania wraz z marginesem zeby gdzies tam to gowno nie zostalo... buziaki i zdrowia zycze Odpowiedz Link
mama-15 Re: do olka:) 13.04.10, 08:24 Przepraszam ze sie przypominam :( ,ale czy jest chociaż jedna kobieta wśród Nas która po operacji endo zaszła w ciąże i po jakim czasie to było ? Odpowiedz Link
aneciamamawiki mama-15 13.04.10, 08:29 Moim zdaniem powiennas porozmawiac z lekarzem, zalezy jak gleboko mialas endo i dokladnie gdzie,mysle ze po ok 3 miesiacach jest tam zrosniete wszystko a po ok 6 mozna zaczac starania ale dopytaj lekarza bo to powazna decyzja pozdrawiam Odpowiedz Link
mama-15 Re: mama-15 13.04.10, 13:30 Oczywiście że zdecyduje o tym lekarz,ale mnie interesuje czy jakakolwiek kobieta zaszła w ciąże po operacji endo i po jakim czasie jej się to udało,a z resztą mój wątek który rozp[oczełam zawiera tam to pytanie.Czytam i widzę że chyba nie ma kobiet którym się udało zaciążyć po operacji,tak więc i ja daje sobie spokój :( Odpowiedz Link
lopmar Re: mama-15 13.04.10, 23:44 Mama15! Jeszcze raz przepraszam, ze moj post w Twoim watku narobil troche zamieszania i sprzecznych opinii, ale chyba wszedzie sie tak dzieje:( Jesli chodzi o Twoje pytanie, to w wielu miejscach, na roznych forach czytalam, ze kobiety bez problemu zachodzily w ciaze po laparoskopii czy laparotomii. Wrecz bylo wyraznie napisane, ze majac ogniska endo ich starania byly marne, natomiast po operacji sa juz szczesliwymi Mamami, czego Tobie i sobie serdecznie zycze!!! Moj lekarz tez zasugerowal, ze najlepiej najpierw zrobic porzadek w srodku, przejsc kuracje lecznicza i po 6-ciu miesiacach od operacji, jako zdrowa osoba rozpoczac starania o dzidzie (w ciagu 6 miesiecy mała "fasolka" powinna sie pojawic:)) Pozdrawiam Odpowiedz Link
mama-15 Re: mama-15 15.04.10, 08:04 Zobaczymy,bynajmniej nie dziekuje zeby nie zapeszyc :) Odpowiedz Link
mama-15 Re: Jestem po operacji! Przeczytajcie proszę 04.05.10, 16:14 Nigdzie nie dostałam odpowiedzi kiedy inne kobiety mogły zacząc starać się o dziecko i czy wogóle zaszły w ciąża po operacji endo i po jakim czasie :( Daje sobie już spokój ze wszystkimi forami i z zajściem w ciaże.Nigdy juz nie zajde w ciaże .Minal m-c od operacji i mam nawrót endometriozy.Pierd... te chorobe ! Kurde muszę żyć dalej z mysla że nigdy juz nie urodze dzieciatka :( Pozdrawiam i życzę wszystkim kobietą przede wszystkim zdrowia i zdrowych własnych dzieci :) Odpowiedz Link
gothra Re: Jestem po operacji! Przeczytajcie proszę 19.05.10, 13:03 laparoskopie miałam w lutym 2009r. a teraz jestem mamą 2 miesięcznej Julci. Mój lekarz pozwolił zacząć starania już pod koniec marca 2009r. Oczywiście trochę mnie stymulował ale wszystko się udało. Nie poddawaj się - na pewno będzie dobrze Odpowiedz Link
aneciamamawiki mama-15 04.05.10, 22:29 skiad wiesz ze masz nawrot?juz widac na usg?czy czujesz cos?w tym samym miejscu co wczesniej? nie odpowiedzialam ci na pytanie bo poprostu ja nie staram sie o dziecko i nie mam na ten temat wiedzy pozdrawiam Odpowiedz Link
mama-15 Re: mama-15 05.05.10, 07:01 Wiem na 99 %.Boli jak wczesniej w tym samym miejscu to jest ten specyficzny bol jak endo ,wiem ze juz nie doczekam sie ciazy bo i tak mam 31 lat. Odpowiedz Link
aneciamamawiki Re: mama-15 05.05.10, 07:38 Kochana nie mow tak! napewno jeszcze bedziesz miec dzidziusia skoro go tak mocno pragniesz!odczekaj jeszcze troszke, zagoisz sie calkiem i za 2 miesiace idz do lekarza niech cie obejrzy i oceni czy mozesz sie starac.Jak głeboko mialas endo?i dokladnie gdzie? Odpowiedz Link
mama-15 Re: mama-15 05.05.10, 18:49 Nad blizna po c.c i pod powłokami brzusznymi koło pepka i tam wlasnie sie na nowo odezwal ten specyficzny bol endo :( Odpowiedz Link
dosia74k Re: mama-15 06.05.10, 23:30 Po pierwsze !!!po zabiegu przez pierwszy miesiąc nie mozna współżyć,przez drugi miesiąc nie wolno zajść w ciąże (zabezpieczenia).dopiero po dwóch miesiącach do dzieła!!! ja miałam 32 lata jak urodziłam więc nie zamartwiaj się tylko czekaj cierpliwie Pozdrawiam cieplutko !!! Odpowiedz Link