Dodaj do ulubionych

Dostałam nowy lek

20.03.07, 15:34
Ostatnio moja reumatolog przepisała mi nowy lek. Jest to Aspicam. Ponieważ w
aptece nie mieli tego leku, zamienili mi na lek produkowany w Polsce, tańszy
a identycznym składzie i działaniu. Lek ten nazywa się Aglan. Zażywam go 3-ci
dzień i muszę przyznać, że mam dużą ulgę w bólu. Nie bolą mnie stawy, chociaż
pogoda jest "pod zdechłym azorkiem", nie wstaję już tak sztywna. Dotychczas
po żadnym leku, poza sterydami nie czułam się tak dobrze. Wg ulotki lek ma
działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwgorączkowe. Stosuje sie go w
leczeniu objawowym, choroby zwyrodnieniowej stawów, rzs, zesztywniające
zapalenie stawów kręgosłupa. Wprawdzie nie mam wymienionej fibromialgii, ale
ja czuję się po nim dobrze.
Obserwuj wątek
    • zazule Re: Dostałam nowy lek 20.03.07, 16:56
      Mi to tez wypisał reumatolog (przypoimnam ze ja mam infekcje
      chlamydia/mykoplasam) moze pomoc przy infekcji. Choroby stawów jak wykazały
      badania kliniczne nalezy leczyc antybiotykami u nas dalej sie podaje sterydy
      lub leki przeciwzapalne.
      Tak przy okazji nie jest to taki nowy lek, mój pies dostawał go od weterynarza
      5 lat temu.
      pozdr
      zaz
      • ewax100 Re: Dostałam nowy lek 20.03.07, 17:05
        Nie wiem czy to na ten snieg ale ja strasznie sie czuję -boli nie do
        wytrzymania pomimo Tramalu.Pozdrawiam
      • jagoda85 Re: Dostałam nowy lek 20.03.07, 18:15
        Źle mnie zrozumiałaś. Jest to dla mnie nowy lek. Dotychczas byłam leczona
        Profenidem i Biprofenidem. Nie czułam żadnej ulgi. Większość leków
        reumatycznych zawiera diclofenac, którego mój organizm niestety nie toleruje w
        żadnej postaci. Ten lek o którym piszę przynosi mi dużą ulgę.
        • jolac171 Re: Dostałam nowy lek 20.03.07, 19:37
          Aglan biorę od 2m-cy. Przedtem brałam Dexak, diclofen reumat stwierdził,że
          aglan działa dłużej i mniej go trzeba brac więc nie wpływa tak na żołądek. Jest
          u mnie lepiej ale nie jestem pewna czy to tylko dzięki zmianie leku, bo ciągle
          usprawniam swoje metody i stosuję co się da oczywiście w miarę rozsądku(?!).A
          może to czas spoczynku choroby, bo mam jej nawrót już drugi raz.PO czterech
          latach ustąpiła na jakiś rok, po czym wróciła ze zwiększonymi dolegliwościami.
          Czy ktoś z Wasteż tak miał?
          • jagoda85 Re: Dostałam nowy lek 20.03.07, 21:50
            Ja dopiero zaczęłam brać Aglan, ale widzę dużą ulgę w bólu. Wszystkie leki,
            które brałam do tej pory nie pomagały mi, teraz jest inaczej. Właściwie to mam
            przepisany Aspicam, a Aglan dostałam zastępczo. Teraz mam dylemat, czy wykupić
            ten Aspicam, czy Aglan.
          • jagoda85 Re: Dostałam nowy lek 20.03.07, 21:55
            Co do nawrotów choroby, to ja tak nie mam. Ja mam cały czas bóle, raz mniejsze,
            raz większe. Moja reumatolog nie jest za ciagłym zażywaniem leków, zawsze mi
            mówi, żeby brać wtedy gdy bardzo boli, a nie cały czas. Ból bywa u mnie
            mniejszy po komorze krio, i serii zabierów w MCR na Modrzewiowej,wtedy mam
            mniejsze bóle i jestem rozluźniona. Dlatego 2 razy w roku korzystam z
            rehabilitacji i z komory krio.
    • boncia1 Re: Dostałam nowy lek 20.03.07, 21:05
      www.pfm.pl/u235/navi/200378/back/200280 witaj jagódko Pisałaś do
      mnie w lutym o ten link wiec ci do wkleiłam , Badzo dokładne przeczytanie tej
      publikacji daje szerszy obraz na naszą chorobę, a po za tym ten nowy lek też
      sprawdzam i jestem zadowolona , mało pisze na forum bo mam peroblemy z padaczką
      i ze wzrokiem, ale jak jest lepiej to tu zaglądam, zaprzyjażniłam się z Ewax100
      i częściej jestem z nią w kontakcie na GG bo wie że mi trochę drudno może pisać
      na forum /w róznych moich stanach/ jeżeli teraz żle pisze i są błędy to widać
      ale ja tak słabo widzę po atakach, kiedyś więcej napisze a ty się Trzymaj!
      pozdrawiam

• jagoda85 Re: Dostałam nowy lek 20.03.07, 21:45
        Dziękuję ci bardzo, już sobie ściągnęłam ten artykuł. Pozdrawiam
        • boncia1 Re: Dostałam nowy lek 20.03.07, 23:12
          polecam ten artykuł ze względu na przejżystość wyjasnień medycznych, ja jestem
          na etapie tych ostatnich stron z tego art, tzn po 7 latach zdecydują się
          prawdopodobnie na pobranie płynu rdzeniowo-mózgowego i badanie samego mózgu.
          fazy snu REm ,
          ale na radzie zmagam sie z paraliżami rak i twarzy i potwornym nawrotem bóli
          tkanki i głowy .na razie po Depakine Chrono300 i Seronilu= Noctofer z Tramalem
          200 jakoś mi przechodzi , zaraz gorąca kąpiel i mazaż i wcieranie maści
          p.bólowych, oby do jutra
          a jeśli chodzi o moją przeszłość w podawanych lekach, to na pewno Amoksyc,
          Doksucyl. Terracykl. Erytrom. Amgmenti Metronidazol inne, boje sie że cysty po
          przebytej Toksoplazmozie siedza w mózgu bo w oczach je wykryto. tak że mam
          wielki szacunek dla tych co prą do przodu mimo bólu i nowych niespodzianek w
          soim organiznie!
          to wymaga odwagi i samozaparcia by jeszcze mieć siłę o tym pisać innym!
          pa
          pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka