ckpiotrek85
03.06.10, 19:02
Witam
U mojej babci roku temu wykryto raka jelita grubego. W marcu zeszłego roku udało się go wyciąć bez robienia przetoki. Po zabiegu podano chemię lekką. Po tym wszystkim markery się zmniejszyły.W tym roku na wiosnę babcia zaczęła mieć bóle brzucha.. Okazało się że w miednicy małej znajduje się guz wielkości 12 na 15 cm bardzo blisko pęcherza. Onkolog kazał iść na konsultacje hirurgiczną. Hirurg stwierdził że jak w narządach rodnych będzie ok to wytną guza. Niestety okazało się że narządy rodne są zajęte. Po około miesiącu nastąpiła operacja po której wycięto wszystkie narządy rodne. Niestety hirurg powiedzial mamie że na otrzewnej występują "liczne zmiany" i że wycieli wszystko co się dało. Po operacji babcia ma troche niewładną nogę ale już chodzi na rechabilitacje i ma czucie w nodze i mrowienie .. i to ponoć dobrze. Operacje robili ginekolodzy hirurdzy, czy oni nie umieli wyciąć guza czy o co chodzi?
Teraz mam pytanie co dalej robić bo lekarz mówi że chemia i radioterapia. Czemu guz nie został wycięty? Ostatnio przyszedł hispat tego wyciętego, okazuje sie ze to przerzut z jelita. Z tego co mówi mama lekarz powiedział ze to co ma babcia to jest w skali 8-10 (myślę ze mial na myśli skalę Gleasona)
i ze jeżeli babcia sama chodzi i je to można leczyć.
Teraz pytanie do wszystkich którzy mogą cokolwiek pomóc. Co dalej robić żeby nie popełnić takiego niedopatrzenia jak z tym rakiem narządów rodnych... bo można się wcześniej było kapnąć że trzeba się przebadać.. a lekarz nic o tym nie wspomniał:/
Oglądałem filmik o raku i o jego rozwoju
www.youtube.com/watch?v=B9bDZ5-zPtY
i wynika z tego że wystarczy żeby pozbyć się tych naczyń krwionośnych co zasilają raka i on sam umrze. W tym filmiku wymienili produkty spożywcze które zmniejszają wytwarzanie naczyń krwionośnych:
truskawki
jeżyny
maliny
jagody
pomarańcze
grejpfrut
cytryny
jabłka
ananas
wiśnie
czerwonych winogron
wino czerwone
bok choy
kapusta włoska
soi
żeń-szenia
maitake grzyby
lukrecja
kurkuma
gałka muszkatołowa
karczochy
lawenda
dynia
Morski ogórek
tuńczyk
pietruszka
czosnek
pomidor
oliwa z oliwek
olej z nasion winogron
czekolada ciemna
Co o tym wszystkim sądzicie? Czy przy podawaniu chemii guz powinien być lepiej ukrwiony żeby do niego więcej leku dotarło czy lepiej jak będzie słabo ukrwiony i wolniej sie będzie rozwijał?
Pozdrawiam
Piotr