Dodaj do ulubionych

Cztery języki a dwulatek

17.05.12, 21:23
Witajcie,

Tak z ciekawości chciałam się zapytać, czy u kogoś z Was jest podobnie i jak sobie radzą Wasze maluchy z czterema językami na raz?

Oto nasza sytuacja:
Mieszkamy w Montrealu, gdzie mówi się po francusku i po angielsku, mąż jest Meksykaninem, więc dochodzi jeszcze hiszpański (plus jego rodzina niedaleko), ja oczywiście mówię do syna po polsku. Od prawie roku prowadzę małe domowe przedszkole, gdzie językiem przewodnim jest polski wink, z ewentualną domieszką francuskiego w sytuacjach zapalnych np., ale jako że dzieci pochodzą z fr-ang- języcznych środowisk, często ich pierwsze słowa są fancuskie, więc Gabiś załapał trochę fracuszczyzny i trochę trudno ją teraz w rozmowach z nami wyplewić. Ech, dlaczego te pierwsze słówka po polsku są takie trudne do wymówienia? tongue_out Weźmy na ten przykład "jeszcze", no za Chiny młody nie może tego wymówić, tylko się śmieje, woli fr. "encore" (bez wymawiania r) lub do taty "más". Wymyśliłam więc, by mówił "je", tak na dobry poczłątek, mając nadzieję, że pozostałe dwie sylaby szybko do tego je dołączą... wink. Gdy woda jest gorąca, młody woli mówić "chaud" (wym. szo), bo mu łatwiej. Ostatnio przekleił "tak" na "oui", więc ja udaję, że nie rozumiem. tongue_out Zato do męża mówi "tatuś", z takim pięknym "ś" na końcu, że mnie rozkłada... wink Tylko tatuś oczywiście woli, by młody do niego mówił "papá", hehehe... Za to angielski jest jeszcze bierny, nawet gdy rano sluchamy radia i spiker mówi "hi, this is...", Gabi od razu się u mnie upewnia "hi no, mama, hi no!"

Ogólnie rzecz biorąc, to niesamowite, jak takie małe dziecko łapie kilka języków na raz. W jakim wieku mniej więcej można oczekiwać, że będzie umiał je dobrze rozróżniać? Jakie są Wasze doświadczenia w temacie? Czy możecie mi polecić literaturę fachową na temat wielojęzyczności? Może być w różnych językach, bo ja również jestem pięciojęzyczna (ale ja z wyboru, więc ucząc się, hehehe).

Pozdrawiam serdecznie,
Moni
Obserwuj wątek
    • ciotka_paszczaka Re: Cztery języki a dwulatek 17.05.12, 23:01
      Wpisz w google (-i nie piszę tego z lenistwa, tylko z doświadczenia) Raising multilingual children, jest sporo publikacji.
      Amazon ma np.
      www.amazon.co.uk/Raising-Multilingual-Children-Language-Acquisition/dp/0897897501/ref=cm_cr_pr_product_top
      Ale -są też negatywne opinie (1*)
      www.amazon.co.uk/Growing-Up-Three-Languages-Teachers/dp/1847691064/ref=cm_cr_pr_sims_t
      Ja mam "tylko" trzy języki do ogarnięcia...ale dajemy radę! Wam na pewno tez się uda! Powodzenia...smile
    • syswia Re: Cztery języki a dwulatek 24.05.12, 12:45
      Ja tez mam tylko 3 jezyki do ogarniecia. Syn rozumie we wszystkich trzech, slownictwo ma zroznicowane (zna odpowiedniki w danym jezyku, ale ma preferencje). Od kwietnia jest w ang przedszkolu 2 dni w tygodniu i zauwazylam, ze mu sie bardzo slownictwo rozwinelo. zaczal np mowic zdaniami, ale oczywiscie po angielsku. No nic, bedziemy nad tym pracowac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka