Dodaj do ulubionych

Polowanie się zaczęło

02.02.06, 08:51
wiadomosci.onet.pl/1252996,11,item.html
Po przeczytanieu tego tekstu ręce mi opadły. Ignorancja dziennikarzy i
prawników związanych z obecnym ministerstwem jest zatrważająca. Moim zdaniem
jest to dobitny dowód, że polowanie na winnego się zaczęło.
Obserwuj wątek
    • truten.zenobi Re: Polowanie się zaczęło 05.02.06, 08:06
      myślę że masz rację!

co prawda nie znam szczegółów opini iegłego ani prawa budowlanego, ale pewnie
      nie ma przepisów nakazujących odśnieżanie dachów tak jak nie ma przepisów
      nakazujących odśnieżanie samochodów w kodeksie drogowym. jest za to obowiązek
      zapewnienia bezpieczeństwa, czyli jeżeli w dokumentacji był zapis o
      okonieczności odśnieżania to zarządca powinien to robić.

Tak więc nie znając szczegółów postawionego biegłemu pytania i jego odpowiedzi
      trudno przesądzać
      • preslaw Re: Polowanie się zaczęło 05.02.06, 10:28
        Zgadza się. Nie znając opinii biegłego i nie znając akt sprawy nie możemy niczego na pewno powiedzieć. Brak dostatecznej wiedzy jest najczęstszą przyczyną wypowiadania nieprawdziwych sądów.
        Trzeba brać pod uwagę, że wyrok Sądu Okręgowego w Gliwicach i jego uzasadnienie były błędne, niemniej jednak wyprowadzania z tego wniosku, jak czyni to minister Ziobro, że właściciele hali mogli się na ten wyrok powoływać nie odśnieżając dachu, jest całokowitym nieporozumieniem i przejawem albo braku mądrości (niezawisłości od rozumu) albo złej woli, albo jednego i drugiego. Nie ulega dla mnie żadnej wątplwiości, że wyrok gliwickiego sądu nie kształtował żadnych obowiązków dla stron procesu, tylko rozstrzygał o zasadności roszczeń odszkodowawczych. Stwierdzenia sądu w uzasadnienieu wyroku odnośnie obowiązku odśnieżania zostały poczynione wyłącznie na użytek konkretnej sprawy i dotyczyły czasu przeszłego - ustalonego stanu faktycznego. W żadnym wypadku nie uchylało to obowiązku zarządcy hali właściwego dbania o bezpieczeństwo budynku na przyszłość. Wydaje mi się to oczywistością, ale jeśli ktoś ma wątplwiości, powienien najpierw zbadać dogłębnie sprawę, a póżniej rzucać oskarżenia pod adresm sędziego i grozić mu postępowaniem dyscyplinarnym.
        • truten.zenobi Re: Polowanie się zaczęło 05.02.06, 22:22
          ... ale gawiedź chce krwi!
          a politycy mają świetną okazje by sie "wykazać" sad
          • preslaw Re: Polowanie się zaczęło 08.02.06, 12:00
            wiadomosci.onet.pl/1256463,11,1,0,120,686,item.html
            Nie dość, że działa ewidentnie na zamównie politytczne, po to by szerokiej
            publiczności przypodobać się i wywołać złudne wrażenie, że zaprowadza porządki,
            od których lepiej bedzie się żyło obywatelom, to jeszcze na dodoatek wykazuje
            swoją skrajną ignorancję prawniczą. Smutne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka