Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

złapac gumę i co??? - PORADY

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.07, 11:50
    Hej. Czy słyszał ktos z was może o wypełnieniu przebitej dętki pianką.
    Przydaje się w trakcie podróży. Nietrzeba by było paplac sie w smarach żeby
    załatac dętkę, lub wracac z buta 30km do domu z rowerem na plecach. Wiem że
    istnieje cos takiego w samochodach. Niestety niemogę nigdzie znalezc
    odpowiednika rowerowego. Może ktoś słyszał o tym? Jak tak to bardzo proszę o
    info, linki, itd. No właśnie jak sobie poradziliście w tekich sytuacjach?
    Pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • Gość: pegaz Re: złapac gumę i co??? - PORADY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.07, 11:58
        Poszukaj na Allegro, widziałem coś takiego, sport i turystyka - rowery - części - opony, gdzieś w tych okolicach.

Ja tam wolę mimo wszystko mieć zapasową dętkę, lub łatki, a taplania w smarach przy wymianie jakoś nie zauważyłem ;)
      • user0001 Re: złapac gumę i co??? - PORADY 25.04.07, 12:21
        Musiałbym zerknąć do fachowej literatury, gdyż coś tam widziałem na temat
        uszczelniaczy... (literatura jest w domu, a ja w pracy na dyżurze).

Ja radzę sobie metodami tradycyjnymi, przy rowerze mam torbę podsiodłową (XC)
        lub torbę wewnątrz ramy (trekking) a w niej zapasową dętkę, łyżki i oraz
        uniwersalny zestaw kluczy. Obok bidonu jest pompka adekwatna do używanego zaworka.

Zmianę dętki da się przeprowadzić bez ubrudzenia się smarem, nie unikniesz
        ubrudzenia się pyłem z opon. Zawsze możesz oprócz dętki wrzucić do torby
        lateksowe rękawiczki.

Poza tym pamiętaj, że uszczelniacze to zwykle "dojazdówki". Mają wytrzymać
        dojechanie do domu/bazy, a na miejscu założysz dobrą dętkę. (nieźle się kiedyś
        przestraszyłem, gdy napompowałem koło do 6 atmosfer i dętka rozerwała się na łatce).
        • Gość: MOnio Re: złapac gumę i co??? - PORADY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.07, 12:36
          Zgadza się to jest opcja żeby jakoś tam powoli dojechac do domu, ale chyba
          lepsza (?) od zmiany dętki w trasie.

• Gość: jac@ol Re: złapac gumę i co??? - PORADY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.07, 12:42
            Zmiana dętki to 15 minut i można śmigać dalej,co z Ciebe za rowerzysta(ka) że
            boisz się wymiany dętki.Co będzie wtedy kiedy dojdzie do poważniejszej usterki
            nie 30 a np.100 km. od domu.Telefon do przyjaciela?!
            • Gość: MOnio Re: złapac gumę i co??? - PORADY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.07, 12:52
              dzięki. Twoja sarkasztyczno-ironistyczna wypowiedź skłania mnie coraz bardziej
              do tradycyjnego rozwiązania. Ja chcę poprostu poznac tę drugą opcję.
            • Gość: gosc Re: złapac gumę i co??? - PORADY IP: *.crowley.pl 26.04.07, 08:02
              > Telefon do przyjaciela?!

albo pół na pół, ew. pomoc publiczności ;-)
          • user0001 Re: złapac gumę i co??? - PORADY 25.04.07, 12:56
            Uszczelniacz jest szybszy, ale zmiana dętki zmusza do sprawdzenia gdzie stara
            przebiła się i odpowiedniego zareagowania (uszczelniacz nie pomoże jeśli w
            oponie zostanie szkło lub taśma zsunie się odsłaniając ostry otwór w obręczy).

Jeśli masz dętkę i łyżki, a koło jest na samozamykacz to zmianę można zrobić w 2
            minuty.
            • Gość: titta Re: złapac gumę i co??? - PORADY IP: *.botany.gu.se 07.05.07, 18:20
              Co to jest samozamykacz? Ja zwykla napoce sie jek kot zkladajac opony. Jakies
              takie niewymiarowe sa... ;(
      • gooptek Re: złapac gumę i co??? - PORADY 25.04.07, 14:48
        O wypelnianiu detki pianka nie slyszalem ale moze cos takiego:
        www.notubes.com/tubeless_about.php
      • skuter70 Re: złapac gumę i co??? - PORADY 26.04.07, 08:23

sa srodki, ktore wtryskuje sie do detki _przed_ zlapaniem kapcia ale nie
        stosowalem i nie wiem jak to sie sprawdza w praktyce

maja zalepiac otwor w momencie przebicia

ja zawsze woze i zapasowa detke i latki - kiedys w trakcie 50km zlapalem 3
        gumy:)

• Gość: kondor Re: złapac gumę i co??? - PORADY IP: *.interq.pl 26.04.07, 08:53
        Umiejętność wymiana przebitej dętki na trasie to niezbędna umiejętność każdego
        osobnika, który jeździ na dwóch kółkach. Początki mogą sprawiać pewne kłopoty
        komuś kto tego wcześniej nie robił. Ale gdy już się to nauczy to i komfort
        jazdy będzie lepszy.
        Nie będziesz musiał liczyć na pomoc kogoś napotkanego czy też wracać do domu
        autobusem.Znam taki przypadek że gość po przebiciu napchał pod oponkę trawy i
        tak pare-naście km wracał do domu.
        Większy problem może stworzyć napompowanie pompką teleskopową oponki
        szosowej.Tutaj potrzeba sporo siły żeby do 7 at dobić,przynajmniej z 300
        machnięć. Chyba że o góralu mowa i tutaj troszkę lżej.
        Miałem taką trasę gdzie cztery gumy złapałem.Ale bez zapasowych się nie ruszam
        (3 wożę)a czwartą kleiłem.
        • Gość: MOnio Re: złapac gumę i co??? - PORADY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.07, 12:15
          Przekonaliscie mnie, kupuje zestaw naprawczy, Gdyby takie pianki, uszczelniacze
          były tak rewelacyjne jak myslałem, to by wszyscy je wozili zamiast dętek i
          łatek. Dzięki
          • Gość: Okeciak Re: złapac gumę i co??? - PORADY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.07, 16:51
            Sluszna decyzja.
            I taka moja drobna rada na przyszlosc jak juz bedziesz mial niefarta zlapac kapcia.
            PO sklejeniu a przed montazem jej na obrecz sprawdz dokladnie opone czy nie
            siedzi w niej jakis maly gwozdzik czy pinezka bo prozna Twoja robota:)
            Pozdrawiam
            • Gość: moNIO Re: złapac gumę i co??? - PORADY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.07, 11:22
              OK JASNE, DZIĘKI
      • Gość: Wojtek Re: złapac gumę i co??? - PORADY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.07, 23:16
        Jedna rada-stosuje to od lat. Dętka zapasowa.Czasem tez pare latek.Zalezy gdzie
        jedziesz. Mialem taki przypadek.Szczere pole 8 km od asfaltu. Guma-ok.
        wymieniam na zapas.Pompuje,ruszam najezdzam na kolec wielkosci gwozdzia i przez
        nastepne pare chwil ide do domu (16 km.:-)

www.fundacja.dandy-walker.org.pl
        • lemuriza Re: złapac gumę i co??? - PORADY 28.04.07, 06:41
          Jesli chodzi o mnie to podejrzewam, że nic mi nie grozi jak będę jechać z
          mężem:).
          Jeśli będę jechać sama a coś takiego mi się przytrafi to najpierw pewnie będzie
          przekleństwo, a potem telefon do kogoś kto pomoże:).
          Dętkę wożę ze sobą al ze wstydem przyznaję- jeszcze sie nie nauczyłam zmieniać.
          No ale nauczę się, nauczę:).
          P.S. Aż się boję , bo jak trzeci rok jeżdżę to nigdy mnie to nie spotkało.
          Czy to nie czas już...?:)
        • grooszek Re: złapac gumę i co??? - PORADY 29.04.07, 23:41
          kiedys na maratonie mtb w kielcach zlapalem gume na 8 km przed meta. nie w
          glowie mi bylo prowadzenie roweru, a zapasu nie mialem. Dojechalem na kapciu.
          ciekawe przezycie, bo do pokonania calkiem ostry kamienisty zjazd mialem
          jeszcze. Co ciekawe - do dzis mam te obrecz, ktora wtedy tak zmaltretowalem, a
          minelo juz dwa lata.
          Jak w miesice bym zlapal gume 15 - 30 km od domu, i nie mialbym zapasu, to
          dojechalbym na znow na kapciu....
      • Gość: MAXX Re: złapac gumę i co??? - PORADY IP: *.zgora.dialog.net.pl 29.04.07, 23:42
        Używalem pianki w motocyklu i wyszla z tego wielka kicha.mysle ,że w rowerze
        bedzie podobnie........nie ma to jak wymiana dętki .....
        • Gość: kotus Re: złapac gumę i co??? - PORADY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.07, 23:43
          a ja nigdy nie zlapalam gumy, nigdy nie woze przy sobie zapasowej dętki, bo bym
          nie umiala jej zaaplikowac. Głupi zawsze ma szczęscie:D
          • Gość: jac@ol Re: złapac gumę i co??? - PORADY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 11:51
            do czasu!
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka