Dodaj do ulubionych

AAAAAAA RATUNKU!!!!!!!

21.03.06, 20:18
Już wszystko wydawało się zapięte na ostatni guzik, to urwała nam się i zgubiła czarna tablica rejestracyjna od jeepa, którym mamy jechać do Turcji. Chcieliśmy dorobić,
ale nikt już nie dorabia, bo wraz z wprowadzeniem białych tablic wszystkie tego typu zakłady zostały zdelegalizowane. Musimy
wymienić wszystkie dokumenty, wyrobić kartę pojazdu oraz zmienić blachy na białe. Co, pomijając fakt, że nas wyniesie z 1000
złotych co najmniej, ale i tak to trzeba zrobić potrwa. Bo auto kupione w Polsce, a diler już nie istnieje. Innymi słowy: nie
damy rady tego zrobić w trzy dni. Nie możemy też mieć tymczasowych, bo nie wyjedziemy na nich z kraju. Czyli innymi słowy przez
głupi kawałek blachy moze nam sie nie udac wyprawa.

Dla takiego porownania: w UK na kazdym rogu ulicy mozna sobie tablice dorobic. Jak ktos lubi to nawet z prosiaczkiem moze albo
Homerem Simpsonem - wazne, zeby bylo na bialym z przodu, na zoltym z tylu i znaki maja byc czytelnie z odpowiedniej odleglosci

Ale ja wiem, dlaczego u nas tak jest. Z tego samego powodu, dla ktorego jako jedyny nowy kraj unijny nie mamy jeszcze tablic z
gwiazdkami: dlatego, ze teraz wszyscy musza zmienic na biale i zaplacic ile trzeba. Wtedy wprowadza te unijne, i wtedy wszyscy
beda musieli zmieniac na te unijne przy byle okazji - i znowu kto trzeba to sobie zarobi.

Kurde!!!!!
Obserwuj wątek
    • napoj.chmielowy Można dorobić! 21.03.06, 21:35
      Gdzieś w 88 malowałem tablicę czarną rejestracyjną białą farbą. Koleś pojechał i
      wszystko mu się udało.
      • tomek854 Re: Można dorobić! 22.03.06, 02:02
        To jest plan B. Folia samoprzylepna z solwentowym nadrukiem.
      • tomek854 Re: Można dorobić! 22.03.06, 02:03
        Aha, tylko ze w '88 to były jeszcze płaskie a nie wytłaczane.
    • no.logo Re: AAAAAAA RATUNKU!!!!!!! 22.03.06, 11:10
      Myślę, że w interesie nauki, dobra wspólnego, etc. powinniście tę tablicę po
      chamsku sfałszować i mocno przybrudzić błotem. No ale to tylko wtedy jeśli
      naprawdę zawiedzie wszystko inne. No i jedźcie przez takie przejście, na którym
      będzie kolejka i celnicy nie będą mieli czasu na zbędne duperele typu
      przyglądanie się tablicom... A to przednia czy tylna? Jeśli przednia i da się
      zamienić, to zamontujcie z przodu tylną i "dorabiajcie" na tył.
      Powodzenia i napisz koniecznie czy się udało.
      • map4 Re: AAAAAAA RATUNKU!!!!!!! 22.03.06, 11:30
        Do poprzedniego listu kolegi no.logo dorzucę swoje spostrzeżenia: dorobioną
        tablicę rejestracyjną koniecznie musisz przyczepić z tyłu. Przybrudzić - tak,
        ale bez przesady. Żadne błoto, jedynie kurz. Znaki muszą być czytelne. Proponuję
        wysypać na tą tablicę zawartość worka z odkurzacza. Ponadto powinieneś ją
        postarzyć. Nie może błyszczeć świeżą farbą.

Co do przejścia granicznego: podobają mi się Jakuszyce. Ale to chyba nie w Twoim
        kierunku ... Międzylesie może ? Wydaje mi się, że przekroczenie granicy z
        Czechami na dolnym śląsku, gdzie celnicy przyzwyczajeni są do wrocławskich
        tablic będzie łatwiejsze - wtopisz się w tłum.

Ostatnia sprawa: czcionki na tablicy rejestracyjnej muszą być odpowiednie.
        Najlepiej wybierz się z aparatem na Karmelkową i fotografuj stare Żuki, Nyski i
        Tarpany sprzedawców. Mam nadzieję, że złapiesz w obiektyw wystarczająco dużo
        czarnych tablic, żeby sobie w chacie na ich podstawie powycinać odpowiednie
        szablony.
        • tomek854 Re: AAAAAAA RATUNKU!!!!!!! 22.03.06, 15:31
          Hm. Może uda się dorobić, jak nie, to jakoś tam się wywalczy w urzędzie - bo jest opcja na nowe tablice i dowód na 30 dni (ciekawe, że się nie da czegoś takiego dowiedzieć w okienku informacyjnym, tylko trzeba obdzwaniać znajomych znajomych znajomych, żeby trafić na kogoś, kto pracuje w urzędzie komunikacji w Żywcu i dopiero on nam powie).

A jedziemy przez Zwardoń, bo jeszcze zgarniamy ludkow z Bielska BIałej po drodze.
          • brody Re: AAAAAAA RATUNKU!!!!!!! 23.03.06, 10:58
            tomek, dlaczego:

1. koszt wymiany tablic w aucie ma wynieść aż 1000?
            2. czy te tablice to we Wrocku będziesz wymieniał, czy w Żywcu?
            • tomek854 Re: AAAAAAA RATUNKU!!!!!!! 23.03.06, 11:39
              Bo to tablice, dowod rejestracyjny tymczasowy+ potem staly i jeszcze mowili ze karte pojazdu trzeba wyrobic, ale to na szczescie nas jednak nie dotyczy. We Wrocławiu oczywiście, ale u nas w informacji nie szło się nic dowiedzieć.
              • brody Re: AAAAAAA RATUNKU!!!!!!! 23.03.06, 15:56
                tomek, tu masz ceny:

www.wroclaw.pl/m3492/p5321.aspx
                wg moich obliczeń wyszło 174,5 PLN
                • map4 Re: AAAAAAA RATUNKU!!!!!!! 23.03.06, 16:56
                  Jednego nie rozumiem:

Aktualne opłaty za :
                  dowód rejestracyjny 48,00 zł

Opłata ewidencyjna za wydanie:
                  dowodu rejestracyjnego: 1,00 zł

Nie można zrobić z tego jednej rubryczki z kwotą 49 zł ?
                  Czy chodzi o to, że wrocławianie masowo zamawiają dowody rejestracyjne a potem
                  ich nie odbierają ? wink
                  • tomek854 Re: AAAAAAA RATUNKU!!!!!!! 24.03.06, 01:19
                    opłata za dowód idzie do Wawy a złotówka zostaje we wro smile
                    • map4 Re: AAAAAAA RATUNKU!!!!!!! 24.03.06, 08:28
                      tomek854 napisał:

> opłata za dowód idzie do Wawy a złotówka zostaje we wro smile

Wyboraź sobie, że podejrzewałem coś takiego. Ja właściwie nie o tym.

Przychodzi sobie człowieczek do urzędu i coś od niego chce.
                      Jeśli karzą mu za to płacić, to nie widzę powodu, dla którego urząd ten miałby
                      dostawać dodatkowe pieniądze z budżetu miasta na swoje funkcjonowanie.

Urząd taki doi podatników poprzez budżet miasta oraz łupi obywateli poprzez
                      opłaty. Ponieważ niestety podatnicy i obywatele to jedno i to samo, wychodzi mi
                      na to, że jesteśmy łupieni podwójnie.

Czy tylko mnie wydaje się, że jest to kurewstwo złodziejstwo i oszustwo, w
                      których to ofiarami jesteśmy my, obywatele ?
                      • tomek854 Re: AAAAAAA RATUNKU!!!!!!! 24.03.06, 10:24
                        No tak. Coś w tym jest.

Choć zgdzam sie, że powinno się za takie papiery jednak płacić z prostego powodu - jakby to nic nie kosztowało, to by sobie wszyscy gubili na potęgę i nie chciało by im się szukac, tylko by lecieli po nowe. Czy jednak ceny są adekwatne - to już inna kwestia.
                • tomek854 Re: AAAAAAA RATUNKU!!!!!!! 24.03.06, 01:20
                  no. bo ja liczyłem jeszcze z wymianą na normalne papiery potem i z kartą pojazdiu (wyrobieniem)
          • truten.zenobi bo ponoć mamy najgorszy urzad komunikacji 28.03.06, 07:52
            w całej Polsce!
            znam parę przypadków gdy poprostu jedyna mozliwością przerejestrowania auta
            było zrobienie tego w szczecinie Poznaniu Gdańsku, pcimiu dolnym we Wrocławiu
            sprawa była nie do przejścia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka