Dodaj do ulubionych

welna owcza

15.01.07, 04:25
Moze ktos z was wie czy spanie na welnie owczej pomaga na fibro? Z tego co
czytalam rozne strony internetowe te z Australii szczegolnie polecaja
produkty z welny Merynosa ze podobno pomagaja na dolegliwosci kostno-stawowe
i reumatyczne, tak ze byc moze byloby to pomocne dla nas. Tak pytam z
ciekawosci. Wiadomo, tonacy chwyta sie brzytwy :) Moje plecy dzis znowu to
czysty beton.
Grazyna
Obserwuj wątek
    • ewax100 Re: welna owcza 15.01.07, 12:16
      Nie wiem ale nie sądzę ja ciągle śpię na wełnianym prześcieradle ale nakrywam
      go normalnym a wszystko jak bolało tak boli.Czy Ty Grazyno jestem nową osobą na
      tym forum chorą na fibromialgię jeśli tak to serdecznie Cię witam!napisz prosze
      o swoich objawach i jak sobie z tym radzisz?Czy Twoje objawy są podobne do
      opisanych tutaj w innym wątku-objawy?Czy masz siłę pracować?Pozdrawiam Ewa
      • innehaslo1 Re: welna owcza 15.01.07, 20:13
        Jestem nowa osoba na waszym forum. Znalazlam was wczoraj. Mam identyczne te
        same objawy. Wiem na pewno ze to fibro, ale wiadomo ze fibro to cala gama
        roznych chorob powiazanych z fibro. Otrzymalam oficjalna diagnoze od
        reumatologa w 2002 ale mam tego "potwora" juz od 1998 roku. Przez te pierwsze
        4 lata przed diagnoza myslalam ze "odchodze od zmyslow" bo wszyscy lekarze (36
        roznych lekarzy) nie traktowalo mnie powaznie. Wreszcie jednego dnia usiadlam
        w ksiegarni na podlodze i spedzilam tam mase godzin i znalazlam ksiazke z
        wszystkimi moimi symptomami - to dziwactwo nazywalo sie "fibromyalgia". Czyli
        niby sama sie zdiagnozowalam (brzmi to w pewnym sensie tragicznie jak na 21
        wiek). Potem poszlam do reumatologa i on to wszystko potwierdzil tymi punktami
        (tak jak to sie poprawnie robi). Po tym wszystkim w dalszym ciagu czuje
        niesmak do lekarzy.

Co chodzi o leczenie tutaj w Stanach to niestety nie wyglada to za dobrze bo ci
        lekarze sami nie wiedza co maja z nami robic. Przepisywali by tylko leki
        (ktore maja wiecej dzialan ubocznych niz pozytywnych) i truja czlowieka od
        wewnatrz. Moim glownym lekarzem nie jest lekarz medyczny bo wiekszosc z nich
        to nogi (ze sie tak musze wyrazic). Chodze do Pani doktor chiropraktyka (ktora
        nastawia mi kosci - jest ona Franzuska i traktuje mnie powaznie). Ale to
        nastawianie kosci musialoby byc prawie co 3 dni, a ja mieszkam od niej prawie
        godzine jazdy samochodem w jedna strone. Tyle ze prznajmniej w okresach
        kryzysu kogos mam (z pewna wiedza medyczna) To jest chyba bardzo wazne dla nas
        wszystkich azeby znalezc sobie kogos takiego. Mnie to zajelo prawie 5 lat.

W dalszym ciagu pracuje na caly etat (czasem dziwie sie jak) bo przychodze do
        domu calkowicie wykonczona. W pracy mase stresu i ludzie z ktorymi pracuje nie
        maja zielonego pojecia co to jest bol w calym ciele.

Tutaj w Stanach jest bardzo trudno wystarac sie o rente inwalidzka na
        fibromialgie. Sama fibromialgia to nie wystarcza, i trzeba te inne choroby
        potwierdzic namacalnymi wynikami i testami medycznymi (istne wariactwo). W
        dodatku trzeba o to sie starac sadownie przez prawnikow i zajmuje to lata.
        Mysle teraz nad tym powaznie bo nie wiem jak dlugo wytrzymam. Pozdrawiam
        wszystkich,
        Grazyna

• myalgan Re: welna owcza 16.01.07, 04:38
          witam grazynke na forum
          a juz myslalam ze tylko u nas tak sie odwiedza gabinety lekarskie
          a tam tez to tak wyglada
          ja juz zrezygnowalam z dreptania po lekarzach
          jak wiekszosc z nas sama sie zdjagnozowalam reumatolog potwierdzil i no wlasnie
          te"i"na tym koniec raz przepisze taki lek raz inny i tak sie podtruwamy a
          dolegliwosci jak byly tak sa
          pisalam juz w innym watku zostala mi jeszcze jedna nadzieja borelioza ale jak
          poczytalam o jej leczeniu to tez mi nie wesolo
          przeciez to gorsze od chemii na raka nooo ale jest szansa wyleczenia chociaz
          tez nie na 100 procent pozdrawiam
          • ewax100 Re: welna owcza 16.01.07, 14:28
            Fibromialgia to nie jedna choroba -towarzyszy jej wiele innych chorób-
            poczytajcie www.pfm.pl/u235/navi/200378/back/200280
            Czy Wy tez macie często biegunki? 4-5 krotne w ciagu dnia?
            • innehaslo1 Re: welna owcza 16.01.07, 17:54
              Oczywiscie ze jest biegunka, i to czasem 7 razy dziennie. Zaczelam kupowac
              kremy dla niemowlakow na odparzenia bo inaczej to nie mozna wytrzymac.
              (Przeciez trzeba sie jakos ratowac :) Te begunki sa bardzo wycienczajace i
              wtedy pije duzo wody, lub jakies inne plyny, azeby sie nie odwodnic. Chociaz
              jestem pewna ze biegunki te sa z podowu problemow jelita.
              • myalgan Re: welna owcza 17.01.07, 05:16
                juz 7 lat choruje biegunki nie mialam nigdy ale za to zaparcia to mam tygodniwe
                ciezko jest ziol nie moge pic bo bardzo zle sie czuje(cisnienie mi skacze a
                puls 120)jem duzo blonnika ale i tak zawsze mam uczucie pelnosci w brzuchu
                i tak zle i tak niedobrze
                • myalgan Gdzie jestescie? 18.01.07, 04:58
                  halo juz od kilku dni nikt tu nie zaglada
                  myslalam ze tu podyskutuje na tematy o tej diabelskiej chorobie a tu nic jesli
                  trafil wam sie powrot do zdrowia to napiszcie co wam pomoglo
                  to nie mozliwe zeby nagle wszystkim przeszlo
                  hej wracajcie tu
                  pozdrawiam
                  • myalgan Re: Gdzie jestescie? 18.01.07, 05:00
                    myalgan napisała:

> halo juz od kilku dni nikt tu nie zaglada
                    > myslalam ze tu podyskutuje na tematy o tej diabelskiej chorobie a tu nic
                    jesli
                    > trafil wam sie powrot do zdrowia to napiszcie co wam pomoglo
                    > to nie mozliwe zeby nagle wszystkim przeszlo
                    > hej wracajcie tu
                    > pozdrawiam

to mial byc nowy watek
                • jagoda85 Re: welna owcza 05.03.07, 13:08
                  Witaj Myalgan. Masz inną postać ZJN (Zespołu Jelita Nadwrażliwego), który
                  niestety bardzo często towarzyszy fibromialgii. Ta dolegliwość ma dwie postaci,
                  albo biegunkę, albo zaparcia. Ja akurat miewam biegunki, tak jak założycielka
                  tego watku. A wracając do wełny owczej, to u mnie ona nie skutkuje. Od lat śpię
                  na i pod wyrobami z wełny owczej, bez żadnej ulgi, ale każdy organizm inaczej
                  reaguje. Pozdrawiam.
                  • ewax100 Re: welna owcza 05.03.07, 13:23
                    Mi też wełana nie pomogła- nie wierzę a takie bajki.Za to zaczęłam brac
                    amitryptylnie i chyba jest lepiej ale wiecie jak to jest bo to nigdy nie
                    wiadomo co bedzie jutro?Jestem jednak bardzo senna pomimo ze wzięłam to na
                    noc.Pozdrawiam
                    • jagoda85 Re: welna owcza 05.03.07, 16:47
                      Może bierzesz za dużą dawkę. Spróbuj ją zmniejszyć, i obserwuj jak się będziesz
                      czuła, zawsze możesz zwiększyć dawkę.
                      • ewax100 Re: welna owcza 05.03.07, 16:54
                        Biorę 25 a Ty jaką dawkę bierzesz?
                        • jagoda85 Re: welna owcza 05.03.07, 17:09
                          Już skończyłam i wyrzuciłam opakowanie, ale coś mi sie zdaje, że 10 mg. Chyba
                          jest już dla mnie za słaba, i bedę musiała brać teraz mocniejszą.
                          • jolac171 Re: welna owcza 05.03.07, 19:22
                            Mnie wełna też nic nie daje ale ciepełko owszem tak. Muszę sieopatulic włóżku,
                            by szczególnie spod nóg nic nie podwiewało, wtedy jest lepiej.
                            Amitriptilinę zaczęłam brac od tygodnia. Reumatolog kazał mi najpierw zacząc
                            1x10mg na noc przez tydzień, po czym dołożyc jeszcze jedną tabl 10mg i znów
                            brac przez tydzień by sprawdzic reakcję. Dzisiaj zaczynam brac po 2 tabl.
                            Zobaczymy. PÓżniej idę do niego po wytyczne. Może coś wymyśli ciekawego, On się
                            szkoli w tym kierunku, mówił, że bierze udział w jakimś programie wdrażającym
                            nowe leki w lecz. fibro. Ciekawe będą wyniki. Jak sie dowiem nie omieszkam
                            napisac na forum.
                            • jagoda85 Re: welna owcza 05.03.07, 19:46
                              Koniecznie pisz nam o wszystkich nowościach. Ja mam bardzo dobrą reumatolog,
                              która też nieustająco się szkoli. Od czasu rozpoczęcia leczenia u niej z
                              lekarza ze specjalnością reumatologa, jest już doktorem nauk medycznych i mam
                              nadzieję, że na tym nie zakończy, bo pracuje w Akademii Medycznej. Naprawdę
                              jest dobra, i przede wszystkim ma wspaniałe podejście do pacjentów. Czekam z
                              niecierpliwością na nowe wieści, i pozdrawiam.
                    • myalgan Re: welna owcza 06.03.07, 04:00
                      czesc dzis nawet dobrze sie czuje jem 75 mg amitryptyliny na noc jest ok
                      zaczynalam tez od dawki 25 na noc z czasem bedzie coraz lepiej za jakis czas
                      sennosc minie i beda z tego leku same plusy uwierz sama testuje

a niedlugo wiosna...
                      • ewax100 Re: welna owcza 06.03.07, 12:32
                        Boże to strasznie dużo tego leku-ja biore 25 na noc i jestem bardzo senna.A
                        moze człowiek potrzebuje cora zwiększej dawki bo ta która bierze juz nie działa-
                        ale byłoby to juz uzaleznienie.Ja żałuje ze nie przepisał mi 10 moze by mi
                        wystarczyło a tak to oraganizm przyzwyczai sie do wiekszej dawki.Jak narzaie po
                        3 dniach czuję się lepiej-jednak sama nie wiem czy to działanie tego leku czy
                        może tak miało być -tak to jest wtej fibromialgii ze jest okraes lepszy i
                        gorszy.Musze wiec zaobserwować po dłuzszym czasie.Nie wiecie czy po
                        Amitryptylinum się tyje?-nie ma przy leku zadnej ulotki.Gdyby tak to kiepsko.Po
                        tej Mirtazapinie wyraznie pisze ze sie tyje a może ami... to jakas pochodna.
                        Proszę zakładajcie własne wątki o swojej chorobie.Jeśli Wam się nie chce to
                        powklejajcie to co moze juz zostało napisane.Mam nadzieję ze "nowi"juz będą
                        przy pierwszym wpisie opisywac swoją chorobę.Dobrze byłoby wiedzieć gdzie
                        mieszkamy.Nieraz ktoś moze komus polecić jakiegos dobrego lekarza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka